-Βασίλης Κουφόπουλος: Προσκεκλημένος μας σήμερα είναι ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος. Θέλω να διευκρινίσω ότι αυτή την συνέντευξη την είχαμε επιδιώξει εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχαμε συζητήσεις επί μακρόν…
-Άρης Πορτοσάλτε: Στο πλαίσιο «Αθήνα», αλλά τώρα είναι στο πλαίσιο ποδόσφαιρο…
-Β. Κ: Και μας έσκασε η μπάλα στα χέρια. Οπότε έχουμε την δυνατότητα να ρωτήσουμε τον κ. Γερουλάνο για μία σειρά από ζητήματα για το καυτό θέμα της επικαιρότητας και ελπίζω να μείνει και ο χρόνος για τα άλλα που καίνε…
-Α.Π: τουλάχιστον τον πολιτισμό θα τον θέσουμε.
-Β.Κ: τον πολιτισμό, τον τουρισμό γιατί περιμένουμε έσοδα. Ευχαριστούμε κύριε Γερουλάνε που είστε σήμερα εδώ. Πως τα καταφέρατε;
ΠΓ: Καταρχήν δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υπονοήσει κανείς ότι τα κατάφερα εγώ. Για να γίνει αυτή η δουλειά έχουνε συμβάλλει πάρα πολλοί, έχει γίνει συστηματική δουλειά για να έρθουν οι φάκελοι, για να σχηματιστεί η δικογραφία πάνω στην οποία να μπορεί να στηριχτεί κανείς. Στη συγκέντρωση υλικού βοήθησαν και τα στοιχεία που πήραμε από την UEFA, γιατί η απόφασή μας να παραμείνει το ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μας έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία της UEFA. Όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση δούλεψαν πάρα πολύ συστηματικά και αυτή τη στιγμή βλέπουμε την εξέλιξή της.
Α.Π: Σας εγκάλεσα εκείνη την περίοδο ότι δεν το σταματήσατε το πρωτάθλημα και μια που είστε απέναντι μου να το συζητήσουμε. Είχατε επιμείνει ότι πρέπει να μείνει συνδεδεμένη η Ελλάδα με την UEFA.
Π.Γ: Κοιτάξτε, αν κάναμε μία επέμβαση εκείνη την ώρα πάνω στο πρωτάθλημα και λέγαμε να διακόψουμε το ποδόσφαιρο, ακόμα και αν πολύς κόσμος το ζητούσε εκείνη την περίοδο, να σταματήσουμε, δηλαδή τις ελληνικές ομάδες απ’ το να πάνε στην Ευρώπη, αυτό το οποίο θα είχε συμβεί, θα ήταν να είχε επέμβει η UEFA και να είχε αποσυνδεθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από την UEFA. Τότε όμως είχαμε αρχίσει ήδη να παίρνουμε αρκετές πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρήσαμε λοιπόν, και δικαίως όπως αποδεικνύεται τώρα, ότι έπρεπε να μείνουμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, γιατί από εκεί παίρνουμε την τεχνογνωσία που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε τις σωστές τομές στο ποδόσφαιρο. Αλλιώς θα φεύγαμε από την Ευρώπη και θα λίμναζε το ίδιο σύστημα το οποίο λειτουργούσε στην Ελλάδα…
Α.Π: Άρα σε πρώτο επίπεδο δούλεψαν οι διωκτικές αρχές και οι δικαστικές αρχές για τα 41 ματς τα οποία ανέφεραν οι φάκελοι της UEFA. Και άρχισε να δουλεύει και το πολυμηχάνημα της ΕΥΠ το οποίο γράφει εκείνους που νιώθουν πως είναι εξουσία και δεν τους νοιάζει τίποτα. Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας, κάποιοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι δεν τους καίγεται καρφί αναλύουν τα πάντα μέσα από το κινητό τηλέφωνο γιατί νιώθουν ότι είναι εξουσία.
Π.Γ: Η αίσθηση η δική μου είναι ότι στην κοινωνία τα μηνύματα για το πόσο διεφθαρμένη είναι μία κοινωνία είναι ουσιαστικά από ανθρώπους, οι οποίοι έχουνε πολύ μεγάλη επιρροή σε τοπικό επίπεδο. Και γνωρίζετε ότι πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι τέτοια άτομα. Όταν λοιπόν ο άλλος αισθάνεται ή ξέρει κάτι, διαισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και παρόλα αυτά βλέπει ότι η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα αισθάνεται ένα τεράστιο αίσθημα ανασφάλειας και αυτό ουσιαστικά λειτουργεί για να χειροτερέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Κανονικά η δουλειά μιας Πολιτείας είναι να κυνηγάει συνέχεια τέτοια φαινόμενα. Εδώ όμως δεν είχαμε αυτή την ευκαιρία, γιατί είχε γίνει τόσο βαθύ το πρόβλημα, που έπρεπε πραγματικά η κίνηση που θα γινότανε θα έπρεπε να είναι τέτοιου επιπέδου.
Β.Κ: Όταν έρχονταν τα στοιχεία, δεν σκεφτήκατε, έστω για μια στιγμή, ότι ίσως θα πρέπει να ενημερώσετε για αυτό που συμβαίνει τους ανθρώπους αυτούς. Δηλαδή, δεν μπήκατε σε αυτόν τον πειρασμό; Να γίνει μία συζήτηση;
Π.Γ: ναι; ποιούς;
Β.Κ: τους ανθρώπους αυτούς… Μπορεί να σας σοκάρει η ερώτηση, εγώ θέλω να σας ρωτήσω όταν σας έρχονταν τα στοιχεία δεν μπήκατε έστω στο παρελθόν να δώσετε έστω ένα στίγμα προς τους ενεχόμενους;
Π.Γ: Κανένας πειρασμός, σας διαβεβαιώ κ. Κουφόπουλε. Ο λόγος, αν θέλετε, είναι και διότι αν θυμόσαστε στις αρχές του Μάη είχαμε κάνει μία σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Τα μηνύματα από τον πρωθυπουργό ήτανε προχωρήστε και μην σταματήσετε πουθενά.
Β.Κ: Ήτανε δηλαδή μία καθαρή εντολή.
Π.Γ: Ήτανε μία καθαρή εντολή. Ήτανε μία τεράστια πολιτική στήριξη προς όλους όσους εμπλέκονται. Τότε επισημοποιήθηκε, βγήκε προς τη δημοσιότητα ο συντονισμός που γίνεται μεταξύ των Οικονομικών Υπηρεσιών, της Προστασίας του Πολίτη, το δικό μας το υπουργείο, την Δικαιοσύνη, τον ΟΠΑΠ, την ΕΡΤ. Εκεί φάνηκε πια ότι όλοι αυτοί οι φορείς λειτουργούσανε μαζί για να αρχίσουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Τότε είχαμε πει, ότι γίνεται μία δουλειά και ότι αποφασίστηκαν ορισμένα πράγματα. Μας είχανε κατηγορήσει αν θυμόσαστε, ότι άντε πάλι συσκέψεις…
Β.Κ: ναι, ναι το ίδιο …
Π.Γ: τα ίδια λέτε τόσο καιρό και τα λοιπά. Ξέρετε έχει χλευαστεί πολύ η φράση θα φτάσουμε το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο και τα λοιπά, βεβαίως εμείς δεν μπορούσαμε να πούμε πολλά περισσότερα πράγματα απ’ το να ανακοινώσουμε αυτά τα οποία μπορούσαμε να ανακοινώσαμε.
Α.Π: Εν τω μεταξύ το μηχάνημα έγραψε συνομιλίες…
Π.Γ: … με εντυπωσιάζει
Α.Π: όχι, όχι γιατί οι διάλογοι είναι εξαιρετικοί, αποτυπώνουν, με συγχωρείς Βασίλη, την αλλοίωση του πρωταθλήματος
Β.Κ: …κατόπιν εισαγγελικής εντολής έτσι;
Α.Π: διαβάζοντας το εισαγγελικό πόρισμα αυτό το οποίο διεμηνύθη, δεν μπορώ να επικαλεστώ δημοσίους τους διαλόγους αλλά βλέπει κανείς την αλλοίωση του αποτελέσματος. Θα αρχίσει ποτέ το πρωτάθλημα από το Σεπτέμβρη κ. Γερουλάνε;
Π.Γ: Πιστεύω μπορεί να αρχίσει το πρωτάθλημα από το Σεπτέμβρη. Για άλλη μια φορά θα εξαρτηθεί από το τι στοιχεία έχουμε, πόσο γρήγορα θα γίνει η επεξεργασία τους, ποιοι είναι οι κανονισμοί ώστε να δούμε ποιος μπορεί να λάβει μέρος σε αυτό το πρωτάθλημα και ποιος όχι, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΠΟ αυτό το καλοκαίρι θα έχει πάρα πολύ δουλειά για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην ώρα του. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ξεδιαλύνει η κατάσταση γρήγορα, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιοι έχουνε δικαίωμα να αγωνιστούνε μέσα στην επόμενη σεζόν.
Α.Π: Ο κανονισμός τι λέει; ομάδα της οποίας ο πρόεδρος κατηγορείται συμμετέχει ή δε συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα;
Π.Γ: κανονικά δε πρέπει να συμμετέχει αλλά μπορεί να φύγει από την ομάδα, δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος καταζητείται ή έχει συλληφθεί ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φύγει από το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας του. Δε σημαίνει ότι επειδή κάποιος βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο μίας ομάδας, η ομάδα δεν θα παίξει. Αυτό το οποίο είναι πολύ πιο προβληματικό είναι όταν μία ομάδα έχει ή υπάρχει υποψία ότι έχει πάρει βαθμούς τους οποίους δεν έπρεπε να πάρει. Γιατί τότε όπως καταλαβαίνετε η παραμονή της ας πούμε στην Α’ εθνική μπορεί να είναι παράνομη. Για αυτό σας λέω νομίζω είναι πολύ νωρίς για να…
Α.Π: Στην Ιταλία πόσοι είχαν εμπλακεί; Ξέρετε;
Π.Γ: Όχι
Α.Π: …το αντίστοιχο. Στη Γερμανία ξέρουμε για δύο αδέλφια, εδώ είναι 85 άνθρωποι, όχι μόνο θέλω να πω…, και σε υψηλά επίπεδα ευρισκόμενοι.
Π.Γ: Σε όλα τα επίπεδα …
Α.Π: Από κάτω μέχρι πάνω.
Π.Γ: Δεν έχω πλήρη καταγραφή των ανθρώπων τους οποίους κοιτάει η αστυνομία και θα συλλάβει ή θα προχωρήσει σε προσαγωγές, αλλά αυτό το οποίο φαίνεται είναι από το επίπεδο των παραγόντων των ομάδων μέχρι και τους παίκτες, μέσα και οι διαιτητές κ.ο.κ., υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι, οι οποίοι είναι ύποπτοι για αυτό το οποίο γινότανε. Από δω και πέρα όμως θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος: για να μπορέσει να λειτουργήσει η δικαιοσύνη σωστά, για να μπορέσει να λειτουργήσει γρήγορα, είναι πολύ σημαντικό εμείς να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να τους αφήσουμε να κάνουνε τη δουλειά τους και η συμβολή η δική μας και η συμβολή η δική σας ως δημοσιογράφοι μπορεί να θέλουν να δούνε πολύ γρήγορα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη. Νομίζω έχουμε πάει καλά μέχρι τώρα αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεθοδικό τρόπο.
Α.Π: Το μεσημέρι στην ενημέρωση η Ιωάννα Μάνδρου ερωτώμενη από την Κατερίνα Ακριβοπούλου στο ότι δεν έγινε κάτι στο παρελθόν με την παράγκα, δεν εξαρθρώθηκε, δεν προχώρησε στη δικαιοσύνη, είπε η Ιωάννα Μάνδρου ότι είναι ουρανοξύστης αυτή η περίπτωση. Από την παράγκα πήγαμε στον ουρανοξύστη.
Π.Γ: Λυπηρό είναι αυτό, δεν είναι για γέλια, λυπάμαι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όταν αυτά τα πράγματα δεν τα σταματάει κανείς εν τη γενέσει τους, μετά μεγαλώνουνε και διογκώνονται και φτάνουνε σε σημείο που καμιά φορά και η Πολιτεία έχει δυσκολία να τα αντιμετωπίσει. Αλλά εδώ υπήρχε μία αποφασιστικότητα, η οποία ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό και πήγαινε σε όλους που εμπλεκόντουσαν.
Α.Π: Θέλω να θέσω το θέμα το να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση αυτή την δικαστική αποκάλυψη.
Π.Γ: Δε διαφωνώ καθόλου, αλλά η ουσία του πράγματος είναι η εξής. Πολλές φορές μας σταματάνε στο δρόμο και μας λένε πότε θα βάλετε κάποιον μέσα; Πρέπει να καταλάβει ο καθένας ότι δεν βάζουν οι πολιτικοί κάποιον μέσα! Και αυτό είναι το ορθό. Σε μία δημοκρατία θα ήτανε τραγικό λάθος οι πολιτικοί να είναι αυτοί που βάζουνε κάποιον μέσα.
Α.Π: Ναι αλλά … τον δικό τους θα πει κάποιος…
Π.Γ: Τα δικαστήρια πρέπει να βάλουν κάποιον μέσα, αυτή είναι η έννοια της Δημοκρατίας, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε εμείς από τη δική μας την μεριά, είναι εκεί που υπάρχει διαφθορά, απάτη, εκεί που υπάρχουν όλα αυτά, να μπορούμε να δουλέψουμε συστηματικά, ώστε να δίνουμε στη δικαιοσύνη αυτά που χρειάζεται για να κάνει την δουλειά της. Κι αυτό που μένει να δούμε τις ημέρες που έρχονται είναι αν οι συγκεκριμένοι φάκελοι είναι επαρκείς για να τιμωρήσουν αυτούς που πραγματικά είναι ένοχοι.
Β.Κ: Σας ρώτησα και πριν αν μπήκατε στη σκέψη ή στο δισταγμό όταν είδατε ποια είναι τα ονόματα, και παρόλα αυτά η έρευνα ορθώς και συνεχίστηκε. Δεν είχατε νιώσει το φόβο; Διότι είναι άνθρωποι που δεν είναι συνηθισμένοι. Έχουνε για πολλούς, τους καταμαρτυρούνε διάφορα! Δηλαδή ότι ακολουθούνε ανορθόδοξες μεθόδους αντιμετώπισης πραγμάτων.
Π.Γ: Αυτό το οποίο δούλεψαν από τη μεριά της Δικαιοσύνης δεν ήταν γνωστοποιημένο σε εμάς. Εμείς ξέραμε ότι προχωράει η έρευνα. Εμείς από την δική μας τη μεριά η πολιτική εντολή ήταν δεν σταματάτε πουθενά. Αν σου πούνε δεν σταματάτε πουθενά, τότε δε σε νοιάζει να δεις και τα ονόματα, διότι σε νοιάζει να δεις τα ονόματα μόνο αν είναι κάπου να σταματήσεις. Όταν η εντολή είναι δεν σταματάς πουθενά τα ονόματα, όποιος κι αν είναι εκεί πέρα πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαδικασία την οποία έχει κάνει η Δικαιοσύνη για να προχωρήσουμε εδώ που είμαστε. Θέλει πολύ νηφαλιότητα εδώ πέρα. Διότι αν πραγματικά, είναι αυτό που είναι απλά το πρώτο βήμα, να οδηγήσει σε κάτι το οποίο είχε αποτελέσματα και ουσιαστικά έτσι πηγαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι δεν θα κινηθούμε με τις ταχύτητες των εντυπώσεων αλλά θα κινηθούμε με τις ταχύτητες της συστηματικότητας για να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Β.Κ: Να αποδοθεί η δικαιοσύνη
Α.Π: Τινάζει στον αέρα το ποδόσφαιρο μας, τινάζει τη διαδικασία όλη αυτή τη φάση του στοιχήματος, γιατί κάποιοι άνθρωποι πρέπει να παίζουν στοίχημα. Αλλά υπάρχουνε κανόνες σε αυτό το στοίχημα, λοιπόν πέραν της εικόνας της διαφθοράς που την επαναεπιβεβαιώνουμε προς τους ξένους, δηλαδή είναι και μία τεράστια ευκαιρία για την κυβέρνηση να κάνει την κάθαρση.
Π.Γ: Η μεγάλη ευθύνη είναι για το ποδόσφαιρο. Βεβαίως αυτό το οποίο δείχνει αυτή η υπόθεση είναι ότι οι καθυστερήσεις που είχαμε για να προχωρήσουμε κι εμείς σε τέτοιες διαδικασίες δεν ήταν από έλλειψη βούλησης να κάνει η κυβέρνηση αυτά τα οποία έπρεπε να κάνει, αλλά ήτανε είτε από προετοιμασία του υλικού που έπρεπε να γίνει ή η έλλειψη στοιχείων, κάτι που χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις μία υπόθεση. Νομίζω ότι δεν είναι το μόνο πράγμα το οποίο κοιτάει η Δικαιοσύνη, που κοιτάει η Αστυνομία αυτή τη στιγμή, ξέρετε ότι ήδη τα πρωταθλήματα είχανε γίνει με τις έρευνες που είχανε γίνει στις λέσχες, με αυτά που βρήκανε εκεί, με τις έρευνες που γίνονται στις διάφορες μαφίες που λειτουργούνε με τα εμπορικά, με αυτές τις μαϊμούδες που πουλάνε κ.λ.π. γίνεται μία συστηματική δουλειά, αλλά για να φέρει αποτελέσματα πρέπει κανείς να έχει λίγο υπομονή, να ολοκληρώνονται.
Α.Π: Κύριε Γερουλάνε με δεδομένο ότι ο Αλ Καπόνε συνελήφθη για φοροδιαφυγή μήπως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να βρει συνειδητοποιημένους θέλετε, φουλ κομματικούς, πιστούς, κομάντα, πασοκτζήδες, δε ξέρω κάτι να κάνει, να συγκροτήσει μία ομάδα κατά της φοροδιαφυγής;
Π.Γ: Αυτή τη στιγμή …
Α.Π: Είναι πάρα πολύ άδικο να φορολογείται η μισή, δηλαδή στα 5.600.000 φορολογικές δηλώσεις τα 3.200.000 είναι σε αυτήν την κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών που εκεί το πράγμα χάνεται. Δε θέλω συλλήβδην να πω κάτι για τους ανθρώπους αλλοίμονο, θα ήταν ντροπή αλλά δεν, το άλλο μισό είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Π.Γ: Ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένας διάλογος σε όλη την ελληνική κοινωνία, και γίνεται ένας διάλογος ο οποίος στο υπόβαθρο της λέει πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Σε αυτήν τη συζήτηση αν θέλετε, ο καθένας συμβάλλει με το δικό του τρόπο. Ο καθένας ξέρει από τη δική του τη μεριά τι έχει κάνει σωστά, τι έχει κάνει λάθος. Παρόλα αυτά υπάρχει η αίσθηση ότι αν αρχίσουμε να αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, ο καθένας μας τον δικό του τον τρόπο, είτε από αυτά τα οποία ζητούμε από τους εαυτούς μας είτε από αυτά που ζητάμε από το περιβάλλον μας, τότε τα πράγματα μπορούνε να αλλάξουνε. Εμείς αυτό το οποίο βλέπουμε σιγά-σιγά, ειδικά στο υπουργείο είναι ότι όσο ήμασταν ειλικρινείς στις διαθέσεις μας, ότι αυτό που προσπαθούσαμε να κάνουμε ήταν να κάνουμε το υπουργείο να λειτουργήσει, να διευρύνουμε τις ώρες εργασίας, να βρούμε τρόπους να λύνουμε θέματα καθημερινά, τόσο περισσότερο ανταποκρινόντουσαν οι υπάλληλοι του υπουργείου. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές υπάρχει μία ισοπέδωση για τους δημόσιους υπάλληλους ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι τα πράγματα όσο σκοτεινά τα περιγράφει κανείς. Εγώ μπορώ να σας πω πολλά παραδείγματα στο δικό μας χώρο που άνθρωποι δίνουνε και παραπάνω από την καθημερινότητά τους αν αισθανθούν ότι αυτό το οποίο κάνουν συμβάλλει σε κάτι μεγαλύτερο. Αν αισθάνεσαι συνέχεια ότι εσύ προσπαθείς και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό κάποια στιγμή σταματάς την προσπάθεια. Αλλά εάν δεις ότι αυτό που κάνεις φέρνει αποτελέσματα, τότε πραγματικά έχεις την αίσθηση ότι η δουλειά σου έχει αξία. Αυτό το πράγμα αν μπορέσουμε να το εμπεδώσουμε σε όλη την κοινωνία θα δείτε ότι μερικά πράγματα θα αλλάξουνε. Κι εκεί πάλι θα υπάρχει συνείδηση, ότι κυνηγώντας τους σωστούς ανθρώπους κι όχι τους λάθος τότε αυτή η κοινωνία μπορεί να γίνει καλύτερη.
Α.Π: Άρα στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό πρέπει να βρείτε τους σοβαρούς και τίμιους ανθρώπους που είναι μέσα στην υπηρεσία.
Π.Γ: Και βεβαίως υπάρχουνε.
Α.Π: Προφανώς.
Β.Κ: Όπως και στο ελληνικό ποδόσφαιρο διότι όσοι το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγγείλει το ότι υπάρχουν σοβαρά κρούσματα διαφθοράς και ότι είναι στημένο δέχτηκαν ύβρεις. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δηλαδή πόσοι έλεγαν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και για να επιστρέψουμε, έχετε μετρήσει τις συνέπειες, το κόστος από αυτή την πράξη; Το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό άθλημα. Πάρα πολλοί άνθρωποι ενδεχομένως και να εξοργιστούν, ορισμένοι να πουν ότι φτάνουμε σε κάθαρση οι άλλοι όμως να λένε ότι διώκεται η ομάδα μου.
Α.Π: Ή να το συμπληρώσουμε να βγουν στο δρόμο οι στρατοί γιατί υπάρχουν…
Π.Γ: Κοιτάξτε, τέτοιοι κίνδυνοι υπάρχουνε πάντα, αλλά δε νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είναι αυτό το οποίο μας οδηγεί. Νομίζω ότι αν ομιλούσαμε για μια ομάδα ή για έναν παράγοντα ή οτιδήποτε άλλο τότε βεβαίως θα μπορούσε να υπάρχει η υποψία ότι κάποιος είναι ενάντια σε κάποιον άλλον. Εδώ είναι πιο γενικευμένα τα πράγματα, πολλά από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι στοιχεία που μας έχουν έρθει και από την UEFA, οπότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι η UEFA προτιμούσε τη μία ομάδα από την άλλη.
Α.Π: Αυτές τις ημέρες όμως κ. υπουργέ πριν περάσουμε στις αποκαλύψεις συζητείτο η συγχώνευση δύο ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών. Του Ηρακλή και της Νέας Καβάλας.
Π.Γ: Ναι.
Α.Π: Όλως συμπτωματικώς εκεί στη Νέα Καβάλα νιώθω ότι υπάρχει μία αναταραχή, μία αντάρα μέσα στο σωματείο, αλλά τώρα όμως γίνεται αυτό. Πώς γίνεται η αγοραπωλησία ομάδας; Μπορεί όποιος θέλει να πάει να αγοράσει μία ομάδα; Δηλαδή ποιοι είναι οι κανόνες. Θα μου πείτε ιδιωτική οικονομία, ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο;
Π.Γ: Για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται μία μεταβίβαση ειδικά των επαγγελματικών ομάδων στο χώρο των ανωνύμων εταιρειών
Α.Π: Και εμφανίζεται με ένα προσωνύμιο «νέα» επάνω, «νέα ομάδα», «Ν. Κύπρος», είναι αναπαλαίωση
Π.Γ: Είναι ενδιαφέρον και θα έπρεπε να σταματήσει αυτό. Πολλές από τις ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες είναι Ανώνυμες Εταιρείες, να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη Γ.Γ.Α. Κανονικά θα έπρεπε να είναι στο παλιό Υπουργείο Εμπορίου και να ελέγχονται ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουνε πράγματα τα οποία η Γ.Γ.Α. ελέγχει. Αυτό θα έπρεπε να σταματήσει, αλλά έρχεται από παλιά και δεν έχει γίνει η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, με αποτέλεσμα πάρα πολύς κόσμος να θεωρεί ότι η Γ.Γ.Α είναι αυτή η οποία έχει αρμοδιότητα πάνω στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θα ‘πρεπε αυτό να κλείσει.

Β.Κ: Το πρωί στη Βουλή κ. Γερουλάνε είπατε, «να που πήγανε τα χρήματα», θα θέλαμε να μας πείτε λίγο περισσότερο τι εννοείτε και αν έχετε εκτίμηση για τη ζημία που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο…

Π.Γ: Νομίζω ότι θα ήτανε πολύ τολμηρό να προσπαθήσει κανείς να αποτιμήσει ποια ήταν η ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο, αυτό θα αρχίσουμε να το βλέπουμε όταν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Αυτό το οποίο είναι ενδιαφέρον όμως είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες αφορούνε χρήματα τα οποία πηγαίνουν και έρχονται, μαύρα χρήματα, αφορούν θέματα τα οποία κυνηγάει το ΣΔΟΕ εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό, πολλά από αυτά τα ποσά έπρεπε να έχουν φορολογηθεί, πάρα πολλά από αυτά τα εισοδήματα έπρεπε να έχουν φορολογηθεί και τίποτα από όλα αυτά δεν γινόταν μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο που λειτουργούσανε. Βεβαίως όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί από έσοδα τα οποία προφανώς θα μπορούσανε να έχουν βοηθήσει και για να μην είναι η κρίση αυτή που είναι σήμερα. Δεν εννοούσα όμως μόνο το συγκεκριμένο θέμα του στοιχήματος, εννοώ γενικά ότι η διαφθορά πονάει την ελληνική κοινωνία και την πονάει και οικονομικά. Δεν είναι μόνο το ηθικό μέρος της διαφθοράς που είναι προβληματικό, βεβαίως είναι αυτό, αλλά εδώ υπάρχει και μια άλλη διάσταση που όταν βρίσκεσαι σε μια κρίση όπως είναι η σημερινή δεν μπορείς να το αγνοήσεις και αυτό είναι το γεγονός ότι η διαφθορά δημιουργεί συνθήκες μέσα σε μια κοινωνία όπου αισθάνεται ο πολίτης ότι το να συμβάλλει σε ένα γενικό καλό δεν έχει καμία αξία. Ε, αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε.

Β.Κ: Άρα μας λέτε ότι λειτουργεί ως υπόδειγμα η συγκεκριμένη περίπτωση;

Π.Γ: Και πολλοί από τους ανθρώπους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτά τα πράγματα, επειδή είναι ισχυροί παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, όπως καταλαβαίνετε, γίνονται δείγματα επιτυχίας τα οποία νέα παιδιά ακολουθούν και αυτό είναι δραματικό για μια κοινωνία να έχει τέτοια πρότυπα.

Α.Π: Αν βρεθείτε μπροστά στη κατηγορία ότι χειραγωγήσατε στοιχεία εναντίον ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών.

Π.Γ: Διότι υπάρχει μια κατηγορία ήδη από πλευράς των οπαδών συγκεκριμένων ομάδων ότι τους έχετε στοχοποιήσει.

Π.Γ: Θα το θεωρούσα απολύτως προσβλητικό την ώρα που γίνεται μια προσπάθεια να προσπαθήσουν κάποιοι να την απαξιώσουν λέγοντας ότι γίνεται προτίμηση των Α εναντίον των Β. Δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση από τη μεριά της Πολιτείας όταν κάτι είναι τόσο μεγάλο, τόσο ουσιαστικό το να πει κανείς ότι κάθισε κάποιος και είπε αυτό το στοιχείο θα το βγάλουμε αλλά αυτό θα το υποκρύψουμε είναι αστείο. Μη ξεχνάτε ότι από την ώρα που αυτοί οι άνθρωποι θα αρχίσουν να να καταθέτουν, δεν μπορείς να ελέγξεις πια το τι πληροφορία θα μπει ή δεν θα μπει…

Β.Κ: Αυτό το κομμάτι το χειρίζεστε εσείς;

Π.Γ: Όχι, προφανώς όχι. Η Δικαιοσύνη το χειρίζεται και δικαίως.

Β.Κ: Αλλά όλοι είστε σε γνώση των ονομάτων …

Π.Γ: Όχι, όχι καθόλου. Εμείς τα μαθαίνουμε μαζί με εσάς.

Β.Κ: … αν είναι ο Α επιχειρηματίας ή ο Β;

Π.Γ: Καθόλου και ούτε πρέπει να έχουμε γνώση αυτών των πραγμάτων.

Β.Κ: Θα μου επιτρέψετε, αλλά θα πρέπει να σας πιέσω λίγο περισσότερο

Π.Γ: Απλά να σας πω το εξής: από την ώρα που θα αρχίσουν κάποιοι να μιλούν η πληροφορία δεν ελέγχεται αλλά το να νομίζεις ότι μπορείς εσύ να την ελέγξεις στην πηγή της είναι λάθος. Αν μιλούσαμε για ένα άτομο τότε θα έλεγες ότι θα ήταν ακόμα κι αν κάποιος ήθελε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα δεν θα ήτανε απλό, όταν μιλάς όμως για 70 άτομα ε, δεν μπορείς να ελέγξεις το τι πληροφορία θα βγει μέσα από τις καταθέσεις αυτών των ανθρώπων οπότε ανοίγει το παιχνίδι έτσι κι αλλιώς.

Α.Π: Με τι στοιχεία πιστεύετε ότι το επόμενο πρωτάθλημα, δεν ξέρω αν θα είναι αυτής της χρονιάς εσείς θα το πείτε αυτό, ότι θα είναι ένα πραγματικό πρωτάθλημα που δεν θα αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του και είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνεται, θα υπάρχει fair play, θα υπάρχει σεβασμός, κανόνες, με σοβαρή διαιτησία. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να απεξαρτηθεί το ποδόσφαιρο από το κράτος; Τι νομίζετε; Ποια είναι η αντίληψη σας;

Π.Γ: Αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο είναι ανεξάρτητο από το κράτος αυτό το οποίο όμως κάνει το κράτος….

Β.Κ: Ε, όχι μια στιγμή, μισό λεπτό ….

Π.Γ: Αν με αφήσετε να απαντήσω θα καταλάβετε τι εννοώ με αυτό. Όταν κοιτάξαμε το χώρο του ποδοσφαίρου πιο προσεκτικά αυτό το οποίο είδαμε ήταν αντίθετα από αυτά που δηλώνανε στο παρελθόν διάφορες ηγεσίες που ασχολιόντουσαν με το άθλημα. Είναι ότι η Πολιτεία χρησιμοποιούσε ελάχιστα από τα εργαλεία που έχει στα χέρια της για να πιέσει το ποδόσφαιρο να εξυγιανθεί. Δηλαδή μονίμως ερχόμασταν και λέγαμε μια σειρά από ευχολόγια και τελικά δεν γινόταν τίποτα. Ποια είναι τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η Πολιτεία; Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Πρώτα από όλα έχει τους δικούς της νόμους οι οποίοι ελέγχουν το ποδόσφαιρο, λοιπόν εκεί πέρα είπαμε από τη πρώτη στιγμή ότι θα γίνει μια αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για το ποδόσφαιρο, να ελεγχθεί το ντόπινγκ, να γίνουν πολύ πιο αυστηρές οι ποινές για τους στημένους αγώνες και ούτω κάθε εξής και αυτό το νομοσχέδιο θα το φέρουμε στη Βουλή μέσα στις επόμενες δέκα- δεκαπέντε μέρες. Είναι σχεδόν έτοιμο, περιμένουμε τις τελευταίες παρατηρήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπήρχε μια αλλαγή του Υπουργού αλλά βρισκόμαστε σε συνεννόηση μαζί του. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι μια αυστηροποίηση της αθλητικής δικαιοσύνης, εκεί πέρα εμείς δεν έχουμε λέγειν όμως χρησιμοποιήσαμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας για να πιέσουμε την ΕΠΟ και είπαμε ότι αν του χρόνου δεν έχει αυστηροποιηθεί το αθλητικό δίκαιο το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς κρατικά γήπεδα και χωρίς κρατική τηλεόραση. Αμέσως η ΕΠΟ αυτό το πράγμα το πήρε και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αυστηροποίησης του δικαίου που προφανώς τώρα θα έχει μια δυσκολία να προχωρήσει διότι δεν θα ξέρεις με ποιον μιλάς αλλά εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα εάν δεν υπάρχει μια αυστηροποίηση. Τρίτον να γίνονται πραγματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στις λέσχες. Όπως γνωρίζετε οι λέσχες είναι παράγοντες πλέον στο ποδόσφαιρο, βαθιά διεφθαρμένες, με πολύ προβληματικά στοιχεία, με ναρκωτικά, με όπλα και ούτω κάθε εξής…

Β.Κ: Σωστά…

Π.Γ: Και από το Προστασίας του Πολίτη έχει ξεκινήσει ένας ουσιαστικός έλεγχος και αυτό παράλληλα με τους έλεγχους του ΣΔΟΕ για το μαύρο χρήμα και τη διαφθορά και έτσι γίνεται ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο υποχρεούται η ΕΠΟ να κινηθεί, ανεξάρτητα μεν, αλλά, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η πολιτεία. Και εκεί σιγά- σιγά αρχίσαμε να βλέπουμε ορισμένα πράγματα να συμβαίνουν. Δεν είναι τυχαίο, νομίζω, ότι με όλα αυτά που έγινε με την αδειοδότηση των ομάδων και με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΠΟ, ότι έρχονται τώρα και σπάει αυτό το σύστημα και αρχίζουν και βγαίνουν κάποια, μιλάμε για πρώτα στοιχεία, για αυτά τα οποία συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Η πίεση άρχισε να φέρνει αποτελέσματα και αυτό είναι το ουσιαστικό. Αν λοιπόν αυτή τη πίεση τη συνεχίσει η Πολιτεία και δεν κάνει πίσω τότε εγώ σας διαβεβαιώ ότι όποτε ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι πολύ πιο υγιές από αυτό το οποίο ζήσαμε τον τελευταίο καιρό.

Β.Κ: Τι εννοείτε όποτε; Υπάρχει το ενδεχόμενο να μη ξεκινήσει στην ώρα του;

Π.Γ: Αυτό εξαρτάται από την ΕΠΟ και την δυνατότητα αυτή τη στιγμή να μαζέψει τα στοιχεία που μπορούμε να δώσουμε στη διάθεσή της για να αποφασίσει ποιες ομάδες θα παίξουν…

Α.Π: Και να εγγυηθεί; Να εγγυηθεί ότι θα είναι καθαρό πρωτάθλημα;

Π.Γ: Μα αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Σας διαβεβαιώνω ότι εάν δεν εγγυηθεί η ΕΠΟ τη ποιότητα του πρωταθλήματος τότε όποιος κι αν το κερδίσει δεν θα έχει την ίδια ευκαιρία να πάει στην Ευρώπη

Α.Π: Πάνω όμως σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, μάλλον να το πω έτσι, επενδύονται κάτι εκατομμύρια ευρώ, για δικαιώματα, τηλεοπτικά κλπ ή όσοι αγαπούμε το ποδόσφαιρο τρέχουμε στο γήπεδο, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο, αλλά εν πάση περιπτώσει θέλω να πω πέφτεις από τα σύννεφα και χάνεις κάθε…

Π.Γ: κ. Πορτοσάλτε από αγάπη για το ποδόσφαιρο δεν το διακόψαμε όταν το διακόψαμε, πιστεύαμε ότι μια διαδικασία ολοκληρωμένη θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το να κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Σας διαβεβαιώ ότι αν δεν υπήρχε η πεποίθηση, ότι το ποδόσφαιρο μετά από μια τέτοια διαδικασία θα βγει πιο δυνατό δεν θα είχαμε πάρει το ρίσκο να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή αλλά πιστεύαμε ότι καλύτερα να γίνει έτσι με την ελπίδα ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας τα πράγματα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα.

Β.Κ: Να επιμείνω λίγο στο κομμάτι της κρατικής χρηματοδότησης. Ο ΟΠΑΠ θα χορηγήσει ή μάλλον ο ΟΠΑΠ έχει συνάψει συμφωνίες που ήδη τρέχουνε, αν υπάρχουν εμπλεκόμενα πρόσωπα από τις ΠΑΕ, τι θα γίνει με αυτές τις ομάδες;

Π.Γ: Με τον ΟΠΑΠ είναι ακόμα πιο εύκολες οι αποφάσεις, διότι ο ΟΠΑΠ επενδύει σε αυτές τις ομάδες για να ανεβάσει τη φήμη του. Εάν υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια ομάδα δικαίως παίζει καλά ή όχι τότε προφανώς και ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να διαφημιστεί εκεί πέρα. Όμως να πω κάτι για τον ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ είναι ένα από τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας που ποτέ δεν είχαμε χρησιμοποιήσει. Ήταν πέρυσι η πρώτη χρονιά που βάλαμε ρήτρες βίας στα συμβόλαια του ΟΠΑΠ με τις ομάδες, είπαμε λοιπόν ότι αν η αθλητική δικαιοσύνη αποφανθεί ενάντια σε μια ομάδα τότε θα υπάρχουν και οικονομικές συνέπειες και από τον ΟΠΑΠ. Τι έγινε όμως; Δεν βάλαμε πέρυσι τις επαρκώς ισχυρές ρήτρες βίας. Ήταν ένα πρώτο βήμα αλλά δεν ήταν το βήμα που έπρεπε να κάνουμε. Δηλαδή νομίζω ότι στο τέλος της χρονιάς ο ΟΠΑΠ μάζεψε 1,5 με 2 εκατομμύρια από τις ρήτρες βίας, το αντίστοιχο ποσό που θα έπρεπε να είναι 10 με 15 εκατομμύρια.

Β.Κ: Είχε γίνει το γήπεδο κολαστήριο…

Π.Γ: Ακριβώς, για αυτό σας λέω ότι αμέσως ο ΟΠΑΠ κατάλαβε…

Β.Κ: Δεν μου απαντάτε όμως. Σας ρωτάω συγκεκριμένα. Έχετε χάρισμα στο λόγο, αλλά σας ρωτάω συγκεκριμένα…

Π.Γ: Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να καταλάβει ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει και αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Το γεγονός ότι είπαμε στον ΟΠΑΠ ότι θα βάλεις ρήτρες βίας και ότι γίνεται για πρώτη φορά εμένα μου έκανε εντύπωση μπορώ να σας πω. Εγώ νόμιζα ότι τέτοια πράγματα υπήρχαν εκ των πραγμάτων στις συμβάσεις του ΟΠΑΠ και έμαθα ότι δεν υπάρχουν, έμαθα όταν ενεπλάκην πιο στενά με το θέμα. Λοιπόν και από την ώρα που θα αποφασίσεις ότι θα χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο και την ώρα που θα αποφασίσεις ότι θα το πας μέχρι το τέλος τότε βεβαίως και θα σταματήσεις να χρηματοδοτείς τις ομάδες οι οποίες εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διαδικασίες

Α.Π: Σε ποια περίπτωση υποβιβάζετε ομάδα κ. Υπουργέ;

Π.Γ: Δεν υποβιβάζουμε εμείς τις ομάδες. Τις ομάδες υποβιβάζει η ΕΠΟ. Ένα από τα πράγματα τα οποία ζητήσαμε από την ΕΠΟ, πάλι πέρυσι, ήταν να αυστηροποιήσει και το δικό της δίκαιο. Πήγε ένα βήμα, τι είπε; Είπε ότι μέσα στις ποινές που έχω στη διάθεσή μου είναι και ο υποβιβασμός της ομάδας, αυτό που δεν έκανε είναι ότι δεν συνέδεσε το παράπτωμα με την τιμωρία με αποτέλεσμα να έχει μεν τη τιμωρία στη διάθεσή της αλλά να μη τη χρησιμοποιήσει ποτέ. Φέτος λοιπόν της λέμε ότι «άκου να δεις, για να συμβάλλουμε εμείς στο επόμενο πρωτάθλημα θέλουμε να δούμε τι συμβαίνει ακριβώς εάν μια φωτοβολίδα πέσει στο γήπεδο»…

Α.Π: Γιατί η Γιουβέντους υποβιβάστηκε…

Π.Γ: Βεβαίως και υποβιβάστηκε. Θα σας πω και κάτι άλλο για να αποδείξω ένα θέμα. Εξηγήστε μου εσείς γιατί οι ελληνικές ομάδες συμπεριφέρονται διαφορετικά στα ευρωπαϊκά γήπεδα από ότι στα ελληνικά. Αν απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση θα καταλάβετε ακριβώς γιατί ακολουθούμε αυτή τη στρατηγική που ακολουθούν αυτοί.

Α.Π: Τηρούνται και εφαρμόζονται οι κανονισμοί…

Π.Γ: Ακριβώς.

Β.Κ: Λοιπόν, δεν μου απαντήσατε για τον ΟΠΑΠ, θέλω να σας ρωτήσω για την ΕΡΤ…

Π.Γ: Όχι να μιλήσουμε για τον ΟΠΑΠ

Β.Κ: Ε, δεν είπατε… κάνατε μια μεγάλη τοποθέτηση…

Π.Γ: Σας είπα, ότι είναι θέμα ευθύνης του ΟΠΑΠ να μη χρηματοδοτεί ομάδες οι οποίες είναι…

Β.Κ: Είστε ο πολιτικός του προϊστάμενος όμως …

Π.Γ: Ναι, βεβαίως

Β.Κ: Άρα η οδηγία είναι «κόβω»;

Π.Γ: Την οδηγία ότι έχω να πω θα το πω στη διοίκηση του ΟΠΑΠ…

Β.Κ: Μάλιστα. Η ΕΡΤ θα μεταδώσει του χρόνου αγώνες; Έχει κάποια δικαιώματα…

Π.Γ: Σας είπα ότι αν δεν αυστηροποιηθεί το αθλητικό δίκαιο από τη μεριά της ΕΠΟ…

Β.Κ: Εντάξει, βάζετε προϋποθέσεις…

Π.Γ: Εάν δεν αυστηροποιηθεί, τότε το επόμενο πρωτάθλημα, όταν γίνει, θα γίνει χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς κρατική τηλεόραση, χωρίς κρατικά γήπεδα

Β.Κ: Άρα πετάτε τη μπάλα στην ΕΠΟ; Να μη την πετάξει στα μηνύματα όμως …

Π.Γ: Σας είπα ότι γίνετε ένα πλέγμα…

Β.Κ: Γιατί άμα είναι στημένος ο αγώνας ξέρετε, βγαίνει ο επιθετικός σε κενή εστία και τη στέλνει έξω…

Π.Γ: Αφού ξέρετε περισσότερα για το ποδόσφαιρο από ότι παραδέχεστε, σας λέω ότι εδώ λειτουργεί ένα ολόκληρο πλαίσιο, ένα ολόκληρο πλέγμα στο οποίο ένα μέρος δουλειάς έχει να κάνει η ΕΠΟ, ένα μέρος δουλειάς έχει να κάνει η Πολιτεία, ένα μέρος δουλειάς έχει ο ΟΠΑΠ, ένα μέρος δουλειάς έχουνε οι διωκτικές αρχές, όλα αυτά λειτουργούν μαζί και η πίεση που έχει δημιουργηθεί έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Α.Π: Ήρθε η ώρα να διερευνούμε… φαντάζομαι δεν χρειαζόμαστε τρόικα παντού…εδώ χρειαστήκαμε ήρθε από το εξωτερικό η υπόθεση….

Π.Γ: Άλλο είναι η τρόικα και άλλο είναι τα στοιχεία που σου έρχονται γιατί η τεχνογνωσία που υπάρχει εκεί πέρα είναι πραγματικά ουσιαστική…

Β.Κ: Ναι, αυτό είναι κατανοητό…

Α.Π: Τώρα να αλλάξουμε λίγο κατηγορία…

Β.Κ: Να αλλάξουμε, αλλά μια τελευταία ερώτηση, βάζετε χειροπέδες στους παράγοντες του αθλητισμού για να μη μπουν χειροπέδες στους πολιτικούς; Αλλάζετε δηλαδή την ατζέντα;

Π.Γ: Έχετε την εντύπωση ότι αν υπάρχει πολιτικός ο οποίος πρέπει να φορέσει χειροπέδες δεν θα του τις φορέσει ο κ. Παπανδρέου;

Β.Κ: Δεν ξέρω, δεν έχουμε δει κάτι…

Π.Γ: Είμαι βέβαιος ότι οι εντολές που πήραμε εμείς για το τι αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο αφορούν και τους έλληνες πολιτικούς

Β.Κ: Έχουμε δει υποθέσεις που συζητιόνται στη Βουλή και δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, παραγράφονται…

Π.Γ: Για αυτό σας λέω ότι δεν πρέπει αυτά τα πράγματα να γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού. Πρέπει να υπάρχει η συστηματικότητα και τα στοιχεία που χρειαζόμαστε εάν θέλουμε να πιάσουμε κάποιον πρέπει να στοιχειοθετείται ένας φάκελος με τον οποίο να μπορεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Β.Κ: Να μη πάει άκλαφτη μετά η ιστορία γιατί και στην προηγούμενη περίπτωση είχαμε τη δολοφονία ενός φιλάθλου, πήγανε στη δικαιοσύνη, απολογήθηκαν και για τυπικούς λόγους αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι…

Α.Π: Το κρατικό στοίχημα είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ κ. Γερουλάνε;

Π.Γ: Συγνώμη;

Α.Π: Το κρατικό στοίχημα, όλη αυτή η διαδικασία ότι το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί τον σύλλογο της άνω Μαγούλας αυτό είναι προώθηση του πολιτικού χρήματος; Για εξαγορά ψήφων;

Π.Γ: Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω δεν γίνεται πια. Αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι ο ΟΠΑΠ χρηματοδοτεί πρωταθλήματα δηλαδή την Α’ Εθνική, τη Β’ Εθνική και ούτω κάθε εξής και μέσα σε αυτά τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες δεν έχει δικαίωμα να προτιμήσει μια ομάδα πάνω από μια άλλη. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι αν μια ομάδα, ας πούμε, διαφημίζει το παράνομο στοίχημα, λέω για παράδειγμα, να μη δώσει εκεί λεφτά, αλλιώς ο ΟΠΑΠ έχει εντολή να μην αλλοιώνει με κανέναν τρόπο το πρωτάθλημα χρηματοδοτώντας μια ομάδα περισσότερο από άλλη.

Β.Κ: Το αλλοιώνει τόσο πολύ η άλλη που δεν χρειάζεται να βάλει εκείνος το χέρι του.

Π.Γ: Όχι, αλλά τουλάχιστον εκεί που εμπλέκεται η Πολιτεία πρέπει να είμαστε καθαροί.

Α.Π: Το βωμό των 12 θεών θα τον σώσετε; Γιατί τίθεται το ερώτημα και να απαντήσουμε και αυτό. Δεν ξέρω αν αφορά όλους τους ανθρώπους αλλά…

Π.Γ: Βεβαίως μας αφορά όλους γιατί είναι ένα σημαντικότατο μνημείο της πόλης, είναι ένα μνημείο που όλοι γνωρίζουν και εκτιμούν την αξία του. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το σκεπάσαμε πρόσκαιρα…

Α.Π: … εκατό χρόνια ήδη … δόθηκε η γραμμή του τρένου που άνοιξε από το 1896 επί πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων…

Β.Κ: Και θα πρέπει να το διατηρήσουμε;…

Π.Γ: Επειδή είναι ένα τόσο σημαντικό μνημείο πρέπει να αποκαλυφθεί και να είναι μέρος των μνημείων της πόλης. Αυτό το οποίο όμως αποφασίσαμε να κάνουμε είναι να το καλύψουμε πρόσκαιρα μέχρι να βρεθεί μια λύση για τη γραμμή. Η γραμμή πρέπει να πάει από αλλού για να αποκαλυφθεί το μνημείο αλλά αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει ένα έργο. Λοιπόν αυτό που κάναμε είναι ότι το προστατέψαμε καλύτερα τώρα από ότι ήταν προστατευμένο πριν όταν δεν ξέραμε ότι υπάρχει. Έτσι, εξυπηρετείται ο πολίτης κανονικά με το τρένο και μόλις βρούμε εναλλακτική λύση για τις γραμμές συζητάμε με το Μεταφορών για να μπορέσουμε να το αποκαλύψουμε.

Α.Π: Σε αυτή την κατάσταση έχουμε την πολυτέλεια να ξαναχαράξουμε γραμμή;

Π.Γ: Ναι, διότι όταν έχεις ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο, ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο εμπλουτίζει την πόλη με αυτό τον τρόπο το να μεταφέρεις τη γραμμή είναι επένδυση, δεν είναι κόστος.

Β.Κ: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι πάρα πολλά τα παράπονα, είναι κακή η εικόνα του, είστε διατεθειμένος να την αλλάξετε και αν ναι πως;

Π.Γ: Έχει πολλά προβλήματα το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκτός από την επανέκθεση που έγινε με το Γ’ ΚΠΣ δεν έχουνε γίνει άλλα μεγάλα έργα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αντιθέτως ξέρετε ότι έγινε πολύ σημαντικό έργο στο Βυζαντινό, στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, το Βυζαντινό Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης, αυτά προχωρήσανε κανονικά. Πρέπει να βρούμε μια λύση για το Αρχαιολογικό. Κάτι που θα το αναδείξει πραγματικά. Για αυτό είμαστε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο ώστε να βρούμε έναν τρόπο να μεγαλώσουν οι χώροι που έχει στη διάθεσή του να μπορέσει να αναδείξει το πλούτο που έχει.

Β.Κ: Θα το αφήσετε από τον εναγκαλισμό του Υπουργείου;

Π.Γ: Εξαρτάται πως το εννοείτε; Διότι αν εννοείτε ποιο είναι το καθεστώς…

Β.Κ: Θα το αφήσετε να δουλέψει με τα εισιτήριά του, με το εστιατόριό του, αν έχει εστιατόριο, με το πωλητήριο …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω το συγκεκριμένο εάν θεωρούσα ότι αυτό ήταν το μόνο του πρόβλημα. Εδώ έχουμε την εξής κατάσταση, έχουμε σας είπα τα πέντε μουσεία για τα οποία συζητάμε, δύο Αρχαιολογικά -ένα Αθήνα, ένα Θεσσαλονίκη- δύο Βυζαντινά -ένα Αθήνα, ένα Θεσσαλονίκη- και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, πέντε μουσεία. Από αυτά τα πέντε το ένα μουσείο είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, λειτουργεί πολύ καλά, από τα υπόλοιπα τέσσερα που είναι στον εναγκαλισμό του Υπουργείο, όπως εσείς το αναφέρετε, τα τρία λειτουργούν εξαιρετικά καλά. Άρα δεν είναι νομικό το πρόβλημά του. Αυτό που πρέπει να γίνει με το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι να του δώσουμε τα φτερά, ώστε να γίνει σημείο αναφοράς στην πόλη, ένας καινούργιος πόλος έλξης επισκεπτών ελλήνων και ξένων, να γίνει ένας χώρος μάθησης. Δεν νοείται να έχεις το Αρχαιολογικό σου Μουσείο και το Πολυτεχνείο και να μη ζουν οι νέοι άνθρωποι μέσα σε αυτούς τους χώρους. Μου λένε οι καθηγητές από το Πολυτεχνείο ότι οι μαθητές δεν πάνε καν από το Πολυτεχνείο στο Αρχαιολογικό Μουσείο, επειδή είναι η κατάσταση αυτή που είναι.

Β.Κ: Ναι, αλλά η κατάσταση δυστυχώς παραμένει και ο κ. Καμίνης, είπε εδώ στο ΣΚΑΙ, εγώ ότι ήταν να κάνω το έκανα από εκεί και πέρα είναι από τη πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού. Την φώτισα την περιοχή όμως το πρόβλημα παραμένει.

Π.Γ: Ο κ. Καμίνης νοιάζεται και προχωράει διάφορα θέματα. Σας λέω όμως υπάρχουν δυο επίπεδα, το ένα είναι η διαχείριση του Αρχαιολογικού Μουσείου η οποία πρέπει να γίνει καλύτερη, εδώ ξέρετε ότι ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις που έπρεπαν να γίνουν για να λειτουργήσει σωστά το ωράριό του…

Β.Κ: Άνοιξαν οι αίθουσες; Άνοιξαν όλες οι αίθουσες;

Π.Γ: Άνοιξαν οι αίθουσες. Άνοιξαν όλες οι αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου, τα πωλητήρια θα ανοίξουν σχετικά άμεσα γιατί ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις. Σας θυμίζω ότι είναι η πρώτη φορά που οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και δεν γίνονται με μια λίστα από το γραφείο του Υπουργού, ολοκληρώνονται οι μετατάξεις οι οποίες μας επιτρέψανε να κρατούμε ανοικτή την Ακρόπολη πρωί – απόγευμα και θα το κάνουμε και τον χειμώνα, άρα και από εκεί περιμένουμε μια ενίσχυση στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτά είναι τα θέματα καθημερινής διαχείρισης. Από εκεί και πέρα σαν χώρος, σαν παρέμβαση στη πόλη, σαν ένα μέρος το οποίο θα μπορούν να χαρούν και οι πολίτες της πόλης αλλά και αυτοί που μας επισκέπτονται, νομίζω, ότι πρέπει να δούμε πιο διευρυμένο το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου και να το βάλουμε σε ένα οραματικό πλαίσιο σαν αυτό το οποίο έχει περιγράψει κατά καιρούς ο κ. Μπένος, ή αυτοί που λένε ότι η συνεργασία του Πολυτεχνείου με το Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να είναι τέτοια που να αναδείξει όλη την περιοχή.

Α.Π: Το ΞΕΝΙΑ πότε θα γίνει ο διαγωνισμός για να ανοίξει;

Π.Γ: Σύντομα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός.

Α.Π: Θα υπάρχει δηλαδή αυτή η μονάδα εκεί που να υποδέχεται τους…

Π.Γ: Εξαρτάται αν δεν έχουμε κάποιες ενστάσεις

Α.Π: Θα πιέσετε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τουριστικά;

Π.Γ: Στα τουριστικά καταλύματα έχει μειωθεί στο 6,5. Μιλάτε τώρα για τη σίτιση.

Α.Π: Τη σίτιση ναι.

Π.Γ: Στη σίτιση αυτή τη στιγμή θα μείνει στο 23%, αλλά συζητούμε για να βρούμε έναν τρόπο, να βρούμε άλλα έσοδα για να μπορέσουμε να το μειώσουμε.

Α.Π: Δεν αποδέχονται δηλαδή οι δανειστές μας ότι η Ελλάδα σε αυτό τον τομέα μπορεί να έχει χαμηλότερο ΦΠΑ;

Π.Γ: Δεν συνδέεται άμεσα με τον ίδιο τρόπο όπως τον τουρισμό σε ένα μέτρο ανάπτυξης η μείωσή του και σας θυμίζω ότι στον τουρισμό ο λόγος που πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ να γίνει μέτρο ανάπτυξης ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε μια σειρά από πολιτικές γύρω από αυτό για να στηρίξουμε τη μείωση του ΦΠΑ αν δεν είχε γίνει αυτό η μείωση του ΦΠΑ απλώς θα έμπαινε στις τσέπες…

Α.Π: Σας ευχαριστούμε για τη παρουσία σας…

Β.Κ: Σας ευχαριστούμε. Εάν θέλετε μπορούμε άμεσα να κάνουμε και μια συνέντευξη αποκλειστικά για την «Αθήνα» και να διαθέσουμε χρόνο γιατί μπήκε σε δεύτερη μοίρα…

Π.Γ: Ναι βεβαίως η «Αθήνα» είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, δεν μπορώ να εκπροσωπήσω όλη την κυβέρνηση βέβαια…

Β.Κ: Ναι αλλά έχετε κάποια σχέδια τα οποία μας τα κρατάτε..

Π.Γ: Κάτι ξέρετε που δεν θα έπρεπε…

Β.Κ: Πρέπει να πείτε κάτι και να κάνετε, όχι να πείτε να κάνετε…

Π.Γ: Καλό απόγευμα

Β.Κ: Γεια σας