«Σήμερα είχαμε δύο γεγονότα μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που κάνουμε που κάνουμε για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Το ένα ήταν η επίσκεψη και η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Προέδρου της UEFA, του κ. Πλατινί, και το δεύτερο η πρώτη ανάγνωση των νομοσχεδίων για τον αθλητισμό, ένα νομοσχέδιο το οποίο όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι βρίσκεται σε σχεδιασμό εδώ και καιρό.

Να ξεκινήσω πρώτα με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της UEFA. Έγινε σε πάρα πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Πρόθεση και των δύο είναι η αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και η εξυγίανσή του. Και τα δύο μέρη θεωρούν ότι αυτό πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Και τα δύο μέρη θεωρούν ότι θα συνεργαστούν στενά για να το φέρουν σε πέρας. Πάντα υπάρχει μια αίσθηση ότι η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο λειτουργούν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Και η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, ξέρουν ότι το καλύτερο για όλους είναι να εξυγιάνουν τη νοσηρή κατάσταση που υπάρχει. Να αντιμετωπίσουμε και τη βία και το ντόπινγκ αλλά και τους στημένους αγώνες. Τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί. Είναι ευθυγραμμισμένες όλες οι τάσεις αν θέλετε και αυτό το οποίο έκανε αυτή η συνάντηση είναι να δείξει το πως προχωράμε από εδώ και πέρα.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα. Θα θυμίσω μερικά απλώς:
• Και οι δύο αναφέρθηκαν για το πόσο σημαντικό είναι η σχέση να είναι καθαρή, στενή και σωστή.
• Και οι δύο θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρότυπο εάν συνεργαστούμε και φέρουμε σε πέρας την προσπάθεια που γίνεται.
• Και οι δύο μίλησαν για το τι κάνει ο καθένας από τη δική του τη μεριά για να αλλάξουμε τα πράγματα.
Θέλω να σημειώσω εδώ ότι στο παρελθόν έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές να μιλάει είτε η Πολιτεία είτε οι φορείς του ποδοσφαίρου για το αυτοδιοίκητο και πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι μια καραμέλα την οποία όλοι έχουν πιπιλήσει επαρκώς. Η πραγματικότητα είναι ότι όταν η Πολιτεία συνεργάζεται καλά με τους φορείς του ποδοσφαίρου, τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα να μπλέξει ο ένας στα πόδια του άλλου. Είναι θέμα συνεργασίας. Όταν η σχέση είναι ανταγωνιστική, όλα αυτά τα πράγματα δραματοποιούνται. Όταν η σχέση είναι συνεργασίας, αυτά τα προβλήματα λύνονται και προχωράμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, από τη σημερινή συνάντηση ότι αυτό που θέλουν όλοι είναι να εξελιχθούν αυτά τα θέματα και να προχωρήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της UEFA δεσμεύτηκε να στείλει την επόμενη εβδομάδα στον Πρωθυπουργό μια επιστολή που να περιγράφει τη διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας από την UEFA προς την ΕΠΟ και την ελληνική Πολιτεία σε ό,τι αφορά τους στημένους αγώνες, τη διαιτησία, τη βία στα γήπεδα και το ντόπινγκ. Όπως ξέρετε η UEFA έχει μεγάλη γνώση σε αυτά τα θέματα και θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι η πρώτη ομάδα που θα έρθει θα αφορά τα θέματα της διαιτησίας και ένας από τους αγαπημένους του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ. Κολίνα, θα είναι επικεφαλής της ομάδας που θα έρθει για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα.

Δεν έμεινε μόνο εκεί η συζήτηση. Αναφέρθηκαν θέματα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου και οι δύο ενδιαφέρθηκαν πάρα πολύ για τα θέματα που αφορούν τους νέους και το ποδόσφαιρο. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός. Όπως επίσης και το πώς μπορεί να αναπτυχθεί σωστά το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Το δεύτερο θέμα που είχαμε σήμερα ήταν η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη βία. Πολλοί ξέρουν ότι ο αθλητισμός έχει πολύ βαθιά παράδοση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα μπορούσε με κάθε τρόπο να είναι ηγέτης μεταξύ των χωρών που αναδεικνύουν τον αθλητισμό και λόγω της παράδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και επειδή έχει πολύ καλές επιδόσεις πολύ συχνά και επειδή κατά καιρούς έχει πάρει πρωτοβουλίες όπως είναι η ολυμπιακή εκεχειρία που θα μπορούσαν να μας έχουν στην πρώτη γραμμή του αθλητισμού. Δυστυχώς, όμως, σήμερα έχουμε φαινόμενα, βίας στα γήπεδα, στημένων αγώνων, ντόπινγκ, τα οποία πλήττουν τον αθλητισμό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις σε αυτά τα θέματα.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ένα νομοσχέδιο μόνο του δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα μέσα σε μία ημέρα. Και από την τεχνογνωσία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας οι λύσεις για τον ελληνικό αθλητισμό δεν είναι μαγικές δεν έχουν αναπτυχθεί καινούργιες λύσεις από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει συνέχεια να βελτιώνουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και να τα συνδέουμε με όλα τα άλλα πράγματα τα οποία κάνουμε για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

Πολλά από αυτά τα οποία θα δείτε στο σημερινό νομοσχέδιο δεν είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν προταθεί στο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι συνδυάζονται με μία άλλη σειρά κινήσεων που κάνουμε με την ελπίδα αυτά να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Για παράδειγμα, δεν πρέπει κανείς να δει αυτό το νομοσχέδιο μακριά από τις ρήτρες βίας, τις οποίες προτείνουμε από τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΡΤ ή τα δημόσια γήπεδα. Δεν πρέπει να δει κανείς αυτό το νομοσχέδιο μακριά από τις ποινές τις οποίες εφαρμόζει η γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά. Κανένα από μόνο του δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ελπίδα είναι ότι όλα μαζί μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Είναι εντυπωσιακό ότι τα προηγούμενα χρόνια απ’ όλα τα εργαλεία που είχε στη διάθεση της η Πολιτεία, χρησιμοποίησε πάρα πολύ λίγα. Θα έλεγα ότι εστιάζαμε περισσότερο την προσοχή μας στα νομοσχέδια. Τα άλλα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας είναι εξίσου σημαντικά. Θα έλεγα καμιά φορά και πιο αποτελεσματικά γιατί είναι πιο γρήγορα. Οι ρήτρες βίας και οι ρήτρες κατά των στημένων αγώνων μπορούν να έχει άμεσα αποτελέσματα και μαζί με την αθλητική δικαιοσύνη, που είναι επίσης γρήγορη, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο όπου αυτό το νομοσχέδιο να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

Θα ξεκινήσω περιγράφοντας λίγο ως πολύ τι είναι αυτά τα οποία το νομοσχέδιο φέρνει στο τραπέζι και θα ήθελα να ξεκινήσω με το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού, το ΕΣΑΣ, γιατί παρότι έχει ξαναθεσμοθετηθεί, θεωρούμε ότι μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο σε αυτά που μπορεί και θέλει να κάνει η Πολιτεία. Γνωρίζετε όλοι και μπορεί κανείς να δει ακόμη και με ένα ταξίδι στην επαρχία πόσο λάθος έχουν σχεδιαστεί πάρα πολλά πράγματα, από τη δημιουργία σταδίων μέχρι για παράδειγμα την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων. Έχετε ζήσει όλοι τα προβλήματα, τα οποία έχουμε αντιμετωπίσει από μια μαξιμαλιστική πολιτική που είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία εκτέθηκε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πάρα πολλά από αυτά τα οποία είχε εκτεθεί.

Ένα Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού μπορεί αυτά τα πράγματα να τα εξορθολογήσει. Να παίρνει αποφάσεις με βάση τους πόρους που έχει στη διάθεσή του, να κάνει οποιαδήποτε ανάπτυξη έτσι ώστε να είναι δίκαιη απέναντι σε όλη την περιφέρεια και να μη δείχνει προτίμηση σε συγκεκριμένους νομούς και συγκεκριμένες περιφέρειες. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι περιφέρειες που είχαν πρόσβαση, έχουν πολύ καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις, από άλλες που δεν είχαν. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα, ειδικά σήμερα που βλέπουμε κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις να εγκαταλείπονται γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να τις συντηρήσει. Το ΕΣΑΣ, λοιπόν είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σωστά ο ελληνικός αθλητισμός.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των φαινομένων παθογένειας, θα ξεκινήσω με τα θέματα καταπολέμησης της βίας. Το νομοσχέδιο, το οποίο φέραμε σε πρώτη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο, αναβαθμίζει τη ΔΕΑΒ, αυστηροποιεί τις ποινικές διατάξεις, αυστηροποιεί τη λειτουργία των λεσχών φίλων, ρυθμίζει τις οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων, κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτήριου και το βάζει σε ένα ενιαίο πλαίσιο και δημιουργεί ένα πλαίσιο για την πρόσληψη και λειτουργία των ιδιωτικών εταιριών security που χρησιμοποιούνται στα στάδια από τις ομάδες.

Το πιο σημαντικό σε ό,τι αφορά τη ΔΕΑΒ είναι ότι παίρνει δύο καινούργιες αρμοδιότητες στα χέρια της. Η πρώτη είναι ότι μέσα στις αρμοδιότητές της μπαίνουν και οι στημένοι αγώνες. Επίσης έχει το δικαίωμα να εισηγείται τη μετάθεση ή την αλλαγή έδρας ενός αγώνα όπως επίσης και την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών.

Αρκετές από τις ποινές, που είχαν τα παλαιότερα νομοσχέδια αυστηροποιούνται και εδώ θα ήθελα να είμαι αρκετά ξεκάθαρος γιατί δεν είναι μόνο θέμα αυστηροποίησης των ποινών του ίδιου παραπτώματος. Εδώ βλέπουμε ότι αλλάζει η φύση των παραπτωμάτων πλέον. Οι στημένοι αγώνες δεν είναι αυτό που ήταν παλιά. Παλιά ένας αγώνας μπορεί να στηνόταν για να προτιμηθεί μία ομάδα να πάρει τους βαθμούς που ήταν να πάρει. Σήμερα πίσω από τους στημένους αγώνες είναι τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Μία απίστευτη διαπλοκή παραγόντων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ήταν και ένα από τα θέματα που έθεσε ο κ. Πλατινί στη συζήτησή του με τον Πρωθυπουργό. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα μπορώ να πω από αυτά που είπε: Όταν βλέπεις έναν πολίτη μιας χώρας που δεν σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, να αγοράζει ας πούμε μια ελβετική ομάδα, αρχίζεις να αναρωτιέσαι για το τι θέλει. Και επίσης αυτό που είπε είναι ότι από μελέτες που έχουν στα χέρια τους οι στημένοι αγώνες είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα σε σχέση με αυτό που ήταν παλιά, δεν έχει καμία σχέση. Και η δουλειά μας είναι οι ποινές, οι οποίες θα μπαίνουν να σχετίζονται με το έγκλημα, το οποίο εκτελείται εκείνη την ώρα. Θα έλεγα το ίδιο γίνεται και με το ντόπινγκ. Έχει αλλάξει η μορφή του ντόπινγκ πια και εκεί χρειάζονται αυστηρότερες ποινές, όχι τόσο πολύ στο χρήστη, αλλά στις οργανωμένες ομάδες ανθρώπων που σπρώχνουν αυτές τις ουσίες.

Επίσης μέσα στις ποινικές διατάξεις που εφαρμόζονται με το νέο νόμο, και πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων. Ένας δικαστής δηλαδή, έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει σε κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί, ακόμα και αν έχει πάρει αναστολή, να μην πάει σε αγώνες για τα επόμενα δύο με πέντε χρόνια. Εάν παραβεί αυτή την ποινή ο φίλαθλος, ο οπαδός, τότε η ποινή του θα εκτελείται άμεσα.

Γνωρίζετε ότι λέσχες φίλων έχουν γίνει πηγές διαφθοράς. Γνωρίζετε τι γίνεται όταν η Αστυνομία μπαίνει σε μία από αυτές τις λέσχες. Βρίσκει μέσα ναρκωτικά, όπλα και ούτω καθεξής. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό αυτές τις λέσχες, όταν υπάρχουν, να σχετίζονται άμεσα με την ομάδα την οποία υποστηρίζουν και να ελέγχονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έχουμε αποφασίσει ότι παρότι θεσμοθετούμε τις άδειες λειτουργίας τέτοιων λεσχών, καμία λέσχη δεν πρόκειται να πάρει άδεια πριν από τον Αύγουστο του 2012 και η περίοδος αυτή θα είναι μία μεταβατική περίοδος για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Ξέρετε επίσης ότι οι μετακινήσεις φιλάθλων έχουν γίνει κατά καιρούς λόγος βίας. Ξέρετε ότι έχουμε προσπαθήσει να σταματήσουμε τα φαινόμενα αυτής της βίας, σταματώντας αυτές τις μετακινήσεις. Με το καινούργιο νομοσχέδιο μπαίνουν κανόνες για το πώς μπορούν να οργανωθούν αυτές, αλλά και πάλι δεσμευόμαστε ότι για ένα χρόνο δεν θα γίνουν τέτοιες μετακινήσεις. Ξέρουμε ότι το μέτρο αυτό είναι σκληρό, αλλά θεωρούμε ότι το ποδόσφαιρο περνάει μια μεταβατική φάση και αυτή η χρονιά θα είναι κρίσιμη στο να επιβληθούν ορισμένα πράγματα. Μέσα σε αυτό λοιπόν έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Μπιτσαξή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι εύρυθμη η λειτουργία του ποδοσφαίρου.

Έχετε ακούσει πολύ συχνά για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όλοι ξέρουμε ότι αν το ηλεκτρονικό εισιτήριο δουλέψει μπορεί να έχει αποτέλεσμα ειδικά σε συνδυασμό με τις κάμερες. Για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρχαν διάφορες δικαιολογίες ομάδων γιατί δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το νομοσχέδιο επιβάλλει ένα ενιαίο σύστημα σε όλες τις ομάδες.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας είναι ένας άλλος χώρος στον οποίο υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ξέρετε ότι οι εταιρείες αυτές δεν λειτουργούν πάντα με τον καλύτερο τρόπο Πολλές φορές είναι απλώς ομάδες οπαδών. Αυτό το οποίο λέει η Αστυνομία και σεβόμαστε απολύτως είναι να θέλουν να ξέρουν ποιες είναι αυτές οι εταιρείες, ποιους προσλαμβάνουν και ποιος είναι υπεύθυνος για να γίνει η δουλειά των υπηρεσιών ασφαλείας.

Για το ντόπινγκ να πω απλώς επιγραμματικά ότι το ΕΣΚΑΝ γίνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτό του δίνει μία αυτονομία και δυνατότητα να έχει έσοδα εκτός από τα έσοδα από το κράτος και να κάνει το δικό του προγραμματισμό. Το προικοδοτούμε με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα του ντόπινγκ έτσι ώστε να έχει την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπως σας είπα πριν έχει αλλάξει εντελώς η φύση αυτού του προβλήματος. Αυτό το οποίο προσπαθούμε είναι μέσα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που χρειάζονται για να μπορούμε να παρακολουθούμε αυτό το πρόβλημα και να το αντιμετωπίζουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Εδώ να πω ότι αλλάζουμε με το παρόν νομοσχέδιο τον τρόπο με τον οποίο έχει κάποιος το δικαίωμα να έχει μετοχές μιας ΠΑΕ ή μιας ΚΑΕ.

Θα επαναλάβω κλείνοντας ότι πολλά από αυτά τα θέματα έχουν ξαναμπεί στο τραπέζι, έχουν δοκιμαστεί, αλλά επαναφέρονται επειδή θεωρούμε ότι όταν λειτουργούν από μόνα τους δεν είχαν αποτελέσματα όμως τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα, εάν δεν συνδυαστεί με όλα άλλα πράγματα τα οποία κάνουμε αυτό τον καιρό στο χώρο του αθλητισμού. Ξέρετε ότι ένας από τους λόγους που σπανίως κάνουμε τέτοιες συζητήσεις είναι ότι πιστεύω ότι ειδικά όταν θέλεις να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο πρόβλημα το οποίο έχει πάρα πολλές περιπλοκότητες, το να κάνεις μεγάλες διακηρύξεις δεν φέρνει αποτελέσματα. Η πιο δυνατή διακήρυξη που μπορείς να κάνεις είναι να δει κανείς τα αποτελέσματα της δουλειάς. Ακόμα είμαστε σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά πιστεύω ότι για πρώτη φορά θα αρχίσουν μερικά πράγματα να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και αυτή η κατεύθυνση είναι η σωστή.

Θέλω να συνεχίσουμε πάνω σε αυτό το δρόμο και σιγά σιγά να καταφέρουμε να γυρίσουμε την κατάσταση έτσι ώστε να εξυγιανθεί ο ελληνικός αθλητισμός και ξαναφέρουμε τον ελληνικό αθλητισμό εκεί που πρέπει. Σας ευχαριστώ. Είμαι στην διάθεση σας για ερωτήσεις».

Ερώτηση: Η ΕΠΟ έχει θέσει τρία συγκεκριμένα ζητήματα, ώστε να προχωρήσει και εκείνη στην αυστηροποίηση του πειθαρχικού της κώδικα, το οποίο έχει προχωρήσει μεν αλλά απ’ το ρεπορτάζ προκύπτει ότι είναι μάλλον υπό αίρεση, οι νέες διατάξεις. Έχει ζητήσει αύξηση των αρμοδιοτήτων στο προσωπικό ασφαλείας, έχει ζητήσει να μετατραπεί το αδίκημα της βίας σε ιδιώνυμο και έχει ζητήσει καλύτερη λειτουργία σε ότι αφορά το θέμα των καμερών. Θα ήθελα να μου πείτε σε σχέση με αυτά που έχει ζητήσει η ΕΠΟ, η Πολιτεία από τη δική της πλευρά, τι έχει κάνει;

Π. Γερουλάνος: Δεν θα σχολιάσω ένα-ένα αυτά τα οποία ζητάει η ΕΠΟ, ούτε τους τίτλους με τους οποίους τα περιγράφει. Αυτό το οποίο θα πω είναι ότι παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά κάθε κίνηση της ΕΠΟ και είμαι βέβαιος ότι κι εκείνοι παρακολουθούν πάρα πολύ στενά τις κινήσεις που κάνουμε εμείς. Αν δεχτούμε ότι οι στόχοι είναι κοινοί, τότε και εκείνοι ξέρουν ότι εμείς θα προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση που και εκείνοι θέλουν και εμείς ξέρουμε ότι θα προχωρήσουν και εκείνοι στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε. Αν η σχέση είναι ανταγωνιστική, τότε καταλαβαίνετε ότι ο καθένας, μπορεί να ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Αλλά νομίζω ότι όλοι πια πιστεύουμε, και η κοινή γνώμη νομίζω ότι έχει βγάλει το συμπέρασμα, ότι την πολυτέλεια να πετάμε ο ένας το μπαλάκι στον άλλον δεν την έχουμε πια. Η κοινωνία απαιτεί να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να κινηθούμε. Πιστεύω ότι η ΕΠΟ το έχει καταλάβει αυτό. Η σημερινή επίσκεψη του Μισέλ Πλατινί στην Ελλάδα, είναι ένα επιστέγασμα αυτής της κοινής προσπάθειας και νομίζω ότι τα αποτελέσματα τα οποία θα δείτε στις επόμενες μέρες, θα δείξουν ότι υπάρχει μια σύμπνοια και αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν αυτά τα θέματα.

Ερώτηση: Μπορεί να γίνει ιδιώνυμο το αδίκημα;

Π. Γερουλάνος: Όχι, μην κολλάτε στον τίτλο. Η ΕΠΟ αυτό το οποίο θέλει να δει είναι ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτά τα φαινόμενα από τη δική της μεριά. Αυτά τα οποία θα δείτε σήμερα στο νομοσχέδιο δείχνουν ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση. Η λέξη «ιδιώνυμο» είναι μια λέξη την οποία δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ, γιατί μπορεί να έχει χίλια άλλα νοήματα και δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να τα αναφέρουμε. Τώρα αν το έχει αναφέρει η ΕΠΟ, έτσι ας κρίνει εκείνη αν αυτό το οποίο κάνουμε είναι μέσα στην κατεύθυνση την οποία περιμένει να δει.

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την διοργάνωση των πρωταθλημάτων γιατί νομίζω ότι στο αθλητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται. Υπάρχει προοπτική διοργάνωσης των πρωταθλημάτων από την ΕΠΟ; Είστε κι εσείς υπέρ αυτής της κατεύθυνσης; Δεύτερον αν είστε ικανοποιημένοι ως Κυβέρνηση για την πορεία και τις εξελίξεις στην αθλητική δικαιοσύνη και αν θεωρείτε δηλαδή ότι δεν πάει να κουκουλωθεί κάτι και αντίθετα πάει ξεσκεπαστεί.

Π. Γερουλάνος: Ξεκινώντας από τη δεύτερη ερώτηση θα σας απαντήσω ότι δεν νομίζω ότι κάτι πάει να κουκουλωθεί. Και αυτό το λέω γιατί μέχρι σήμερα σπανίως έχουμε δει τις κινήσεις που βλέπουμε αυτό τον καιρό. Άρα νομίζω ότι πρέπει να κρατάμε μία θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Γιατί ένα από τα πράγματα τα οποία βλέπω να γίνονται πολύ συχνά και πιστεύω ότι είναι λάθος, είναι ότι αυτομαστιγονώμαστε πριν τελειώσει μια διαδικασία. Δεν είναι όλες οι καταστάσεις ίδιες. Αυτό το οποίο βλέπουμε μέχρι σήμερα να γίνεται στην Ελλάδα, δεν το έχουμε ξαναδεί. Αυτό προσωπικά με γεμίζει με αισιοδοξία. Και εγώ όπως και οποιοσδήποτε άλλος δεν θέλουμε να απογοητευτούμε από αυτή τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων είναι αυτό το οποίο όλοι θέλουμε σταδιακά, και λέω σταδιακά γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, να δούμε ένα πρωτάθλημα πιο αξιόπιστο. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν όλοι. Το ρόλο της έχει η ΕΠΟ, η διαιτησία. η UEFA, η οποία έρχεται και μας προσφέρει αυτή την τεχνογνωσία, την οποία θεωρώ πολύ μεγάλης αξίας. Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα. Και νομίζω ότι αυτό θέλουν να δούνε όλοι οι Έλληνες. Αν μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τη διοργάνωση πρέπει να αναλάβει η ΕΠΟ, εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ και ξέρω ότι και εκείνη το κοιτάει από τη δική της μεριά. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να μη μείνουμε αυτή τη στιγμή κολλημένοι σε ένα πράγμα αλλά να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο πλαίσιο, το οποίο αφορά όλο το ποδόσφαιρο και όλους τους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται.

Ερώτηση: Είπατε κ. Υπουργέ ότι στο νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος που κάποιος θα έχει μετοχές σε μια ΠΑΕ-ΚΑΕ. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε κάποιες από αυτές τις αλλαγές. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι με τις οφειλές και παραβάσεις των ΠΑΕ-ΚΑΕ;

Π. Γερουλάνος: Θα ξεκινήσω με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Είμαι από τους πρώτους, οι οποίοι αν έχουμε κάνει ένα λάθος το παραδέχομαι και εδώ θα σας πω ένα λάθος το οποίο κάναμε. Οι ρήτρες βίας τις οποίες βάλαμε πέρσι δεν ήταν τόσο αυστηρές όσο θα έπρεπε να είναι. Το σύνολο των χρημάτων που κράτησε ο ΟΠΑΠ, λόγω της βίας στα γήπεδα ήταν της τάξεως του 1,5 με 2 εκατομμύρια. Οι ποινές αυτές θα έπρεπε να είναι δεκαπλάσιες. Αυτό το οποίο είναι εντυπωσιακό είναι ότι για πρώτη φορά μπήκαν ρήτρες βίας. Αν μέσα σε ένα χρόνο μάθουμε ότι πρέπει να έχουμε δεκαπλάσιες ρήτρες βίας και το διορθώσουμε θα είμαστε σε καλό δρόμο. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει. Τα διάφορα εργαλεία είναι πάνω στο τραπέζι και εξειδικεύουμε συνέχεια ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρήσης τους. Όσον αφορά στις μετοχές των αθλητικών εταιρειών, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να βάζουμε κανόνες. Αν υπάρχουν κανόνες για να είναι κάποιος μέλος του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να υπάρχουν και κανόνες για να είναι κάποιος μέτοχος. Αυτό το οποίο κάνει το νομοσχέδιο να ευθυγραμμίζει αυτές τις απαιτήσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε άλλες απαιτήσεις για το διοικητικό συμβούλιο και άλλες για τους μετόχους. Η ΓΓΑ, όπως ξέρετε, είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας ο οποίος μπορεί να τα παρακολουθεί όλα αυτά και οποιαδήποτε στιγμή να καταγράφει αν αυτό το οποίο γίνεται σε μια ομάδα είναι κάτι το οποίο συνάδει με τους κανόνες που έχει βάλει η Πολιτεία ή όχι. Και πρέπει να πω εκεί, ότι σε συνεργασία με τον κ. Μπιτσαξή, βλέπω ότι έχει γίνει μια πολύ προσεκτική δουλειά όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο πιστεύουμε ότι θα κάνει τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα ακόμη πιο αποτελεσματική στο άμεσο μέλλον και αυτός βέβαια είναι ο στόχος μας. Έρχεται δηλαδή να συμπληρώσει τη δουλειά που γίνεται μέχρι τώρα.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια που έρχεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η τελευταία ευκαιρία από μέρους σας για κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Επίσης με ποιο τρόπο η ΔΕΑΒ θα επιλαμβάνεται των στημένων αγώνων;

Π. Γερουλάνος: Δεν θα επιμείνω στον όρο «τελευταίες ευκαιρίες». Πιστεύω ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Πραγματικά πιστεύω ότι η πείρα που έχει μαζέψει η ΟΥΕΦΑ, στα Ευρωπαϊκά γήπεδα είναι πολύ πλούσια. Στημένοι αγώνες υπάρχουν σε πολλά μέρη, βία υπάρχει σε πολλά μέρη. Πολλοί έχουν ζητήσει τη συνδρομή της ΟΥΕΦΑ, πιστεύω όμως ότι γίνεται για πρώτη φορά με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. Έχουμε τη συνέχιση μιας διαδικασίας, η οποία έχει αρχίσει και η οποία συνεχίζεται και δείχνει για την ώρα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εννοούν αυτό που λένε. Με αυτή τη βάση κινούμαστε. Καταργούνται οι σύνδεσμοι φιλάθλων με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα. Δεν νομίζω ότι θα χυθούν πολλά δάκρυα από τους πραγματικούς φιλάθλους γι’ αυτή την απόφασή μας. Αντίθετα πιστεύω ότι οι σύνδεσμοι φιλάθλων, οι σύνδεσμοι φίλων θα μπορούν να κάνουν πάρα πολύ εποικοδομητική δουλειά σε μια εποχή που οι ομάδες θέλουν στήριξη. Όλοι αυτοί, οι οποίοι αγαπάνε πραγματικά το ποδόσφαιρο, μας λένε επιτέλους κάντε κάτι. Η αγανάκτηση είναι τεράστια. Κανείς δεν θέλει να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο βίας. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο θέμα ενός φορέα να κάνει τη δουλειά του, εδώ πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε τη δουλειά μας και να συντονιστούμε προς μία κατεύθυνση. Και εκεί οι φίλαθλοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο αν πραγματικά νοιάζονται για τις ομάδες τους. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΑΒ και τα στημένα δεν θέλω να μπω ακόμα σε λεπτομέρειες. Κιι εμείς και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θέλουμε να δούμε μια ΔΕΑΒ, η οποία μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να έχει γρήγορα αποτελέσματα. Η τεχνογνωσία που μας έρχεται σήμερα για τα στημένα έχει προοδεύσει πάρα πολύ. Το πώς μπορεί να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, νομίζω να το αφήσουμε στη λειτουργία της ΔΕΑΒ, να δούμε πως θα εξελιχθεί και θα σας πω περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερώτηση: Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Πλατινί, δύο ερωτήματα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ζήτησε να έρθει εδώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Είναι κάτι που ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ή την ΕΠΟ; Και από εκεί και πέρα γιατί κράτησε τόσο λίγο αυτή η συνάντηση; Τι ακριβώς συνέβη;

Π. Γερουλάνος: Την πρώτη επαφή την έκανα εγώ, μέσα στο πλαίσιο της δουλειάς που έχει κάνει η Πολιτεία στο χώρο του αθλητισμού θεωρώντας ότι είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις προς μια κοινή κατεύθυνση. Μία τέτοια συνάντηση σκοπό έχει να καθοριστούν βήματα μέσα στα οποία μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία, ένα κλίμα σωστό μεταξύ των δύο πλευρών και να γίνει κοινή δουλειά προσπαθώντας ο καθένας από την πλευρά του. Το πρώτο απτό αποτέλεσμα είναι αυτές οι ομάδες εργασίας. Η δική μου η ελπίδα αλλά και της ΕΠΟ είναι ότι αυτές οι ομάδες εργασίας θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για πολλά περεταίρω βήματα. Δεν κάθεται ποτέ ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του πως θα λειτουργήσει κάτι που αφορά τους στημένους αγώνες. Αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση όταν οι ειδικοί της ΟΥΕΦΑ θα έρθουν εδώ πέρα. Αυτό που και οι δύο θέλουν να σφραγίσουν είναι την αποφασιστικότητα να πορευθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν ήταν από το πουθενά αυτή η συνάντηση. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με φορείς της ΟΥΕΦΑ και αυτή η συνάντηση είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που κάνουμε.

Ερώτηση: Υπάρχει σκέψη από την ελληνική Πολιτεία να πάει πίσω την έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση;

Π. Γερουλάνος: Εμείς ως Πολιτεία δεν έχουμε αποκλείσει την περίπτωση να πάει πίσω το πρωτάθλημα, αλλά δεν ξεκινάμε από εκεί. Ξεκινάμε από την πεποίθηση ότι το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει και θα εξυγιαίνεται στην πορεία του. Μην περιμένετε από τη μια μέρα στην άλλη να γυρίσουμε ένα κουμπί και όλα θα είναι εντάξει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό το οποίο πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι η διαδικασία της εξυγίανσης και αυτό θα πάρει χρόνο.

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω να μας πείτε πρακτικά πως οι άνθρωποι που θα έρθουν από την ΟΥΕΦΑ θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία από το εξωτερικό, πως θα λειτουργήσει αυτή μέσα στο ελληνικό πλαίσιο. Δηλαδή τι ακριβώς θα κάνουν. Γιατί εδώ έχετε ανακοινώσει εσείς και ο κ. Πλατινί νωρίτερα ότι θα έρθουν κάποιες ομάδες, όμως δεν μας έχει πει κανείς πως θα λειτουργήσουν μέσα στην ελληνική πραγματικότητα. Επίσης και εσείς και άλλοι φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν πει ότι αναστέλλεται η χρηματοδότηση προς το ποδόσφαιρο. Μετά από αυτή τη συνάντηση που είχατε σήμερα, παραμένει η αναστολή; Και αν ναι μέχρι πότε;

Π. Γερουλάνος: Σχετικά με το πρώτο θα σας ζητήσω και εσείς και εγώ να κάνουμε λίγο υπομονή. Η ΟΥΕΦΑ έχει τις δικές της πρακτικές. Και αυτό το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρόεδρός της είναι να στείλει μία επιστολή στον πρωθυπουργό, καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας. Όταν έρθει η επιστολή από τον κ. Πλατινί, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για το τι προτείνουν. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, τώρα ήρθε η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις ρήτρες βίας. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι τις ρήτρες βίας τις οποίες εφαρμόσαμε για πρώτη φορά πέρυσι να τις αυστηροποιήσουμε ακόμα περισσότερο.

Ερώτηση: Αναφερθήκατε στην τεράστια οικονομική διαπλοκή μιλώντας για τους στημένους αγώνες. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε ότι η οικονομική διαπλοκή δεν είναι μόνο στο παράνομο εντός και εκτός εισαγωγικών ποδόσφαιρο αλλά και στο επίσημο. Δηλαδή αν βγεις Champions League ή όχι έχεις σημαντικά οικονομικά ζητήματα. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν πόσο πραγματικά πιστεύετε ότι μπορεί να χτυπηθεί όλο αυτό από τη στιγμή που δεν είναι μόνο ζήτημα ποδοσφαίρου ή αθλητισμού. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πλαίσια που μπορείτε να κινηθείτε. Για παράδειγμα δεν επιτρέπει ο νόμος ονομαστικοποίηση των μετοχών και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σας επιτρέπει να φτιάξετε άλλα εργαλεία, εκτός και αν κάνουμε λάθος. Και το δεύτερο ερώτημα είναι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν όλα αυτά που γίνονται τώρα με την ΟΥΕΦΑ να τα κάνουν η καθ’ ύλην αρμόδιοι, δηλαδή η ΕΠΟ; Δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν;

Π. Γερουλάνος: Στο πρώτο θέμα που αναφέρατε νομίζω ότι περιγράφετε ένα ευρύτερο πρόβλημα το οποίο βλέπω να εξελίσσεται πολύ πιο οδυνηρά για τη χώρα μας σε ευρύτερα πλαίσια. Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών έχει επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα μας απ’ ότι η κακή λειτουργία του ποδοσφαίρου. Και εκεί βλέπω ότι γίνεται μία ευρύτερη συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς είναι δυνατόν να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με ελεύθερες αγορές, δαμάζοντας όμως όλα τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε να γίνονται παράλληλα με αυτή την απελευθέρωση των αγορών και νομίζω ότι η πρόοδος η οποία γίνεται είναι με το σταγονόμετρο. Το ίδιο αντιμετωπίζει και εδώ το ποδόσφαιρο. Αλλά επειδή εδώ τα πράγματα εξελίσσονται πιο άμεσα και επειδή έχουν πιο γρήγορα κοινωνικά αποτελέσματα, η ανάγκη να γίνει για τα ζητήματα που θέσατε είναι πιο αυξημένη. Γι’ αυτό μέσα στα πλαίσια που μας δίνει ο νόμος προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να διεισδύσουμε σε αυτά τα προβλήματα, που όπως ξέρετε και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η διαφθορά είναι άφθονα στο ποδόσφαιρο. Οι στημένοι αγώνες είναι μία τεράστια βιομηχανία που στηρίζουν πολλοί άνθρωποι, εκ των οποίων οι παίκτες στην Ελλάδα φαντάζουν σ’ εμάς πάρα πολλοί μεγάλοι, αλλά είναι ελάχιστοι μπροστά στο διεθνές στερέωμα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης τα πράγματα τείνουν να έχουν μία περίοδο ωρίμανσης. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ΕΠΟ, όπως και η Super League, είναι συνδεδεμένες με τις ομάδες τις οποίες εκπροσωπούν. Πολύ συχνά οι προτεραιότητες των ομάδων επιβάλλονται πάνω στο τι είναι καλό ή τι είναι κακό για το ποδόσφαιρο. Πολύ συχνά ας πούμε κοιτώντας το άμεσο συμφέρον υπάρχει μια αντίσταση στις αλλαγές. Εγώ για το καλό του ποδοσφαίρου πιστεύω ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν Μονίμως υπάρχει μία διαφορά χρόνου μεταξύ του πότε γίνεται συνείδηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει με το χρόνο τον οποίο αλλάζει. Αυτό που θέλω να κάνω με τον κ. Μπιτσαξή είναι να επιταχύνουμε αυτή την διαδικασία. Εάν η ΕΠΟ θέλει πραγματικά να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτούς τους οποίους εκπροσωπεί, τότε πρέπει να συμβάλλει στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλιώς το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έρθει σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, έχοντας απαξιωθεί πλέον και θα το παρακολουθούν μόνο οι ίδιοι φανατικοί που μπαίνουν και καταστρέφουν μέσα στα γήπεδα.