-Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Καλό μεσημέρι

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, είχαμε χθες εξαγγελίες και ανακοινώσεις από τον κ. Βενιζέλο, υπό την πίεση, την αφόρητη πίεση που μας ασκεί η τρόικα. Αυτό μας βοήθησε όλους να καταλάβουμε και το τι έγινε τις τελευταίες ημέρες κ. Γερουλάνο, είναι σαφές. Επιχειρήσατε μία πολιτική διαπραγμάτευση, δεν την πετύχατε και ουσιαστικά ξαναγυρνάμε στις επιταγές της τρόικας.

-Υπουργός: Δεν θα συμφωνήσω καθόλου με αυτή την προσέγγιση. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα το οποίο έχουμε και το οποίο δεν αφορά μόνο τα οικονομικά της χώρας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση γενικότερα, είναι μία συνεχής διαπραγμάτευση. Λοιπόν, έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε ορισμένα πράγματα και σας θυμίζω ότι τα περισσότερα από αυτά και τα πιο δημιουργικά από αυτά τα πράγματα, έχουμε δεσμευτεί να τα κάνουμε ως ΠΑΣΟΚ και έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά.

Αυτά τα πράγματα είναι τα οποία επιταχύνονται αυτή τη στιγμή και είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθούν, γιατί δεν θα είχαμε τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε σήμερα, αν είχαμε κάνει αυτές τις διαθρωτικές αλλαγές.

-Δημοσιογράφος: Καλά, εσείς φαντάζομαι αναφέρεσθε στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, εγώ αναφέρομαι στην εφεδρεία, δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα.

-Υπουργός: Αναφέρομαι στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αναφέρομαι στο ενιαίο μισθολόγιο, αναφέρομαι σε όλα όσα αφορούν την κρατική δομή, τη γραφειοκρατία κ.ο.κ. Αυτά είναι πράγματα στα οποία έχουμε δεσμευτεί και τα οποία αν προχωρούσαμε με την ταχύτητα που έχουμε εξαγγείλει, δεν θα είχαμε να κάνουμε και όλα τα άλλα οικονομικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε.

-Δημοσιογράφος: Ναι, να υποθέσω ότι με αυτό που λέτε, συμμερίζεστε, ότι δεν προχωράτε με αυτή την ταχύτητα που θα έπρεπε. Γιατί αυτά τα μέτρα…

-Υπουργός: Θεωρώ, ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει μπει, είναι πάρα-πάρα πολύ φιλόδοξο και αυτό το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και το υποστηρίζω απολύτως, ότι βάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά της χώρας. Λοιπόν λογικό είναι κάποια πράγματα να πάνε πιο γρήγορα, κάποια πράγματα πιο αργά, αλλά σε γενικές γραμμές νομίζω, ότι όλοι θα παραδεχτούν, ότι το πρόγραμμα και η ταχύτητα με την οποία κινείται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον όπως θυμάμαι εγώ.

-Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε, δεν είναι μόνο θέμα ταχύτητας, είναι και θέμα αποτελεσματικότητας και αυτό το οποίο ζούμε κ. υπουργέ, τους πολλούς τελευταίους μήνες, είναι ότι σε κάθε δόση πλην της πρώτης, μιλάμε για μία πολιτική διαπραγμάτευση και λίγο πριν την πάρουμε, αναγγέλλονται και νέα μέτρα υπό την πίεση της τρόικας. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε, το ζούμε όλοι.

-Υπουργός: Δεν το αμφισβητώ και δεν αμφισβητώ την περαιτέρω δυσκολία που έχει κάθε δόση για να παρθεί. Αυτό όμως, οφείλεται κατά κύριο λόγο- και αυτό μην το ξεχνάμε- στο γεγονός ότι και η διεθνής κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε σε κάθε δόση, είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αν θυμόσαστε, όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε..

-Δημοσιογράφος: Και η δική μας αξιοπιστία όμως, φαίνεται ότι είναι πιο μειωμένη από την προηγούμενη φορά.

-Υπουργός: Όχι, δεν συμφωνώ σε αυτό καθόλου. Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, έδωσε σε επίπεδο αξιοπιστίας -στην κυβέρνηση- μία εντελώς καινούργια δυναμική, η οποία δεν έχει χαθεί στο διεθνές επίπεδο. Καταλαβαίνω, ότι για την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία θέλει να δει τις αλλαγές να γίνονται πιο γρήγορα, θέλουν να δουν και άλλα πράγματα να συμβαίνουν, αλλά σε ό,τι αφορά την διεθνή μας παρουσία, η ψήφιση του μεσοπροθέσμου, έδωσε σαφέστατα διαφορετικό στίγμα στα πράγματα τον τελευταίο καιρό.

-Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν η κοινή γνώμη θέλει να δει τις αλλαγές να γίνονται πιο γρήγορα. Σίγουρα ένα κομμάτι της το επιθυμεί, αν όχι όλη η κοινωνία. Όμως σίγουρα…

-Υπουργός: Εκεί διαφωνώ μαζί σας. Είναι μερικά πράγματα τα οποία δεν υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μην θέλει να δει να τελειώνουν, να μη θέλει να δει να τελειώνει η γραφειοκρατία, να μην θέλει επιτέλους να εξυπηρετηθεί σωστά από το Δημόσιο, να μπορεί να έχει υπηρεσίες σοβαρές στα νοσοκομεία.

-Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά αυτά θα μου επιτρέψετε να σας πω, πως επίσης και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, κάθε Έλληνας θέλει να τα δει, αλλά αυτά δεν τα βλέπει, αντιθέτως βλέπει άλλα κ. υπουργέ να γίνονται.

-Υπουργός: Κυρία Μακρή, ξέρετε πολύ καλά, ότι περισσότερος κόσμος έχει πιαστεί για φοροδιαφυγή, περισσότεροι άνθρωποι αν θέλετε είναι στην πίεση την οποία οφείλει να δίνει το κράτος για να υπάρχει νομιμότητα, από ό,τι ποτέ στο παρελθόν. Και δεν είναι μόνο στο χώρο της φοροδιαφυγής και στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν εξυπηρετούν σωστά τους πολίτες, ή φοροδιαφεύγουν, ή διαφθείρονται, όπως και σε άλλους χώρους όπως είναι το ποδόσφαιρο στη δική μας την περίπτωση, έχουμε συνέχεια παραδείγματα, όπου επιτέλους κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι παρανομούν σε αυτή την κοινωνία αρχίζουν και συλλαμβάνονται.

-Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κ. υπουργέ, πιστεύετε ότι αυτή τη φορά , αυτά τα οποία εξαγγείλατε, τα οποία είναι πολύ σκληρά, σας φέρνουν αντιμέτωπους με την εκλογική σας βάση που είναι για παράδειγμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι ένα μεγάλο μέρος της, θα καταφέρετε να τα κάνετε πράξη, ή θα παρεμποδιστούν και πάλι από απρόθυμους υπουργούς, από τις αντιδράσεις της κοινωνίας;

-Υπουργός: Αυτό το οποίο βλέπω στην περίοδο που έχουμε διανύσει μέχρι τώρα, είναι ότι υπάρχει μία αρκετά σοβαρή ισορροπία με την ταχύτητα την οποία τελικά παίρνονται αυτές οι αποφάσεις. Μπορείτε να δείτε διάφορα παραδείγματα όπου η συζήτηση, ουσιαστικά αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανοχές. Βεβαίως, η διαφορά που βλέπει κανείς, είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις, ένα θέμα μπορεί να θέλει κάποιος να το καθυστερήσει διότι θίγεται κάποιο δικό του συμφέρον, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό το οποίο βλέπεις είναι μία υποστήριξη στο γενικό έργο που γίνεται. Και γι αυτό, παρότι κάθε τόσο βγαίνει μία δημοσκόπηση η οποία δείχνει το κυβερνών κόμμα, εμάς να είμαστε πίσω, αν ρωτήσεις, αν θέλεις εκλογές σήμερα, η απάντηση είναι όχι. Η απάντηση είναι όχι, γιατί ξέρει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι αυτό το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει, πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και αν θίγονται κάποια από τα συμφέροντα του καθενός.

-Δημοσιογράφος: Είναι πολύ πιθανό κατά τη γνώμη σας, να οδηγηθούμε σε εκλογές, είτε από την αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας, είτε από τις αντιδράσεις της κοινωνίας οι οποίες θα υπάρξουν;

-Υπουργός: Πιστεύω ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή, θα είναι καταστροφικές για τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαχνός της έτυχε, να πάρει πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις, αποφάσεις που καμία κυβέρνηση δεν έχει πάρει στο παρελθόν, αποφάσεις οι οποίες είναι και ενάντια στις βασικές της αρχές και αξίες. Αυτός ήταν όμως ο κλήρος και τον οποίο οφείλει να τον πάει μέχρι το τέλος.

-Δημοσιογράφος: Τη συγκυβέρνηση την αποκλείετε, γιατί όλο και περισσότερο την ακούμε τις τελευταίες ημέρες και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ότι μία κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση και αν είναι αυτή, αν πρέπει να κάνει τα συγκεκριμένα, δεν θα μπορέσει. Οπότε χρειάζεται μία ομοφωνία τουλάχιστον στις βασικές αποφάσεις.

-Υπουργός: Οι συγκυβερνήσεις αυτόν τον καιρό θα οδηγήσουν σε δημιουργία επιτροπών για κάθε θέμα. Επιτροπές δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αν είναι να καθόμαστε να συζητάμε κάθε πράγμα, απλώς επειδή κανείς δεν παίρνει την ευθύνη μιας δύσκολης απόφασης, τότε καταλαβαίνετε, ότι όλο αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο και οι τελικές αποφάσεις που θα παρθούν αντί να είναι ξεκάθαρες και προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα είναι πάντοτε χλιαρές και χωρίς πολιτική στόχευση. Αυτή τη στιγμή, αυτή την κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα και με αυτή την κυβέρνηση θα συνεχίσει να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα. Εμείς από αυτό θα μετρηθούμε.

-Δημοσιογράφος: Χωρίς να σημαίνει βεβαίως, ότι δεν έχετε κάνει και πάρα πολλά λάθη. Γιατί κατά τη γνώμη μου και οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου, είναι ουσιαστικά και μία μορφή αποδοχής λαθών κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Δεν ξέρω έναν υπουργό και σίγουρα πρώτος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι λάθη έχουνε γίνει. Το πρόβλημά μας δεν είναι να κάνεις λάθη, το πρόβλημα είναι να μην κάνεις τίποτα, ή το πρόβλημα είναι να κάνεις καταστροφικά πράγματα για τη χώρα, όπως έγιναν στην προηγούμενη κυβέρνηση. Λάθη όταν προσπαθείς να αλλάξεις θεσμούς, άμα προσπαθείς να αλλάξεις πάρα πολλά από τα πράγματα που είχαν στραβώσει στο παρελθόν, είναι λογικό να κάνεις. Και το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να μην τα παραδέχεσαι. Εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που να μην παραδέχεται τα λάθη του.

-Δημοσιογράφος: Τη ΔΕΘ τη φοβάστε; Γιατί όλο το κλίμα που διαμορφώνεται, είναι ότι θα υπάρχουν πολύ έντονες αντιδράσεις, από τους ταξιτζήδες μέχρι και τις Θεσσαλονικιώτικες ποδοσφαιρικές ομάδες.

-Υπουργός: Η ΔΕΘ είναι πάντα ένα ραντεβού αν θέλετε, παραπόνων, αλλά η πραγματικότητα είναι, ότι το μόνο που μπορεί να φοβηθεί κανείς στη ΔΕΘ, είναι να δημιουργηθούν προσδοκίες μεγαλύτερες από αυτές τις οποίες θα έπρεπε να έχει κάποιος. Ο πρωθυπουργός θα δώσει μία εικόνα του που βρίσκεται αυτή η χώρα και πώς, ποια είναι τα βήματα μπροστά και νομίζω, ότι εκεί πρέπει να οριοθετηθεί η σημασία αυτής της ΔΕΘ.

-Δημοσιογράφος: Πάντως, για να επιστρατεύετε 11.000 αστυνομικούς σημαίνει ότι, φοβάστε την αντίδραση της κοινής γνώμης.

-Υπουργός: Εγώ νομίζω ότι η επιστράτευση αστυνομικών, έχει να κάνει με τη σιγουριά που θέλει να αισθάνεται ο αρμόδιος υπουργός, για το τι θα συμβεί μέσα στην πόλη. Μην ξεχνάτε, ότι μία κινητοποίηση είτε έτσι, είτε αλλιώς, πλήττει την πόλη και οφείλει ο οποιοσδήποτε υπουργός να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κρατήσει την ηρεμία που πρέπει. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργού.

-Δημοσιογράφος: Και κάτι που αφορά και το δικό σας υπουργείο, γιατί μέσα σε αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος χθες για τις αποκρατικοποιήσεις, είναι και ο ΟΠΑΠ ο οποίος ανήκει στον δικό σας τομέα. Θα προχωρήσετε άμεσα την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ;

-Υπουργός: Και με τον κ. Βενιζέλο, οι προτεραιότητες που θέτει και εκείνος και εγώ, είναι ότι ο ΟΠΑΠ πρέπει να προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό στην ελληνική οικονομία. Αυτή τη στιγμή, ο ΟΠΑΠ είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για εμάς. Αυτό το οποίο κάνει ο ΟΠΑΠ σήμερα για την πολιτεία, είναι πάρα πολύ ουσιαστικό. Νομίζω ότι έχουμε πολλούς τρόπους να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ, παρά να τον πουλήσουμε αυτή τη στιγμή.

-Δημοσιογράφος: Άρα, δηλαδή δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, γιατί χθες αυτό καταλάβαμε από τον κ. υπουργό.

-Υπουργός: Άμεση προτεραιότητα, είναι να δώσει ο ΟΠΑΠ το μέγιστο που μπορεί στην ελληνική οικονομία. Με αυτή την προτεραιότητα ξεκινούμε. Και βεβαίως το επαναξιολογούμε σε κάθε ευκαιρία.

-Δημοσιογράφος: Και όταν λέτε το μέγιστο δυνατό, είναι με την υπάρχουσα μορφή λειτουργίας, του δίδεται αυτό το μέγιστο δυνατό; Προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή, αν μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθεί ο ΟΠΑΠ ή όχι.

-Υπουργός: Όχι. Η προτεραιότητα που έχουμε εμείς, είναι ο ΟΠΑΠ να είναι ένας πολύ ενεργός διεκδικητής των δικαιωμάτων που δίνει το ελληνικό δημόσιο για τα τυχερά παιχνίδια. Δηλαδή, η όποια άδεια θα βγει, να μπορεί να την διεκδικήσει ο ΟΠΑΠ. Να επιμηκύνουμε το μονοπώλιο το οποίο έχει κ.ο.κ, είναι ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν πάρα πολύ την αξία του, τις οποίες οφείλει να κάνει η κυβέρνηση πολύ πριν αρχίσει να σκέφτεται καν να τον πουλήσει. Απλά, με βλέπετε λίγο προσεκτικό, γιατί δεν θα ήθελα να δεσμευτώ σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αυτό που βλέπουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι αυτή η προτεραιότητα που σας είπα.

-Δημοσιογράφος: Θα το δούμε και από το υπουργείο Οικονομικών αυτό που λέτε, γιατί έχει ενδιαφέρον.

-Υπουργός: Ακριβώς.

-Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Φέτος με τον τουρισμό τα πήγαμε καλά. Πόσα παραπάνω ήταν τα έσοδα για την ελληνική οικονομία;

-Υπουργός: Είναι νωρίς να το πει κανείς αυτό. ΟΙούνιος ήταν εξαιρετικά καλός . Ήταν διψήφια τα νούμερα και μάλιστα νομίζω πλησιάσαμε το 20% και το ξεπεράσαμε κιόλας. Αλλά στο συνολικό, θα περίμενα να δω τα επίσημα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδος. Πάντως αυτό το οποίο συνέβη φέτος, είναι ότι εκτός από τις νέες αγορές που ανοίξαμε πέρυσι, που είναι η Τουρκία, η Ρωσία, η Σερβία, το Ισραήλ, ήρθαν να προστεθούν πάλι οι αγορές, που πέρυσι μας κοιτούσαν επιφυλακτικά, όπως είναι η Αγγλία και η Γερμανία που η κάθε μια για δικούς της λόγους ήταν πέρυσι κρατημένη. Η Γερμανία λόγω των πολιτικών προβλημάτων που είχαμε μαζί τους και η Αγγλία λόγω της οικονομικής της κρίσης. Σήμερα φαίνεται λοιπόν περάσαμε μία θετική συγκυρία, όπου και επέστρεψαν οι παλιές αγορές και συνέχισαν να αυξάνονται οι αγορές τις οποίες ανοίξαμε πέρυσι.

-Δημοσιογράφος: Και ένα τελευταίο ερώτημα της αρμοδιότητάς σας. Έχετε εξαγγείλει μέτρα για τη βία στα γήπεδα, αλλά η βία δεν είναι δυστυχώς μόνο μέσα στα γήπεδα, είναι και εκτός. Είδαμε λοιπόν προχθές τον τραγικό χαμό ενός πολύ νέου ανθρώπου, φιλάθλου. Θέλω να ρωτήσω, τι θα κάνετε με τους συνδέσμους τελικά κ. υπουργέ; Έχετε πει ότι θα τους κλείσετε, θα τους κλείσετε;

-Υπουργός: Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Η βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και πάρα πολλοί την ασκούν κρυμμένη πίσω από τα χρώματα ομάδων. Μην μπερδεύουμε τα δύο. Δεν πρέπει το ποδόσφαιρο να δαιμονοποιηθεί επειδή πίσω από τις ομάδες του ποδοσφαίρου κρύβονται κάποιοι άνθρωποι. Από εκεί και πέρα όμως, η βία αυτή εκφράζεται και μέσα στο γήπεδο και εκεί όπως είδατε έχουμε πάρει πάρα πολύ σοβαρά μέτρα για να την καταπολεμήσουμε. Ο λέσχες είναι χώροι στους οποίους αναπτύσσεται η παρανομία, είναι κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει πάρα πολύ με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εκεί πέρα βρίσκονται ναρκωτικά, εκεί πέρα βρίσκονται όπλα, είναι χώροι οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με το ποδόσφαιρο. Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για το πώς πρέπει να λειτουργούν, ώστε να συνδέονται πια με τις ομάδες, αν πει μια ομάδα ότι δεν έχει σχέση με ένα σύλλογο να μην έχει δοσοληψίες μαζί του. Αυτό το νομοσχέδιο, έχει περάσει στα δύο υπουργικά συμβούλια και θα πάει στην ολομέλεια και πιστεύω ότι σε ό,τι αφορά τις λέσχες θα είναι επαρκώς αυστηρό και θα ξεκινήσει μια καινούργια σελίδα. Δεν λέω ότι αυτό το πράγμα θα λύσει τη βία από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά τουλάχιστον βάζει τις λέσχες μέσα σε καινούργιο θεσμικό πλαίσιο.

-Δημοσιογράφος: Μακάρι να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Κύριε υπουργέ, σα ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό μεσημέρι.

-Υπουργός: Καλό μεσημέρι.