Το ιστορικό έχει ως εξής. Εν μέσω πανδημίας χρειάστηκε η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου. Μέσα από τις διαδικασίες που καθορίζει ο νόμος επιλέχθηκαν άνθρωποι οι οποίοι δούλεψαν, παλεψαν, τα έδωσαν, όλα σε μια δύσκολη εποχή, πήραν και ρίσκο σε πολλές περιπτώσεις και κρίθηκε αναγκαίο να συνεχιστεί το έργο το δικό τους οπότε υπήρξε και μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, την οποία πράγματι στηρίξαμε κι εμείς, που όριζε ότι χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι στον δήμο όσο οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω κορωνοϊού. Ο νόμος, ακόμα και το ΑΣΕΠ, σου δίνει τη δυνατότητα να μοριοδοτήσεις ανθρώπους που έχουν πείρα σε κάτι. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Πολιτισμού, μοριοδοτούσαμε τους ανθρώπους που είχαν αποδείξει ότι ήταν καλοί φύλακες, γιατί δεν θες να προσλάβεις έναν άνθρωπο που δεν τον έχεις δοκιμάσει ποτέ. Στην περίπτωση που κάποιος ήταν τόσο καλός που ξεπερνούσε αυτά τα μόρια, τον διάλεγες γιατί είχε τις προϋποθεσεις να κάνει καλά τη δουλειά του φύλακα στο μέλλον. Εδώ λοιπόν, έγινε μια προκήρυξη των 24 ωρών για να διασφαλίσουν τους ανθρώπους που ήδη είχαν κάνει τη δουλειά λόγω πείρας,  λέει η πλευρά της δημοτικής αρχής. Αλλά τα ερωτηματικά παραμένουν. Το ζητούμενο είναι άλλο. Ας ξεκινήσουμε από τους ανθρώπους. Έχεις 366 ανθρώπους που αύριο θα πάνε στη δουλειά τους και θα τους λένε οι υπόλοιποι υπάλληλοι “οι 366 του Μπακογιάννη”. Το θέλει αυτό ο δήμαρχος;

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν προσληφθεί διότι είχε ανάγκες ο δήμος την περίοδο του κορωνοϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι ασχολούνται με ανάγκες που προκύπτουν από τον κορωνοϊό. Μπορεί να χρειάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς τώρα βγαίνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά και αν δεν τους έχεις τότε ίσως χρειαστεί να προσλάβεις. Επειδή όμως ξέρουν τα θέματα οι συγκεκριμένοι μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι θες ανθρώπους που έχουν πείρα. Μοριοδότησέ τους. Είναι απάνθρωπο όμως να παίρνεις κάποιους ανθρώπους και να τους “σταμπάρεις” με μια ταμπέλα που λέει αυτό είναι το ρουσφέτι του Μπακογιάννη. Μα θες κάτι τέτοιο; Γιατί το κάνεις; Αυτές είναι νοοτροπίες προ 20-30 ετών έχουν ξεπεραστεί. Το ΑΣΕΠ και διασφαλίζει διαδικασίες και σου δίνει δυνατότητες ευελιξίας. Είναι σημαντικό οι θεσμοί να σέβονται αυτές τις διαδικασίες γιατί αλλιώς χάνουν το κύρος τους. Σήμερα θα πει ένας πολίτης, τι μου λέτε εμένα να τηρώ τον νόμο και την τάξη όταν εσείς κάνετε προσλήψεις 24 ωρών.

Η επιτροπή ψήφισε αλλά θυμίζω ότι σε αυτές τις επιτροπές έχει απόλυτη πλειοψηφία η παράταξη του Δημάρχου. Παρόλα αυτά, εμείς στηρίξαμε την πρόσληψη των ανθρώπων, την κάλυψη των θέσεων, όχι τη διαδικασία πρόσληψης. Όταν είδαμε την προκήρυξη των 24 ωρών, προσπαθούσαμε να δούμε τι στο καλό έγινε. Από τη στιγμή που μας είπαν “κι εσείς το ψηφίσατε” πρέπει να δεις τι είναι αυτό που επικαλείται ο άλλος. Εμείς δεν ψηφίσαμε ποτέ να γίνει προκήρυξη 24 ωρών κι ούτε θα το κάναμε ποτέ προφανώς, διότι είναι λάθος σε όλα τα επίπεδα, και για τους ανθρώπους που προσλαμβάνεις και για τον ίδιο τον θεσμό. Η κατακραυγή είναι απολύτως λογική διότι υποβαθμίζονται σημαντικότατοι θεσμοί που διασφαλίζουν τη δημοκρατία και τη σωστή λειτουργία του δήμου. Για να λειτουργεί σωστά η δημοκρατία, ειδικά σε έναν δήμο που είναι σε καθεστώς απλής αναλογικής θες να βοηθήσεις. Και βοηθάς στηρίζοντας εκεί που χρειάζεται και κάνοντας κριτική εκεί που χρειάζεται. Εμείς μονίμως προσπαθούμε να βρούμε ένα έδαφος στο οποίο να μπορούμε να συγκεράσουμε όλες τις τοποθετήσεις και να φτιάξουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έρχεται σαν πρόταση. Για να το πετύχεις, πρέπει να έχεις μια δημοτική αρχή που ακούει και που όταν είναι να κάνει τέτοια πράγματα ανοίγει τη συζήτηση καθολικά ώστε όποιος έχει μια διαφορετική πρόταση να μπορεί να την καταθέτει. Θες να δώσεις περισσότερη έμφαση στους ανθρώπους που έχουν κάνει αυτή τη δουλειά; Ωραία, μοριοδότησέ τους. Μη φέρνεις διαδικασίες νύχτας.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_ZccMzzFGco&feature=youtu.be