Μακρή: Καλό μεσημέρι, τι κάνετε; Να ξεκινήσουμε από τους Μεσογειακούς Αγώνες κ. Γερουλάνε που είναι και θέμα της άμεσης αρμοδιότητας σας. Τι έγινε με αυτό;

Υπουργός: Κοιτάξτε, οι Μεσογειακοί Αγώνες ήταν ένα σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης το οποίο κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα δυστυχώς μεταξύ της Διεθνούς Επιτροπής και της προηγούμενης κυβέρνησης δημιουργήθηκε ένας προϋπολογισμός ο οποίος ήτανε «ασήκωτος» για οποιαδήποτε χώρα πόσο μάλλον μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση και μειώνει μισθούς.

Μακρή: Μας δίνετε λίγο τα μεγέθη, τα ακριβή μεγέθη για να καταλάβουμε για τι ποσά μιλάμε; Γιατί εγώ έχω διαβάσει και έχω ακούσει απίστευτα ποσά…

Υπουργός: Ναι… ο προϋπολογισμός όπως ξεκίνησε ήταν γύρω στα 358 εκατομμύρια, ένα ποσό το οποίο είναι δις θεόρατο, ήταν περίπου 6 φορές το κόστος των προηγούμενων αγώνων, πέντε- έξι φορές το κόστος των προηγούμενων αγώνων…

Μακρή: Που γίνανε οι προηγούμενοι αγώνες για να το καταλάβουμε αυτό;

Υπουργός: Οι προηγούμενοι αγώνες γίνανε στην Πεσκάρα και εκεί ο προϋπολογισμός ήτανε περίπου γύρω στα 75 εκατομμύρια. Εμείς κάναμε έναν προϋπολογισμό 358…

Κωνσταντάτος: Που οφείλετε αυτό; Γιατί το κάναμε αυτό κ. Υπουργέ; Γιατί ξεφύγαμε τόσο πολύ;

Υπουργός: Κοιτάξτε, πάντα μια Διεθνής Επιτροπή θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιους αγώνες για να αναβαθμίσει τους αγώνες της. Όπως ξέρετε οι Μεσογειακοί Αγώνες, παρ’ ότι είναι σημαντικοί αγώνες δεν είναι μέσα στους πιο σημαντικούς…

Κωνσταντάτος: Ναι, γιατί εμείς είχαμε πληρώσει και τους Ολυμπιακούς ακριβά και τώρα μας…

Υπουργός: Οι Ολυμπιακοί όμως έχουν μια άλλη υπόσταση στη διεθνή σκηνή και άλλη υπόσταση έχουν οι Μεσογειακοί. Εδώ, λοιπόν, έγινε μια προσπάθεια από τη Διεθνή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τους Αγώνες του Βόλου και της Λάρισας για να αναβαθμίσει τους αγώνες, η Ελληνική  κυβέρνηση προφανώς επειδή ήθελε να δείξει …επειδή αυτές ήταν οι προτεραιότητες της εκείνη την εποχή, βοήθησε αυτή τη διαδικασία παραδίδοντας έναν προϋπολογισμό ο οποίος ήταν ανήκουστος και με αυτό τον τρόπο δεσμεύσανε την χώρα μας σε μια ληστρική σύμβαση υπέρ της Διεθνούς Επιτροπής…

Κωνσταντάτος: Εσείς κάνετε διαπραγματεύσεις με την επιτροπή για να μειωθεί το κόστος αυτό;

Υπουργός: Βεβαίως, από την πρώτη στιγμή είπαμε στη Διεθνή Επιτροπή ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες αλλά πρέπει αυτοί να γίνουν με έναν πιο εξορθολογισμένο προϋπολογισμό και τους είπαμε ότι συνέχεια θα τους δίνουμε καινούργιες προτάσεις για το πώς αυτό το κόστος μπορεί να μειωθεί χωρίς να θυσιάσουμε την αίγλη των αγώνων. Ο τελευταίος προϋπολογισμός που είχαμε δώσει στη Διεθνή Επιτροπή ήταν περίπου 40% μεγαλύτερος από τους τελευταίους αγώνες δηλαδή αντί για 75 που ήταν στη Πεσκάρα ήταν 130 και στη συνέχεια βρίσκαμε τρόπους να εξοικονομήσουμε κι άλλο το κόστος. Αυτός ήταν ο δικός μας ο τελευταίος προϋπολογισμός πράγμα το οποίο η ΔΕΜΑ αρνήθηκε.

Κωνσταντάτος: Πάντως εδώ διαβάζω για τον Δήμαρχο Βόλου, ο οποίος εκλέχτηκε με την δική σας υποστήριξη, τον κ. Σκοτινιώτη και μιλάει για σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Σοβαρές πολιτικές ευθύνες ασφαλώς δεν αναφέρετε στην διαπραγμάτευση;

Υπουργός: Δεν μπορώ να ξέρω σε τι αναφέρετε ο κ. Σκοτινιώτης. Αυτή μπορεί να είναι η δική του …. ο δικός του χειρισμός στην κατάσταση…έχω πει ότι κανέναν δεν ευχαριστεί να φεύγουν οι αγώνες από την Ελλάδα αλλά βεβαίως δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνουν οι αγώνες έτσι όπως είχαν προγραμματιστεί…

Κωνσταντάτος: Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Καρτάλης κάνει λόγο για….ότι έχει πληγεί η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας μας σε μια στιγμή μάλιστα που κάνουμε και προσπάθειες να ενισχύσουμε αυτή τη διεθνή εικόνα και το προφίλ της χώρας μας.

Υπουργός: Ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε ότι είμαστε μια σοβαρή χώρα είναι τα πράγματα τα οποία έχουμε και τα αναλαμβάνουμε, να τα αναλαμβάνουμε με μια σοβαρή προοπτική υλοποίησης. Ακόμα και οι άνθρωποι που ήταν μέσα στη διεκδίκηση αυτών των αγώνων όταν εμείς τους είδαμε μας είπανε «καλά τώρα μη πιστεύετε αυτά τα νούμερα τα βάζουμε μεγάλα για να κερδίσουμε τους αγώνες αλλά από εκεί και πέρα όλοι περιμένουμε ότι θα μειωθούνε». Ε, λοιπόν έπρεπε να μειωθούνε πάρα πολύ και προφανώς πάνω στις μειώσεις πατήσαμε κάποιους κάλους…

Κωνσταντάτος: Κάλους ελληνικούς ή κάλους από το εξωτερικό;

Υπουργός: Α, δεν μπορώ να ξέρω πάντως όπως ξέρετε η απόφαση της ΔΕΜΑ ήταν ειλημμένη να παρθούν οι αγώνες από την Ελλάδα αφ’ ότου είδανε ότι εμείς δεν αστειευόμασταν και εννοούσαμε ότι θα κάνουμε αγώνες με πολύ πιο χαμηλό κόστος

Μακρή: Να σας ρωτήσω κάτι κ. Γερουλάνε; Εγώ θα καταλάβαινα πολύ σε αυτή τη περίοδο και νομίζω ότι και οι περισσότεροι Έλληνες θα το καταλαβαίνανε να λέγαμε «μας συγχωρείτε δεν μπορούμε, ίσως κάποια άλλη φορά να τους φιλοξενήσουμε αλλά τώρα πάρτε τους πίσω». Γιατί δεν το κάναμε αυτό; Και περιμέναμε να μας τους αφαιρέσουμε;

Υπουργός: Κοιτάξτε, και το Λονδίνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πάρει πίσω πολλές από τις δεσμεύσεις της προς την Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι κάτι το οποίο σε μια περίοδο κρίσεως όλοι το καταλαβαίνουνε και αυτό κάναμε και εμείς με τους Μεσογειακούς Αγώνες. Το να δώσουμε πίσω τους αγώνες δεν γίνεται γιατί η ληστρική σύμβαση την οποία υπογράψαμε είναι υπέρ της ΔΕΜΑ και μόνο η Διεθνής Επιτροπή μπορεί να πάρει τους αγώνες εμείς δεν μπορούμε να τους δώσουμε πίσω.

Μακρή: Μάλιστα. Εγώ να σας πω την αλήθεια είμαι υπέρ του ότι δεν θα διοργανώσουμε αυτούς τους αγώνες όσο κι αν ο Βόλος και η Λάρισα το καταλαβαίνω ότι χάνουνε και σε προβολή και σε αίγλη και σε κάποιες εγκαταστάσεις

Υπουργός: Κυρία Μακρή μην είσαστε τόσο σίγουρη ότι χάνουνε σε προβολή και σε εγκαταστάσεις και θα σας εξηγήσω γιατί. Πρώτα απ’ όλα από τα 358 εκατομμύρια του προϋπολογισμού δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για την προβολή της Θεσσαλίας. Αυτά θεωρούσανε όσοι διεκδικήσανε τους αγώνες ότι θα έπρεπε να τα βάλει μια κυβέρνηση πέρα από το δικό τους προϋπολογισμό. Αυτό ήταν μόνο για καινούργια στάδια, μόνο για τους αγώνες, μόνο για ολυμπιακά χωριά, για εγκαταστάσεις, για εργολαβίες δηλαδή. Από εκεί και πέρα η προώθηση της Θεσσαλίας δεν είχε απασχολήσει κανέναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, μα απολύτως κανέναν. Θεωρούσανε ότι αυτό θα ήταν κάτι το οποίο θα ερχόταν αυτόματα. Εμείς στον προϋπολογισμό είπαμε ότι δεν θα δεχτούμε κανέναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει μέσα χρήματα για την ανάδειξη της περιοχής. Είπαμε λοιπόν από την πρώτη στιγμή ότι εκεί πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή επένδυση από τη δική μας τη μεριά και δεύτερον είπαμε ότι γιατί να φτιάχνουμε στάδια καινούργια εκεί που μπορούμε να φτιάξουμε τα υπάρχοντα, να επιδιορθώσουμε τα υπάρχοντα, να μειώσουμε τον προϋπολογισμό αναβαθμίζοντας την υποδομή που υπάρχει σήμερα στη Θεσσαλία χρησιμοποιώντας αυτά τα στάδια. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φτιάξουμε καινούργια στάδια επειδή αναλάβαμε κάποιους αγώνες.

Μακρή: Και γιατί να φτιάξουμε ολυμπιακά χωριά ενώ μπορούν, ας πούμε, να φιλοξενηθούν σε κρουαζιερόπλοια για παράδειγμα..

Υπουργός: Δεν είναι μόνο κρουαζιερόπλοια. Με τη πρόταση την οποία κάναμε δημιουργούσαμε και μια ελαφριά υποδομή που θα μπορούσανε το λιμάνι του Βόλου να φιλοξενεί κρουαζιερόπλοια αλλά την ίδια ώρα αναβαθμίσαμε τις φοιτητικές εστίες της περιοχής και χρησιμοποιούσαμε την υπάρχουσα ξενοδοχειακή υποδομή η οποία δεν είναι απαραίτητο ότι θα γέμιζε με ανθρώπους, όπως ξέρετε οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν τραβάνε απίστευτο κόσμο στα ξενοδοχεία και έτσι είπαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την ξενοδοχειακή υποδομή που υπάρχει και όλο αυτό μείωνε τον προϋπολογισμό από 190 εκατομμύρια σε 30. Μα, θα ήταν τρελή οποιαδήποτε χώρα… ξέρετε τι μπορεί να κάνει τους αγώνες τόσο καλά και έχει υποσχεθεί με 160 εκατομμύρια λιγότερο μόνο στη φιλοξενία να μη το κάνει. Αλλά όπως σας είπα η Διεθνής Επιτροπή προφανώς ήθελε να κάνει άλλου τύπου αγώνες, ήθελε να κάνει αγώνες μόστρας, για να φέρει καλούς αθλητές είχε υποχρεώσει την Ελληνική Επιτροπή να τους δώσει πάρα πολλές παροχές, όπως αυτοκίνητα για τον καθένα, σπίτια στην περιοχή τα οποία θα είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αθλητές ή διοργανωτές. Ήταν μια σειρά από σπατάλες τις οποίες εμείς θα ήμασταν απολύτως απαράδεκτοι άμα δεχόμασταν να συνεχίσουμε

Κωνσταντάτος: Και μεγάλα τα κέρδη για την περιοχή και για ορισμένους εξ αυτών πιστεύω γιατί κάποιοι έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται

Υπουργός: Σας λέω, για την περιοχή, σας διαβεβαιώ, ότι ο προϋπολογισμός έτσι όπως είχε διαμορφωθεί μόνο την περιοχή δεν είχε στο μυαλό του…

Κωνσταντάτος: Ναι, εννοώ για ορισμένους από τη περιοχή…

Μακρή: Καλύτερα κ. Γερουλάνε αυτά τα 150 εκατομμύρια που είχατε διάθεση να δώσετε στους Μεσογειακούς να τα δώσετε για να επιστρέψετε καμιά σύνταξη πίσω κανενός χαμηλοσυνταξιούχου…

Κωνσταντάτος: Που δεν βλέπω να το κάνετε σε σύντομο χρονικό διάστημα…

Υπουργός: Κοιτάξτε, αυτό το οποίο σίγουρα μπορούμε να κάνουμε και με πολύ λιγότερα χρήματα είναι τη σωστή προβολή της περιοχής και να επιδιορθώσουμε κάποια από τα στάδια τα οποία φέρουν επιδιορθώσεων από εκεί και πέρα είναι στο θέμα της κυβέρνησης από εδώ και πέρα μιας  που δεν θα γίνουν οι Μεσογειακοί τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα.

Μακρή: Δεν μου λέτε κ. Υπουργέ, τώρα βλέπουμε και διαβάζουμε και από τα δημοσιεύματα και από τη συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου σήμερα στα ΝΕΑ, λιτότητα και με νόμο μετά τη λήξη του μνημονίου εξετάζει η κυβέρνηση και αυτό βεβαίως βασίζεται στις προτάσεις της Γερμανίας ότι και να σας βοηθήσουμε θα περάσουμε ακόμα και συνταγματικά, τα ελλείμματα να διατηρούνται πάντα κάτω από το 3%. Αυτό σημαίνει, φαντάζομαι, ένα πολυετές μνημόνιο. Θεωρείτε ότι πριν ο κ. Παπανδρέου προχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση ή όταν προχωρήσει και μετά πρέπει να πάει σε εκλογές για να έχει μια νωπή λαϊκή εντολή για όλα αυτά;

Υπουργός: Δεν έχω μιλήσει σήμερα με τον κ. Παπακωνσταντίνου και δεν μπορώ να ξέρω το πλαίσιο μέσα στο οποίο έδωσε τη συνέντευξη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εγώ διάβασα τη συνέντευξη τελείως διαφορετικά. Αυτό το οποίο λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι δεν πρέπει ποτέ καμία κυβέρνηση είτε αυτή είναι μια κυβέρνηση δική μας, είτε αυτή είναι μια κυβέρνηση κάποιου άλλου κόμματος να ξαναφέρει τη χώρα μέσα σε μια τέτοια απελπιστική κατάσταση όπως την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ότι γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξαναφθάνουμε εκεί. Κυρία Μακρή εγώ πιστεύω ότι μια χώρα πρέπει να δανείζεται και είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να δανείζεται αλλά πρέπει να δανείζεται για να επενδύει σε πράγματα, για να φτιάχνει κάτι το οποίο βοηθάει τις επόμενες γενιές, όχι να δανείζεται για να καταναλώνει η γενιά η σημερινή διότι αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έρθει στην επόμενη γενιά. Και αυτό το έγκλημα το οποίο έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε φεσώσει τις επόμενες ελληνικές γενιές με ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο. Λοιπόν, είναι πλέον η ώρα αυτό το χρέος να μειωθεί για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει τον οικονομικό της σχεδιασμό όπως μια χώρα οφείλει να μπορεί να κάνει.

Κωνσταντάτος: Κύριε Γερουλάνο σας ρώτησε και η Κάτια εάν για τα νέα μέτρα 12 δισεκατομμύρια λέει, 212- 214 και ότι άλλο χρειαστεί και το μνημόνιο το καινούργιο και η συνταγματική αναθεώρηση για τη λιτότητα χρειάζεται και απαιτείται μια νέα λαϊκή εντολή, για να τα κάνει αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μια νέα λαϊκή εντολή. Γιατί με  διαφορετικό πρόγραμμα ή στόχο εξελέγη το 2009 πήρε μια, αν θέλετε, παράταση με τις περιφερειακές εκλογές αλλά τώρα μας λέτε κι άλλα πράγματα και νέα τα οποία είναι πολύ σκληρά.

Υπουργός: Ειλικρινά δεν μπορώ να σας δώσω τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα εάν δεν ξέρω συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έρθουν, έχουν έρθει ή θα έρθουν στο τραπέζι…

Κωνσταντάτος: Σας λέω την πρόταση 212- 214, 12 δισεκατομμύρια παραπάνω άρα νέα μέτρα άρα έχουμε την πρόταση της Γερμανίας…

Υπουργός: Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Λιτότητα και νοικοκύρεμα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το να δεσμεύεται κανείς ότι τα οικονομικά του θα είναι μαζεμένα δεν σημαίνει λιτότητα. Σημαίνει ανάπτυξη κάτω από άλλες συνθήκες. Το να λέμε ότι επειδή πρέπει να είμαστε σφιχτοί στα οικονομικά αυτό σημαίνει λιτότητα; Δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί κανείς να κάνει, να προχωρήσει σε αναπτυξιακά προγράμματα προσέχοντας πάρα πολύ αυτά τα οποία ξοδεύει να είναι μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και όχι να βγαίνει από αυτές.

Μακρή: Κύριε Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Καλό σας μεσημέρι.

Υπουργός: Κι εγώ σας ευχαριστώ.