-Είναι καιρός που βιώνουμε ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα. Τα γεγονότα μάς είχαν προλάβει ήδη από το 2007, με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία. Η χώρα αντιμετώπιζε ξανά και ξανά τέτοια φαινόμενα, ήρθε και ο Ιανός. Χρειάζονται όμως 3 πράγματα, χρειάζεται πρόληψη, συντονισμός των δυνάμεων την ώρα της καταστροφής και χρειάζονται τα σωστά μέσα και ο σωστός συντονισμός τους. Η Κυβέρνηση, το μόνο που επαναλαμβάνει είναι πως πήραν τα μηχανήματα, δεν αναφέρεται στην πρόληψη αλλά ούτε και στον συντονισμό, γιατί εκεί υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα. Η ανάγκη για πρόληψη και συντονισμό, υπάρχει και σε μελέτη που έγινε πρόσφατα, πριν από 3-4 χρόνια περίπου, την οποία και παρέλαβε η ΝΔ. Από τότε διαφαινόταν ότι η πρόληψη και ο συντονισμός είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια, για τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Υπάρχουν παραδείγματα με τα πράγματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και θα έπρεπε να μαθαίνουμε από αυτά. Χώροι στους οποίους υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες είναι τα εξωτερικά θέματα, η Άμυνα, υπάρχει η Ψηφιοποίηση καθώς και η επιτυχία στον Τουρισμό. Μπορεί σήμερα να συζητάμε ότι πρέπει να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο αλλά τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε μία τρομερή ανάπτυξη του τουρισμού. Χρειάζεται να βρούμε ποια είναι τα κοινά σημεία. Εγώ τα ονομάζω τα 3 «σίγμα» της ελληνικής δημόσιας ζωής. Συνεργασία, συνέχεια και συστήματα. Στους χώρους που περιέγραψα πριν, δηλαδή και στην Άμυνα και στη Διπλωματία και στον Τουρισμό και στην Ψηφιοποίηση, είχαμε και συνεργασίες και συνέχεια και σωστά συστήματα που διασφαλίζουν ότι οτιδήποτε φτιάχνεται, θα λειτουργεί. Δεν έχουμε, όμως, θετικά παραδείγματα στην Παιδεία, στην Υγεία και στον τρόπο γενικότερα που λειτουργεί η κρατική μηχανή.

-Η Κυβέρνηση νιώθει την ανάγκη να κρατήσει εξουσία στα χέρια της. Κανείς δεν θέλει να βιώνει αυτά τα φαινόμενα, αλλά ούτε και θέλει να μοιράσει σωστά τη δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι πολύς καιρός που αναφέρομαι στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Για αυτό που οπουδήποτε αλλού γίνεται λόγος για εξουσίες που αλληλοελέγχονται, τα λεγόμενα θεσμικά αντίβαρα. Αυτό γίνεται, όταν περνούν πραγματικές ευθύνες, εξουσίες σε έναν φορέα και αυτός ο φορέας λογοδοτεί. Αντίθετα, σήμερα περνούν αρμοδιότητες, για παράδειγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά είναι χαμηλού τύπου αρμοδιότητες και δεν υπάρχει λογοδοσία. Αν ερωτηθούν οι εν ενεργεία Δήμαρχοι σήμερα, «θέλετε να πάρετε περισσότερες ευθύνες;», θα απαντήσουν «όχι». Γιατί γνωρίζουν πως με περισσότερες ευθύνες, έρχεται περισσότερη λογοδοσία. Η κεντρική Κυβέρνηση δεν ετοιμάζει τους Δήμους και τις Περιφέρειες, για να μπορούν -τουλάχιστον- να συντονίζουν την κοινωνία. Δεν υπάρχει κεντρική Κυβέρνηση στον κόσμο που να περνά χρήματα, πόρους, γνώση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μην αναρωτιέται «τι γίνεται με αυτά τα λεφτά;». Αν είχαν γίνει αυτά, δεν θα ψάχναμε σήμερα, αν έγιναν δρόμοι ή αντιπλημμυρικά έργα, ενώ έχει πνιγεί τόσος κόσμος.

-Πρώτον, δεν ελέγχεται κανείς, διότι όλοι οι έλεγχοι γίνονται a priori, δηλαδή γίνονται πριν γίνει η ζημιά. Δηλαδή λένε «ωραίο μοιάζει το σχέδιο, πάρε τα λεφτά», χωρίς να εξετάσει, αν το σχέδιο υλοποιήθηκε. Και δεύτερον, η ΝΔ αφαίρεσε και από τα Δημοτικά και από τα
Περιφερειακά Συμβούλια τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ασκεί έλεγχο. Για παράδειγμα, τα 2εκ. της Πανεπιστημίου που πήγαν κατευθείαν μέσα στην οικονομική επιτροπή στην οποία έχει την απόλυτη πλειοψηφία ο Δήμαρχος και δεν περνάνε καν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όταν δεν ελέγχει το κεντρικό κράτος τι έγιναν αυτά τα 2εκ. και γιατί ξοδεύονται, όταν δεν μπορεί να ελέγξει η αντιπολίτευση τι γίνεται με αυτά τα λεφτά, τότε και οι Δήμαρχοι έχουν κάποιες αρμοδιότητες αλλά μένουν ανέλεγκτοι. Το ζητούμενο είναι να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες με περισσότερο έλεγχο. Γιατί ένα κομμάτι της πρόληψης έχει να κάνει με τον συντονισμό των δυνάμεων που έχει μέσα της η κοινωνία. Δεν γνωρίζει κανείς τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε περίπτωση που δίπλα του ανάψει μία πυρκαγιά, γιατί κανείς δεν τον έχει ενημερώσει.

-Το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει έρθει με αρκετές πρωτοβουλίες, όπως η χθεσινή ερώτησή μου στη Βουλή, στον κ. Παπαθανάση.

Η Κυβέρνηση ζητωκραυγάζει πως έφερε 2,25 δις για τις πληγείσες περιοχές, όμως αυτά τα χρήματα δεν είναι «φρέσκα» λεφτά, είναι χρήματα που απέτυχε η Κυβέρνηση να απορροφήσει!

Η Κυβέρνηση απέτυχε να τα απορροφήσει ακριβώς στα πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει τη κατάσταση. Ελάχιστα απορροφήθηκαν για τα αντιπλημμυρικά έργα, για τα σούπερ πούμα τα οποία δεν είχαν τα ανταλλακτικά που χρειάζονταν, ώστε να πετάξουν την ώρα που έπρεπε για να σώσουν ανθρώπους. Δεν πήραμε τα χρήματα που χρειαζόμασταν για τις καταστροφές, για τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής. Αυτά χάθηκαν και τώρα τα μετατρέπει σε pass ή σε επιδόματα για τους ανθρώπους που επλήγησαν. Μα, αν είχαν απορροφηθεί, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ σήμερα.

Μία εφημερίδα χαρακτηριστικά έγραφε, «πήγε για 1,5 δις και έφερε 2,25». Αυτά είναι τα σούπερ πούμα που δεν πετάξανε, αυτά είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν απορροφήθηκαν. Μόνο 1εκ. έχουν απορροφήσει και αυτό είναι για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

-Επί της ουσίας υπάρχει αντιπολιτευτικός έλεγχος και το ΠΑΣΟΚ συνέχεια φέρνει αυτά τα θέματα, είτε σε μορφή ερωτημάτων είτε σε μορφή συζητήσεων, στη Βουλή. Η Βουλή δεν έχει τη δυνατότητα να προβληθεί όσο παλιότερα, τότε που μία σοβαρή συζήτησή της καλυπτόταν από τα κανάλια. Σήμερα δεν καλύπτεται, δεν υπάρχει η ίδια κάλυψη των πολιτικών θεμάτων σε σύγκριση με το αστυνομικό ρεπορτάζ, για παράδειγμα.

Υπάρχει μία μεγάλη διάθεση των καναλιών να υποστηρίζουν την Κυβέρνηση. Κάποιος μπορεί να πει, ότι συμβαίνει με τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, αλλά εδώ υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια αποσιώπησης κακών ειδήσεων και προβολής των καλών.

Ακούστε τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό PARAPOLITIKA FM 90.1, με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη

https://youtu.be/uQvrdK7SajI