– Υπάρχει, μια αναρώτηση, για το αν το πρόσωπό μου θεωρείται ελίτ για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι ο κόσμος έζησε την εκλογή μου στην Αθήνα, όπου τα ποσοστά που έλαβα, λίγο ως πολύ, ήταν τα ίδια, από τον Νέο Κόσμο και τα Σεπόλια ως το Κολωνάκι. Όποιοι έχουν ζήσει την καθημερινότητά μου, ξέρουν ότι δεν έχουν να φοβούνται κάτι, αλλά νομίζω το ερώτημα αυτό υποκρύπτει κάτι ακόμα. Οι πολιτικοί έχουν αποσυνδεθεί εντελώς από την κοινωνία; Καταλαβαίνει ένας πολιτικός τι σημαίνει μεταχρονολογημένη επιταγή ή να χτυπάει το τηλέφωνό σου και να φοβάσαι να απαντήσεις διότι είναι η τράπεζα; Καταλαβαίνει τι σημαίνει να χάσει κάποιος το σπίτι του από έναν σεισμό ή από μια πλημμύρα; Όλα αυτά τα έχω ζήσει, είτε στην εταιρεία μου, είτε από προσωπική μου πείρα. Οι εταιρείες που είναι σε τοπικές κοινωνίες είναι ουσιαστικά μια οικογένεια. Έτσι λοιπόν, ζούμε και τις χαρές και τα δράματά, όλοι μαζί, και παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις αγωνίες που βλέπουμε να αναπτύσσονται στην κοινωνία και βοηθάμε να βρεθεί λύση.

– Από την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ αναζητά την «Αναγέννηση». Αυτό, αφορά το πώς θα χτυπήσουμε τις μεγάλες ανισότητες που οξύνονται στην Ελλάδα σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία. Αν θέλουμε πραγματικά να χτυπήσουμε τις ανισότητες, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία. Όχι μόνο να την πάρουμε από το Μαξίμου, αλλά να τη μεταφέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην κοινωνία, για να λογοδοτούμε σε αυτήν. Αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο το είχα δουλέψει πριν από αρκετό καιρό και συνεχίζουμε να το εξειδικεύουμε.

– Είμαι έτοιμος να προετοιμάσω το ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσει την εξουσία και προφανώς αυτό είναι μια πορεία στην οποία προετοιμάζεται και κάθε στέλεχος μέσα στο κόμμα. Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλη. Πρέπει να «ανοίξουμε» το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, να συνθέσουμε προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν μείνει σε αδράνεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να φέρουμε αυτούς τους παράγοντες κοντά, για να μεταφράσουμε τις καλές μας προτάσεις σε ένα όραμα που θα αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, όλα ωριμάζουν σωστά, για να μπορεί ο κόσμος να ακουμπήσει πάνω μας και να μας εμπιστευτεί την εξουσία.

-Δεν με ενοχλεί καθόλου ο αριθμός των υποψηφίων, γιατί αυτό είναι μια δημοκρατική διαδικασία, στην οποία όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο πολύ θα απλωθεί η φωνή μας μέσα στην κοινωνία, σε επίπεδο θεμάτων και γεωγραφικής περιοχής.

-Δεν έχω αφήσει καμία αιχμή για την υποψηφιότητα του κου Δούκα. Το μόνο που ανέφερα είναι ότι παρέμεινα στον Δήμο 4 χρόνια και κέρδισα από αυτό, γιατί ο Δήμος σε κρατάει συνδεδεμένο με την κοινωνία περισσότερο από τη Βουλή. Αυτό είναι έτερον εκάτερον. Μπροστά μας έχουμε μια μάχη η οποία δεν τελειώνει στις 6 Οκτωβρίου. Τελειώνει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν έχει καμία σημασία τι συμβαίνει αριστερά ή δεξιά μου. Η μόνη μου αγωνία είναι να ετοιμαστεί το ΠΑΣΟΚ, ώστε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.

– Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να κοιτάξει μόνο τους ανθρώπους που είναι μπροστά μας. Υπάρχουν εκατοντάδες στελέχη που, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν μείνει στην αδράνεια. Υπάρχουν στελέχη που είναι πολύ πιο καλά συνδεδεμένα με την κοινωνία από ότι είναι το κόμμα, όπως, για παράδειγμα, στους Συνεταιρισμούς, στους Συνδικαλιστικούς Φορείς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλες αυτές οι δυνάμεις, σήμερα, δεν είναι ενεργοποιημένες όπως θα μπορούσαν. Η άμεση προτεραιότητα του επόμενου Προέδρου είναι να αξιοποιήσει αυτούς τους φορείς. Πρέπει να καταφέρουμε να νιώσει η κοινωνία ότι μιλάμε για ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, που καλωσορίζει διαφορετικές απόψεις από όλον τον προοδευτικό χώρο.

– Για το αν γίνεται να υπάρξει μια πιο ενιαία μορφή της Κεντροαριστεράς, είναι άλλο το να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πόλος και άλλο η συζήτηση μεταξύ διαφορετικών κομμάτων. Θα μπούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση περί διαδικασιών, που θα μας κρατήσει μακριά από το να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη. Αυτό, θα είναι καταστροφικό. Επομένως, πρώτα αναδιοργανωνόμαστε εσωτερικά, έπειτα ανοιγόμαστε στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και, βεβαίως, έπειτα ή και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε περαιτέρω.

-Η Αθήνα είναι η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα που αύξησε τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Το θέμα είναι ότι η δομή του κόμματος, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε και το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο από αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε. Αν υπολογίσει κανείς, ότι έφυγαν ενάμισι εκατομμύριο ψηφοφόροι από τα 2 πρώτα κόμματα και εμείς από αυτούς καταφέραμε να λάβουμε μόνο 60.000 ψήφους.

– Η κοινωνία ανταποκρίνεται στα κόμματα που απαντούν στις δικές τους ανάγκες. Μόλις αισθανθεί ο κόσμος, ότι εμείς ανοίγουμε και καλωσορίζουμε τις διαφορετικές απόψεις, ακούμε τι έχει να μας πει και δίνουμε λύσεις στα προβλήματα, τότε, σίγουρα, δεν θα υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί στο ποιος θα εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video