-Όλες οι δημοκρατικές, φιλελεύθερες κοινωνίες έχουν κάνει τεράστια βήματα στα θέματα των δικαιωμάτων. Είναι λογικό, κάποιοι άνθρωποι που για πρώτη φορά τα αντιμετωπίζουν ή τα βλέπουν με ένα διαφορετικό μάτι, να χρειάζονται χρόνο να τα επεξεργαστούν, να ακούσουν τις διάφορες απόψεις και να αποφασίσουν τη θέση τους. Καλώς τίθεται αυτό το πλαίσιο τής συζήτησης, αλλά θέλει και μια προσοχή να μην προσπαθούμε να δούμε κάθε σενάριο «υπό τον ήλιο», πριν δούμε καταρχάς το Νομοσχέδιο. Είναι σημαντικό, να κρατήσουμε μια νηφάλια στάση όλοι μας, και οι υπέρ και οι κατά, μέχρις ότου να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει.

Μικροπολιτική είναι εξετάζω μία δημοσκόπηση και παίρνω θέση με βάση τις δημοσκοπήσεις και τίποτα άλλο, παρότι συμφωνώ με διαφορετική άποψη από αυτή των δημοσκοπήσεων. Αλλά αν αυτό συμβαίνει σε θέμα αρχής, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικροπολιτική.

Το θέμα τής κατά συνείδηση ψήφου έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι θέμα Δημοκρατίας. Θα ήταν σημαντικό όσοι τοποθετούμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα, να θυμόμαστε τι έχουμε δηλώσει, όταν θα έρθουν άλλα Νομοσχέδια για τα οποία θα υπάρχει πειθαρχία, διότι λέγονται όλα αυτά τώρα για να δώσουμε όλοι την εικόνα του «δημοκράτη». Θα έρθουν, όμως, πάλι, Νομοσχέδια στα οποία θα μπει πειθαρχία και το ερώτημα είναι: πού θέτεις πειθαρχία και πού όχι; Αν στα δικαιώματα δεν βάζεις πειθαρχία και βάζεις στην πώληση τού Αεροδρομίου, τότε έχουμε μπερδέψει το ποιες είναι οι πιθανότητες για την πειθαρχία.

– Η Κυβέρνηση τής Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε ότι η μείωση τού ΦΠΑ δεν είναι σωστή, αλλά σωστά είναι τα pass. Τα Pass, όμως, κάνουν έναν άνθρωπο να νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, του δίνουν ένα δώρο με υπογραφή Πρωθυπουργού. Η μείωση τού ΦΠΑ, αντίθετα, κάνει τον πολίτη να νιώθει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Η διαφορά μιας κοινωνίας που μπορεί να ανταπεξέλθει, από μια κοινωνία που δεν μπορεί, να είναι η μέρα με τη νύχτα.

Όταν γίνεται συζήτηση για την ακρίβεια, δεν αφορά μόνο το πόσο πληρώνεις, αλλά και για το συναίσθημα που νιώθει ένας άνθρωπος, ο οποίος πρέπει μονίμως να «μειώσει» τα ψώνια του. Αυτού του είδους η ψυχοσύνθεση, ο φόβος που δημιουργεί η ακρίβεια, χρειάζεται μέτρα τα οποία δεν κάνουν τον πολίτη να νιώθει πως δεν είναι χρήσιμος, αλλά ευτυχώς υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προσφέρει ένα pass κάθε τόσο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι προσπάθειες που κάνει, σήμερα, ο κύριος Σκρέκας είναι διαμετρικά αντίθετες σε οτιδήποτε είχε κάνει ο κ. Γεωργιάδης, στην αντίστοιχη θέση. Πρόκειται για  «Κυβέρνηση εναντίον Κυβερνήσεως», δηλαδή δεν υπήρχε τότε αισχροκέρδεια, αλλά σήμερα υπάρχει, λέει η Κυβέρνηση: «κοιτάξτε τι καλοί που είμαστε με την αισχροκέρδεια, βάζουμε πρόστιμα, τα σούπερ μάρκετ μειώνουν τις τιμές». Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, ζητούσαμε να γίνουν ανατιμήσεις, ο κύριος Γεωργιάδης μάς χαρακτήριζε «Κασσάνδρες», έλεγε πως δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στην αγορά. Αποδεικνύεται πως γνωρίζαμε, αφού πέρασαν 2 χρόνια χαμένα στη μάχη τής ακρίβειας, διότι δεν υπήρχαν σοβαροί έλεγχοι και πρόστιμα. Δεν υπήρχε, από την πλευρά τής Κυβέρνησης, η απλή ορθολογική διάθεση να πει στα σούπερ μάρκετ πως: «εφόσον εσύ διαχειρίζεσαι μεγάλο μέρος τής επιβίωσης τής κοινωνίας, η ευθύνη σου είναι μεγάλη και σε παρακολουθώ, ώστε να είσαι εντάξει απέναντι σε αυτήν. Το τονίζω συχνά αυτό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από το τελευταίο tweet ή μόνο από την τελευταία εκπομπή στην οποία εμφανίστηκε ένας Υπουργός. Κρίνεται από μια πορεία και η πορεία τής Κυβέρνησης στο θέμα τής ακρίβειας, είναι απαράδεκτη. Ακόμα και αν ένα κομμάτι τής ακρίβειας που βιώνουμε σήμερα προέρχεται από το εξωτερικό. Υπάρχει μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που οι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν πλέον το θέμα τής ακρίβειας. Η ακρίβεια δεν είναι ένα φαινόμενο πλέον, είναι πολλά φαινόμενα μαζί. Υπάρχει άλλου είδους ακρίβεια στην ενέργεια, άλλου είδους στα τρόφιμα και άλλου είδους στις κοινωνικές υπηρεσίες. Όλα αυτά θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμα καθόλου και είναι κάτι που έχει αλλάξει ριζικά- είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται σε άλλες χώρες η ακρίβεια, ότι, δηλαδή για κάθε είδους προϊόν το οποίο συμβάλλει στην καθημερινότητα του πολίτη, πρέπει να υπάρχουν εντελώς διαφορετικές πολιτικές.

Σήμερα, βλέπουμε ότι τα pass έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ακρίβεια. Προφανώς, θέλουμε να υπάρχουν μόνιμα καινούργια «όπλα» στη φαρέτρα μας, αλλά κάθε μήνας που περνάει και καθυστερούν αυτά τα μέτρα, είναι ένας μήνας κατά στον οποίο πλήττεται περισσότερο το εισόδημα των χαμηλότερων στρωμάτων. Και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Όταν λοιπόν, 2 χρόνια μετά παραδέχεται η Κυβέρνηση πως έκανε λάθος, οφείλει και μια συγγνώμη. Οφείλει να παραδεχτεί το λάθος που έχει κάνει 2 χρόνια τώρα, ότι οι πολιτικές της επιβάρυναν το ελληνικό νοικοκυριό και πως δεν οφείλονται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες. Αν μας είχε ακούσει η Κυβέρνηση, όσα κάνει σήμερα ο κ. Σκρέκας, θα είχαν γίνει έναν χρόνο πριν. Και έναν χρόνο να είχαμε καταφέρει να χτυπήσουμε μαζί την ακρίβεια νωρίτερα, θα είχαμε απαλλάξει πάρα πολύ κόσμο από χαμένο εισόδημα.

Αν είχαμε μηδενικό πληθωρισμό, σημαίνει ότι κάποια προϊόντα ανατιμώνται προς τα πάνω και κάποια προϊόντα προς τα κάτω. Άρα, το θέμα είναι η μίξη αυτών. Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές ανά προϊόν και όχι οριζόντιες πολιτικές, με την ελπίδα ότι τα είδη πρώτης ανάγκης θα βρεθούν σε αυτήν την κατηγορία. Τα είδη πρώτης ανάγκης είναι μια σημαντική κατηγορία, η οποία χρειάζεται κάθε δυνατό μέτρο, ακόμα και αν πάμε απέναντι στους νόμους τής ελεύθερης αγοράς.

Θα συνιστούσα στην Κυβέρνηση, πράγμα που έχει ζητήσει ο κ. Νικητιάδης επανειλημμένα, να δώσει στη δημοσιότητα τα προϊόντα τα οποία κρίνει ότι έχουν ανατιμηθεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Δίνει τα πρόστιμα που μπαίνουν στις εταιρείες αλλά όχι τα προϊόντα, με αποτέλεσμα να μην ξέρει ο κόσμος ακριβώς τι είναι αυτό το οποίο πυροδότησε τα πρόστιμα. Αυτό είναι σημαντικό για 2 λόγους. Πρώτον, για να ξέρουμε ποια προϊόντα είναι αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις εταιρείες και δεύτερον για να ξέρει ο κόσμος τι συμβαίνει.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Blue Sky»,  στην εκπομπή «Παρεμβάσεις», με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video