-Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, δηλαδή τη δεύτερη θέση, με αυξημένα ποσοστά. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, όπου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν δεν κάνουμε μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του αποτελέσματος και δεν δούμε πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας, με μια ευάλωτη Νέα Δημοκρατία, που μπορούμε να πείσουμε ψηφοφόρους ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής είναι μια πρόταση διακυβέρνησης, την οποία αξίζει κάποιος να εμπιστευτεί. Αυτά τα τρία χρόνια δεν μπορούν να περάσουν, όπως τα προηγούμενα. Πρέπει τα αποτελέσματά τους να είναι πολύ πιο ισχυρά.

-Τα πολιτικά προβλήματα δεν πρέπει να προσωποποιούνται. Έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να το αξιολογήσουμε. Αυτό, θα πρέπει να γίνει με βάση ότι ένα κόμμα πρέπει να έχει πρόγραμμα και ομάδα που το στηρίζει και μπορεί να το υλοποιήσει, καθώς και αρχηγό ο οποίος συντονίζει την ομάδα. Εάν απλώς εστιάσουμε σε ένα σημείο, χωρίς να κάνουμε ολοκληρωμένη κριτική, προκύπτει ένα «κυνήγι μαγισσών», που δεν οδηγεί πουθενά. Η ευκαιριακή κριτική οδηγεί σε διχασμό, ενώ η συντεταγμένη κριτική, όσο εντατική και να είναι, τελικά θα οδηγήσει σε μια ενότητα, η οποία θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

– Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στη μάχη με την ακρίβεια, και στον αγώνα για την παιδεία και την υγεία, για τα θέματα που αφορούν την Ελληνίδα και τον Έλληνα, τόσο πιο άμεσα, θα μπορούμε να μειώσουμε τη διαφορά που έχουμε με τη Νέα Δημοκρατία, ελπίζοντας ότι θα την περάσουμε στις επόμενες εκλογές.

– Ένα κόμμα, σίγουρα, χρειάζεται εξωστρέφεια. Όποιος, όμως, πιστεύει ότι ένα δημοκρατικό κόμμα, με την παράδοση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έχει να φοβηθεί τίποτα από δημοκρατικές διαδικασίες, κάνει λάθος. Αν υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες αποδυναμώνουν το κόμμα, πρέπει να απομακρυνθούν. Στόχος είναι η γόνιμη κριτική. Όχι να πληγώσουμε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αλλά να το δυναμώσουμε.

– Οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, όπως η απλή αναλογική ψήφος, πρέπει να γίνονται από κάτω προς τα πάνω και να δημιουργούνται οι ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζονται, για να λειτουργήσει ένα σύστημα. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε έναν πολύ πρόχειρο νόμο, όπου στον Ά γύρο εκλέγεται ένα Δημοτικό Συμβούλιο με απλή αναλογική και στον Β, ένας Δήμαρχος με ενισχυμένη. Αυτό, ήταν ένα παράλογο σχήμα που δεν το κατάλαβε κανείς και οδήγησε σε ακυβερνησία. Η μετάβαση από την απλή αναλογική, από τη μια μέρα στην άλλη, σε εθνικό επίπεδο, είναι ακόμα πιο πολύ δύσκολη διαδικασία. Πρέπει να ξεκινά από τα Επιμελητήρια και τους Συνεταιρισμούς, έπειτα να μεταβαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τέλος, στο κεντρικό πολιτικό σύστημα.

– Εάν δεν κάνουμε σωστά τη διαδικασία, ακόμα και αν αλλάξουμε αρχηγό, θα είμαστε στο ίδιο σημείο σε τρία χρόνια. Αν δεν δούμε τι πήγε λάθος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αν δεν προχωρήσουμε συντεταγμένα, τότε δεν θα υπάρξει ένα ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σε τρία χρόνια θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία. Μην αποπροσανατολίζουμε με την επιμονή στις διαδικασίες και στην κριτική ή στην αποτίμηση που μπορεί να γίνει συντεταγμένα στα όργανα. Οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, θα γεμίζει τις σελίδες του ρεπορτάζ με ονόματα, αντί να το γεμίζει με το τι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα για να διεκδικήσει αύριο την εξουσία.

– Από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν φύγει τρεισήμισι εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες από τις κάλπες. Οι μισοί από αυτούς, κάποια στιγμή τουλάχιστον, έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Άρα, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν εύκολα να γυρίσουν πίσω, αν εντόπιζαν κάτι, το οποίο τους δελέαζε. Προτεραιότητα, λοιπόν, είναι να εμπνεύσουμε τον κόσμο, ο οποίος περιμένει να δει ξανά κάτι από μας.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», στην εκπομπή «Kontra News», με τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video