“Τα κόμματα μπορεί να κλείσουν τον κύκλο τους, οι παρατάξεις όμως είναι πιο διαχρονικές από τα κόμματα που τις εκφράζουν. Σήμερα, ο κόσμος που εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, είναι και στον ΣΥΡΙΖΑ, και στη ΝΔ, είναι και στο σπίτι του. Βεβαίως, είναι και στο ΚΙΝΑΛ. Έχεις έναν κόσμο που αυτή τη στιγμή ψάχνει το σημείο του ορίζοντα γύρω από το οποίο μπορούμε όλοι να στοιχηθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να μιλήσουμε. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ έχει μιλήσει επι της ουσίας σε αυτόν τον κόσμο. Το ΚΙΝΑΛ έκανε μια στρατηγική προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς που απέτυχε ή έδειξε τα όριά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ήρθε στην κυβέρνηση με αντιμνημονιακή ρητορική δεν είχε ποτέ τον καιρό να μετουσιώσει τις αρχές και τις αξίες ενός κεντροαριστερού κόμματος σε θέσεις και προτάσεις, σε ένα όραμα για τη χώρα. Μπορεί αυτό να το κάνει τώρα το ΚΙΝΑΛ λόγω του ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτό εγώ επιμένω για ένα δημοκρατικό ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ να επαναπροσδιορίσει το όραμά του και πάνω σε αυτό το όραμα να χτίσουμε τη νέα κεντροαριστερά. Είναι ένας αγώνας δρόμου και θα κερδίσει ένας από τους δύο. Πρόσκαιρα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων αυτός που «έχει» τον κόσμο, όμως οι αρχές και οι αξίες είναι κάτι που ποτέ δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε. Είναι μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε το όραμα του μέλλοντος και νομίζω ότι είναι κάτι πολύ ισχυρό”.

“Θα πιέσω με όλες μου τις δυνάμεις να ξαναφέρουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες στο επίπεδο που χρειάζεται για να παράγουμε νέα στρατηγική, νέες θέσεις και νέο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, που θα το κάνει ακόμα πιο δημοκρατικό. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Εφόσον, έχουμε θέσεις και προτάσεις πρέπει να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που μπορούν να τις εκπροσωπήσουν. Και μετά, αν αυτό γίνει σωστά και πάλι δεν μπορούμε να συνδεθούμε με την κοινωνία λόγω του ονόματος μας, τότε μπορούμε να το αλλάξουμε”.

“Στον Δήμο έχουμε βάλει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα να βρούμε ένα πλαίσιο συνεργασίας, ναι μεν με τις διαφωνίες μας αλλά με στόχο αντιπολίτευση και Δήμαρχος να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά για την πόλη.  Όλοι όσοι κατεβήκαμε σε αυτές τις εκλογές, ξέραμε ότι η Αθήνα έχει τεράστια προβλήματα, ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν, γι αυτό και έχουμε μια διάθεση συνεργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα διότι αν αποδείξουμε ότι στην Αθήνα, στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην πρωτεύουσα, μπορούμε να συνεργαστούμε, να λειτουργήσει σωστά η απλή αναλογική και να βρούμε το έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε κάτι καλύτερο για την πόλη, θα είναι κάτι σημαντικό για τη δημοκρατία στη χώρα. Είναι δύσκολο, παρ’ όλα αυτά τα πρώτα βήματα είναι θετικά. Θεωρώ ότι το να λειτουργήσει ένα πραγματικά δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, όπως είναι η απλή αναλογική, είναι θέμα προσωπικής αλλά και συλλογικής υπευθυνότητας και ωριμότητας και για την ώρα δείχνουν όλες οι παρατάξεις ότι το έχουν”.

“Κάτι που θα πρέπει να “γιορτάζουμε” ως Έλληνες είναι το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Ξανά και ξανά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο της Ευρώπης για τα ελλείμματά της, για την οικονομική της απόδοση, για την ανάπτυξη, τα οποία τα θεωρώ απολύτως σημαντικά και δεν τα υποβαθμίζω, όμως, ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απομονώνει φασιστικά στοιχεία, δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν μπροστά, δείχνει τη δημοκρατική της συνείδηση και την ωριμότητά της απέναντι σε χώρες που θα περιμέναμε να έχουν πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα, όπως είναι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Απομονώνει τη Χρυσή Αυγή, δεν της επιτρέπει να παίζει ρυθμιστικό ρόλο και αυτό γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Είτε μιλάμε για το κεντρικό κράτος, είτε για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει”.

“Σκάνδαλα σαν τη Novartis δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή. Από την πρώτη στιγμή λέω πως όσοι στήνουν παγίδες πέφτουν οι ίδιοι μέσα. Βλέπουμε σήμερα δηλώσεις που θέλουν προσοχή. Από το Μαξίμου λένε ότι οι πρωθυπουργοί κρίνονται από τον λαό. Οι πρωθυπουργοί όπως και κάθε άλλος Έλληνας κρίνονται και από τη δικαιοσύνη εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι έχουν παραβιάσει τον νόμο ή έχουν λειτουργήσει ενάντια στα συμφέροντα της χώρας. Έτσι οφείλει να το βλέπει και ο κ. Μητσοτάκης γιατί έτσι είναι σαν να λέει ότι και ο ίδιος είναι πάνω από το νόμο. Ε δεν είναι. Κι αυτό πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=eSMZbgmIs28&feature=youtu.be