–  Αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα είναι μία συγκυρία εξαιρετικά επικίνδυνη. Περιέχει τεράστιες προκλήσεις, περιέχει όμως και πολύ μεγάλες ευκαιρίες για τη χώρα. Ευκαιρίες που οι Έλληνες έχουν μάθει να αδράζουν και έχουν τη δυνατότητα πραγματικά να εκμεταλλευτούν αυτό το οποίο μας δίνεται σαν ευκαιρία. Ένα πολύ απλό παράδειγμα, τουλάχιστον 7 ελληνικά προϊόντα έχουν φτάσει στα καλύτερα ράφια και εστιατόρια του κόσμου. Αυτό δεν είναι τυχαίο, Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως είναι άνθρωποι που παράγουν κρασί, λάδι, ψάρι, ελιές, κ.ο.κ. έχουν καταφέρει πραγματικά να κάνουν τα ελληνικά προϊόντα περιζήτητα σε όλο τον κόσμο.

–  Η Ελλάδα είναι γεμάτη πλούτο, τον οποίο όμως τον εκμεταλλευόμαστε με αργό ρυθμό. Αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε πλούτο που θα μείνει στις επόμενες γενιές, δεν μπορούμε να προχωράμε με επιδόματα τα οποία τις χρεώνουν. Έχουμε αυτή τη στιγμή, έναν Πρωθυπουργό και έναν Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι απλώς ανταγωνίζονται για το ποιος θα μοιράσει περισσότερα χρήματα. Δεν είναι δικά τους. Είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, από κάποιους τα πήραν για να τα ξαναδώσουν πίσω. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μία «ανακύκλωση» του δικού μας πλούτου αντί να δημιουργούμε καινούργιο. Είναι δυνατόν στη ΔΕΘ το μόνο που παρουσιάζει ένας Πρωθυπουργός να είναι πώς θα μας δώσει πίσω τα δικά μας χρήματα; Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το πως θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον αμύθητο πλούτο που έχει η χώρα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το πως θα δημιουργήσουμε Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης. Δεν έχουνε τίποτα να πουν για αυτά.

–  Στην ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ θα τεθεί το πλαίσιο με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σε αυτές τις εκλογές. Στις εργασίες του ΠΑΣΟΚ, σημαντικό ρόλο παίζει η έννοια του πως θα δημιουργηθούν ευκαιρίες. Η δημιουργία ενός πλέγματος ασφαλείας για τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ενός πλέγματος για την πρόοδο όλων των κοινωνικών στρωμάτων οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά, που δεν θα περιορίζεται στη χορήγηση επιδομάτων. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι το ζητούμενο. Ο Πρωθυπουργός, δείχνει να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που ζει το ελληνικό νοικοκυριό και προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους με επιδόματα. Αντίστοιχα και ο κ. Τσίπρας με τη συνήθη τακτική να υπερκερνά τον Πρωθυπουργό. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ θα πορευθούμε με ένα σχέδιο το οποίο πραγματικά μπορεί οδηγήσει στην ανάπτυξη τον τόπο.

– Το ΠΑΣΟΚ, με τον νέο του Πρόεδρο, εξελίχθηκε σε ένα κόμμα το οποίο γίνεται και πάλι επιλογή. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που έπρεπε να πετύχει. Να δώσει την ευκαιρία σε κάθε Έλληνα πολίτη να πει «Υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ, ας το σκεφτούμε». Σε κάθε γωνιά της Αθήνας παρατηρώ ότι έχουμε καταφέρει να μιλάμε όχι μόνο με ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, οι οποίοι συχνά αναρωτιούνται για τη πορεία των πραγμάτων. Αυτό είναι μία κατάκτηση. Να αρχίσει το ΠΑΣΟΚ να χτίζει τη δύναμή του για να διεκδικήσει την εξουσία.

– Αυτό που βλέπω είναι ότι ο Έλληνας πολίτης βρίσκεται μπροστά από όλα τα κόμματα. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική ζωή του τόπου δεν παράγει έργο λόγω των μνημονίων. Σε όλη την Ελλάδα ο κόσμος έχει απαντήσεις για τα ζητήματα, όμως η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να ακούσουν τους πολίτες. Πιστεύω ότι αυτό που έχει καταφέρει το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες, δηλαδή η συζήτηση με τον κόσμο, θα οδηγήσει στις λύσεις που οι ίδιοι οι πολίτες προτείνουν. Χρειάζεται μία αλλαγή στη βάση της πολιτικής ζωής. Το θεωρώ πολύ σημαντικό, γιατί πραγματικά δεν βλέπουμε τα δυο μεγάλα κόμματα αυτή τη στιγμή να φέρνουν στο προσκήνιο τις ιδέες που ακόμη και η κοινωνία τις έχει επεξεργαστεί και τις ξέρει. Τις γνωρίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια. Άρα έρχεται ένα κόμμα τώρα, με έναν καινούργιο αρχηγό, το οποίο διεκδικεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, να δώσει ένα όραμα γύρω από το οποίο μπορούμε όλοι να συσπειρωθούμε.

– Ο κ. Ανδρουλάκης είχε το κουράγιο να βγει και να πει ότι ήταν θύμα παρακολουθήσεων. Μαθαίνουμε συνέχεια για καινούργιες παρακολουθήσεις. Ο κ. Κουκάκης, ο δημοσιογράφος, έχει επίσης παρακολουθηθεί. Σήμερα ακούμε ότι και από άλλα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι που τους έχουν χτυπήσει τα συστήματα παρακολουθήσεων.

– Υπάρχει ένα γενικευμένο πρόβλημα το οποίο έχει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας  και κυρίως του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος της ΕΥΠ. Έχουμε έναν κ. Μητσοτάκη ο οποίος παίρνει την ΕΥΠ στο γραφείο του, παρακολουθεί τους αντιπάλους του και βγαίνει μετά και λέει «Έκανα λάθος, τα θέλω όλα στο φως».
Παράλληλα όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία του μπλοκάρει τη δυνατότητα κάποιων να μιλήσουν αποδεχόμενοι το απόρρητο.
Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να άρει το απόρρητο.
Επίσης δεν ζητούν από ανθρώπους με κομβική σημασία για την υπόθεση να μιλήσουν στη Βουλή, όπως είναι ιδιώτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν το Predator στην Ελλάδα. Αυτό είναι είδηση γιατί το Inside Story αναφέρεται σε δύο ανθρώπους, τον κ. Λαβράνο και τον κ. Μπίτζιο, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να φέρουν το Predator στην Ελλάδα χωρίς να ξέρουμε αν έχουν πετύχει ή όχι.
Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται στην Εξεταστική Επιτροπή και η κυβερνητική πλειοψηφία το αρνείται. Αυτό σημαίνει «Όλα στο φως»;
Το πολιτικό πρόβλημα εδώ δεν είναι μόνο ότι συσκοτίζεται η υπόθεση, αλλά και ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης πριν από τις εκλογές θέτει ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να το έχουμε λύσει την δεκαετία του ’70.
Αντί να μιλάμε αποκλειστικά για την πτώχευση του ελληνικού νοικοκυριού αναγκαστικά μιλάμε και για άλλα θέματα που θα έπρεπε να έχουμε λύσει…
Ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τον κ. Μητσοτάκη για να συνεργαστεί μαζί του όταν μέχρι χθες σου παρακολουθούσε το τηλέφωνο. Ο κ. Μητσοτάκης πλέον κρατάει τη πολιτική ζωή του τόπου σε ομηρία. Αυτός είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Οι συνεργασίες πρέπει να χτιστούν επάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο όλοι θα συμφωνούν και πάνω σε ένα στοιχειώδες επίπεδο εμπιστοσύνης το οποίο ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διασφαλίσει.

–  Δεν θα βγει τίποτα στο φως όσο έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δεν άρει το απόρρητο και δεν καλεί στην Εξεταστική Επιτροπή ανθρώπους οι οποίοι είναι κομβικοί στο να μάθουμε τι έχει συμβεί στην Ελλάδα με αυτά τα ζητήματα.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη μου στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ3 με τον Νίκο Λαδιανό:

 

https://www.youtube.com/watch?v=5Spc-YsjwDU