Το όνομα του και η πολιτική του πορεία συνδέθηκαν με τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος, από στενό του συνεργάτη, αρχικά επέλεξε να τον τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και κατόπιν στο υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού.

Ο Παύλος Γερουλάνος κατηγορήθηκε ως «κηπουρός», ο ίδιος πιστεύει ότι η δουλειά του ίδιου και των συνεργατών του από το 2009 μέχρι και σήμερα, που παραμένει στη θέση του υπουργού πολιτισμού και τουρισμού, είναι απάντηση στους εσωκομματικούς αντιπάλους του πρώην πρωθυπουργού. «Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου μου έχουν δώσει περισσότερα απ’ό,τι τους έχω δώσει εγώ. Κι αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ.» δηλώνει στη συνέντευξη του στο briefing news  χωρίς να παραλείπει την αυτοκριτική του. Βάζει αρνητικό πρόσημο στη θητεία του για την κλοπή στην Ολυμπία «είναι μια στιγμή που κανείς υπουργός δεν θα ήθελε να ζήσει».

Στις επικείμενες εκλογές ο Παύλος Γερουλάνος αποφάσισε να δοκιμαστεί στην Α’ Αθηνών και ως νέος πολιτικός στέλνει μήνυμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. «Τώρα λοιπόν δεν είναι η ώρα να αλληλοκατηγορούμαστε ή να κατεβάζουμε φθηνά συνθήματα αλλά να αφουγκραστούμε τι έχει να πει ο κόσμος, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και να καταθέσουμε καθένας τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα.

 

Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ αφού όποια κυβέρνηση και εάν προκύψει μετά την 6η Μαΐου δεν θα έχει πολλά περιθώρια πολιτικής, λόγω των δεσμεύσεων που απορρέουν από το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο έχει ψηφίσει και η ΝΔ;
ΑΠ: Το μνημόνιο καθορίζει μόνο ένα μέρος της δημόσιας πολιτικής και υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα που δεν υπάγονται σ’ αυτό. Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε σήμερα είναι να εργαστούμε για να μετατρέψουμε την οικονομία μας από μια οικονομία καταναλωτική, η οποία βασίζεται στον δανεισμό και τις επιδοτήσεις του κράτους, σε μια οικονομία που επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και δημιουργεί θέσεις εργασίας βασισμένη στις δικές της δυνάμεις. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του  τόπου και για να γίνει αυτό πρέπει να φτιάξουμε ένα  κράτος που λειτουργεί. Ποιος λοιπόν θα εργαστεί για να αλλάξει το κράτος  που σήμερα πνίγει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία; Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά διότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει η μόνη κεντροαριστερή δύναμη που φέρνει στο τραπέζι προοδευτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση.

 

Τι απαντάτε στο επιχείρημα της ΝΔ «Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος»;

ΑΠ: Η ΝΔ έχει βαλτώσει και προσπαθεί να βγει από το βάλτο κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που όσο κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ θυμίζει στον κόσμο τα δικά της πεπραγμένα κι αποτελματώνεται χειρότερα. Το πώς φτάσαμε ως εδώ μπορούμε να το συζητήσουμε για ώρες, αλλά κανένα κόμμα δεν είναι αναμάρτητο και συμπεριλαμβάνω και τα μικρά σ’ αυτή τη διαπίστωση. Τώρα λοιπόν δεν είναι η ώρα να αλληλοκατηγορούμαστε ή να κατεβάζουμε φθηνά συνθήματα αλλά να αφουγκραστούμε τι έχει να πει ο κόσμος, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του στην πολιτική και να καταθέσουμε καθένας τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα.

 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάνει λόγο για μια μεγάλη συνεργασία των δυνάμεων της ανανέωσης, των εθνικά υπεύθυνων δυνάμεων. Έχουν ονοματεπώνυμο;

 

ΑΠ: Φυσικά. Είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες που αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως πορευόμασταν μέχρι τώρα. Είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες που αντιλαμβάνονται πως έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη: να αλλάξουμε το κράτος μας και να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ανεργίας. Και βάζω πρώτα το κράτος γιατί το κράτος είναι ο μεγάλος εχθρός των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Από εκεί πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε. Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται αυτό το όραμα και αποδέχονται ότι ένα τέτοιο όραμα μπορεί να γίνει πράξη μόνο εντός του Ευρωπαϊκού πλαισίου, είναι εν δυνάμει συνεργάτες του ΠΑΣΟΚ την επομένη μέρα των εκλογών.

 

Η προσωπική σας σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου εκτιμάτε ότι μπορεί να σας στοιχίσει στην εκλογή σας στην Α’ Αθήνας;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου μου έχουν δώσει περισσότερα απ’ό,τι τους έχω δώσει εγώ. Κι αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ακόμη και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι εκτιμούν την ειλικρίνεια στη σχέση μας. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια δούλεψα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και νομίζω ότι το έργο μας αποτυπώνει μια άλλη αντίληψη για την πολιτική και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στη ζωή των πολιτών. Αν τώρα δεν αξιοποίησα επαρκώς το έργο μου για να εκλεγώ βουλευτής στην Α΄ Αθήνας, μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα φταίει.

Αν κάνατε έναν μίνι απολογισμό της θητείας σας στο Υπουργείο ποιο θα θεωρούσατε το μεγαλύτερο σας επίτευγμα και σε τι θα βάζατε αρνητικό πρόσημο;

ΑΠ: Καταφέραμε με τη δουλειά μας στο ΥΠΠΟΤ να αναδείξουμε τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό σε πραγματικές πηγές ανάπτυξης, σε μια περίοδο που το είχε πραγματικά ανάγκη ο τόπος. Αυτό δεν έγινε ως εκ θαύματος, αλλά γιατί φέραμε γύρω απ’ το ίδιο τραπέζι ανθρώπους και φορείς που μέχρι σήμερα δεν συνεργάζονταν, θέσαμε κοινούς στόχους και στη συνέχεια τους υπηρετήσαμε όλοι μαζί. Με λιγότερα καταφέραμε περισσότερα διότι βάλαμε πρώτη προτεραιότητα τον τόπο. Αυτό το θεωρώ σημαντικό επίτευγμα και νομίζω ότι δείχνει το πώς πρέπει να δουλέψουμε και στα υπόλοιπα. Αρνητικό πρόσημο θα έβαζα στην κλοπή στην Ολυμπία –είναι μια στιγμή που νομίζω ότι κανείς Υπουργός Πολιτισμού δεν θα ήθελε να ζήσει.

 

Διαβάστε τη συνέντευξη στο briefingnews.gr