Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε.

Π. Γερουλάνος: Καλησπέρα σας.

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν θα είμαστε τόσο σκληρές αλλά θα το προσπαθήσουμε. Χθες ξεκινήσαμε αυτή την εκπομπή με το αρνητικό πρόσωπο της χθεσινής ημέρας, τουλάχιστον για εμάς, που ήταν ο κύριος Μπαμπινιώτης ο οποίος είπε ότι ανακαλεί την απόφαση για τον νόμο πλαίσιο, αυτό επί της ουσίας αφορά, για να χρηματοδοτηθούν φέτος τα νομικά πανεπιστήμια επειδή έχουν καθυστερήσει, επειδή έχει μεσολαβήσει το κούρεμα κλπ. Υπήρξε κύμα αντιδράσεων για αυτή την απόφαση και παρέμβαση του πρωθυπουργού. Επειδή είστε στη λογική ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα και εκείνοι που τους βοηθούν για να μην αλλάξει τίποτα. Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας εάν τελικά υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Π. Γερουλάνος: Πιστεύω ότι αυτό το οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη σαν χώρα είναι να κοιτάμε μπροστά και να εφαρμόζουμε τις αλλαγές τις οποίες αποφασίζουμε, ειδικά όταν αυτές οι αποφάσεις έχουν παρθεί και έχουν απορροφήσει το πολιτικό κόστος που είχαν. Το να κάνουμε πισωγυρίσματα μετά από μια τέτοια διαδικασία είναι πραγματικά ανούσιο και νομίζω ότι και για αυτό υπήρξε και η μεγάλη κριτική, διότι είχε γίνει η διαδικασία, είχε γίνει η διαβούλευση, είχε δρομολογηθεί το νομοσχέδιο, ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα, πραγματικά δεν υπήρχε κανένας λόγος και η εντύπωση και η γεύση που μένει στον κόσμο είναι ότι όλο αυτό έγινε για συντεχνιακούς λόγους. Αυτό εάν δεν εξηγηθεί σωστά, αν δεν μπορεί ο άλλος να καταλάβει γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή όταν πέρασε από όλη αυτή τη διαδικασία το νομοσχέδιο, βεβαίως μένει με την εντύπωση ότι κάποιες άλλες δυνάμεις παίρνουν τα ηνία από ένα σημείο και πέρα. Λοιπόν, η ουσία είναι ότι ειδικά στα πράγματα τα οποία έχουν προχωρήσει και με συναίνεση και με διαβούλευση και με εξαντλητική συζήτηση πάνω στα θέματα δεν πρέπει να κάνουμε πίσω και πρέπει να προχωράμε μπροστά.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, εγώ θέλω να πάμε στον τουρισμό και πριν πάμε στις ερωτήσεις να ακούσουμε το «Mama mia»… Λοιπόν εμένα αυτό το τραγούδι, δεν ξέρω για εσάς, μου θυμίζει παλιές ευτυχισμένες στιγμές, πριν από πολύ λίγα χρόνια, στη Σκόπελο, στη Σκιάθο, τότε που είχε γίνει χαμός με την ταινία που τόσο πολύ είχε βοηθήσει τον τουρισμό μας…

Π. Γερουλάνος: Πράγματι.

Δημοσιογράφος: Η φετινή χρονιά δεν είναι τόσο καλή, η περσινή ήταν εξαιρετική…

Π. Γερουλάνος: Η περσινή ήταν χρονιά ρεκόρ, δεν έχει ξαναγίνει τέτοιος αριθμός αφίξεων. Για την φετινή χρονιά είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πως θα καταλήξει…

Δημοσιογράφος: Δεν είναι νωρίς, μπαίνουμε στον Απρίλιο…

Π. Γερουλάνος: Όχι, είναι πολύ νωρίς ακόμα διότι οι καινούργιες αγορές οι οποίες έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο του τουρισμού εντάσσονται τους μήνες ακριβώς πριν από το καλοκαίρι, δηλαδή οι αγορές οι οποίες μας δώσανε τη μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό όπως είναι η Ρωσία, η Σερβία, η Τουρκία, το Ισραήλ, όλες αυτές οι νέες αγορές που ανοίξαμε τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται και κλείνουν πολύ αργότερα μέσα στη χρονιά. Αυτά τα κακά σημάδια για τα οποία ανησυχούμε και πάνω στα οποία δουλεύουμε…

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε κιόλας, μιλήσατε, στείλατε σήμα κινδύνου εσείς ο ίδιος, κάνατε έκκληση, πολλές φορές…

Δημοσιογράφος:Για Γερμανία και Βρετανία έτσι;

Π. Γερουλάνος: Για Γερμανία και Βρετανία για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Η Βρετανία περνάει μια δεύτερη χρονιά οικονομικής κρίσης και συμπιέζεται πάρα πολύ η μεσαία τάξη της με αποτέλεσμα…

Δημοσιογράφος: Είναι και το Λονδίνο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες…

Π. Γερουλάνος: … να ξοδεύει λιγότερα χρήματα και η Αγγλική κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ μεγάλη καμπάνια για να κρατήσει τους Εγγλέζους στην Αγγλία και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων κλπ. Λοιπόν, αυτό θα μας δημιουργήσει πρόβλημα με την Αγγλία και κάνουμε κάποιες κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση. Η Γερμανία όμως είναι πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα γιατί καταρχήν είναι πολύ πιο μεγάλη η μείωση των προκρατήσεων που έχουμε αυτή τη στιγμή και σχετίζεται ξεκάθαρα με το θέμα της κρίσης. Είναι πολιτικοί οι λόγοι για τους οποίους…

Δημοσιογράφος: Μιλάμε κύριε Γερουλάνο για 50% κάτω…

Π. Γερουλάνος: Νομίζω είναι λίγο υπερβολικό αυτό και ειδικά μετά το PSI έχουμε δει μια ανάκαμψη από αυτά που είχαμε στο Βερολίνο.

Δημοσιογράφος: Και μια καμπάνια που έκαναν τα ίδια τα ταξιδιωτικά γραφεία της Γερμανίας.

Π. Γερουλάνος: Ακριβώς. Αυτό το οποίο γίνεται στη Γερμανία είναι το εξής, θα έλεγα ότι υπάρχουν τρεις ομάδες, να το πω χοντρά, επιφυλακτικών Γερμανών. Η μια ομάδα την οποία πιστεύω ότι μπορούμε να τους πείσουμε να έρθουν είναι αυτοί που βλέπουν τις σκηνές να καίγεται η Αθήνα και φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν μέσα σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτά τα είχαμε και πέρυσι όμως και καταφέραμε και τα ξεπεράσαμε. Η δεύτερη ομάδα, η οποία για μένα θα πάρει 10-15 χρόνια να επανέλθει στην Ελλάδα, είναι μια ομάδα Γερμανών η οποία λέει ότι «εμείς δώσαμε τα λεφτά μας, εμείς τους χαρίσαμε λεφτά ε, όχι να πάω τώρα και στην Ελλάδα να κάνω διακοπές». Αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν απολύτως ελλιπή πληροφόρηση, δεν ξέρουν πως έχουν γίνει…

Δημοσιογράφος: Είναι οι αναγνώστες της Bild;

Π. Γερουλάνος: Η Bild και άλλα μέσα στη Γερμανία, έχουν παίξει πολύ κακό ρόλο πάνω σε αυτό, έχει γίνει, αν θέλετε, μια επίθεση στην Ελλάδα η οποία είναι εντελώς ανυπόστατη και έχει αφήσει εντελώς κακή γεύση στους Γερμανούς. Αυτοί οι Γερμανοί θα πάρει πολύ καιρό να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία όμως οι οποίοι είναι οι άνθρωποι που μπορούμε να κάνουμε πράγματα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι άνθρωποι οι οποίοι λένε «εμείς θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ξέρουμε ότι ερχόμενοι στην Ελλάδα μπορούμε να βοηθήσουμε την οικονομία της, αυτό που αναρωτιόμαστε όμως είναι αν έρθουμε στην Ελλάδα είμαστε ασφαλείς ή το μένος κατά των Γερμανών είναι τόσο μεγάλο που θα μας βρουν και θα μας δείρουν;»

Δημοσιογράφος: Και πως θα τους πείσουμε να αλλάξουν γνώμη;

Δημοσιογράφος: Και πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Μπορούμε να υπολογίσουμε το ποσοστό;

Π. Γερουλάνος: Είναι πάρα πολλοί. Είναι άνθρωποι που αισθάνονται ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι τόσο μεγάλες που κινδυνεύουν να έρθουν στην Ελλάδα και για αυτό πρέπει να τους πείσουμε ότι η Ελλάδα πάντα υπήρξε μια χώρα φιλική προς τους τουρίστες, ακόμα και τις εποχές που λέγαμε ότι υπήρχε πολύ ισχυρός αντιαμερικανισμός, κανένας Αμερικανός δεν έπαθε τίποτα, κανένας Αμερικάνος τουρίστας δεν έπαθε τίποτα. Σε ότι αφορά τα θέματα του τουρισμού οι Έλληνες τραβάνε μια γραμμή και λένε ότι «εδώ είναι ένας τόπος ο οποίος οφείλει να είναι φιλόξενος απέναντι στους επισκέπτες». Νομίζω περνάει αυτός ο λόγος, το ξέρουν οι Γερμανοί, είναι άνθρωποι που έχουνε ξανάρθει αλλά χρειάζεται να ακούσουν, από όσο πιο επίσημα χείλη γίνεται ότι, η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Λοιπόν, το λέμε εμείς αλλά αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι έχουν αρχίσει να το λένε Γερμανοί, είτε αυτές είναι κάποιες προσωπικότητες οι οποίες παίρνουν το λόγο και λένε «παιδιά μην ανησυχείτε για την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός», είτε είναι πολιτικοί τους οποίους ακούν, είχαμε κάποια δείπνα με τους διπλωμάτες εδώ που μπορούν να περάσουν μηνύματα προς τις άλλες κατευθύνσεις, πιστεύω ότι…

Δημοσιογράφος: Αναθέσατε και σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων να προωθήσει…

Π. Γερουλάνος: Εμείς αυτό στο οποίο έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή έχουμε επιλέξει τρεις από τις οποίες θα επιλεγεί μια, η δουλειά των οποίων είναι να μιλήσει πια με αυτά τα έντυπα και να κάνει μια δουλειά. Και εδώ θα ήθελα να πω γιατί είναι τώρα κομβική στιγμή. Όταν όλη η ειδησεογραφία της πρώτης σελίδας είναι κατά των Ελλήνων και κατά της Ελλάδας και το πόσα χρωστάμε…

Δημοσιογράφος: Είναι και οι εικόνες δυνατές όμως….

Π. Γερουλάνος: Ακριβώς και όταν είναι αυτές οι εικόνες στη πρώτη σελίδα ή στα κανάλια, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αγοράσεις διαφήμιση στη τρίτη σελίδα και να πεις «τι καλή χώρα που είμαι». Κανείς δεν σε πιστεύει, γιατί στο ένα μιλάει ένας δημοσιογράφος και στο άλλο μιλάς εσύ ουσιαστικά…

Δημοσιογράφος: Οπότε τι κάνουμε;

Π. Γερουλάνος: Οπότε τι γίνεται, με τη συμφωνία του PSI έχει ηρεμήσει πάρα πολύ το κλίμα και τώρα είναι η ώρα που ο κόσμος έχει αρχίσει να ξανακούει και να θέλει να ακούσει θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε να μιλούμε για το τι είναι η Ελλάδα ως προορισμός, τι είναι οι Έλληνες και τι αυτό το οποίο έχουμε προσφέρει τόσα χρόνια βρίσκεται ακόμα εδώ και το κάνουμε καλύτερα από ποτέ, πως αυτά τα οποία προσφέρουμε σαν προορισμός…

Δημοσιογράφος: Άρα τι κάνουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες, που λήγει και η θητεία της κυβέρνησης; Στο πρόγραμμα το δικό σας, τι υπάρχει…

Π. Γερουλάνος: Αυτά τα πράγματα κινούνται μέσα από το πλαίσιο του ΕΟΤ και κινούνται πέρα από την εκλογική αναμέτρηση…

Δημοσιογράφος: Δρομολογούνται δηλαδή;

Δημοσιογράφος: Ναι, σαφώς πέρα από την εκλογική αναμέτρηση αλλά επειδή υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα που είναι η αρνητική εικόνα της Ελλάδας και πρέπει να αντιμετωπιστεί για εφέτος, πως θα αντιμετωπιστεί αυτό μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες που ξεκινάει και η …

Π. Γερουλάνος: Σας είπα, είναι άλλα κοινά το καθένα άλλα κοινά…

Δημοσιογράφος: Αναφέρομαι σε Γερμανία κυρίως, που είναι ένας πολύ βασικός πελάτης μας, κλασικός, που αφήνει και λεφτά γιατί αν έχουμε αύξηση του τουρισμού από την Ισπανία και την Ιταλία που είναι σε μια κατάσταση όπως είμαστε εμείς, δεν θα αφήσει τόσα λεφτά ο Ισπανός και ο Ιταλός τουρίστας.

Π. Γερουλάνος: Μην υποτιμάτε τον καθένα. Θα περίμενε κανείς ότι οι Εγγλέζοι ως τουρίστες θα άφηναν περισσότερα ενώ αφήνουν λιγότερα ας πούμε από τους Τούρκους, δεν είναι απαραίτητο. Οι Ρώσοι αφήνουν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα.

Δημοσιογράφος: Και υπάρχει κι ένα πρόβλημα με τη βίζα έτσι δεν είναι;

Π. Γερουλάνος: Ναι, αλλά στη Ρωσία έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλο έργο και έχουν αυξηθεί και αυξάνονται συνέχεια οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, πάλι θα έχουμε φέτος αύξηση από τη Ρωσία, θα έχουμε αύξηση από την Ουκρανία, θα έχουμε αύξηση από την Τουρκία.

Δημοσιογράφος: Αλλά όχι από τη Γερμανία.

Π. Γερουλάνος: Από τη Γερμανία όχι, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε αυξήσεις, αυτό το οποίο αν καταφέρουμε θα είναι μεγάλη επιτυχία να κινηθούμε περίπου στο ίδιο επίπεδο με την περσινή χρονιά. Αλλά αυτό θέλει πάρα πολύ δουλειά και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε, διότι η Γερμανία είναι ακόμη μεγάλος αιμοδότης του τουρισμού.

Δημοσιογράφος: Τους πείθουμε λοιπόν και έρχονται και φτάνουν στην Αθήνα, εσείς πιστεύετε ότι αυτό που θα δουν στη πρωτεύουσα αυτή είναι αυτό που πρέπει να δουν;

Π. Γερουλάνος: Καταρχήν οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έρθουν…

Δημοσιογράφος: Δηλαδή έχουμε αφήσει τη δική μας ιστορία πολύ πίσω, δεν έχουμε…

Π. Γερουλάνος: Καταρχήν οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έρθουν κατευθείαν στην Αθήνα, θα πάνε σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς, αλλά σε ότι αφορά την Αθήνα και το έχω πει πάρα πολλές φορές για τον τουρισμό της Αθήνας δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Πέρυσι αυξήθηκε ο ελληνικός τουρισμός περίπου 10% σε όλη την Ελλάδα κατά μέσο όρο και έπεσε κατά 3% στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι αυτή που έχει πληγεί το περισσότερο από τις εικόνες που βλέπουμε και ο λόγος για τον οποίο ανησυχούμε ιδιαίτερα είναι αν θα πάρει πολύ χρόνο να αλλάξουμε αυτά τα πράγματα. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα, έχουμε ένα πρόβλημα με τα ναρκωτικά στο κέντρο της πόλης έτσι; Για να λύσεις το πρόβλημα και να μην το αντιμετωπίσει ο τουρίστας μπροστά του πρέπει να κάνεις δουλειές υποδομής, λοιπόν αυτά θέλουνε χρόνο. Εμείς εξασφαλίσαμε γύρω στο 1,5 εκατομμύριο από τις ρήτρες βίας του ΟΠΑΠ και τα διαθέσαμε για να γίνουν ΟΚΑΝΑ στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο. Το ίδιο μπορεί να γίνει αλλά αυτό θέλει χρόνο. Αν δεν γίνουν οι υποδομές δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα, το ίδιο πρόβλημα είχες και με τους παράνομους μετανάστες, όλα αυτά αφέθηκαν, το κέντρο της Αθήνας καταρρακώθηκε και σήμερα για να λυθούν τα προβλήματα της Αθήνας θέλει χρόνο. Αυτόν τον χρόνο δεν τον έχουμε. Αν θέλουμε να ανακάμψει ο τουρισμός της Αθήνας πρέπει να κινηθούν πάρα πολύ γρήγορα.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι η μεγαλύτερη δυσφήμιση είμαστε εμείς οι ίδιοι, δηλαδή είναι η ίδια η χώρα…

Π. Γερουλάνος: Αλλά θέλει πάρα πολύ προσοχή να μην…

Δημοσιογράφος: Η Αθήνα είναι μια άσχημη πόλη δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Π. Γερουλάνος: Όχι κάνετε λάθος η Αθήνα είναι μια πανέμορφη πόλη η οποία έχει τρία πολύ σημαντικά και πολύ καλά κέντρα, έχει από τη μία όλη τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μπορείς να περπατήσεις από το Θησείο μέχρι το νέο Μουσείο Ακρόπολης και μέχρι κάτω το Γκάζι, έχει μια πολύ καλή αγορά στην οποία ο άλλος μπορεί να πάει και να ψωνίσει και έχει και μια σειρά από μουσεία και χώρους τα οποία μπορεί να επισκεφθεί. Το πρόβλημα μας είναι και αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε αφήσει το κέντρο, που θα ένωνε αυτούς τους τρεις χώρους, στη μοίρα του.

Δημοσιογράφος: Ναι, είναι έτσι κι αλλιώς πρωτοφανές αυτό για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και για κάθε πρωτεύουσα.

Π. Γερουλάνος: Όχι πρωτοφανές δεν είναι γιατί έχουμε δει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να σαπίζουν στο κέντρο τους και μετά από λίγο ανακάμπτουν, όπως θα ανακάμψει και η Αθήνα…

Δημοσιογράφος: Από λίγο όμως, αυτή είναι η λέξη κλειδί, από λίγο…

Π. Γερουλάνος: Όχι, όχι, όχι όποιος έχει δει το Λονδίνο τη δεκαετία του ’80 ή τη Ν. Υόρκη τη δεκαετία του ’80 ε, εκεί ήταν…

Δημοσιογράφος: Ήταν ένα πολύ ωραίο δημοσίευμα του Spiegel, αν μου επιτρέπετε, μόνο αυτό θα σας πω, που έδινε έναν χαρακτηρισμό για το τι βλέπεις αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, μιλούσε για μια κοινωνική χρεοκοπία. Αυτό αποτυπώνει η Αθήνα, όπως είναι το κέντρο της αυτή τη στιγμή.

Π. Γερουλάνος: Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση με αυτές τις περιγραφές και ο καθένας μπορεί να δώσει την ερμηνεία που θέλει στα πράγματα. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε ξαναδεί πόλεις οι οποίες έχουν βρεθεί σε άσχημη στιγμή και έχουν ανακάμψει και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη μπαίνουμε σε αυτό το οποίο κάνουμε ως Έλληνες συνέχεια που είναι να αυτομαστιγωνόμαστε. Εάν δεν σηκωθούμε εμείς, σταθούμε στα πόδια μας και αντί να κάνουμε τους σχολιαστές οι οποίοι κοιτούν την Αθήνα και λένε «ω, τι γίνεται εδώ πέρα;», να ενεργήσουν με κάθε τρόπο που μπορεί ο καθένας, προφανώς ο καθένας από τη θέση του μπορεί να κάνει κάτι άλλο αλλά να το δούμε θετικά.

Δημοσιογράφος: Όχι διαπιστώσεις, πράξεις.

Π. Γερουλάνος: Η Αθήνα εάν θέλει μπορεί να είναι μια πανέμορφη πόλη αλλά οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να την κάνουν πανέμορφη είναι αυτοί που ζουν εδώ και βεβαίως μπορείς να τα αφήσεις όλα στους πολιτικούς αλλά δεν είναι να πεις ότι …

Δημοσιογράφος: Όχι, είναι ένας συνδυασμός, ούτε μόνο ο ένας, ούτε μόνο ο άλλος.

Π. Γερουλάνος: Ακριβώς, θέλει συνδυασμό και αυτό το οποίο θέλει είναι πάντα η πολιτική να κάνει το πρώτο βήμα, να δείξει ότι έχει τη βούληση να αλλάξει ορισμένα πράγματα και από εκεί να ακολουθήσουν οι πολίτες και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό στα πάντα διότι αν κάνει και ο πολιτικός το πρώτο βήμα και δεν έρθουν οι πολίτες να ανταποκριθούν σε αυτό τότε ο πολιτικός μένει ξεκρέμαστος, γιατί πολλά από αυτά τα πράγματα που πρέπει να κάνεις έχουν πολιτικό κόστος, και εγκαταλείπει τη προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό δηλαδή για την Αθήνα να γίνει μια προσπάθεια που όλοι οι άνθρωποι αν είναι να καθόμαστε και να σχολιάζουμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε.

Δημοσιογράφος: Είμαστε εδώ με τον Υπουργό Πολιτισμού κύριο Παύλο Γερουλάνο, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να σώσουμε τον τουρισμό, που φέτος δεν τα πάει τόσο καλά. Είπαμε θα φανεί στο finish.

Π. Γερουλάνος: Σας είπα. Περιμένετε ακόμα, περιμένετε ακόμα…

Δημοσιογράφος: Έχετε και να μας πείτε και κάτι θετικό πάντως.

Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό, για να λέτε «περιμένετε ακόμα» τι εννοείτε δηλαδή;

Π. Γερουλάνος: Έχω πει ότι προβλέψεις θα κάνω το Σεπτέμβριο. Το έχω πει…

Δημοσιογράφος: … Εγώ νομίζω ότι οι καλύτερες προβλέψεις γίνονται στις 29 Μαρτίου πάντα…

Π. Γερουλάνος: Και τα δύο χρόνια που είμαι Υπουργός έχω πει ότι προβλέψεις κάνω το Σεπτέμβρη και αυτό είναι επειδή η μίξη του τουρισμού έχει αλλάξει πάρα πολύ ριζικά και θα δούμε πως θα ….

Δημοσιογράφος: Λοιπόν να σας ρωτήσουμε κάτι άλλο, θα επιστρέψουμε…

Π. Γερουλάνος: Όπως είπα υπάρχουν πολλές αγορές από τις οποίες έχουμε εξαιρετικά καλές προβλέψεις.

Δημοσιογράφος: Μακάρι. Μακάρι για όλους και για το ΑΕΠ. Να ρωτήσουμε κάτι άλλο τώρα, είχαμε και δύο επισκέψεις πολύ σημαντικών ανθρώπων του τουρισμού, τι έγινε;

Π. Γερουλάνος: Λοιπόν, τις τελευταίες δύο μέρες ήρθανε στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και ήταν και ο Πρόεδρος του World Travel & Tourism Council. Αυτοί είναι ίσως οι δύο πιο ισχυροί άνθρωποι του τουρισμού παγκοσμίως και ήρθαν στην Ελλάδα, εκτός από το να στηρίξουν την Ελλάδα αυτή τη δύσκολη περίοδο και να στηρίξουν τον τουρισμό ως, αν θέλετε, μηχανή της ανάπτυξης, ήρθαν και για μια ημερίδα την οποία οργανώσαμε που έχει να κάνει με τη προσπάθεια που γίνεται να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση θεωρήσεων, τη βίζα που λέμε. Λοιπόν πριν από δύο χρόνια όταν είχα συμμετάσχει σε αυτά τα διεθνή φόρα η ατζέντα ήταν αρκετά διαφορετική και πιέσαμε πάρα πολύ και φέραμε τις θεωρήσεις στη πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων. Τον Ιούνιο γίνεται μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση των G20 στο Μεξικό και εκεί πέρα η προσπάθεια που γίνεται είναι, για πρώτη φορά θέμα τουρισμού να μπει στην ατζέντα των G20 και το ένα θέμα το οποίο θέλουμε να βάλουμε είναι το θέμα των θεωρήσεων. Δηλαδή ότι για να ωθήσουμε την ανάπτυξη πρέπει οι κυβερνήσεις να βρουν τρόπους να απλοποιήσουν τη γραφειοκρατία γύρω από τις θεωρήσεις. Είναι μια πολύ μεγάλη κίνηση, είναι για πρώτη φορά που όλος ο κόσμος του τουρισμού, ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζεται, βάζει μια συγκεκριμένη ατζέντα πάνω στο τραπέζι και τη σπρώχνει στα διεθνή φόρα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ και το γεγονός και μόνο ότι αρχίζουν και συζητούνται οι θεωρήσεις σε αυτό το επίπεδο είναι μια τεράστια επιτυχία στην οποία έχουμε συμβάλλει και εμείς πάρα πολύ ως χώρα και ουσιαστικά η ημερίδα η χθεσινή ήταν ακριβώς αυτό το θέμα, για να έρθουνε να πούνε ότι, η προσπάθεια που έχει γίνει έχει φέρει αποτελέσματα και μάλλον τον Ιούνιο θα έχουμε κάποιες ειδήσεις και από εκεί. Δεν μπορώ να σας πω πόσο σημαντικό είναι αυτό για μας, ένα θέμα που έχει πονέσει την Ελλάδα πολύ, που έχει στερήσει στην Ελλάδα από έσοδα και από ανάπτυξη, μπαίνει πια στη παγκόσμια ατζέντα.

Δημοσιογράφος: Να επιστρέψουμε λίγο στην Αθήνα και να πάμε σε αυτά τα σημεία της Αθήνας που νομίζω ότι ο κάθε Δήμαρχος, ο κάθε τοπικός άρχοντας, ο κάθε πολιτικός θα τα έβαζε μπροστά για να προβάλλει τη πόλη του γιατί είναι από μόνα τους σημαίες. Και μιλάμε, ας πούμε για παράδειγμα, για την Ακαδημία Πλάτωνος. Εσείς πιστεύετε ότι αν είχαν την Ακαδημία Πλάτωνος κάπου αλλού στον κόσμο δεν θα έκαναν εκεί πέρα κάτι; Μπορεί να έκαναν και κάτι κιτς ακόμη, να έβαζαν ανθρώπους μέσα με χιτώνες να αγορεύουν, ακόμη κι αυτό μπορεί να έκαναν αλλά κάτι θα έκαναν. Σίγουρα πάντως δεν θα το εγκατέλειπαν όπως κάναμε εμείς για χρόνια.

Π. Γερουλάνος: Απολύτως και δεν είναι μόνο η Ακαδημία Πλάτωνος, είναι το Λύκειο του Αριστοτέλη, εδώ αν θυμόσαστε πριν από δυόμισι χρόνια περίπου δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία για τα 2.500 χρόνια του Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας που είναι η αυθεντική διαδρομή δεν είχε γίνει ποτέ τουριστικό προϊόν και αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο και επενδύσαμε πάρα πολύ στο να αρχίσουν οι μαραθωνοδρόμοι ανά τον κόσμο να αρχίζουν να βλέπουν ως, σχεδόν, υποχρέωση μια φορά στη ζωή τους να τρέξουν εδώ.

Δημοσιογράφος: Εδώ πάντως ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι ο πιο δημοφιλής, είναι της Ν. Υόρκης, είναι του Παρισιού, του Λονδίνου, της Ρώμης…

Π. Γερουλάνος: Ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν μπορεί να σηκώσει άλλα άτομα.

Δημοσιογράφος: Δεν μπορεί να σηκώσει κι άλλα άτομα;

Π. Γερουλάνος: Θέλει υποδομές. Αυτό που καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι να πιάσουμε το μάξιμουμ των μαραθωνοδρόμων που μπορούσαμε να πιάσουμε και μέσα σε αυτό τον αριθμό είχαμε πολλαπλάσια αύξηση των ξένων που ήρθαν για να τρέξουν στον μαραθώνιο. Έχει γίνει πλέον γνωστός, είναι πλέον ένας από τους πιο σημαντικούς μαραθώνιους του κόσμου μετά από την επέτειο των 2.500 ετών, έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό για τον μαραθώνιο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε με οτιδήποτε στην Ελλάδα έχει αξία. Αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε εμείς…

Δημοσιογράφος: Άρα στην Ακαδημία Πλάτωνος;

Π. Γερουλάνος: Στην Ακαδημία Πλάτωνος. Να σας πω το εξής η Ακαδημία Πλάτωνος αυτή καθεαυτή είναι ένας αρχαιολογικός χώρος με τεράστια αξία, για μένα αυτό που είναι ακόμα πιο ωραίο στην Ακαδημία Πλάτωνος είναι η γειτονιά γύρω από τον ίδιο τον χώρο. Αυτό που είναι ακόμα πολύ ζωντανό σε πολλά μέρη της Αθήνας είναι η έννοια της γειτονιάς και αυτό είναι που πρέπει να αναδειχθεί δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Ένας αρχαιολογικός χώρος ο οποίος είναι νεκρός έχει μικρή αξία, ένας αρχαιολογικός χώρος όμως που είναι μέσα σε μια γειτονιά που ζει, που αναπνέει, που ο κόσμος εμπλέκεται σε αυτό, κάνει δράσεις γύρω από αυτόν τον χώρο είναι αυτό το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε. Αυτό λοιπόν το οποίο κάναμε είναι τη σήμανση για να ξέρει ο κόσμος που βρίσκεται και τι είναι και τι ήταν αυτός ο χώρος, που δεν υπήρχε αυτό το πράγμα μέχρι τώρα, κάναμε διάφορες εργασίες υποδομής όπως το να μπουν οι τουαλέτες, να μπει ένα φυλάκιο το οποίο έπρεπε να υπάρχει εκεί πέρα πράγματα τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι τότε. Μεταφέρουμε τα αρχαία, τις αποθήκες των αρχαίων και γκρεμίζουμε κάποια από τους χώρους κόβανε αυτή τη περιοχή σε δύο κομμάτια, αν θέλετε, σχεδιάζονται οι αλλαγές στη κίνηση οι οποίες δεν είναι εύκολες, υπάρχει μια συμφόρηση εκεί πέρα αλλά θα βρούμε μια λύση για αυτό και σχεδιάζεται και το νέο μουσείο των Αθηνών το οποίο πραγματικά θα είναι ένας πάρα πολύ ωραίος χώρος και παρότι καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αρκετά μουσεία και υπάρχει μια συζήτηση για το αν θα πρέπει να έχουμε άλλο ένα, η πραγματικότητα είναι ότι θα είναι ένας χώρος…

Δημοσιογράφος: Ποτέ δεν είναι αρκετά τα μουσεία…

Π. Γερουλάνος: Ποτέ δεν είναι αρκετά τα μουσεία αλλά το συγκεκριμένο μουσείο θα είναι ένας πάρα πολύ ζωντανός χώρος γιατί τότε μπορεί να έρχονται σχολεία, πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο για να κάνουνε επιμορφώσεις εκεί πέρα…

Δημοσιογράφος: Σε ένα άλλο μουσείο θα σας πάω εγώ, σε αυτό που υπάρχει, στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι ένα από τα δέκα ίσως σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, ίσως το μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει μόνο δικά του εκθέματα που περιλαμβάνουν από τη Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι τη Κλασική. Αριστουργήματα. Είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζει ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στο κόσμο; Η εξωτερική του κατάσταση να ξεκαθαρίσουμε.

Π. Γερουλάνος: Ακριβώς θα ήθελα να το ξεκαθαρίσουμε διότι στο εσωτερικό υπήρχε η επανέκθεση που έγινε με το ΕΣΠΑ και τώρα ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει και την έκθεση που γίνεται, που νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ ωραία, για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και το ναυάγιο το οποίο έφερε στο φως όλα αυτά τα πολύ ωραία πράγματα. Η δουλειά που γίνεται μέσα είναι πάρα πολύ ουσιαστική και είναι σίγουρα ένα από τα μουσεία τα οποία έχει πολύ δυναμική παρουσία στο εξωτερικό κλπ, τα πράγματα που είναι εκεί είναι καταπληκτικά. Τώρα σε ότι αφορά τον εξωτερικό χώρο, η κατάσταση είναι απολύτως απαράδεκτη. Η κατάσταση όμως είναι απολύτως απαράδεκτη για αυτό που είπα πριν, δεν μπορεί να περιμένεις, ούτε η λογική σου να είναι ότι πάω μαζεύω με μια σκούπα τους ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν από την εξάρτηση τους στα ναρκωτικά και τους πάω και τους βάζω σε ένα στρατόπεδο. Έπρεπε να δημιουργηθούν υποδομές. Αυτό το οποίο έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και αυτό είναι προς τιμήν του Υπουργείου Υγείας είναι ότι οι λίστες της ντροπής που ξέραμε παλιά έχουν εξελιχθεί στη περιφέρεια και η δουλειά που γίνεται στην Αθήνα τώρα με τον καινούργιο ΟΚΑΝΑ που ανοίγουμε στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να μειώνουν πάρα πολύ τους χρόνους αναμονής για τα υποκατάστατα. Αυτό είναι μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά και μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών στο κέντρο και αν δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα στο Μουσείο θα ήτανε εντελώς διαφορετική η περιοχή. Ήδη πιστεύω ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα δούμε μια αλλαγή στον χώρο γύρω από το μουσείο, αυτό το οποίο όμως παραμένει το μεγάλο όραμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τα χρήματα να γίνει…

Δημοσιογράφος: Η επέκταση;

Π. Γερουλάνος: Είναι η επέκταση ή να γίνει ένα καινούργιο μουσείο το οποίο πραγματικά να συμβολίζει αυτό το οποίο έχει να δώσει η Ελλάδα σαν αρχαιολογική κληρονομιά. Όπως ξέρετε το νέο Μουσείο Ακρόπολης απέδειξε περίτρανα ότι τέτοιοι χώροι γίνονται αγαπητοί και από το Ελληνικό κοινό και από τους ξένους, το νέο Μουσείο Ακρόπολης προβάλλει την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο με καταπληκτικό τρόπο…

Δημοσιογράφος: Μα, την 25η Μαρτίου που ήταν και δωρεάν η είσοδος είχαμε τουλάχιστον 5.000 επισκέπτες, Έλληνες κυρίως, ήταν και Κυριακή…

Π. Γερουλάνος: Μα και βέβαια, είναι καταπληκτικό. Και δεν υπάρχει ξένος που να τον έχω πάει εκεί πέρα ο οποίος να μη φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις και μάλιστα ένα πράγμα το οποίο κάνεις και για να αλλάξουμε και την εικόνα είναι ότι φέρνουμε δημοσιογράφους από το εξωτερικό και αφότου τους δείξουμε ότι η Αθήνα είναι μια πολύ διαφορετική πόλη από αυτή που βλέπουμε στα μόνιτορ της τηλεόρασης, καταλήγουμε με ένα γεύμα στο νέο Μουσείο Ακρόπολης από το οποίο φεύγουν μαγεμένοι από αυτό το οποίο βλέπουν και καταλαβαίνουν όλοι την προοπτική που έχει η Αθήνα, όταν βγούμε από αυτή την ύφεση η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, όταν φτιάξουμε το κέντρο και μπορέσουμε και κάνουμε τις αλλαγές των υποδομών που λέω ότι χρειάζονται…

Δημοσιογράφος: Πόσο μακρινό μου φαίνονται αυτά που μας λέτε… είναι τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν…

Π. Γερουλάνος: Ξέρετε, δεν είναι τόσο όσο νομίζετε. Σας λέω, έχω δει πόλεις οι οποίες καταστράφηκαν πολύ χειρότερα από ότι η Αθήνα, από τα κοινωνικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπισαν και είδα πως γυρνούν. Το φως έρχεται μετά από το πιο βαθύ σκοτάδι και νομίζω ότι έχουμε περάσει τη χειρότερη περίοδο της Αθήνας. Οι εντάσεις που έχουνε δημιουργηθεί, δημιουργούν ένα κλίμα στο οποίο κανείς δεν θέλει να φτιάξουν ή κανείς δεν ενεργεί ώστε να φτιάξουν τα πράγματα, όμως υπάρχουν και ομάδες πολιτών και προσπάθειες που γίνονται και στο επίπεδο του Δήμου και στο επίπεδο των υπουργείων που σιγά σιγά βλέπει κανείς ότι αναδεικνύονται τα πράγματα τα οποία αξίζουν στην Αθήνα. Θα αλλάξουν τα πράγματα πριν το καταλάβουμε, αλλά μέχρι τότε πάντα οι εικόνες αυτές τις οποίες βλέπουμε θα είναι ένα πισωγύρισμα. Πολύ συχνά βλέπω ότι πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβαίνει ένα γεγονός και νομίζεις ότι τα πράγματα είναι ακόμα πολύ άσχημα. Για παράδειγμα, είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA τον κ. Πλατινί, ο οποίος έλεγε ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν του έχουν έρθει στημένοι αγώνες από την Ελλάδα. Είχε πάρει την αναφορά…

Δημοσιογράφος: Του ήρθαν οι άλλες εικόνες μετά όμως από το ΟΑΚΑ και θα ενθουσιάστηκε …

Π. Γερουλάνος: Θα σας πω ότι ήταν πρώτη φορά που πήρε την αναφορά της αστυνομίας και από εκεί έβλεπε ότι μειώνεται η βία στα γήπεδα και το Σαββατοκύριακο αφότου είχαμε αυτή τη συζήτηση έγινε αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ που βεβαίως τα σκεπάζει όλα και δείχνει ότι πόση ακόμη δουλειά έχουμε να κάνουμε μπροστά μας.

Δημοσιογράφος: Υπήρξε όμως και μια επαναχώρηση στο νομοσχέδιο που κάνατε.

Υπουργός: Όχι., …και ειδικά εδώ πρέπει να σας πω,ότι ο αγώνας αυτός…
Δημοσιογράφος: Για να σας εξηγήσω τι εννοώ, σε ότι αφορά και στην αυτοδιοίκηση, στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

Π. Γερουλάνος: Όχι, εμείς έχουμε πει το εξής : Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία η πολιτεία οφείλει να παρακολουθήσει. Οφείλει να βεβαιώνεται, ότι προστατεύεται ο Έλληνας αθλητής, ο Έλληνας οπαδός, το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου σταματά εκεί που αρχίζει το συμφέρον του πολίτη. Λοιπόν, εμείς λέμε, ότι εάν δούμε από τη μεριά της ΕΠΟ και από τη μεριά της διοργανώτριας αρχής, ότι υπάρχουν οι ποινές και πέφτουν οι ποινές που πρέπει να πέσουν για κάποια παραπτώματα, τότε δεν έχει κανένα λόγο η πολιτεία να μπει. Όταν δεν υπάρχουν αυτά από την πλευρά τους, τότε εμείς επεμβαίνουμε και βάζουμε αυτές τις ποινές. Αυτό το οποίο τους είπαμε λοιπόν, γι αυτές τις ποινές, βάλτε τις εσείς στο πειθαρχικό σας δίκαιο και εμείς θα τις βγάλουμε. Και τι έγινε; Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι, ότι στο χώρο του ποδοσφαίρου, η πολιτεία έχει πάρει μία γραμμή, έχει αποφασίσει προς τα πού θέλει να πάει, αυτό το οποίο δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς, είναι ότι δεν ήμασταν συνεπείς σε αυτή τη στάση, την έχουμε κρατήσει από τότε που ξεκινήσαμε και προσπαθούμε να πείσουμε όλο τον κόσμο, πράγμα δύσκολο, ότι μία μέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να είναι πολύ πιο προσοδοφόρο, πολύ πιο αναπτυξιακό αν θέλετε κ.λπ., εάν εξυγιανθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το ποίο έχουμε, είναι να πείσουμε όλο τον κόσμο, να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση . Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, απλώς κάθε τόσο έχουμε ένα πισωγύρισμα, το οποίο κάνει την δουλειά μας ακόμα πιο δύσκολη.

Δημοσιογράφος: Και μια που ήρθαμε σε αυτό το θέμα του ποδοσφαίρου, αφού έγιναν τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ, εσείς τι λέτε έπρεπε να γίνει η επόμενη αγωνιστική κανονικά;

Π. Γερουλάνος: Ναι. Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνία μας από κάποιες μειοψηφικές ομάδες ακραίες, να αφήσουν να σταματάνε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ήττα που μπορείς να υποστείς.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά και να κρύψουμε όμως το πρόβλημα …

Π. Γερουλάνος: Καθόλου δεν κρύψαμε το πρόβλημα, αντίθετα οι ποινές οι οποίες πέσανε, ήταν και οι ποινές από την αθλητική δικαιοσύνη και η τακτική δικαιοσύνη έχει επαλειφθεί των ανθρώπων οι οποίοι συνελήφθησαν και ο ΟΠΑΠ ήρθε και έβαλε ρήτρες βίας πάνω σε αυτά. Είναι η πρώτη φορά που όλο αυτό το πράγμα το οποίο έχουμε φτιάξει τον τελευταίο χρόνο, ήρθε και έδειξε πραγματικά τη δύναμη που έχει να αλλάξει τα πράγματα. Οι ποινές που πέσανε, δεν έχουν ξαναπέσει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό να το δούμε, ότι ο καινούργιος νόμος που κάναμε, οι ρήτρες βίας στον ΟΠΑΠ, το καινούργιο αθλητικό δίκαιο το οποίο έχει περάσει η ΕΠΟ, όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία δουλέψαμε τον τελευταίο χρόνο, έχουν αρχίσει τώρα να δείχνουν τη δύναμή τους . Εγώ νομίζω, ότι μετά από τις ποινές που πέσανε, θα σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά οι διοικήσεις, αν θα επιτρέψουν ποτέ αλλού, τέτοιου είδους γεγονότα. Είναι κάτι, που πραγματικά δεν το αντέχουν πια οι ομάδες το κόστος.

Δημοσιογράφος: Πάντως, όπως δείχνουν και τα προβλήματα που έχουν αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός, που έχει η ΑΕΚ, που έχουν οι μεγάλες ομάδες, που δεν βρίσκουν αυτή τη στιγμή αγοραστές, που δεν βρίσκουν ανθρώπους να βάλουν λεφτά και αυτό νομίζω αποτυπώνει την κατάσταση που ζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Π. Γερουλάνος: Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο. Αυτή τη στιγμή ένα από τα πράγματα που πιέζει η ΟΥΕΦΑ πολύ, είναι το θέμα του financial fair play και αυτό το οποίο είναι πραγματικά δύσκολο για την ΟΥΕΦΑ, είναι ότι αυτή τη στιγμή, σε ένα χρόνο μέσα, οι ομάδες οι ευρωπαϊκές έχασαν 1,3 δις ευρώ. Το ποδόσφαιρο εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που είχε μέχρι τώρα, που ήταν η βία, το ντόπινγκ και η διαφθορά, στημένοι αγώνες – δηλαδή, τώρα προσετέθη και το γεγονός, ότι οι περισσότερες από τις ομάδες, ακόμα και τα πιο γνωστά ονόματα δεν μπορούν να βγάλουν τα λεφτά τους. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα προβλήματα έχουν διογκωθεί τόσο πολύ, που παύουν να είναι προβλήματα του ποδοσφαίρου και έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολο στο ποδόσφαιρο να το αντιμετωπίσει μόνο του. Και ήταν πολύ ενδιαφέρον ότι Πλατινί στην τελευταία συνάντηση που έγινε με την Ε.Ε., έκανε μία έκκληση προς τις κυβερνήσεις και είπε, σας παρακαλούμε βοηθείστε τα προβλήματα αυτά έχουν ξεπεράσει τα όρια του ποδοσφαίρου. Και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή στάσης για έναν οργανισμό όπως είναι η ΟΥΕΦΑ που μέχρι τώρα ήταν πάρα πολύ επιφυλακτική να ζητήσει τη βοήθεια της πολιτείας γι αυτά τα θέματα . Αλλά καταλάβανε ότι και το ντόπινγκ και οι στημένοι αγώνες, έχουν ξεφύγει από τα σύνορα μιας χώρας, έχουν ξεφύγει από τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι πολύ μεγαλύτερα θέματα και το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ομάδων, έχει ξεπεράσει τα όρια. Σε λίγο δεν θα μπορεί να σταθεί καμία ευρωπαϊκή ομάδα, όχι μόνο οι ελληνικές.

Δημοσιογράφος: Να γυρίσουμε λίγο στο θέμα των μουσείων και στις δύο κλοπές μετά το διάλειμμα; Να μεταφέρουμε λοιπόν μία ερώτηση των πολιτών που θα κάναμε και εμείς, με τις δύο κλοπές επί των ημερών σας, στην Εθνική Πινακοθήκη και στην Αρχαία Ολυμπία. Υπάρχει κάτι νεώτερο;

Π. Γερουλάνος: Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο το οποίο μπορούμε να πούμε στον αέρα . Νομίζω, ότι η αστυνομία έχει δείξει, ότι όταν ψάχνει τέτοια θέματα, έχει αρκετά καλά αποτελέσματα . Θέλω να πιστεύω, ότι και εδώ θα καταφέρουν να βρουν κάποια από τα πράγματα τα οποία εκλάπησαν. Ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη η περίοδος αυτή και για το υπουργείο …

Δημοσιογράφος: Υποβάλατε και την παραίτησή σας.

Π. Γερουλάνος: Είχα παραιτηθεί τότε, γιατί πιστεύω ότι όταν χτυπηθεί ένα μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι η Ολυμπία, οφείλει ο υπουργός Πολιτισμού να παραιτηθεί. Παρόλα αυτά, πιστεύω, ότι η διαδικασία, αυτό το οποίο έγινε, ανέδειξε αρκετά τα προβλήματα τα οποία έχουν τα μουσεία, τα οποία δεν είναι μόνο προσωπικού, είναι και διαδικασιών, είναι πράγματα τα οποία μπορούμε να διορθώσουμε, να τα κάνουμε καλύτερα και έτσι από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε μία προσπάθεια, πρώτα από όλα να αυξήσουμε την ετοιμότητα των υπαλλήλων. Κανείς δεν πίστευε…

Δημοσιογράφος:…την έλλειψη προσωπικού που καταγγέλλουν;

Π. Γερουλάνος: Κανένα από τα δύο κρούσματα που είχαμε, καταρχήν για να μην παρεξηγηθώ, ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν και όσο περισσότερους υπαλλήλους έχεις, τόσο το καλύτερο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως και στις δύο υποθέσεις, το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε, δεν δημιουργήθηκε από την έλλειψη προσωπικού, απλώς για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Αυτό το οποίο συνέβη, ήταν οι κακές διαδικασίες, η μη τήρηση των διαδικασιών, οι οποίες άφησαν αδυναμίες στα συστήματα. Δηλαδή, στην Πινακοθήκη κτύπησε κανονικά ο συναγερμός. Ο συναγερμός είπε ότι υπήρχε άνθρωπος μέσα στο μουσείο. Η αντίδραση δεν υπήρξε επαρκής.

Δημοσιογράφος; Άρα υπήρξε λάθος…

Π. Γερουλάνος: Δεν μπορώ να πω ακόμα, υπάρχει μία ΕΔΕ η οποία θα αποφασίσει.

Δημοσιογράφος: Και στην Αρχαία Ολυμπία είχαμε κάποια παρόμοια πράγματα.

Π. Γερουλάνος: Στην Αρχαία Ολυμπία στην αρχή είπαν ότι με ένα σφυράκι μπορείς να σπάσεις το γυαλί. Το είδα με τα ίδια τα μάτια μου, τα γυαλιά αυτά είναι θηριώδη και τα έσπασαν με μία βαριοπούλα για να ανοίξουν μία μικρή τρύπα να βάλουν τα χέρια τους μέσα να κλέψουν αυτά που έκλεψαν, χτύπησαν αυτά τα τζάμια επτά φορές. Είναι τζάμια αλεξίσφαιρα . Το πρόβλημα όμως το οποίο υπήρξε είναι, ότι αντί να υπάρχει μία οδηγία που λέει ότι, δεν θα μπει ένας φύλακας μέσα μόνος του μέσα στο μουσείο να ανοίξει..

Δημοσιογράφος: Μπήκε ένας, αντί για τρεις.

Π. Γερουλάνος: Μπήκε ένας αντί για τρεις και στο κενό που υπήρχε ανάμεσα, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου χτύπησαν οι κλέφτες. Δεν σημαίνει ότι οι φύλακες δεν φτάνουν, σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει κάποιος φύλακας μέσα μόνος του, έστω και για 10 λεπτά να φυλάει το μουσείο μόνος του. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, πέρα από όλα τα άλλα τα οποία έχουν ακουστεί, να δούμε τις διαδικασίες πολύ σοβαρά και να δούμε που αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα. Και το κύριο πρόβλημα το οποίο υπάρχει, είναι μία χαλαρότητα, η οποία δεν μπορεί πλέον να τη θεωρήσει κανείς δεδομένη. Τα μουσεία μας πλέον, πρώτη φορά χτυπήθηκαν από ανθρώπους με όπλα, αυτό ήταν ένα ταμπού παλιά, όπως λέγανε και στο υπουργείο την δεκαετία του ΄60, μπορεί ο κόσμος να είχε πολύ λιγότερα χρήματα, αλλά ποτέ κανείς δεν σκεφτόταν, ότι μπορεί να πάει να κτυπήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά .Αλλά αν αυτά τα ταμπού έχουν ξεπεραστεί από τους ανθρώπους οι οποίο κάνουν τέτοιες ενέργειες, τότε και εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Είναι η πρώτη φορά που κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή και αυτό ότι και να μου πείτε είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε.

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν είναι χαλαρότητα, αν είναι λάθος συγκεκριμένων υπαλλήλων, δεν ξέρω αν είναι λόγω έλλειψης προσωπικού, πάντως και τα δύο περιστατικά…

Π. Γερουλάνος: Ένα λεπτό, δεν θέλω να τα ρίξω στους υπαλλήλους…η διαδικασία, είναι δική μας ευθύνη, δεν είναι ευθύνη του υπαλλήλου η διαδικασία…

Δημοσιογράφος: Ασφαλώς. Εκείνο πάντως που μένει και στον Έλληνα πολίτη, είναι ότι πέρα από όλα τα άλλα που συμβαίνουν στη χώρα, ότι βρίσκεται στο αποκορύφωμα μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και με αυτά και ντροπιάζεται και αισθάνεται πολύ άσχημα ..

Π. Γερουλάνος: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Δημοσιογράφος: Έτσι δεν είναι ; Επομένως, το να βρεθούν και οι ένοχοι, το να αποδοθούν ευθύνες, είναι ένα ζήτημα μείζον και ένα μήνυμα και προς την κοινωνία

Π. Γερουλάνος: Το μείζον καταρχήν, ήταν να μην γινόταν η κλοπή. Αλλά βεβαίως αφού έχει γίνει, βεβαίως το επόμενο είναι να πιαστούν και να δικαστούν.

Δημοσιογράφος: Πάμε λοιπόν στο επόμενο μήνυμα. Έχουμε μία ερώτηση από το φίλο μας το Γιάννη, ο οποίος λέει τι γίνεται με την Κρατική Σχολή Χορού. Φέτος δεν έγινε έναρξη, ούτε πήρε επιχορήγηση, παρόλο που ανήκει στο ΥΠΠΟ. Δεν είναι μόνο η Κρατική Σχολή Χορού, υπάρχει μεγάλο θέμα με τις επιχορηγήσεις, τα θέατρα, έχουν κλείσει πολλά θέατρα.

Π. Γερουλάνος: Όχι, ένα λεπτό. Είναι διαφορετικό το καθένα. Είναι άλλο το θέμα των επιχορηγήσεων ιδιωτικών φορέων όπως είναι τα θέατρα και είναι άλλο οι επιχορηγήσεις σε κρατικούς φορείς . Πρέπει να σας πω και λέω ότι τα δύο είναι διαφορετικά, γιατί πρέπει η πολιτεία να τα αντιμετωπίζει.

Δημοσιογράφο: Είναι εξίσου σημαντικά όμως.

Π. Γερουλάνος: Ας πάρουμε τα θέατρα. Αυτό το οποίο είχαμε παλιά στο υπουργείο, είναι μία κατάσταση, όπου καθόταν πάνω σε ένα πορτοφόλι χρημάτων ο υπουργός, όσα και αν ήταν αυτά, τα οποία τα μοίραζε κατά βούληση και όλες οι επιχορηγήσεις είχαν μία πικρή γεύση ρουσφετολογικών σχέσεων μεταξύ του ποιος παίρνει λεφτά και του υπουργού. Αυτό εμείς θέλουμε να το σταματήσουμε.

Δημοσιογράφος: Και με ποια κριτήρια δηλαδή ;

Π. Γερουλάνος: Άλλοτε γινόντουσαν με σωστά κριτήρια και άλλοτε γινόντουσαν με λιγότερο σωστά κριτήρια για να μην πούμε μεγαλύτερες κουβέντες. Αυτό το οποίο είπαμε εμείς, είναι ότι οτιδήποτε γίνει, πρέπει να γίνει με διαφάνεια και έτσι κάναμε το μητρώο και των επιχορηγούμενων φορέων αλλά κάναμε και την διαδικασία για την επιχορήγηση του θεάτρου, όπου είπαμε το εξής: Εμείς θέλουμε αυτά τα πέντε πράγματα, δίνουμε βαθμούς για όποιο θέατρο τα πληροί …

Δημοσιογράφος: Ποια είναι αυτά τα πέντε πράγματα;

Π. Γερουλάνος: Ας πούμε, μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε νέες θεατρικές ομάδες, νέους ανθρώπους, μας ενδιαφέρουν θέατρα τα οποία βγαίνουν στην περιφέρεια, μας ενδιαφέρουν μεγαλύτερα σχήματα και όχι μικρά, γιατί είναι μία επένδυση, δηλαδή ένα μεγάλο θεατρικό σχήμα θα έχει και άλλους υπαλλήλους, θα ζήσει μια ολόκληρη κοινωνία γύρω από το θέατρο που ανεβάζουν, δεν είναι ένα μονόπρακτο ας πούμε, το οποίο μπορεί να είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας. Θέλουμε δηλαδή να έρθουμε και τα λεφτά που βάζουμε να πιάνουν τόπο. Λοιπόν, κάναμε αυτό το μητρώο στο οποίο είναι πλέον πολύ ξεκάθαρο και ποιες είναι οι δικές μας προτεραιότητες και τι ζητάει ο καθένας και ποιο είναι το ιστορικό του και τι παίρνει και τι τελικά κάνει με αυτά τα λεφτά τα οποία παίρνει. Αν δεν γίνει αυτό, μετά δεν μπορεί να έρθει ο πολίτης και να κρίνει τον υπουργό. Λοιπόν εμείς τι κάναμε; Βγάλαμε ένα κομμάτι εξουσίας από το γραφείο του Υπουργού, το περάσαμε στον κόσμο του θεάτρου ο οποίος βάζει τα κριτήρια και κρίνει την κάθε ομάδα και κρινόμαστε πλέον εμείς από το τελικό αποτέλεσμα το οποίο φέρνουμε.

Δημοσιογράφος: Εσείς είστε ικανοποιημένος από τα λεφτά που δόθηκαν;

Π. Γερουλάνος: Όχι. Μα προφανώς δεν είσαι ποτέ ικανοποιημένος από τα λεφτά που δίνονται.

Δημοσιογράφος: Εσείς πιστεύετε ότι αδικήθηκαν κάποια θέατρα…

Π. Γερουλάνος: Όχι. Εγώ δεν πιστεύω ότι αδικήθηκαν τα θέατρα, τουλάχιστον πιστεύω ότι αυτό το οποίο έγινε, είναι για πρώτη φορά πάρα πολύ ξεκάθαρο. Μπορούμε να εξηγήσουμε πια ποιος πήρε χρήματα και γιατί. Και μάλιστα θα κριθούμε από τα χρήματα τα οποία βάλαμε, αν πληρούν αυτά τα οποία θέλαμε να πετύχουμε στην αρχή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι η καθαρή διαδικασία, η διαδικασία η οποία είναι ξεκάθαρη σε όλους, είναι αυτή η οποία κρίνεται και τελικά κρίνονται οι πολιτικές σου προτεραιότητες. Μέχρι τώρα δεν μπορούσες να κρίνεις ποτέ τις πολιτικές προτεραιότητες ενός υπουργού, διότι όλα τα χρήματα τα οποία δινόντουσαν, δεν δινόντουσαν με ξεκάθαρο τρόπο και για ξεκάθαρους λόγους. Είναι τεράστια αλλαγή φιλοσοφίας, αυτή στο υπουργείο και αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε, ότι αφήνουμε ένα κεκτημένο πλέον στον κόσμο του θεάτρου ο οποίος οφείλει να απαιτήσει, αυτού του είδους η διαφάνεια να υπάρχει σε όλες τις επιχορηγήσεις, αλλιώς θα γίνονται πάντα οι επιχορηγήσεις ανάλογα με τις σχέσεις του υπουργού με το όποιο θέατρο και αυτό είναι λάθος.

(Διάλειμμα)

Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι, θα είστε υποψήφιος στις εκλογές;

Π. Γερουλάνος: Θα ήθελα. Αλλά γι αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε το κόμμα.

Δημοσιογράφος: Πότε θα αποφασίσει το κόμμα;

Π. Γερουλάνος: Το κόμμα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις υποψηφιότητες και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα αποφασιστούν.

Δημοσιογράφος: Έπρεπε να πάμε σε εκλογές;

Π. Γερουλάνος: Κατ΄ εμέ όχι. Νομίζω ότι έπρεπε να τελειώσει αυτό το έργο. Ήδη αυτό το οποίο γίνεται με τα τελευταία νομοσχέδια, είναι απολύτως απαράδεκτο . Ο τρόπος με τον οποίο βάζουμε 15 νομοσχέδια μέσα σε ένα, ο τρόπος που διαπραγματευόμαστε τα άρθρα, ο τρόπος με τον οποίο συζητάμε, είναι μία διαδικασία η οποία είναι πιεσμένη. Όταν οι διαδικασίες είναι πιεσμένες, γίνονται λάθη και αυτή τη στιγμή και αυτό που θα έπρεπε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, είναι να έχει λίγο ακόμη χρόνο να ολοκληρώσει το έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει. Αυτά τα πράγματα, δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται έτσι . Είμαι από τους ανθρώπους ο οποίος έχω κατηγορηθεί ότι αργώ σε μερικές αποφάσεις, αλλά τουλάχιστον στο τέλος αυτό το οποίο βγαίνει σαν έργο είναι ολοκληρωμένο και έχει γίνει μία σοβαρή συζήτηση πάνω σε κάθε άρθρο και ξέρει ο καθένας γιατί περνάμε ένα νομοσχέδιο Α και όχι ένα νομοσχέδιο Β. Αυτού του είδους οι διαδικασίες κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν γίνονται. Και αυτό το οποίο έχω δει στα τελευταία υπουργικά συμβούλια, ότι ο καθένας προσπαθεί να πιέσει προς μία κατεύθυνση, ή προς μία άλλη, είναι κάτι το οποίο είναι λάθος, είναι ανεύθυνο και πολύ φοβάμαι ότι, θα οδηγήσει και σε λανθασμένες αποφάσεις. Το λέω αυτό, για να πω ότι αυτά που πρέπει να πάρουμε σαν απόφαση, θέλουν ακόμα λίγο χρόνο και η εμμονή ενός κόμματος μόνο και αυτό είναι της Ν.Δ. να πάμε άμεσα σε εκλογές, επειδή βλέπει τα ποσοστά της να πέφτουν, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα πράγματα τα οποία προσπαθούμε να περάσουμε.

Δημοσιογράφος: Πάντως και τα δικά σας ποσοστά δεν είναι στα καλύτερά τους, 18% δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Δεν θυμάμαι το 43% του 2009 για να κάνω σύγκριση, αυτό το έχουμε αφήσει πολύ πίσω (γέλια). Υπάρχει περίπτωση πιστεύετε, να πάρετε αυτοδυναμία;

Π. Γερουλάνος: Αυτό το οποίο πιστεύω είναι, ότι αυτή τη στιγμή βλέπει κανείς ότι, μετά από 3 χρόνια πάρα πολύ δύσκολων αποφάσεων, αποφάσεων οι οποίες έθιξαν πολύ κόσμο και απογοήτευσαν πάρα πολύ κόσμο. Τρία χρόνια, 2,5 ουσιαστικά, όπου τα πιο δύσκολα θέματα τα οποία δεν είχε αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία την τελευταία 20ετία, αντιμετωπίστηκαν σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον. Το ΠΑΣΟΚ αναπνέει, το ΠΑΣΟΚ έχει δυναμική, έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει το κλίμα και εν πάση περιπτώσει να πολεμήσει τη Ν.Δ. πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό, κάτω από αυτές τις συνθήκες δείχνει, ότι η Ν.Δ. με τις αλλαγές που έχει κάνει, με τις «τούμπες» που έχει κάνει κατά καιρούς στα διάφορα θέματα, έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της. Ο κόσμος κοιτάει και έχει μείνει άναυδος, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης …

Δημοσιογράφος: Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χάσει την αξιοπιστία του;

Π. Γερουλάνος: Μια βεβαίως. Όχι, αυτό το οποίο λέω, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε αποφάσεις, η Ν.Δ. τι έκανε και έχασε την αξιοπιστία της; Το ΠΑΣΟΚ πήρε αποφάσεις οι οποίες ήταν αντιλαϊκές, οι οποίες πολλές έπρεπε να γίνουν ενάντια στο πρόγραμμά του. Κανείς δεν βάζει στο πρόγραμμά του…

Δημοσιογράφος: Άρα ήταν σωστές παρόλα αυτά;

Π. Γερουλάνος:… Κανείς δεν θέλει να βάλει στο πρόγραμμά του μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ήταν σωστές κάτω από αυτές τις συνθήκες. Στις συγκεκριμένες συνθήκες, η ελληνική οικονομία είχε φθάσει σε σημείο να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Δημοσιογράφος: Για τις οποίες συνθήκες όμως, δεν είχε καμία ευθύνη το ΠΑΣΟΚ;

Π. Γερουλάνος: Βεβαίως και έχει, μα δεν λέω αυτό. Λέω όμως, ότι εμείς πήραμε δύσκολες αποφάσεις, σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή και πληρώνουμε ένα κόστος το οποίο οφείλουμε να πληρώσουμε και δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα, ποιο κόστος πήρε η Ν.Δ. Μάλλον ξέρω πολύ καλά ποιο κόστος είναι…

Δημοσιογράφος: Και αυτοί πληρώνουν τα δικά τους λάθη.

Υπουργός: Αυτό το οποίο πληρώνει η Ν.Δ. είναι το γεγονός ότι ξεκίνησε με το να υπόσχεται ένα πράγμα, ότι είναι αντιμνημονιακή, μετά έγινε μνημονιακή, ήταν υπέρ του ενός πράγματος και μετά έκανε πάλι «τούμπα». Αυτό το πράγμα την έχει απαξιώσει . Το να είσαι στην αντιπολίτευση σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, που η κυβέρνηση παίρνει τόσο δύσκολες αποφάσεις και να μείνεις προσκολλημένος σε αυτά τα ποσοστά και να βλέπεις αυτά τα ποσοστά να μειώνονται, σου δείχνει ότι η αξιοπιστία του κόμματος είναι μηδενική με την εκλογική του βάση και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Κάτω από αυτές λοιπόν τις συνθήκες συγκεκριμένα, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγηθεί σε μια αρκετά σημαντική ανάκαμψη, να κερδίσει πάλι αρκετά ποσοστά ….

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ που μιλάνε αυτή τη στιγμή και για πιθανότητες να έρθει πρώτο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος για παράδειγμα, η κ. Γεννηματά που είναι τώρα εκπρόσωπος Τύπου.

Π. Γερουλάνος: Πρέπει να σας πω το εξής: Ότι έχω δει δημοσκοπήσεις πολλές φορές και έχω δει τι τελικά βγάζει η κάλπη. Ούτε εγώ θα το απέκλεια και δεν θα το απέκλεια, ακριβώς επειδή βλέπω, ότι ένα κόμμα το οποίο θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχει απογειωθεί όπως η Ν.Δ. καταποντίζεται και ένα κόμμα το οποίο θα έπρεπε να έχει καταποντιστεί, έχει ακόμα δυνάμεις να παλέψει με την ελληνική κοινωνία κατά βάση, γιατί είναι η μόνη αξιόπιστη κεντροαριστερή λύση. Και ο κόσμος αυτό το πράγμα το σέβεται. Ξέρει πολύ καλά ο κόσμος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να πάρει αυτές τις αποφάσεις, έπρεπε να πάρει αυτές τις αποφάσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Η τελευταία διετία δεν μπορεί να θεωρηθεί …

Δημοσιογράφος: Εμείς από ότι βλέπουμε πάντως που είμαστε μέσα στην ενημέρωση από το πρωί έως το βράδυ, ο κόσμος δεν κατανοεί ότι έπρεπε να πάρετε αυτές τις αποφάσεις .

Π. Γερουλάνος: Το ξέρω και αυτό είναι μία τεράστια αποτυχία του ΠΑΣΟΚ αυτό τον καιρό γιατί κοιτάξτε, τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον για να μην πούμε παραπάνω, η ελληνική οικονομία, ήταν μία κρατικοδίαιτη οικονομία, βασισμένη πάνω στην κατανάλωση . Έτσι αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία. Είμαστε μία καθαρά καταναλωτική κοινωνία, αλλάξαμε τις συνήθειές μας μέσα σε 10-20 χρόνια ριζικά . Εκεί που κάποτε αποταμίευε ο Έλληνας πολίτης για να σπουδάσει το παιδί του, ξαφνικά βρέθηκε υπερχρεωμένος για να αγοράσει καταναλωτικά αγαθά, δεύτερο σπίτι, αυτοκίνητο κ.ο.κ. Αυτό είναι μία εντελώς άλλη νοοτροπία από αυτό το οποίο ζούσαμε ως Έλληνες παλιότερα και αυτό το μοντέλο, έφθασε στο χείλος του γκρεμού.

Δημοσιογράφος: Μάλλον γκρεμίστηκε, γιατί όλα άλλαξαν βίαια. Αυτό είναι το ζητούμενο

Π. Γερουλάνος: Για να γυρίσει αυτή η οικονομία από μία τέτοια κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε στο χείλος να μην πληρώνουμε μισθούς, να μην πληρώνουμε συντάξεις και να γίνει μία οικονομία η οποία να είναι παραγωγική …

Δημοσιογράφος: Μα δεν έχει γίνει ακόμη…

Π. Γερουλάνος: Μα δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

Δημοσιογράφος: Το ΠΑΣΟΚ όμως πιστεύετε ότι μπορεί να το κάνει αυτό.

Π. Γερουλάνος: Περιμένετε ποιο; Την μεταστροφή; Η πρώτη κίνηση της μεταστροφής, αυτό το οποίο λέει ο κόσμος και δικαίως λέει ότι πατήσαμε το φρένο της ελληνικής οικονομίας, βέβαια έπρεπε να πατηθεί το φρένο γιατί αλλιώς φουντάραμε. Και όταν λέω φουντάραμε, εννοώ ότι δεν θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις. Καταλαβαίνετε τι θα σήμαινε αυτό; Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό που αβίαστα λένε κάποιοι να γυρίσουμε πίσω στη δραχμή; Σημαίνει μία εξαθλίωση της μεσαίας τάξης, μία αδυναμία της μεσαίας τάξης να αγοράζει βασικά αγαθά και μία οικονομία η οποία αν σήμερα μοιάζει πάρα πολύ προβληματική, κάτω από τέτοιες συνθήκες, θα ήταν καταστροφική. Λοιπόν χρειάστηκε να παρθούν κάποια μέτρα, τα οποία κανείς δεν θα ήθελε να πάρει. Σας διαβεβαιώ ότι εδώ δεν μπήκα στην πολιτική με την βούληση ή την θέληση να μειώσω κανενός τις συντάξεις. Θα ήταν και τρελό να μπεις να κάνεις αυτό. Μπαίνεις στην πολιτική για να βοηθήσεις, αυτός είναι ο σκοπός. Αλλά, όταν κληρονομήσεις μία κατάσταση, όπως είναι αυτή, και για την οποία προφανώς δεν φταίει μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση, φταίνε πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν που δεν έκαναν τις διορθωτικές κινήσεις που έπρεπε να κάνουν, αναγκάζεσαι να πάρεις αυτά τα μέτρα. Ο κόσμος όμως ξέρει γιατί πάρθηκαν αυτά τα μέτρα και παρότι είναι πάρα πολύ θυμωμένος με το ΠΑΣΟΚ και θα τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, ένα μεγάλο μέρος.

Δημοσιογράφος: …Και από τις δημοσκοπήσεις όταν ήταν πρόεδρος ο Γιώργος ο Παπανδρέου, τώρα στο τέλος έπαιρνε 8%, μόλις έγινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέβηκε στο 18%. Είναι σαν όλοι να βλέπουν στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, τον φταίχτη.

Π. Γερουλάνος: Ναι, καλά, αυτό είναι μια άλλη πολύ μεγάλη κουβέντα.

Δημοσιογράφος: Εσείς τι πιστεύετε; Εννοώ, σαφέστατα δεν πιστεύετε ότι φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά γιατί…

Π. Γερουλάνος: Ένα λεπτό, εγώ έχω μιλήσει για τα λάθη τα οποία έχουμε κάνει και πιστεύω ότι, για αρκετά από αυτά τα λάθη φταίει και ο Γιώργος ο Παπανδρέου, όπως φταίμε και όλοι εμείς που ήμασταν στα επιτελεία του είτε στα κλειστά, είτε ως υπουργοί κλ.π. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν έχεις μία κρίση σαν αυτή, που είναι ουσιαστικά ένας πόλεμος, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συσπειρώσεις την ελληνική κοινωνία γύρω από κοινούς στόχους. Αυτό είναι το οποίο πρέπει να κάνεις…

Δημοσιογράφος: Αυτό όμως έχει να κάνει με το πρόσωπο; Η πολιτική είναι πολιτική. Δηλαδή είναι ένα κόμμα, έχει μία κοινή πολιτική, κοινούς στόχους και προσπαθεί λοιπόν να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους, να βελτιώσει αυτό, να βελτιώσει το άλλο. Είχε λοιπόν ένα πρόεδρο, τώρα έχει έναν άλλο, με τον άλλον πρόεδρο αλλάζουν αυτά;

Π. Γερουλάνος: Σας λέω, οι ευθύνες είναι συλλογικές, αλλά προσωποποιούνται στον αρχηγό του κόμματος. Αυτό είναι στην ιστορία πάντα, πάντα έτσι είναι. Η ουσία του πράγματος είναι όμως, ότι εκείνη την ώρα που έπρεπε να κάνουμε τη δουλειά που χρειαζόταν, να συσπειρώσουμε όλους τους Έλληνες γύρω από εθνικούς στόχους αντιμετώπισης της κρίσης, δεν έγινε αυτό. Αντίθετα την τελευταία διετία, ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε πολύ συχνά είναι τον ένα Έλληνα απέναντι στον άλλο. Το δημόσιο υπάλληλο, απέναντι στον ιδιωτικό, το συνδικαλιστή απέναντι στον άνεργο και τον άνεργο απέναντι στον συνδικαλιστή, τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη . Αυτού του είδους οι κοινωνικές συγκρούσεις που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία, ήταν μία αποτυχία δική μας.

Δημοσιογράφος: Τι έπρεπε να κάνει ο Γιώργος ο Παπανδρέου και δεν έκανε δηλαδή;

Π. Γερουλάνος: Νομίζω., ότι σαν κυβέρνηση, έπρεπε να θέσουμε εθνικούς στόχους και να τους κυνηγήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο, ότι αυτοί οι στόχοι, είναι κάτι που αξίζει τον κόπο και αν πετύχουμε αυτούς τους στόχους, θα δημιουργήσουμε μια καλύτερη συνθήκη για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές. Αυτό έπρεπε να κάνουμε ως κυβέρνηση και δεν το κάναμε. Όπως επίσης, δεν έπρεπε ποτέ να κρυφτούμε πίσω από το μνημόνιο. Πάρα πολλές από τις αποφάσεις που πήραμε ήτανε σωστές. Ο Καλλικράτης ήτανε σωστός, το άνοιγμα των επαγγελμάτων ήταν σωστό…

Δημοσιογράφος: Αν ολοκληρωθεί ποτέ.

Π. Γερουλάνος: Αν ολοκληρωθεί, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ήταν σωστή. Πολλά από αυτά τα πράγματα, ήταν μέσα στο πρόγραμμά μας και πήγαμε και τα βάλαμε μέσα στο μνημόνιο, για να κρυφτούμε πίσω από το μνημόνιο και είπε ο Έλληνας πολίτης πολύ φυσιολογικά, τελικά ποιος κυβερνάει, εσείς ή αυτοί; Μα αυτές ήταν αποφάσεις που ήταν μέσα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτά ήταν τεράστια λάθη που κάναμε αν θέλετε τουλάχιστον επικοινωνιακά ..

Δημοσιογράφος: Υπήρξαν και κάποιοι που είπαν ότι δεν το διάβασαν το μνημόνιο.

Π. Γερουλάνος: Αυτό είναι μία άλλη συζήτηση . Εγώ σας λέω ότι μέσα μνημόνιο, έτσι όπως συντάχθηκε, μπήκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για το οποίο δεν έπρεπε να κρυφτούμε πίσω από το μνημόνιο. Θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι, ότι φέραμε αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι τα υλοποιήσαμε, διότι τα πιστεύουμε. Το θέμα ας πούμε του ενιαίου μισθολογίου, βεβαίως έχει ένα πολιτικό κόστος, αλλά η λογική του είναι ότι είναι δίκαιο. Λοιπόν, γιατί αντί να διατυμπανίσουμε τη δικαιοσύνη που φέρνουμε μέσα στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, πήγαμε και κρυφτήκαμε και είπαμε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση και άρα πρέπει να την τηρήσουμε. Όχι, εγώ δεν ψήφισα αυτό το πράγμα επειδή ήταν μνημονιακή υποχρέωση, το ψήφισα επειδή πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε δίκαιους μισθούς και δεν μπορεί ο ένας υπάλληλος με τον άλλο υπάλληλο που κάνουν την ίδια δουλειά, να έχουν τόσο μεγάλες διαφορές των μισθών, όπως επίσης πιστεύω ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων δημιουργεί θέσεις εργασίας, δεν το ψήφισα επειδή είναι στο μνημόνιο. Γιατί λοιπόν να πάμε να κρυφτούμε; Δικαίως ο Έλληνας πολίτης γύρισε και είπε ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο. Αυτά ήταν τεράστια λάθη και δεν έχω κανένα πρόβλημα να τα παραδεχτώ και πολλά από αυτά είναι βεβαίως και δικά μας λάθη και του αρχηγού μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια μπορείς να το περάσεις σαν μια σκούπα και να πεις ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αντίθετα, εάν δεν είχαν γίνει μερικά από τα πράγματα που έγιναν την τελευταία χρονιά, όχι μόνο δεν θα σωζόταν η ελληνική οικονομία από την κατάρρευση, αλλά και θα συνέχιζε ένας δρόμος ο οποίος ήτανε πάρα-πάρα πολύ ολισθηρός….
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η γνώμη σας κ. Γερουλάνο για τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

Π. Γερουλάνος: Από ποια άποψη; Με τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση παρότι βρεθήκαμε σε αντίπαλα στρατόπεδα στη πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και του κ. Παπανδρέου, είχαμε εξασφαλίσει πάντα έναν τρόπο επικοινωνίας ο οποίος βασιζόταν πάνω στον αλληλοσεβασμό. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το πιο σημαντικό πράγμα στη πολιτική. Στη πολιτική μπορεί να έχεις πολύ μεγάλα σημεία αντιπαράθεσης αλλά δεν πρέπει ποτέ αυτά τα θέματα να τα προσωποποιείς, αν τα προσωποποιήσεις μετά χάνεις τη δυνατότητα σου να βρεις κοινά σημεία. Λοιπόν, ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος από την τότε περίοδο μέχρι σήμερα, έχει πάρει μεγάλα πολιτικά ρίσκα, έχει πάρει θέσεις ευθύνης στις οποίες αντεπεξήλθε απολύτως και έφτασε σε ένα σημείο να διεκδικήσει και να πάρει, σχεδόν χωρίς να αμφισβητείται, την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Μα δεν είχε και αντίπαλο.

Π. Γερουλάνος: Μα αυτό λέω. Και την ώρα που έχουμε έναν καινούργιο Πρόεδρο αυτό το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε είναι να τον στηρίξουμε, διαφωνώ απολύτως με ανθρώπους οι οποίοι φεύγουν από το κόμμα, αντίθετα πρέπει να μείνει κανείς μέσα και ακόμα αν διαφωνεί πολιτικά να δώσει τις μάχες του μέσα στο Κίνημα. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, ευτυχώς είμαστε ένα Κίνημα το οποίο είναι από τα κινήματα που έχει σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς περισσότερο απ’ όλα εντός του ΠΑΣΟΚ και νομίζω ότι οι μάχες που έχουμε να δώσουμε είτε πρέπει να γίνουν μέσα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα να βγαίνουμε με μια ενιαία γραμμή προς την κοινωνία για να τη πείσουμε για αυτά τα οποία πιστεύουμε.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, ακροατής ρωτάει εάν θα διδάξετε στην ακαδημία του κ. Παπανδρέου που σκέφτεται να φτιάξει.

Π. Γερουλάνος: Δεν μου έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο όποτε είναι…

Δημοσιογράφος: Αν σας ζητηθεί όμως σίγουρα.

Δημοσιογράφος: Να πάμε σε ένα άλλο πρόσωπο στον κ. Παπαδήμο. Όλοι έχουν αρχίσει από τώρα και συζητούν για το αν θα παίξει ρόλο και μετά τις εκλογές, εάν θα υπάρξει πάλι κυβέρνηση συνεργασίας δηλαδή, αν θα καταλήξουν εκεί γιατί οι πολίτες θα το θέλουν ή αν ο ίδιος μπορεί να εκφράσει έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό. Ποια είναι η γνώμη σας;

Π. Γερουλάνος: Εγώ νομίζω ότι ο Λουκάς ο Παπαδήμος ήρθε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή και για τη πολιτική ζωή του τόπου και για την οικονομία, εκπλήρωσε τον σκοπό για τον οποίο ήρθε με πάρα πολύ συνεπή τρόπο και αυτό νομίζω ότι είναι προς τιμήν του. Το σενάριο για μετά τις εκλογές είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κανείς από πριν τι θα γίνει, δηλαδή εξαρτάται από το τι ποσοστά θα πάρουν τα κόμματα, με ποιον τρόπο θα δοκιμάσουμε να σχηματίσουμε κυβερνήσεις, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι τέτοιο, νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα πάνε οι εκλογές και κάτι τέτοιο να το δούμε αργότερα.

Δημοσιογράφος: Οι εκλογές αυτές, κάποιοί λένε ότι οι εκλογές αυτές έπρεπε να γίνει για να εκτονωθεί η ελληνική κοινωνία. Γιατί έχει τραβήξει πάρα πολλά και θέλει με κάποιο τρόπο να εκτονωθεί, αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της πλευράς που ζητά οπωσδήποτε εκλογές όσο γίνεται πιο γρήγορα και θα τις έχουμε μέχρι τις αρχές Μαΐου όπως όλα δείχνουν. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια Βουλή πολυκομματική, με οχτώ ή εννέα κόμματα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις και που θα έχει συγκροτηθεί ένα πολύ ισχυρό αντιμνημονιακό blog που θα ξεκινά από την Αριστερά και θα φτάνει μέχρι τα πάντα. Έχουμε το κόμμα Καμμένου, έχουμε τον κ. Κουβέλη που έχει δυναμική, άρα;

Π. Γερουλάνος: Καταρχήν δεν πιστεύω ότι καμία εκλογική αναμέτρηση θα έπρεπε να είναι για τα τελευταία δέκα, τα τελευταία πέντε ή τα τελευταία δύο χρόνια. Κάθε εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να είναι για τα επόμενα τέσσερα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία τελείως, να ζητάμε από τη ψήφο μας να τιμωρήσει απλώς μια κατάσταση. Πρέπει να καθόμαστε να ακούμε τι έχει να πει το κάθε κόμμα και αν πείσει να το ψηφίσουμε, όποιο κόμμα κι αν είναι αυτό, είτε αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, είτε αυτό είναι το κόμμα του Καμμένου, είτε το οποιοδήποτε κόμμα. Λοιπόν, να ακούσω τις προτάσεις, να ακούσω και τις προτάσεις της Ν.Δ., να ακούσω τις προτάσεις του Καμμένου, να ακούσω και τις προτάσεις του ΚΚΕ, για την ώρα το μόνο το οποίο ακούω είναι για τι πράγμα διαφωνούν. Κανένας από αυτούς δεν έχει δώσει το παραμικρό δείγμα για το τι μπορεί να κάνει πειστικά. Άρα έρχεται, λοιπόν, ο κόσμος και βγάζει μεν το άχτι του και θυμώνει για αυτά τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια αλλά ψηφίζει ένα κόμμα το οποίο δεν υπόσχεται απολύτως τίποτα σοβαρό για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά και ο κόσμος πρέπει κάπως να εκφράσει την αγανάκτηση του.

Π. Γερουλάνος: Όχι. Γιατί να μην εκφράσει την ελπίδα;

Δημοσιογράφος: Δεν μπορεί… Πώς να εκφράσει την ελπίδα του όμως; Ψηφίζοντας ένα κόμμα που του έχει επιβάλλει χαράτσια, που του έχει κόψει τον μισθό, που τον έχει βγάλει στην ανεργία, που του…

Π. Γερουλάνος: Δεν είπα ποιο κόμμα να ψηφίσει, είπα…

Δημοσιογράφος: Πρέπει κάπως και αυτός ο κόσμος να πει ότι είμαστε εδώ και θα σας δείξουμε την αντίθεση μας.

Π. Γερουλάνος: Δεν είπα ποιο κόμμα να ψηφίσει, είπα με ποια λογική να ψηφίσει. Να μην ψηφίσει απλά επειδή θέλει να βγάλει το άχτι του για κάτι αλλά να ψηφίσει εκεί που πιστεύει ότι μπορεί να γίνει μια σοβαρή δουλειά για την επόμενη μέρα. Κι εγώ λέω ο κ. Καμμένος αυτή τη στιγμή μπορεί να πείσει κανέναν ότι έχει μια πρόταση για το καλύτερο της επόμενης μέρας; Εγώ δεν πιστεύω καν ότι η Ν.Δ. έχει πρόταση για αυτό το πράγμα…

Δημοσιογράφος: Προφανώς κάποιους ανθρώπους τους πείθει όμως για να λένε ότι θα τον ψηφίσουν. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που συμφωνούν με…

Π. Γερουλάνος: Διότι επενδύει πάνω στον θυμό. Ο κ. Καμμένος, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα κόμματα επενδύουν πάνω στον θυμό, βλέπουν ότι υπάρχει ο θυμός στην κοινωνία και επενδύουν πάνω σε αυτό. Κι εγώ το μόνο το οποίο λέω είναι μη χαρίζετε αυτή τη ψήφο. Δεν λέω τι να ψηφίσετε αλλά μην ψηφίσετε με μόνο γνώμονα τον θυμό διότι τελικά τι θα ψηφίσουμε; Θα ψηφίσουμε κάποιον πάλι ο οποίος ακόμα κι αν κυβερνήσει, εγώ σας λέω ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ακόμα κι αν κυβερνήσει δεν έχει απολύτως καμία πρόταση να πει για την ελληνική κοινωνία δηλαδή τι θα κάνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εκφράζουμε τον θυμό μας; Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ανασκουμπωθούμε και να τελειώσουμε τη δουλειά που έχει ξεκινήσει.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά είναι λίγο δύσκολο όμως να τα βλέπουμε έτσι με τη κοινή αυτή λογική όταν υπάρχουν άνθρωποι που…

Π. Γερουλάνος: Δεν λέω ότι κάποιος πρέπει να ψηφίσει ένα συγκεκριμένο κόμμα αν κι εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις σε ορισμένα από τα πράγματα και το έχουμε αποδείξει ακόμα κι αυτά τα δύο- δυόμισι δύσκολα χρόνια, αυτό το οποίο λέω όμως είναι μη ψηφίσει ο κόσμος με μόνο γνώμονα τον θυμό. Τέσσερα χρόνια θυμός δεν γίνεται. Ο θυμός ήταν αυτός που ήταν μέχρι τώρα, από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε πως θα αναπτύξουμε την οικονομία μας και εγώ θα ήθελα να ακούσω μια αξιόπιστη πρόταση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία και για την ώρα δεν έχω ακούσει κάτι ούτε από το κόμμα του κ. Καμμένου, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη Χρυσή Αυγή, μα είναι δυνατόν τώρα; Υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος πραγματικά ελπίζει ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής θα δώσει μια διέξοδο σε αυτό το οποίο περνάμε σήμερα; Εάν υπάρχει ένας πολίτης ο οποίος το πιστεύει αυτό εμένα θα μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί σημαίνει ότι απλώς δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το κόστος.

Δημοσιογράφος: Δεν μπορεί όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι να εκφράζουν μόνο τον θυμό τους;

Π. Γερουλάνος: Στη Χρυσή Αυγή σας διαβεβαιώ ότι αυτό εκφράζουν.

Δημοσιογράφος: Αυτό που ήθελα να πω προηγουμένως είναι ότι βεβαίως οι πολίτες θα αποφασίσουν ούτως ή άλλως, σε αυτούς εναπόκειται, σας μιλάω για ένα άλλο σκηνικό που θα έχουμε μέσα στη Βουλή και τι θα προκύψει, θα έχουμε ουσιαστικά δύο στρατόπεδα. Το στρατόπεδο που θα πρέπει να υποστηρίξει το μνημόνιο διότι το υπέγραψε και ένα άλλο πολύ ευρύτερο blog το οποίο θα αντιδρά απέναντι στο μνημόνιο. Αυτό έτσι κι αλλιώς μας οδηγεί σε μια επόμενη μέρα που θα είναι εξίσου συγκρουσιακή με την προηγούμενη.

Π. Γερουλάνος: Κάνατε πολύ μεγάλο λάθος εάν θεωρείτε ότι αυτή η Βουλή η οποία θα δημιουργηθεί, αν δημιουργηθεί έτσι διότι εγώ δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μια Βουλή όπως αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι θα χωριστεί μεταξύ μνημονιακής και μη. Εγώ σας λέω το εξής, είσαστε έτοιμοι να δείτε μια εικόνα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής την ώρα που ορκιζόμαστε οι βουλευτές ή ορκίζονται όσοι κερδίσουν στις εκλογές αυτοί να κάνουν χιτλερικές, να υψώνουν το χέρι τους όπως κάνουν οι Γερμανοί στον Χίτλερ; Αυτού του είδους την εικόνα θέλουμε να δούμε; Εμένα αυτή η εικόνα μιας Ελληνικής Βουλής μου προκαλεί ανατριχίλα και αν δεν ξυπνήσουμε αρκετά γρήγορα και ειδικά σε αυτές τις εκλογές και πούμε ότι αυτές τις εικόνες δεν θέλουμε στην Ελληνική Βουλή θα κάνουμε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά. Θα έχουμε οδηγηθεί από τον θυμό και θα έχουμε βάλει ανθρώπους να αποφασίζουν για εμάς οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να σχεδιάσουν για τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν μπορούν να σχεδιάσουν ούτε για την επόμενη τους συγκέντρωση.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα στα δύο λεπτά που έχουμε για να κλείσουμε να σας κάνω την πολύ απλή ερώτηση. Τι κάνατε και τι δεν κάνατε ως υπουργός Πολιτισμού;

Π. Γερουλάνος: (γέλια)…τόσο απλή για τα τελευταία δυο λεπτά.

Δημοσιογράφος: Σε δυο λεπτά πιστεύω ότι θα μας έχετε απαντήσει…

Π. Γερουλάνος: Είναι πάρα πολλά πράγματα τα οποία αισθάνομαι ότι θα ήθελα να είχα κάνει αυτή τη διετία περισσότερο, αλλά το κύριο είναι να είχαμε βρει τον τρόπο τα κονδύλια κυρίως αλλά και άλλους τρόπους να αναδείξουμε περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι αυτό ήταν μια αποτυχία μου, δεν έδωσα επαρκή έμφαση στην αρχή, δώσαμε πολύ περισσότερη έμφαση στα θέματα που αφορούσαν στο να λειτουργήσουν οι δομές του υπουργείου, να λειτουργήσουν οι εποπτευόμενοι φορείς σε όλα τα επίπεδα και στον αθλητισμό και στον τουρισμό και στον Πολιτισμό. Δεν δώσαμε τόσο μεγάλη έμφαση στην εσωστρέφεια και αυτό με στεναχωρεί πολύ. Γιατί αυτήν την διετία είδαμε και έλληνες του πολιτισμού να αναδεικνύονται πάρα πολύ σημαντικοί και αθλητές μας να πηγαίνουν πάρα πολύ καλά και ο τουρισμός να βγάζει μια άλλη εικόνα…

Δημοσιογράφος: Ναι οι αθλητές γκρινιάζουν όμως για την ολυμπιακή τους προετοιμασία…

Π. Γερουλάνος: Ανοίγετε μια πολύ μεγάλη κουβέντα τα τελευταία λεπτά γιατί έχω ακούσει και εγώ τις γκρίνιες και τα ποσά τα οποία δίνουμε είναι εξαιρετικά σοβαρά στον αθλητισμό σε μια περίοδο κρίσης, δεν θα έπρεπε κανείς να γκρινιάζει. Εδώ μιλάμε για ποσά της τάξης των 20 εκατομμυρίων στο στίβο, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά ποσά. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες που δημιουργούνται, θα σας πω μόνο ότι το να συντηρείς ένα κολυμβητήριο θέλει ένα εκατομμύριο το χρόνο. Αυτά τα πληρώνουμε για να έχουν να κάνουν τις προπονήσεις τους οι κολυμβητές. Μην τα αγνοούμε αυτά τα πράγματα ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Πραγματικά μετά από τόσα λεφτά που δίνουμε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπάρχει άνθρωπος ο οποίος μπορεί να μας κοιτάξει στα μάτια και να πει, συνεχίστε να κόβετε συντάξεις για να δίνετε περισσότερα λεφτά εδώ; Όχι πρέπει να κάνουμε και εδώ οικονομίες. Και βεβαίως θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο, αυτό είναι προφανές. Αλλά όχι να λέμε ότι δεν δίνει τίποτα η Πολιτεία. Η Πολιτεία δίνει πάρα πολλά χρήματα. Και στο θέατρο δώσαμε τώρα πάνω από δυο εκατομμύρια, πρέπει να δείτε όταν βγάλαμε αυτές τις λίστες στη διαβούλευση τι έλεγαν οι πολίτες. Έλεγαν δεν καταλαβαίνω γιατί να πληρώνουμε τα θέατρα κλπ. Δεν είμαι αυτής της λογικής…

Δημοσιογράφος: Αυτό όμως είναι παγίδα…δεν μπορεί πάντα να είναι το μεγαλύτερο θύμα ο πολιτισμός.

Π. Γερουλάνος: Δεν είμαι αυτής της λογικής καθόλου και γι αυτό έχω δώσει πάρα πολλές μάχες για να έχει χρήματα και ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός και ο Τουρισμός. Αλλά να μην εκτιμούν τα χρήματα που δίνονται αυτό είναι λάθος σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Τώρα σε ότι αφορά την εξωστρέφεια εγώ πραγματικά πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι χώροι έχουν αναδείξει τα τελευταία 2-3 χρόνια πάρα πολύ καλά παραδείγματα για το πώς οι Έλληνες μπορούν να είναι δημιουργικοί, πως μπορεί να αντιστρέψουν την κατάσταση. Θα ήθελα πάρα πολύ αυτό να είχα αφιερώσει χρήματα για να αναδειχθεί περισσότερο και να καταλάβει ο κόσμος ότι η Ελλάδα είναι ακόμα πάρα πολύ ζωντανή, ότι δημιουργεί, ότι παράγει και ότι μέσα από αυτούς τους χώρους όπως είναι ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός προφανώς, θα γυρίσει η κατάσταση και θα μπει ξανά σε αναπτυξιακή πορεία.