-Δημοσιογράφος: Καλή σας μέρα κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Καλή σας ημέρα.

-Δημοσιογράφος: Ξέρετε σκεφτόμουν την ώρα που σας υποδεχόμουν εδώ στο στούντιο του σταθμού, ότι μέσα σε ένα διάστημα περίπου 1 ½ χρόνου, αυτή είναι η τρίτη φορά που μας δίνετε τη χαρά να έρθετε εδώ για να συνομιλήσουμε. Σκεφτόμουν όμως κάθε φορά που σας συναντώ εδώ στο στούντιο, είναι χειρότερη για τη χώρα, είναι χειρότερα κάθε φορά τα πράγματα ενώ όλοι ελπίζουμε, θέλουμε να δίνουμε νότες αισιοδοξίας, κάθε φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καινούργια αδιέξοδα. Και νομίζω ότι αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες, είναι από τα πλέον δραματικά.

-Υπουργός: Πράγματι είναι δραματικό και είναι δραματικό γιατί και η κατάσταση εδώ αλλά και η κατάσταση στην Ευρώπη κυρίως αυτή τη στιγμή, περνάει μία εντελώς καινούργια φάση, η οποία ναι μεν τουλάχιστον στο δικό μας εσωτερικό έχει δρομολογηθεί προς μία κατεύθυνση, αλλά σε ότι αφορά την Ευρώπη, ανοίγουν εντελώς καινούργια μέτωπα πλέον και η κατάσταση φεύγει πολύ μακριά από αυτό το οποίο λέγαμε μέχρι τώρα πρόβλημα της Ελλάδος.

-Δημοσιογράφος: Παραδέχτηκε ο κ. Μπαρόζο μόλις χτες, ότι εδώ έχουμε ένα συστημικό πρόβλημα της ίδιας της ευρωζώνης. Αυτή είναι βέβαια μία οπτική αν μου επιτρέπετε στα πράγματα που λέει συνολική και πολύ καλά κάνουμε και την …όσον αφορά την Ευρώπη, υπάρχει όμως ένα ζήτημα που αφορά την χώρα, την προοπτική και το μέλλον της μέσα στην Ευρώπη και δημιουργείται η εντύπωση και με αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, ότι αυτού του είδους τα δεδομένα που κάποιοι μπορεί να έχουμε στο κεφάλι μας, δεν είναι καθόλου δεδομένα για τους εταίρους και δανειστές μας .

-Υπουργός: Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο ζει είναι κάτι για το οποίο και ο Γιώργος ο Παπανδρέου είχε μιλήσει την πρώτη φορά που είχε ανέβει επάνω για το πρόβλημα της Ελλάδας . Είχε πει, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας καταρχήν δεν είναι μόνο ελληνικό και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται μία Ευρώπη με εντελώς διαφορετικές παραστάσεις. Η Ευρώπη που έχουμε κτίσει, είναι μία Ευρώπη για καλούς καιρούς. Εδώ έχουμε μπει σε φουρτούνες και αυτή η Ευρώπη μοιάζει να μην μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Η ταχύτητα με την οποία παίρνει αποφάσεις η Ευρώπη, υπολείπεται πολύ της ταχύτητας που παίρνουν αποφάσεις οι αγορές και καταντά οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, να έχει ήδη ακυρωθεί από τις εξελίξεις.

-Δημοσιογράφος: Μάχες οπισθοφυλακής δηλαδή.

-Υπουργός: Ναι, αυτή τη στιγμή έτσι όπως συμπεριφέρεται η Ευρώπη, δίνει εντελώς λάθος μηνύματα προς τις αγορές και προς τις τοπικές οικονομίες. Θέλω να θυμίσουμε το εξής: Η Ευρώπη στην Ελλάδα δεν ήρθε το 2009, ήρθε το 2004.

-Δημοσιογράφος: Η νομισματική εννοείτε;

-Υπουργός: Όχι, το 2004 ήρθε με την επιτήρηση που ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Ήρθε εδώ, από το 2004 έως το 2009, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν γνωστή σε αυτούς μάλλον και δεν την δημοσιοποιήσανε ποτέ, ή αλλιώς δεν ήταν γνωστή σε αυτούς, άρα τι ήρθαν να κάνουν επιτήρηση; Μέσα σε αυτή την Ευρώπη καλούμαστε να κινηθούμε σαν χώρα και είναι ένα ερώτημα, ποια Ευρώπη θέλουμε και πόσο μπορούμε πλέον να επηρεάσουμε τα πράγματα στην Ευρώπη. Διότι ακόμα και αν πεις ότι εδώ θα ήθελα μία Ευρώπη που είναι έτσι και έτσι και αλλιώς, η δυνατότητά σου να την επηρεάσεις έχει αποδυναμωθεί πάρα πολύ μέσα σε μια τέτοια φουρτούνα. Και δεν εννοώ μόνο λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, εννοώ λόγω της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μια μικρή χώρα πλέον έχει πολύ μικρότερο λέγειν όταν η ευρωπαϊκή οικονομία κρέμεται πια σε μία –δύο-τρεις χώρες.

-Δημοσιογράφος: Ναι αυτό είναι ένα ζήτημα, παρόλα αυτά νομίζω ότι και η κάθε μικρή χώρα και τουλάχιστον θέλουμε να ελπίζουμε, μπορεί να βρει το βηματισμό της στα νέα δεδομένα, αλλά υπάρχει ένα θέμα το οποίο αφορά την αξιοπιστία της και τη δυνατότητα παρέμβασής της. Και όλο αυτό το οποίο ζούμε τον τελευταίο διάστημα, βλέπετε ότι το βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας και από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, που μας το λένε σε όλους τους τόνους και αρκετά προσβλητικούς θα έλεγα, ότι έχει διαρραγεί αυτός ο δεσμός εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της χώρας μας. Λέγεται μάλιστα κ. υπουργέ, ειπώθηκε χθες και από τον κ. Γιούνγκερ, ότι η μοιραία κίνηση, ήταν η πρόταση για δημοψήφισμα.

-Υπουργός: Η Ευρώπη καλά θα κάνει πριν αρχίσει να ψάχνει δαίμονες μέσα στα μικρά κράτη, να αποφασίσει τι είναι εκείνο που θέλει. Το δημοψήφισμα είναι δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας να το αποφασίσει όταν και όποτε θέλει…

-Δημοσιογράφος: Υπάρχει όμως και ένα τάιμινγκ, μια χρονική στιγμή.

-Υπουργός: Θα μιλήσουμε για το τάιμινγκ. Δεν θα έπρεπε ποτέ να φοβίζει ένα δημοψήφισμα όταν αφορά τις αποφάσεις οι οποίες θα δρομολογήσουν την ζωή πολιτών της Ελλάδας για τα επόμενα 10 χρόνια. Βεβαίως υπάρχει ένα πρόβλημα με το τάιμινγκ και το έχω πει αυτό δημοσίως και το έχω πει και στο υπουργικό συμβούλιο. Παρόλα αυτά, με φοβίζει πάρα πολύ, όταν ακούω ηγέτες είτε έξω, είτε μέσα οι οποίοι σου λένε ότι το να ζητάς τη γνώμη του κόσμου είναι λανθασμένο. Είναι εντελώς αντιδημοκρατική η προσέγγιση και πάρα πολύ επικίνδυνη αν το πάει κανείς μέχρι το τέλος. Αντίθετα, το δημοψήφισμα είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο, το οποίο δεσμεύει με τις αποφάσεις του, το οποίο μπορεί να μας κινητοποιήσει σαν κοινωνία να αρχίσουμε να κατευθυνόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.

-Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι όμως ότι και εσείς λέτε ότι δεν ήταν σωστή η χρονική στιγμή.

-Υπουργός: Ναι. Αν θεωρούν όμως ότι το δημοψήφισμα είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ε.Ε., τότε πραγματικά εθελοτυφλούν. Το πρόβλημα της Ε.Ε., έρχεται από πολύ πιο μακριά και αν αρχίσουν να το εστιάζουν σε μικρογεγονότα μέσα στην Ε.Ε., τότε θα έχουμε χάσει τη μεγάλη εικόνα που είναι ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση.

-Δημοσιογράφος: Επειδή αναφερθήκατε στο υπουργικό συμβούλιο, διαψεύστε με αν κάνω λάθος στην πληροφόρησή μου, αληθεύει ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, προτείνατε στον πρώην πρωθυπουργό να μην κάνει πίσω στην πρότασή του για δημοψήφισμα;

-Υπουργός: Όχι, δεν είπα αυτό. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι το δημοψήφισμα πρέπει να μείνει πάνω στο τραπέζι, όποτε και αν αυτό είναι σωστή η ώρα να γίνει . Άλλο είναι το ένα, άλλο είναι το άλλο. Αυτό το οποίο εγώ φοβόμουν και πολύ φοβάμαι ότι έχει συμβεί σε ένα βαθμό είναι ότι, με την πρόταση για το δημοψήφισμα ο πρόεδρος άνοιξε μια γέφυρα απέναντι στον ελληνικό λαό. Του είπε, ότι εγώ σε εμπιστεύομαι για να πάρουμε αυτή την απόφαση μαζί. Κλείνοντας την υπόθεση του δημοψηφίσματος και ανοίγοντας την υπόθεση της συγκυβέρνησης, ήταν βέβαιο ότι θα περνούσαμε μια-δυο εβδομάδες εσωστρέφειας, τριβών, εντάσεων, διαπραγματεύσεων και αυτό το οποίο είναι κακό σε μια τέτοια περίοδο είναι, ότι αντί να κάνεις μία γέφυρα προς τον ελληνικό λαό, αρχίζεις και συζητάς πάλι μέσα στους διαδρόμους της βουλής και αυτή η εικόνα είναι καταστροφική για μία κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να ανοίξει αυτές τις διόδους επικοινωνίας με τον πολίτη.

-Δημοσιογράφος: Έτσι όπως το περιγράφετε, μου δίνετε την εντύπωση, μάλλον μπορώ να εικάσω, ότι θεωρείται ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι μία κυβέρνηση που τελικά αποφασίσθηκε έξω από τα ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς ενδεχομένως τη θέλησή της και ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, διαδρόμων, παρασκηνίων, άρα μία τέτοια κυβέρνηση, πως μπορεί να προχωρήσει;

-Υπουργός: Όταν τρία κόμματα έρχονται μαζί για να κάνουν μία συγκυβέρνηση, είναι προφανές ότι πρέπει να κάτσεις μέσα και να πεις πέντε πράγματα. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι όταν κλείνεις μία επαφή με τον κόσμο και ανοίγεις μία άλλη διαδικασία που δεν έχει καμία επαφή με τον κόσμο. Αυτό είναι που βλέπει ο κόσμος και λέει, αυτή η διαδικασία δεν με αφορά. Και γι αυτό, πιστεύω ότι το γεγονός ότι στην κυβέρνηση Παπαδήμου υπάρχουν τρία κόμματα, είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, να ανοίξουμε μία πολύ σοβαρή δίοδο επικοινωνίας πια με τον πολίτη, να εξηγήσουμε τι είναι αυτό το οποίο σήμερα γίνεται . Υπάρχει μία τρομερή έλλειψη πληροφόρησης μέσα στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Χρησιμοποιούμε λέξεις, χωρίς να τις γνωρίζουμε καν. Τι σημαίνει για παράδειγμα, μία δόση; Τι σημαίνει πτώχευση; Τι σημαίνει για τα δικά μας δικαιώματα στην Ε.Ε. οι καινούργιες οικονομικές μας δεσμεύσεις;

-Δημοσιογράφος: Γιατί δεν τα εξηγήσατε λοιπόν δύο χρόνια;

-Υπουργός: Διότι όλη η διαδικασία μέσα από την οποία έγιναν αυτά τα πράγματα, ήταν πάρα πολύ γρήγορη. Υπήρχε ένας καταιγισμός πληροφόρησης με αποτέλεσμα να μην ξέρει ο καθένας μας όλες τις λεπτομέρειες από κάθε κίνηση η οποία γινόταν. Αυτό δημιουργεί ένα άγχος και είναι πάρα πολύ λογικό. Αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία με την κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αρχίσουμε πάλι να κτίζουμε πάλι αυτή την επικοινωνία με τον κόσμο, ώστε να ξέρει ο κόσμος γιατί γίνεται ότι γίνεται.

-Δημοσιογράφος: Μπορεί να χτιστεί αυτό από μία μη εκλεγμένη κυβέρνηση;

-Υπουργός: Βεβαίως μπορεί. Όχι μόνο μπορεί, πρέπει . Η εμπειρία μου τουλάχιστον με τον κόσμο με τον οποίο έρχομαι σε επαφή είναι, ότι όταν μιλάς για τα μέτρα και τα εξηγείς με το σωστό τρόπο, οι εντάσεις γύρω από τα μέτρα μικραίνουν πάρα πολύ. Δηλαδή, αν το ενιαίο μισθολόγιο, έχει ο άλλος την αίσθηση ότι γίνεται για να εξοικονομήσεις κάποια οφέλη οικονομικά, και δεν δει, ότι είναι ένα θέμα απλής δικαιοσύνης για το δημόσιο τομέα να υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο, τότε έχεις χάσει την επαφή σου με τον πολίτη.
-Δημοσιογράφος: Ναι, αν μου επιτρέπετε κύριε υπουργέ πως μπορεί να δει κάποιος ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης, πως μπορεί να δει κάποιος ότι είναι ένα ζήτημα θετικό, ότι έχει θετικό πρόσημο για τον ίδιο, όταν βλέπει συνεχώς να μειώνονται τα εισοδήματα του, όταν έχει καθορίσει τη ζωή του, της ζωή της οικογένειας του, το σπίτι του, με βάση έναν οικονομικό προϋπολογισμό, και κάθε μήνα είτε γιατί υπάρχει το ενιαίο μισθολόγιο, είτε γιατί υπάρχει το έκτακτο τέλος εισφοράς για τα ακίνητα, είτε γιατί υπάρχουν αυτοί οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, είτε γιατί κάποιοι συμπολίτες μας θα μπουν σε εφεδρεία, βλέπει όλη του τη ζωή ξαφνικά να γκρεμίζεται. Πως θα χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης;

-Υπουργός: Μόνο σταδιακά. Αν δεν κατανοήσουμε…

-Δημοσιογράφος: Πόσο χρόνο θέλετε; Αναρωτιέται ο κόσμος.

-Υπουργός: Ένα λεπτό κυρία Καραγιάννη, καταρχήν εδώ βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία δεν έχει ξαναβρεθεί η χώρα ποτέ.

-Δημοσιογράφος: Το ‘χουμε αποδεχτεί όλοι αυτό νομίζω.

-Υπουργός: Στις πιο ώριμες δυτικές χώρες, αν θέλετε, εννοώ σε επίπεδο κοινωνιών και διαδικασιών και οικονομιών, η εμπειρία μίας ύφεσης, είναι κάτι γνωστό. Δεν είναι κάτι καινούριο. Στην Ελλάδα συμβαίνει για πρώτη φορά. Είναι λοιπόν πάρα πολύ λογικό μία ύφεση, η οποία συμβαίνει για πρώτη φορά σε μία κοινωνία, και μάλιστα τόσο ισχυρή, να αφήνει πάρα πολλά ερωτηματικά. Να μην ξέρει ο κόσμος, τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, οι δομικές αλλαγές που γίνονται, που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια, θωρακίζουν την ελληνική οικονομία, και βοηθούν να βγούμε από την κρίση, και να είμαστε πολύ πιο δυνατοί, όταν βγούμε απ’ την κρίση.

-Δημοσιογράφος: Πείτε μου μία δομική αλλαγή που μπορεί προοπτικά να θωρακίσει τη χώρα…

-Υπουργός: Θα σας πω. Η μέχρι τώρα εμπειρία του μέσου πολίτη με τον Καλλικράτη, δεν είναι αναγκαστικά θετική. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι και αρνητική.

-Δημοσιογράφος: Μα οι δήμαρχοι, οι ίδιοι πια το αμφισβητούν. Οι δήμαρχοι οι οποίοι το στήριξαν. Ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Καλλικράτης.

-Υπουργός: Όχι, και βέβαια μπορεί να λειτουργήσει ο Καλλικράτης. Όχι μόνο μπορεί να λειτουργήσει ο Καλλικράτης, πρέπει να λειτουργήσει ο Καλλικράτης. Θα σας πω ένα παράδειγμα από τη δική μου την εμπειρία. Αυτή τη στιγμή έχουμε τις περιφέρειες της Ελλάδας, η οποία η κάθε μία της, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Η κάθε μία από αυτές τις περιφέρειες, μπορεί να αναπτύξει την οικονομία της αν κάνει τις σωστές επενδύσεις για παράδειγμα στον τουρισμό. Είναι άλλες οι ανάγκες όμως και η στρατηγική της Δωδεκανήσου, και είναι άλλη η στρατηγική της Ηπείρου. Όταν ερχόμαστε εμείς ως κεντρικό κράτος, η τουριστική μας πολιτική πάει συνήθως προς τα εκεί που έρχονται ήδη οι τουρίστες. Επενδύουμε δηλαδή περισσότερο εκεί που τα πράγματα είναι γνωστά. Όταν από τους 16 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πάνε στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, επικεντρωνόμαστε εκεί. Η δυνατότητα του Καλλικράτη να κάνεις περιφερειακή ανάπτυξη, να σχεδιάσεις την ανάπτυξη που θέλει η περιοχή σου και να την ακολουθήσεις με τη βοήθεια του κεντρικού κράτους, είναι κάτι που αλλάζει τα δεδομένα τελείως. Διότι, δεν έχεις πια ένα νομό μόνο, έχεις μία περιοχή, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να πει κάτι προς τα έξω. Και σε αυτό το πράγμα πρέπει να επενδύσουμε τώρα. Αυτό είναι προφανές ότι δε θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε την αξία του Καλλικράτη, επειδή έχει δυσλειτουργίες στην πρώτη του εφαρμογή. Είναι πολύ προφανές ότι θα υπάρχουν τέτοιες δυσκολίες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πάρτε για παράδειγμα το άνοιγμα των επαγγελμάτων…

-Δημοσιογράφος: Α, τώρα αυτό το άνοιγμα των επαγγελμάτων έχει γίνει το γεφύρι της Άρτας.

Υπουργός: Το δέχομαι. Και δέχομαι και όλη την κριτική για το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

-Δημοσιογράφος: Με το πιο χαρακτηριστικό το θέμα των ταξί.

-Υπουργός: Το άνοιγμα των επαγγελμάτων υπάρχει στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε γιατί; Διότι το να ανοίξεις επαγγέλματα, δεν σημαίνει μόνο το ότι χάνει κάποιος, αλλά και ευκαιρίες που ανοίγονται σε νέους ανθρώπους. Δεν έχουμε μιλήσει μέχρι τώρα για τις ευκαιρίες που ανοίγονται σε νέους ανθρώπους, και δεν έχουμε μιλήσει για τη διαφορά των υπηρεσιών που θα προσφέρονται στον καταναλωτή.

-Δημοσιογράφος: Ένα λεπτό, σύμφωνα με έρευνες κύριε υπουργέ, ο κόσμος αντιδρά θετικά στο άνοιγμα των επαγγελμάτων…

-Υπουργός: Για αυτό σας λέω…

-Δημοσιογράφος: Οι συντεχνίες είναι αυτές που περιορίζουν τα ζητήματα. Όμως εσείς δύο χρόνια δεν έχετε καταφέρει να ανοίξετε ένα επάγγελμα.

-Υπουργός: Σας λέω το εξής. Δεν είναι αλήθεια. Έχουν ανοίξει όλα τα επαγγέλματα στο δικό μου το υπουργείο.
-Δημοσιογράφος: Στο δικό σας. Τα ταξί;

-Υπουργός: Μα θα ανοίξει, θα ανοίξει το επάγγελμα των ταξί.

-Δημοσιογράφος: Πότε; Ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι από πέρσι το καλοκαίρι, θυμάστε πόσα προβλήματα δημιούργησε σε εσάς, στην τουριστική περίοδο όλες αυτές οι κινητοποιήσεις…

-Υπουργός: Το αντιμετωπίσαμε πάντως…

-Δημοσιογράφος: …ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, θα έλεγα ότι έστησε πραγματικά ασπίδα προστασίας σε αυτό το κομμάτι, και το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει καν στη Βουλή.

-Υπουργός: Ακριβώς αυτό σας λέω. Ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων συζητιέται -λόγω της ταχύτητας με την οποία έχουμε πάει μέχρι τώρα- μόνο στο επίπεδο του επαγγελματία, ο οποίος χάνει κάποια προνόμια. Δεν έχουμε συζητήσει ούτε γι’ αυτόν ο οποίος παίρνει τώρα το δικαίωμα να φτιάξει το βιος του γύρω από μία τέτοια δραστηριότητα και δεν μιλάμε καθόλου για τις διαφορετικές υπηρεσίες που θα πάρει ο πολίτης.

-Δημοσιογράφος: Εγώ πιστεύω ότι τά ‘χει καταλάβει αυτά η ελληνική κοινωνία. Μα γι’ αυτό έχει θετική αντίδραση. Και σας λέω το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα…

-Υπουργός: Αυτό όμως πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα των αλλαγών…

-Δημοσιογράφος: …το πώς η κοινωνία αντέδρασε στις συντεχνίες που αντιδρούσαν το καλοκαίρι σε τουριστική περίοδο. Εσείς είχατε βγει κι εδώ στον Αθήνα 984 και σε όλα τα μέσα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά και κάνατε έκκληση και πολύ καλά κάνατε. Η ελληνική κοινωνία έφτιαξε ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτό. Δηλαδή, ήταν αρνητική στις κινητοποιήσεις. Κι έρχεται μία κυβέρνηση η οποία λέει θα ανοίξω το επάγγελμα. Ένας υπουργός, ο κ. Ραγκούσης, αντιμετωπίζει, για να σκεφτούμε και τα γεγονότα, τεράστιες εσωτερικές αντιδράσεις, και υπάρχει ένα νομοσχέδιο από τον Ιούνιο, έχουμε Νοέμβριο, το οποίο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Και τώρα είναι ένας άλλος υπουργός, ο οποίος λέει ότι μπορεί να το συζητήσει, και θα βρει άλλο τρόπο για να ανοίξει το επάγγελμα και βάζει και τα πληθυσμιακά κριτήρια. Δηλαδή, δεν έγινε τίποτα.

-Υπουργός: Κάνετε λάθος σε αυτό το πράγμα. Και πιστεύω ότι απαξιώνοντας αυτή τη δουλειά που έχει γίνει δεν δίνουμε την πραγματική εικόνα του που πάμε από εδώ και πέρα. Η οικονομία έφτασε εδώ για μια σειρά από λόγους. Και τα κλειστά επαγγέλματα βοηθήσανε, και τα καταναλωτικά δάνεια έπαιξαν το ρόλο τους, και οι τράπεζες οι οποίες έχουν πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή, και δεν εννοώ οικονομικά, εννοώ δομικά προβλήματα. Οι τράπεζες δίνουν την εικόνα σε παραγωγικό επίπεδο να δίνουν δάνεια με βάση ρουσφέτια και γνωριμίες και σε ένα άλλο επίπεδο να παίζουν τζόγο με τα διεθνή χρηματιστήρια. Η τράπεζα είναι ένα τεράστιο εργαλείο για την ανάπτυξη μιας χώρας. Ε, λοιπόν, οι τράπεζες όπως είναι μέχρι σήμερα, δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν τις πραγματικές ευκαιρίες που υπάρχουν και να χρηματοδοτήσουν…

-Δημοσιογράφος: …υγιείς επιχειρήσεις αντίθετα χρηματοδοτούν τα κόμματα με δάνεια.

-Υπουργός: …υγιείς επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, νέοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν μια επιχείρηση είναι σχεδόν αδύνατο να πάρουν δάνειο. Αν δεν έχεις τις σωστές διασυνδέσεις, αν δεν ξέρεις πώς να προχωρήσεις κ.ο.κ. δεν έχεις πρόσβαση σε κεφάλαια.

-Δημοσιογράφος: Πάντως καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι άλλης τάξεως ζήτημα που σας βάζω εγώ τώρα κι άλλο αυτό που μου λέτε εσείς. Εγώ σας λέω γιατί δεν νομοθετήσατε. Γιατί δεν νομοθετήσατε;

-Υπουργός: Αυτό το οποίο λέμε όλο αυτό τον καιρό είναι ότι και μέσα στη Βουλή αλλά και οι δημοσιογράφοι δίνουμε όλη μας την έμφαση στα ελλείμματα και στα χρέη και δεν ρίχνουμε φως στις αλλαγές που γίνονται και προετοιμάζουν την ελληνική οικονομία να δυναμώσει. Και αυτές οι αλλαγές είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες συζητάμε. Μου λέτε εσείς ότι τις έχει δεχτεί η κοινωνία. Μα ναι, αλλά όλα αυτά που έχουνε γίνει…

-Δημοσιογράφος: Τα έχει δεχτεί η κοινωνία αλλά δεν έχουν γίνει πράξη.

-Υπουργός: Εσείς το λέτε.

-Δημοσιογράφος: Μα το βλέπω σε έρευνες.

-Υπουργός: Με αυτές τις αλλαγές δεν συνθέτουμε μία καινούρια εργαλειοθήκη γύρω από την οποία μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία; Γι’ αυτό σας λέω ότι η κρίση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε πολύ πιο δυνατά…

-Δημοσιογράφος: Ωραία σε αυτό θα συμφωνήσουμε και νομίζω η κοινωνία έχει επιδείξει και άλλες φορές την ωριμότητα της. Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε συνολικά, δεν το βάζω μόνο σε ορισμένα υπουργεία, εμφανίστηκε στις προκλήσεις και τα δεδομένα της νέας εποχής κύριε υπουργέ κατώτερη των περιστάσεων. Διότι ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί τελικά δεν προχώρησαν. Όμως θα μου επιτρέψετε να κάνουμε μία ολιγόλεπτη διακοπή..

-Υπουργός: Θέλετε να έχετε τον τελευταίο λόγο αλλά διαφωνώ κάθετα μαζί σας.

-Δημοσιογράφος: Όχι βάζω την ατζέντα της συζήτησης για να απαντήσετε.

(ακολουθεί ολιγόλεπτο διάλειμμα)

-Δημοσιογράφος: Εδώ είμαστε, ο κ. Παύλος Γερουλάνος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είναι εδώ, μας δίνει τη χαρά να είναι εδώ και πάλι στο στούντιο μαζί μας, και με κατηγορήσατε ότι θέλω να έχω τον τελευταίο λόγο. Όχι βέβαια δε θέλω να τον έχω. Λοιπόν σας δίνω όλο το περιθώριο να απαντήσετε σε αυτά που έλεγα πριν, μόνο να προσθέσω και κάτι ακόμα. Αν εκτιμάτε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με το βίο αυτής της κυβέρνησης. Δηλαδή δημιουργείται η εντύπωση στην ελληνική κοινωνία, ότι έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνει μέσα σε πάρα πολύ λίγο χρόνο. Αυτό μας το λένε και απ’ έξω και υπάρχει και μία υποτίθεται καταληκτική ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου. Μήπως θα πρέπει να συναποφασίσετε να είναι μακροβιότερος ο χρόνος για αυτήν την κυβέρνηση;

-Υπουργός: Την έχω ακούσει κι εγώ αυτήν την ημερομηνία. Μου μοιάζει ότι έχει γίνει λίγο ακορντεόν. Μία πάει πριν, μία πάει μετά, υπάρχει μία ανοχή γενικότερα στο να είναι πιο ευέλικτα τα πράγματα κ.ο.κ. Η πραγματικότητα είναι ότι όταν μπήκαμε στη διαδικασία της κυβέρνησης αυτής, αν θέλετε τα πράγματα που κάνουν μία κυβέρνηση δυνατή είναι πολύ συγκεκριμένα. Μία κυβέρνηση μπορεί να την κάνει ο αρχηγός της κι αυτή τη στιγμή ο Λουκάς Παπαδήμος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλου του κόσμου ότι μπορεί να πορευτεί σωστά στις κακουχίες που έχουμε μπροστά μας. Είναι η σύνθεση της κυβέρνησης η οποία πράγματι δεν έχει ακόμη δέσει όπως θα έπρεπε, αλλά πρέπει να δέσει πάρα πολύ γρήγορα.

-Δημοσιογράφος: Ο Μόντι δεκατρείς υπουργούς! Δεκατρείς τεχνοκράτες κι εδώ είναι σχεδόν πενήντα μέλη!

-Υπουργός: Έχω άποψη για τους τεχνοκράτες και πιστεύω ότι οι τεχνοκράτες δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα.

-Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά ολιγάριθμους…

-Υπουργός: Αντίθετα. Αν δεν έχεις πολιτική άποψη για το πώς πρέπει να λυθούν τα πράγματα, είναι σίγουρο ότι θα πας αδιάβαστος.

-Δημοσιογράφος: Αυτό ισχύει και για τον κ. Παπαδήμο που έχει προφίλ τεχνοκράτη;

-Υπουργός: Ναι, αλλά έχει και μία κυβέρνηση που είναι βαθιά πολιτική, και έχει πολιτικές απόψεις, και γίνονται πολιτικές συζητήσεις, και ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος που έχει πολιτική άποψη για τα πράγματα, έχοντας διατελέσει στο δημόσιο βίο. Δεν είναι όλοι οι τεχνοκράτες έτσι. Και νομίζω ότι είναι λάθος να βάλουμε τέτοια ταμπέλα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ατζέντα που έχει η κυβέρνηση μπροστά της είναι πολύ συγκεκριμένη. Και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους ξένους. Αφορά αυτά τα οποία λέγαμε πριν, τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα. Πρέπει να προχωρήσουν για να μπορεί πραγματικά η ελληνική οικονομία να πάρει μια ανάσα. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να ξεγυμνώσουμε αυτή την κυβέρνηση από τη δουλειά που έχει να κάνει τόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα. Είναι λοιπόν θέμα καθαρά τεχνικό να στηριχτεί αυτή η κυβέρνηση και να της δοθεί ο χρόνος να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει. Αν μπορεί να τα τελειώσει μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, να το κάνει. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να μπορούμε να έχουμε μία δυνατότητα αυτό το πράγμα να παραταθεί. Αυτό το οποίο όμως με φοβίζει, είναι κάτι άλλο. Ότι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση η ίδια μέσα από όλη αυτή την πολιτική διαδικασία που υπάρχει και κυρίως από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πριονίζεται καθημερινά. Γιατί δεν είναι μόνο οι κινήσεις που θα κάνεις, είναι η συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτήν την κυβέρνηση.

-Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι είναι πριόνισμα η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση στο θέμα της άρνησης για υπογραφή στις δεσμεύσεις όπως ζητούν οι εταίροι μας;

-Υπουργός: Το έργο που έχουμε να κάνουμε είναι εθνικής σημασίας. Εάν αυτό το έργο συνέχεια του βάζουμε αστερίσκους, παρεισφρήσεις και οτιδήποτε άλλο το δυσχεραίνει, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πριόνισμα. Δεν ξέρω αν γίνεται επίτηδες ή δεν καταλαβαίνουν αυτό το οποίο κάνουν. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το δυσχεραίνει.

-Δημοσιογράφος: Είναι δυνατό να έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ακαταλόγιστο σε αυτό το θέμα; Όταν είναι πάρα πολύ πιεστικές, νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι πιέσεις είναι πάρα πολύ έντονες.

-Υπουργός: Αν το κομματικό συμφέρον έχει επιβληθεί στο εθνικό συμφέρον στον κ. Σαμαρά, τότε είναι πάρα πολύ λογικό να βλέπουμε αυτές τις μεταλλάξεις, αν θέλετε, στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία και να σκέφτεται μόνο ψηφοθηρικά οφέλη που μπορεί να έχει. Γιατί δεν θα έχει. Από την ώρα που μπήκε θα έπρεπε να το ξέρει αυτό.

-Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά εσάς ως έλληνας πολίτης δε σας ενοχλεί αυτός ο τόνος ο εκβιαστικός, από τους κοινοτικούς αξιωματούχους; Κι ως υπουργός της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει κι ένα ζήτημα αξιοπρέπειας; Δεν το βάζω με την έννοια την εθνικοπατριωτική το βάζω με την έννοια της αξιοπρέπεια μίας χώρας, ενός πολιτικού συστήματος.

-Υπουργός: Αν αυτό το οποίο έβλεπα από τη Νέα Δημοκρατία αφορούσε την αξιοπρέπεια πραγματικά, να σας πω δε θα είχα καμία αντίρρηση να το στηρίξω. Δε βλέπω αυτό όμως! Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι συζητήσεις. Δεν μπορείς να μου πεις ότι είναι αξιοπρέπεια να λες μία έτσι, μία αλλιώς να λες ότι συμφωνείς τη μία μέρα, διαφωνείς την άλλη, ότι τώρα αισθάνομαι ότι δεν είμαστε τόσο δυνατοί εσωκομματικά άρα τραβώ και μια κορόνα για να αντιμετωπίσω τα εσωκομματικά μου προβλήματα, κι αυτό να το ονομάζουμε εθνική αξιοπρέπεια. Έχουμε ξεχάσει τι θα πει εθνική αξιοπρέπεια. Εθνική αξιοπρέπεια θα πει να παλεύεις κι όταν κάτι το πετύχεις, ή ότι κάτι συμφωνήσεις να το τηρήσεις. Εμείς έχουμε παλέψει, έχουμε φτάσει εδώ και το να συζητάμε ακόμα για το εάν θα μπει μία υπογραφή κάτω από το Α ή το Β κείμενο, ή αν θα μπει κάποια παράγραφος, ή θα φύγει κάποια παράγραφος, είναι γελοίο.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, επειδή είναι πάρα πολύ γνωστή, νομίζω και στους ακροατές μας, στην ελληνική κοινωνία, είναι πολύ γνωστή η προσωπική και πολιτική σας σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, επιτρέψτε μου μία προσωπική ερώτηση, είχατε δεύτερες σκέψεις ενδεχομένως και άρνησή συμμετοχής σας στο κυβερνητικό σχήμα, όταν σας προτάθηκε να παραμείνετε στη θέση που κατέχετε με άλλον πρωθυπουργό;

-Υπουργός: Όχι δεν είχα, διότι από την πρώτη στιγμή και ο κ. Παπανδρέου είχε πει, ότι αυτή είναι μία εθνική προσπάθεια και είχε βάλει ένα πλαίσιο γύρω από την αλλαγή της κυβέρνησης, το οποίο είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα μου ήταν πολύ πιο δύσκολο, αν μία τέτοια κυβέρνηση δεν είχε μία συγκεκριμένη ατζέντα και βεβαίως θα ήταν δύσκολο στον οποιονδήποτε από το ΠΑΣΟΚ, να συγκυβερνήσει με κόμματα τα οποία ανήκουν στη δεξιά ή ακόμα στην πιο άκρα δεξιά. Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι όταν καλείσαι να υπηρετήσεις ένα συγκεκριμένο πράγμα, κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, εκεί πέρα δεν μπορείς να λες, ότι εμένα μου μυρίζει το ένα, μου βρωμάει το άλλο. Πας κάνεις τη δουλειά σου και κάνεις τη δουλειά σου όσο καλύτερα μπορείς να την κάνεις.

-Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι παρακολουθείτε όλο αυτό τον κύκλο συναντήσεων που έχει ο πρώην πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη του κόμματος, δεν ξέρω, έχετε συναντηθεί, θα συναντηθείτε;

-Υπουργός: Όχι, δεν έχω συναντηθεί.

-Δημοσιογράφος: Υποθέτω, ότι κάποια στιγμή θα συναντηθείτε . Αναρωτιέμαι πως εσείς διαβάζετε όλες αυτές τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, την διαδοχή του κ. Παπανδρέου και την υποψηφιότητα, έχουμε ήδη μία υποψηφιότητα από τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χρυσοχοίδη .

-Υπουργός: Οι συναντήσεις δεν είναι μία καλή εικόνα αν μείνουμε μόνο σε αυτές. Όπως σας είπα από την αρχή, η πρώτη μας …

-Δημοσιογράφος: Γιατί δεν είναι καλή;

-Υπουργός: Θα σας πω. Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι ακόμα και έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κυβέρνηση, να μιλήσουμε στον κόσμο. Να εξηγήσουμε την κατάσταση όπως υπάρχει. Να κλείσουμε τις τρύπες της ενημέρωσης, της πληροφόρησης και της συσχέτισης των πολιτικών μας προτεραιοτήτων με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα . Εδώ τίθεται ένα θέμα για την δημοκρατική παράταξη γενικότερα και ιστορικό. Χρειάστηκε να πάρουμε κάποια μέτρα. Χρειάστηκε να τα πάρουμε κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και πολλά από αυτά ήταν άδικα. Εάν δεν βγούμε στον κόσμο να εξηγήσουμε γιατί το κάναμε, τι άλλα κάναμε για να μην χρειαστεί να ξαναπάρουμε τέτοια μέτρα, τι θα κάνουμε στον μέλλον για να ισορροπήσουμε οποιεσδήποτε αδικίες έχουν συμβεί μέχρι τώρα χάνουμε χρόνο και επειδή αυτή η πορεία οδηγεί κάποια στιγμή σε εκλογές, λίγο αργότερα, λίγο νωρίτερα, δεν το ξέρω, αλλά επειδή οδηγούμαστε σε εκλογές, εάν δεν κάνουμε, εάν δεν συμπληρώσουμε αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει για το ποια ήταν η πορεία του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια, τότε θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη. Όσο ο Έλληνας πολίτης μας βλέπει μόνο μέσα σε γραφεία να συζητάμε ο ένας με τον άλλο, χάνει οποιαδήποτε διάθεση να μας ακούσει και ενδεχομένως να μας εμπιστευτεί ξανά. Γι αυτό λέω…

-Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι ότι θεωρείται ως προτεραιότητα την αποσαφήνιση πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ.

-Υπουργός: Απολύτως και το έχω πει και το θεωρώ καίριο για το μέλλον της παράταξης, αυτή τη στιγμή και να εξηγηθεί η πολιτική των δύο ετών, την οποία εγώ υποστηρίζω απολύτως και θεωρώ ότι συνάδει απόλυτα με τις αξίες τις οποίες εκφράζουμε σε μία περίοδο κρίσης και να βγούμε να μιλήσουμε γι αυτό το οποίο φέρνει η επόμενη μέρα.

-Δημοσιογράφος: Την πολιτική πάντως τη διαμορφώνουν και τα πρόσωπα, κυρίως αυτά που βρίσκονται στην κορυφή …

-Υπουργός: Και γι αυτό σας λέω, δεν απορρίπτω τη μία διαδικασία, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να συμπληρωθεί και από την άλλη.

-Δημοσιογράφος: Με αυτή τη λογική χαρακτηρίζεται ότι ήταν λάθος οι συναντήσεις αυτές;

-Υπουργός: Όχι, δεν είπα ότι είναι λάθος, θεωρώ ότι είναι λάθος να είναι μονομερείς…

-Δημοσιογράφος: Το ζήτημα της συζήτησης για την επόμενη μέρα της διαδοχής του κ. Παπανδρέου;

-Υπουργός: Αυτό είναι μία διαδικασία την οποία ο Πρόεδρος την έχει ξεκινήσει, με τον τρόπο που την έχει ξεκινήσει μέσα από τις συναντήσεις που έχει κάνει…

-Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι καλώς την ξεκίνησε;

-Υπουργός: Θεωρώ ότι καλώς γίνεται αυτή τη στιγμή μία πολύ σοβαρή κουβέντα για το ποιο είναι το μέλλον της παράταξης, που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση δεν το ξέρω. Και σας λέω πάλι, ότι έτσι όπως έχει ξεκινήσει, είναι για την ώρα μπαταρισμένη προς τη μία μεριά, πρέπει να ισορροπήσει απολύτως και πρέπει το ΠΑΣΟΚ με κάθε τρόπο να βγει προς τα έξω . Τι εννοώ με κάθε τρόπο: Ακόμα και η κουβέντα που κάνουμε τώρα και η προσπάθεια να εξηγήσει κανείς, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που έχει και πως μπορούμε να βγούμε από αυτό, είναι και αυτό κάτι παραπάνω. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε μόνο με την ατάκα και δεν μπορούμε να βγαίνουμε μόνο με την εσωκομματική ιστορία προς τα έξω. Εάν δεν μιλήσουμε γι αυτό το οποίο έχει γίνει και γι αυτό το οποίο μπορεί από εδώ και πέρα να γίνει στην ελληνική οικονομία, ώστε να δώσουμε μία προοπτική, γύρω από τις αλλαγές που γίνονται, θα έχουμε χάσει οποιαδήποτε επαφή με τον πολίτη και αυτό είναι καταστροφικό για την Ελλάδα.

-Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνο, επειδή κάποια στιγμή, λίγο αργότερα, λίγο νωρίτερα θα γίνουν εκλογές, δηλαδή φαίνεται ότι από το Φλεβάρη και μετά όλες οι ημερομηνίες είναι ανοικτές, εκτιμάται ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να είναι ο κ. Παπανδρέου;

-Υπουργός: Σας λέω και πάλι, ότι διανύουμε ίσως την πιο ευαίσθητη στιγμή για την παράταξή μας στην ιστορία της, αν θέλετε τουλάχιστον στη νεώτερη ιστορία της και αυτό διότι έχουμε πάρει αποφάσεις κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες έπρεπε να παρθούν κάτω από πάρα πολύ συγκεκριμένες και πιεσμένες συνθήκες. Η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι να υπεραμυνθούμε με κάθε τρόπο της ιστορίας της και της παράδοσής της. Για να γίνει αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόσωπα και όσο περισσότερο μιλάμε για πρόσωπα, χάνουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις πολιτικές προτεραιότητες, γιατί γίνανε αυτά που γίνανε και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Επιμένω σε αυτό, διότι πάντα το ρεπορτάζ έχει ανάγκη….

-Δημοσιογράφος: Όχι, δεν είναι θέμα ρεπορτάζ…

-Υπουργός:… και από πρόσωπα και από αίμα και από διαδικασίες και το πρόβλημα είναι, ότι αυτά αφορούν ελάχιστα τον κόσμο εάν δεν ξέρει πίσω από τα πρόσωπα, ή πίσω από τις διαδικασίες, ή πίσω από οτιδήποτε άλλο, τι κρύβεται σε ότι αφορά το μέλλον της χώρας.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ έχω την εντύπωση ότι την ελληνική κοινωνία και το κρίνω αν θέλετε και από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι ακροατές, την ενδιαφέρει πάρα πολύ, το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί στις επόμενες εκλογές. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό.

-Υπουργός: Έχω την αίσθηση ότι ενδιαφέρει πολύ περισσότερο δημοσιογραφικά από ότι…

-Δημοσιογράφος: Δεν ενδιαφέρει την κοινωνία η πρόταση των δύο κομμάτων εξουσίας για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας;

-Υπουργός: Όχι αν δεν συνδέεται αυτό με πολιτικές προτεραιότητες. Όχι, αν δεν συνδέεται με τις αξίες τις οποίες εκπροσωπεί η κάθε παράταξη, την οποία ηγείται η οποιαδήποτε προσωπικότητα. Το πρόβλημα το οποίο έχουμε …

-Δημοσιογράφος: Ξέρετε, έχω την εντύπωση ότι θέλετε να αποφύγετε να μου απαντήσετε.

-Υπουργός: Μια και βέβαια θέλω να αποφύγω να σας απαντήσω. Και θέλω να αποφύγω να σας απαντήσω, διότι είναι λάθος να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Δεν πρέπει να μπούμε εκεί πέρα. Εάν αποσαφηνίσουμε ακριβώς που πάμε, τα πρόσωπα μετά έχουν μικρότερη σημασία. Όσο δεν αποσαφηνίζουμε τι κάνουμε, τα πρόσωπα έχουν τεράστια σημασία. Και όταν τα πρόσωπα έχουν τεράστια σημασία, τότε αρχίζει και γίνεται παρά πολύ δύσκολη η επιλογή του προσώπου. Διότι έχουμε μεγαλοποιήσει πια τον όποιο αρχηγό τόσο πολύ, που…

-Δημοσιογράφος.: Αυτό είναι ένα προσωποκεντρικό σύστημα εξουσίας, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονα και στο ΠΑΣΟΚ, είναι γενικότερα στο πολιτικό σύστημα.

-Υπουργός: Δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει και θέσεις και ιστορία. Αυτά τα δύο, δεν μπορούν να σβηστούν μόνο γύρω από μία προσωπικότητα, όσο καλή και αν είναι.

-Δημοσιογράφος: Άρα αντιλαμβάνομαι ότι θεωρείται μάλλον άκαιρη τη δημοσιοποίηση φιλοδοξιών αυτή την ώρα, έτσι δεν είναι; Αν δεν συνοδεύονται και από πολιτικές. Επειδή σας ρώτησα για τον κ. Χρυσοχοίδη…

-Υπουργός: Επειδή πλέον έχω ζήσει στο ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια, η έκφραση φιλοδοξιών δεν γίνεται μόνο με το να πει κάποιος είμαι παρών, γίνεται με μία σειρά από τρόπους, γίνεται με μία σειρά από διαδικασίες, γίνεται με μία σειρά από παρεμβάσεις. Λίγο νωρίτερα, λίγο αργότερα, λίγο πιο ευθεία, λίγο πιο δια της τεθλασμένης, δηλώσεις ότι: Εγώ είμαι παρών, έχουν γίνει πολλές. Αφήστε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα . Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των λόγων και των πράξεών του μέσα σε αυτή την πορεία.

-Δημοσιογράφος: Επειδή γνωρίζετε πάρα πολλά τον πρώην πρωθυπουργό, σας δημιουργείται η εντύπωση, ότι το τελευταίο διάστημα ορισμένοι χειρισμοί του, αναφέρομαι χαρακτηριστικά στο θόρυβο που δημιουργήθηκε για την υποψηφιότητα του κ. Πετσάλνικου, του κ. Κακλαμάνη μέχρι να φθάσουμε στον κ. Παπαδήμο, έδωσε την εντύπωση ότι έχασε την αίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας;

-Υπουργός: Ότι έχεις αυτή την αίσθηση, την έχεις απολύτως. Αυτό το οποίο όμως θέλει μία προσοχή, γιατί έχω δουλέψει και σαν διευθυντής του γραφείου του παλαιότερα είναι: αν δεν ξέρεις όλη την πραγματικότητα, μην βγάζεις πολύ γρήγορα συμπεράσματα και πάντως κράτα και ένα μικρό καλάθι. Το απόλυτο δεν βοηθάει εδώ πέρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν ένας πρωθυπουργός κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και πιεσμένες καταστάσεις, χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις οι οποίες ήταν πάρα πολύ κρίσιμες για την χώρα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και αυτές τις αποφάσεις είμαι βέβαιος, ότι τις πήρε με μόνο γνώμονα τι είναι καλό για τη χώρα. Αν κάτι πήγε καλά, ή κάτι δεν πήγε καλά, έχει μία σειρά από άλλους παράγοντες που μπορεί να μην κρίθηκαν σωστά την οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά και αυτή η συζήτηση ακόμα, αν ισοπεδωθεί στο ήτανε σωστό, ή ήταν λάθος η υποψηφιότητα Χ, χάνεις την πραγματική εικόνα που είναι, ότι για πρώτη φορά έρχεται μία τέτοια σύμβαση στην Ελλάδα, μία τέτοια συμφωνία στην Ελλάδα και ότι για πρώτη φορά, έχει μία πολυκομματική κυβέρνηση η οποία είναι έτοιμη να τη στηρίξει….

-Δημοσιογράφος: Για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός…

-Υπουργός: Αυτό θα μείνει στην ιστορία. Δε θα μείνει στην ιστορία αν στις 7 και τέταρτο ήταν υποψήφιος ο κ. Πετσάλνικος ή ο κ. Κακλαμάνης…

-Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνο, ενδεχομένως να μείνει στην ιστορία το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός παραιτείται στο μέσον της θητείας κι έχοντας πριν από δύο χρόνια κατακτήσει ένα θηριώδες εκλογικό ποσοστό, παραιτείται λοιπόν, εξαναγκάζεται σε παραίτηση και το κόμμα του δεν έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό ιστορικά είναι μάλλον πρωτόγνωρο τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον.

-Υπουργός: Εγώ αυτό θεωρώ, ότι τιμά απολύτως τον άνθρωπο, ο οποίος έρχεται και λέει: εγώ έδωσα δύο χρόνια τα πάντα για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, πέρασα περισσότερα νομοσχέδια, περισσότερες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία από ποτέ, έφερα την πιο σημαντική σύμβαση που θα μπορούσα να φέρω, η οποία καθιστά το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα ουσιαστικά δέκα χρόνια, το θέτω αυτό στην κρίση του κόσμου, καταλαβαίνω ότι οι αλλαγές αυτές έχουν δημιουργήσει οργή σε πολλά στρώματα της κοινωνίας και ότι αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται κάτι καινούριο. Αντί να το δει κανείς αρνητικά, εγώ θα το ‘βλεπα πάρα πολύ θετικά, ότι αυτή τη στιγμή εξελίχτηκαν έτσι τα πράγματα, ώστε για αυτό το οποίο έχουμε δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια, τώρα έρχεται και προστατεύεται μέσα σε ένα καινούριο πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί. Η ουσία του πράγματος είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την κρίση. Και τα μέτρα τα οποία παίρνουμε μπορεί κανείς να κάνει ότι κριτική θέλει, για το πώς τα κάνουμε, για το πώς υλοποιούνται και τα λοιπά. Αυτό το δέχομαι απολύτως. Αυτό που δε δέχομαι όμως είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι με μόνο γνώμονα το καλό της Ελλάδας. Κι αν το δεχτεί αυτό κανείς, το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε πέρα για να ‘ρθει ο κ. Παπαδήμος με μία κυβέρνηση, η οποία πολλά από αυτά τα πράγματα μπορεί να τα προχωρήσει είναι προς τιμήν του.

-Δημοσιογράφος: Δύο λεπτά μας απομένουν, θα σας ρωτήσω αν έχουμε κάποιο αισιόδοξο μήνυμα για τις χειμερινές διακοπές, αν δηλαδή έχετε στοιχεία ότι μπορούμε να έχουμε επισκέπτες από το εξωτερικό στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις αυτό το διάστημα των γιορτών που προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολο για την ελληνική κοινωνία.

-Υπουργός: Σωστό είναι αυτό. Αν θέλετε η μίξη των επισκεπτών που έρχονται πια στην Ελλάδα, έχει αλλάξει πάρα πολύ. Έχουμε ανοίξει αγορές προς πολλές καινούριες κατευθύνσεις, όπως είναι η Τουρκία, η Σερβία, όπως είναι το Ισραήλ, όπως είναι η Κίνα. Οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες δεν τηρούν αν θέλετε τα χρονοδιαγράμματα των παραδοσιακών αγορών όπως είναι η Αγγλία και η Γερμανία. Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία τώρα μιλώντας προς αυτούς τους επισκέπτες να τους φέρουμε και άλλες εποχές. Δεν θα κάνω προβλέψεις γιατί δεν κάνω ποτέ προβλέψεις, αλλά οι συνθήκες είναι τέτοιες που αν δουλέψουμε σωστά μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το χειμώνα για να αναπτύξουμε τον τουρισμό.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την συνομιλία και για την προθυμία σας να έρθετε στο στούντιο στον Αθήνα 9,84. Να είστε καλά.

-Υπουργός: Σας ευχαριστώ εγώ.