1. Πώς θα βαθμολογούσατε τη μέχρι τώρα πορεία της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ;

Το πρόσημο είναι ξεκάθαρα θετικό αλλά όσο ανεβαίνουν οι προσδοκίες τόσο ψηλώνει ο πήχης για όλους μας. Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πρέπει να δημιουργήσει πολιτικό σκηνικό ανατροπής στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε από τώρα, βήμα βήμα, δρόμο δρόμο, γειτονιά γειτονιά. Είμαστε όλοι συνεχώς σε εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα, με πρώτο τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Αναδεικνύουμε θέματα που μας καίνε όλους τους πολίτες, από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που εξοντώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μέχρι το μείζον πρόβλημα στέγασης των νέων ζευγαριών και το δημογραφικό. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, βάζουμε τα θεμέλια για τη νέα Αλλαγή για την οποία διψάμε όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. Θα πάμε καλά αρκεί να συνεχίσουμε να δουλεύουμε χωρίς καμία επανάπαυση.

2. Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει το ζητούμενο: την μεγάλη επιστροφή στελεχών που “μετανάστευσαν” κομματικά;

Εμείς για τους πολίτες ενδιαφερόμαστε, όχι για στελέχη. Το ζητούμενο για εμάς είναι να γίνουμε ξανά πόλος έλξης για τους πολίτες που επιθυμούν μια προοδευτική αλλαγή στη χώρα, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης για όλους. Να εμπνεύσουμε με τον λόγο και το αφήγημά μας, όλους εκείνους τους πολίτες που αναζήτησαν πολιτικό καταφύγιο σε όμορους χώρους και αισθάνονται σήμερα ασφυξία. Αλλά κυρίως – κι εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη της ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ – να καταφέρουμε να επιστρέψουν στις κάλπες όλοι όσοι βρίσκονται στο σπίτι τους από το 2009, που υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια πολίτες. Πολίτες που έχουν χάσει την πίστη τους στα κόμματα και την πολιτική, όπως ασκείται από το 2012 και μετά, άνθρωποι που προέρχονται κυρίως από τον προοδευτικό χώρο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι νέοι ψηφοφόροι που βλέπουν ότι το σύστημα όπως λειτουργεί δεν τους αφορά. Αυτή είναι μια μάχη που αξίζει να δώσουμε, είναι μια μάχη για τη Δημοκρατία. Δεν είναι προτεραιότητα να αποκαταστήσουμε κομματικούς τουρίστες.

3. “ΠΑΣΟΚ… ρυθμιστής” ή “ΠΑΣΟΚ… στην εξουσία”; Ποιον δρόμο θα προτείνατε για τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν;

Το δικό μου σύνθημα είναι «η εξουσία στον λαό». Σήμερα η εξουσία είναι υπερσυγκεντρωμένη στο Μαξίμου και στα υπουργικά γραφεία και ο πλούτος στα χέρια λίγων. Για να σταθούμε στα πόδια μας ως χώρα πρέπει να φτάσει άμεσα η εξουσία και ο πλούτος από τα χέρια των λίγων στα χέρια των πολλών. Αν δεν γίνει αυτό, η δημοκρατία μας θα υπονομευτεί ανεπιστρεπτί και η κοινωνία θα εκραγεί. Κανένα κόμμα δεν έχει εκφράσει τέτοια ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Ελλάδα ιστορικά, μόνο το ΠΑΣΟΚ. Και κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για πολιτικές, μόνο για τις καρέκλες. Ε λοιπόν, εμείς δεν ανησυχούμε για το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Ανησυχούμε για το μέλλον των Ελληνίδων και των Ελλήνων…

4. Πώς προσεγγίζετε προσωπικά την πρόταση του Α. Τσίπρα για “Προοδευτική Συγκυβέρνηση”;

Το σενάριο να ξαναδεί κανείς Τσίπρα – Βαρουφάκη στη διακυβέρνηση της χώρας, όσο επιστημονικής φαντασίας κι αν είναι, ρίχνει νερό στον μύλο του κ. Μητσοτάκη. Κι εγώ θέλω να τελειώνουμε με την συντήρηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Η μόνη διέξοδος, και ο μόνος πραγματικός φόβος για τον κ. Μητσοτάκη, είναι η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νούμερο 2, η ΝΔ θα κάνει πάρτι. Προσωπικά εδώ και καιρό υποστηρίζω την ανάγκη μετάβασης σε μια πολιτική κουλτούρα συνεργασιών, πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις. Εμείς, ως δημοκρατική παράταξη και ως ένα αυθεντικά προοδευτικό κόμμα, έχουμε σταθερό προσανατολισμό προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν χρειαζόμαστε όψιμους καθοδηγητές ούτε υστερόβουλες υποδείξεις. Για να γίνει όμως μια προοδευτική συγκυβέρνηση, χρειάζονται 2 προοδευτικά κόμματα. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμματα βαθιά συντηρητικά, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στους θεσμούς, αν κανείς τα ζυγίσει με βάση την πολιτική που έχουν ασκήσει.

5. Διαπιστώνετε “τοξικότητα” στον πολιτικό λόγο σήμερα;

Τοξικός είναι ο λόγος που βάζει τον έναν Έλληνα απέναντι στον άλλο, αντί να ενώνει απέναντι στα προβλήματα. Είναι εύκολος ο τοξικός λόγος, απευθύνεται σε βασικά ένστικτα, σε φοβίες και ανασφάλειες και δημιουργεί τραύματα στην κοινωνία και στη δημοκρατία. Δυστυχώς τα τελευταία 12 χρόνια έχει γίνει η πεπατημένη και το χειρότερο είναι ότι μια ολόκληρη νέα γενιά πολιτών έχει μεγαλώσει νομίζοντας ότι αυτό είναι το φυσιολογικό. Δεν είναι. Ο ενωτικός λόγος θέλει όραμα και σήμερα κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν εκφράζει όραμα ούτε ελπίδα. Ανταγωνίζονται για το ποιος θα διαχειριστεί ένα όραμα δανεικό που δεν εξυπηρετεί καμία ελληνική ανάγκη. Εμείς σε αυτό το γαϊτανάκι τοξικότητας δεν θα συμμετάσχουμε. Προχωράμε με σύνεση, με έμπνευση και προοδευτικές λύσεις που ενώνουν τους πολλούς απέναντι στα συμφέροντα των λίγων. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών και όραμά μας μια Ελλάδα που θα τους χωράει όλους.

Πηγή: https://politeianews.gr/pavlos-geroulanos-to-pasok-epestrepse-vazoume-themelia-gia-ti-nea-allagi/