Γ. ΒΑΘΙΩΤΗΣ: Σε πολλές θέσεις ευθύνης ως οικονομικός διευθυντής ο Παύλος Γερουλάνος και έμαθα από συμπολίτες μας ότι γυρίσατε και τα ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς από ζημιογόνα, σε κερδοφόρα. Πώς το καταφέρατε κ. Γερουλάνο;

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Το ’94 που γύρισα στην Ελλάδα η πρώτη μου δουλειά ήταν να «γυρίσω» τα ιχθυοτροφεία από μια εταιρεία που ήταν με το δικαστικό κλητήρα απ’ έξω, σε μια εταιρεία που θα μπορούσε να ευδοκιμήσει.  Ο τρόπος που το κάναμε; Βρήκαμε τις προτάσεις που είχαν οι άνθρωποι που δούλευαν μέσα στην εταιρεία για το πώς μπορεί να «γυρίσει».  Αυτές τις προτάσεις αξιοποιήσαμε ώστε η εταιρεία να πάρει μπρος.

***

Γ. ΒΑΘΙΩΤΗΣ: Κρίνετε κ. Γερουλάνο ότι κάποια έργα στην Αθήνα έχουν μείνει πίσω;

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Είναι πολλά τα έργα που έχουν μείνει πίσω, και για τα περισσότερα ευθύνονται οι περίπλοκες διαδικασίες. Έχω συζητήσει με πολλούς που δουλεύουν στο Δήμο και θα σας περιγράψουν ένα κυκεώνα διαδικασιών που τους σταματάνε από το να κάνουν τα πράγματα που θέλουν και μπορούν να κάνουν. Και γι’ αυτό τα πάντα αργούν, τα πάντα όμως.  Ό,τι και να θέλεις να κάνεις, αργεί. Τι κάνουν οι περισσότεροι; Βρίσκουν άλλες δομές για να βρουν λύσεις, βρίσκουν χρηματοδοτήσεις από άλλες μεριές, λειτουργούν με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οτιδήποτε θα τους βοηθήσει να κάνουν το έργο τους πιο γρήγορα. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να κάνουμε το Δήμο να αντιδρά πιο γρήγορα και εκεί που υπάρχει ένα πρόβλημα, να ανταποκρίνεται άμεσα.

Γ. ΒΑΘΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Ζούμε λοιπόν σε μια δύσκολη οικονομική εποχή, ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει μια οικονομική ασφυξία και θέλω να μου πείτε ποια είναι η κοινωνική πολιτική του Συνδυασμού σας.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Η κοινωνική πολιτική  που ήδη υπάρχει στο Δήμο είναι σημαντική. Το πρόβλημα είναι ότι αντιλαμβανόμαστε τα προγράμματα σαν να είναι κάτι που αρχίζει και τελειώνει, ενώ δεν θα έπρεπε να σκεφτόμαστε έτσι. Πρέπει να σκεφτόμαστε πώς είναι η εμπειρία του κάθε πολίτη.  Ας πάρουμε μια ομάδα συγκεκριμένη, όπως είναι οι συνταξιούχοι. Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτικής. Υπάρχουν οι Λέσχες φιλίας, υπάρχουν κάποια προγράμματα δια βίου μάθησης και άλλα. Αλλά κανείς δεν σκέφτεται ότι η προσβασιμότητα στους δρόμους,  όσο είναι σημαντική για ένα άτομο με ειδικές ανάγκες ή για μια μητέρα με ένα καροτσάκι, είναι και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το Δήμο μέσα στο πλαίσιο της εμπειρίας του πολίτη, του νέου ανθρώπου, του νέου επιχειρηματία, του μικρομεσαίου. Μόνο όταν ο Δήμος αρχίσει να σκέφτεται διαφορετικά, θα δούμε το Δήμο να ανταποκρίνεται στις καθημερινές μας ανάγκες.

***

Γ. ΒΑΘΙΩΤΗΣ: Ο Παύλος Γερουλάνος και ως Υπουργός ήταν διεκδικητικός. Αύριο ως Δήμαρχος Αθηναίων ποιες διεκδικήσεις θα κάνει όσον αφορά το κεντρικό κράτος και την Περιφέρεια προς όφελος των συμπολιτών μας;

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Σαν Αθηναίος ακούω συνέχεια Δημάρχους, Περιφερειάρχες που λένε «θέλω κι αυτό, θέλω κι εκείνο, θέλω το άλλο…». Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο Δήμαρχος να μπορεί να έχει ένα ρόλο συντονιστή, έτσι ώστε η εμπειρία του δημότη να είναι πάντα η σωστή. Τι σημαίνει αυτό; Σε ποιον ανήκει  μια αρμοδιότητα είναι δευτερεύον όταν συζητάμε για το ποιος μπορεί να λύσει το θέμα για το καλό του πολίτη. Όπως ξέρετε και το κεντρικό κράτος και η Περιφέρεια αλλά κι άλλοι φορείς με αρμοδιότητες, είναι απόμακροι από τον πολίτη. Ο Δήμαρχος  όμως είναι κάθε μέρα ανάμεσά μας. Πρέπει ο Δήμαρχος να έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού. Και θα σας πω ένα πολύ καλό παράδειγμα: είναι μια γέφυρα πάνω από τις γραμμές του ΟΣΕ στον Άγιο Νικόλαο που έχει εγκαταλειφθεί, κοντεύει να καταρρεύσει και έχει γίνει άνδρο εμπορίας ναρκωτικών. Κανείς δεν ξέρει να μας πει ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή τη γέφυρα. Άλλα λέει ο σιδηροδρομικός σταθμός, άλλα λέει ο Δήμος, άλλα λέει η Περιφέρεια. Σε αυτά τα θέματα ο Δήμαρχος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συντονίσει, έτσι ώστε να λυθεί το θέμα της γέφυρας.

***

Γ. ΒΑΘΙΩΤΗΣ: Πάμε σε δυο ακραία γεγονότα που ρωτούν πάρα πολλοί τηλεθεατές. Πως αυτή τη στιγμή θα αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα αύριο ως Δήμαρχος Αθηναίων ο Παύλος Γερουλάνος και πάμε κίνηση στο Μάτι και κίνηση στη Μάνδρα. Δυο ακραία καιρικά φαινόμενα με πολλούς νεκρούς. Θέλω να μου πείτε πως θα αντιμετωπίσετε τέτοια φαινόμενα αύριο ως Δήμαρχος Αθηναίων.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Δυο πράγματα. Να συντονιζόμαστε καλύτερα και να εκπαιδευόμαστε από τα λάθη μας. Τι κάνουμε στην Ελλάδα; Μόλις συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, τα ρίχνουμε ο ένας στον άλλον μετά πάμε ο καθένας πίσω στην υπηρεσία του και πείθουμε τους εαυτούς μας ότι έφταιγε κάποιος άλλος. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πας εκεί να δεις τι έγινε λάθος στη Μάνδρα, τι έγινε λάθος στο Μάτι, ωμά. Αν δεν μπορείς να το κάνεις εσύ, φέρε κάποιον απ’ έξω να σε βοηθήσει. Κάποιον με μια απόσταση από τα γεγονότα. Εάν δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλαμβάνουμε. Αν γίνει σοβαρή δουλειά θα καταφέρουμε να ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου, ποιος της Περιφέρειας, τι πρέπει να κάνει η Πυροσβεστική, τι πρέπει να κάνει η Αστυνομία. Ξέρετε ότι όταν ο Δήμος πήγε να εκκενώσει τις κατασκηνώσεις του ένα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκε, είναι ότι δεν άφηνε κάποια Αρχή τα λεωφορεία να περάσουν στην κατασκήνωση. Καταλαβαίνετε ότι θα μπορούσαν να είχαν καεί αυτά τα παιδιά αν δεν σήκωναν το τηλέφωνο από το Δήμο και δεν έλεγαν «θα είστε εσείς εκτεθειμένοι». Αυτό, δεν πρέπει να συμβεί την επόμενη φορά. Έχουμε μάθει από αυτό το λάθος ή είμαστε καταδικασμένοι να το επαναλάβουμε;

Μπορείτε να παρακολοθήσετε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.