Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας δώσετε μια ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις; Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση.

Υπουργός: Όντως είναι πολύ ρευστή η κατάσταση και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνομιλίες εκτός από τη σημερινή. Το πιο σημαντικό είναι πως πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία που χρειάζεται μέχρι η διαδικασία να τελεσφορήσει και να γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και πως θα πάνε τα πράγματα στην ελληνική οικονομία. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος αυτή τη στιγμή είναι να πατήσει σε φήμες οι οποίες έχουν βλάψει τη διαδικασία και στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχουν αναφορές και φήμες για χιλιάδες απολύσεις, ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα διότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Οι Έλληνες έχουν τη βούληση να το υποστούν ή η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα αποχωρήσει από το ευρώ;

Υπουργός: Αυτές οι φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό βλάπτουν τη διαδικασία. Η διαδικασία χρειάζεται πραγματικά στοιχεία και σενάρια που αγγίζουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι πως όταν προσπαθείς να αναζωογονήσεις την οικονομία πρέπει να παρθούν κάποια σκληρά μέτρα. Τα μέτρα αυτά έχουν εφαρμοστεί και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα. Βλέπουμε πολύ θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό και στην περικοπή εξόδων. Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα αλλά αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί κάποιος σε κάθε περίπτωση. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να γνωρίζουμε πως ό,τι και να κάνουμε, το ευρύτερο περιβάλλον γύρω μας περιλαμβάνει έναν αριθμό δεδομένων που είναι παραγκωνισμένα. Η ελληνική οικονομία είναι μικρή, είναι πιο μικρή από την οικονομία του Κολοράντο και η προσοχή την οποία έχει προσελκύσει είναι πολύ περισσότερη απ ό,τι κανείς θα περίμενε. Οπότε όποια μέτρα πάρουμε θα πρέπει να τα πάρουμε γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά πως το διεθνές περιβάλλον παίζει ένα σημαντικό ρόλο για το τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία.

Δημοσιογράφος: Δεν διαφωνώ αλλά βλέπουμε πολλή κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση φέτος ως προς τις δαπάνες. Οι δαπάνες είναι πιο ψηλά από πέρυσι και οι προσλήψεις έχουν αυξηθεί.

Υπουργός: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες. Ειδικά στο δικό μας υπουργείο έχουμε μειώσει τον προϋπολογισμό περισσότερο από 20%. Το θέμα όντως είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε την οικονομία σε κίνηση ενόσω μειώνουμε τις δαπάνες. Διότι κάτι που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως δεν χρειάζεται μόνο η αναθέρμανση της οικονομίας αλλά και πολιτικά χρειάζεται να αλλάξουμε τα πράγματα τα οποία κάναμε λάθος τα τελευταία 30 χρόνια. Έχουμε αυτή τη διπλή πρόκληση, από τη μια πρέπει να αλλάξουμε τις δομές που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και την ίδια στιγμή πρέπει να κόψεις τις δαπάνες. Πιστεύω ότι έχει πέσει μεγαλύτερη προσοχή στους αριθμούς και λιγότερη στη δουλειά που έχει γίνει ώστε να έχουμε τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ακολουθείστε το σύνδεσμο: http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000046429