Δημοσιογράφος: Πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα;

Π. Γερουλάνος: Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας αφού περίπου το 1/5 του ΑΕΠ εξαρτάται από τον τουρισμό είτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζεται με τον τουρισμό. Αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα της χώρας και τώρα στο ξεκίνημα της σεζόν τα πράγματα δείχνουν καλά.

Δημοσιογράφος: Είναι όντως καλά; Διότι με όλα τα ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις και την αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας σας θα υπέθετε κανείς ότι θα είχατε λιγότερους επισκέπτες.

Π. Γερουλάνος: Πέρυσι οι διαδηλώσεις όντως επηρέασαν τον τουρισμό. Φέτος μόνο μια μέρα αναταραχών πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει σε 4 οικοδομικά τετράγωνα και πως η ομορφιά και ο πλούτος της Ελλάδας είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Έτσι έρχονται να επισκεφτούν όλη τη χώρα και τα μέρη της που είναι ιδιαιτέρως φιλόξενα για τους τουρίστες. Να σας σημειώσω μάλιστα πως η Αθήνα έχει δει αύξηση στον τουρισμό φέτος, το ίδιο και η Θεσσαλονίκη όπως βέβαια και όλη η χώρα.

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στο πρόγραμμα λιτότητας, υπάρχουν εκεί μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την αύξηση του τουρισμού;

Π. Γερουλάνος: Όχι. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε στον τουρισμό δεν έχουν σχέση με τα μέτρα λιτότητας. Απελευθερώνουμε επενδυτικούς νόμους, απελευθερώνουμε διάφορους περιορισμούς όπως π.χ. για την κρουαζιέρα ώστε να έχουμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια και πολλές εταιρίες να μπορούν να χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως λιμάνι εκκίνησης όπως και άλλα λιμάνια στην Ελλάδα. Μάλιστα η ακρόπολη παρουσιάζει μέχρι στιγμής 30% αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών. Γενικά, τα πράγματα δείχνουν καλά και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για την έκβαση της χρονιάς, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι πολύ καλά.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι που μαγνητίζει τους τουρίστες σαν έρθουν στην Ελλάδα ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη;

Π. Γερουλάνος: Από τα 16 εκατομμύρια τουρίστες, πολύ λίγοι έρχονται για να δουν την Ακρόπολη.

Δημοσιογράφος: Αλήθεια;

Π. Γερουλάνος: Συνήθως οι περισσότεροι Αμερικανοί έρχονται για την Ακρόπολη και κάνουν γι αυτό μια στάση στην Αθήνα. Έχουμε πολλούς επισκέπτες από τη Γερμανία και την Αγγλία που πηγαίνουν κατευθείαν στα νησιά για τις διακοπές τους. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως πέρυσι, εξ αιτίας των διαδηλώσεων και κακής δημοσιότητας στην Γερμανία, είχαμε μια μείωση από τη Γερμανία και την Αγγλία αλλά την καλύψαμε ανοίγοντας νέες αγορές. Η Τουρκία άνοιξε για εμάς πέρυσι, η Ρωσία, το Ισραήλ. Είχαμε περισσότερο από διπλασιασμό αφίξεων από Τουρκία και Ισραήλ, σχεδόν διπλάσιους επισκέπτες από τη Ρωσία. Ανοίγοντας αυτές τις νέες αγορές, κλείσαμε τη μαύρη τρύπα από Αγγλία και Γερμανία. Φέτος λοιπόν που οι Άγγλοι και οι Γερμανοί επιστρέφουν, μας φέρνουν ακόμα πιο ψηλά. Οι αριθμοί από τη Ρωσία μιλούν για διπλασιασμό επισκεπτών και φέτος

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ.

Π. Γερουλάνος: Σας ευχαριστώ κι εγώ.