-Οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να γίνει για τις καρέκλες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχασε ευκαιρίες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα ώστε να διορθωθούν οι διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Μια συνεργασία θα πρέπει να γίνει πάνω σε προγραμματική βάση, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κόσμου, όπως είναι οι ανισότητες που οφείλονται στην υπερσυγκέντρωση της εξουσίας, η αναδιανομή του πλούτου, η καθυστέρηση απόδοσης της δικαιοσύνης. Αυτά, είναι προβλήματα που κρατάνε τη χώρα πίσω εδώ και δεκαετίες, είναι προβλήματα που δεν έχει λύσει κανένα από τα τρία κόμματα, τα οποία διεκδικούν τις πρώτες θέσεις. Είναι η ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Την ίδια ώρα και στην Ευρώπη υπάρχει μία τάση συνεργασιών. Η συνεργασία όμως χρειάζεται εμπιστοσύνη, την οποία δεν μπορείς να χτίσεις  μ’ έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος μέχρι χθες σου παρακολουθούσε το τηλέφωνο.

-Η ατζέντα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στα λάθη, τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που όλοι μας έχουμε υπηρετήσει και που βλέπουμε να εκφράζονται είτε μέσω των υποκλοπών, είτε μέσω της υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στο Μαξίμου. Μιλάμε για μία μεταρρύθμιση στην παιδεία, που θα έπρεπε να την πάει δεκαετίες μπροστά, η Υπουργός Παιδείας όμως την αντιμετωπίζει με συντηρητικό τρόπο. Μιλάμε για μία ατζέντα με αιχμές, που η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση αδυνατεί να υπηρετήσει.

-To ΠΑΣΟΚ, είναι το μόνο κόμμα που αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με υψηλότερα ποσοστά από τις τελευταίες εκλογές. Η εκλογή μας θα οφείλεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόγραμμα φρέσκο και διαφοροποιημένο από των άλλων δύο κομμάτων. Το οποίο έχει ανακοινωθεί και προτεραιότητά μας είναι να το επικοινωνήσουμε, αξιοποιώντας κάθε στιγμή μέχρι τις εκλογές.

-Το ερώτημα που τίθεται σε αυτές τις εκλογές είναι ποιο κόμμα θα πείσει ότι μπορεί να γίνει η ριζική αναδιανομή του πλούτου. Οι ανισότητες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι επικίνδυνες. Δεν αρκεί μόνο να φορολογείς και να δίνεις επιδόματα, αλλά πρέπει να διευρύνεις την παραγωγική βάση, βάζοντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα στο «παιχνίδι».

Η λύση βρίσκεται στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Δίνοντας την εξουσία στους θεσμούς της τοπικής κοινωνίας όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Συνεταιρισμοί, τα Επιμελητήρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κυβέρνησε τη χώρα, όχι μόνο δεν ενδυνάμωσε αυτούς τους θεσμούς, αλλά τους χειραγώγησε, δείχνοντας πως η πρακτική του είναι τελείως αντίθετη από τα λεγόμενά του.

-Η υπόθεση της κ. Καϊλή, πλήττει όλο το πολιτικό σύστημα, όπως και όλες οι υποθέσεις με εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη θέση εξουσίας που έχουν για το δικό τους όφελος και όχι για το καλό της κοινωνίας. Τα κόμματα, ως θεσμοί, πρέπει να κάνουν ελέγχους των ίδιων των ανθρώπων που κατεβάζουν στις εκλογές. Τέτοια φαινόμενα οδηγούν τον κόσμο να «γυρνά την πλάτη» στις κάλπες, αφού 1,8 εκ. Ελληνίδες και Έλληνες έχουν φύγει από αυτές τα τελευταία 10-12 χρόνια βλέποντας όσα γίνονται.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου: 

 

https://youtu.be/BGf0nhaUmW0