Δημοσιογράφος: Έχω τη χαρά να έχω συνοδοιπόρο αυτό το πρωινό τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Λοιπόν, εμείς έχουμε συνηθίσει σ΄ αυτές τις άγριες ώρες και βάρβαρες, αλλά δεν ξέρω αν εσείς, είστε και αθλητικός τύπος, πρωινός για να μπορείτε να αντέξετε αυτή την βαρβαρότητα της ώρας.

-Υπουργός: Καταρχήν καλημέρα και από μένα. Η ώρα δεν είναι τόσο βάρβαρη διότι έχω δύο παιδιά τα οποία αν θέλω να τα δω, πρέπει να τα προλάβω πριν από το σχολείο, οπότε είναι η καλύτερη ώρα να έχεις λίγο ηρεμία μαζί τους και μετά να προλάβεις κι ένα γυμναστήριο είναι ότι καλύτερο.

-Δημοσιογράφος: Και της άθλησης λοιπόν. Μας εισαγάγετε κ. υπουργέ έτσι στην πρώτη μας ερώτηση. Τι θα γίνει τώρα. Ο Τσάκας περιμένει ένα νόμο για να υπάρχει η δυνατότητα να επενδύσουν.

-Υπουργός: Για να έρθει ο πρίγκιπας (γέλια).

-Δημοσιογράφος: Για να έρθει ο πρίγκιπας. Σοβαρά μιλάω τώρα, υπάρχει η διάθεση για μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση ;

-Υπουργός: Και βέβαια υπάρχει, διότι έχουμε εδώ ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν θα έπρεπε να ισχύει σε οποιαδήποτε κοινοτική χώρα, που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ξένος ιδιοκτήτης ελληνικής ομάδας. Αυτό που μας ενδιαφέρει, δεν είναι ποια θα είναι η εθνικότητα του ιδιοκτήτη, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ο άνθρωπος που θα έρθει να έχει τα κονδύλια, να έχει μία υπόσταση όποια και αν είναι αυτή και όπως υποτίθεται ότι μέχρι σήμερα ελεγχόταν ένας Έλληνας, μπορεί να ελεγχθεί και ένας ξένος. Άρα, η διάθεση είναι να μπορεί να υπάρχει ξένος στον οποίο ανήκει η ομάδα και από αυτή την άποψη λοιπόν η αγωνία αυτή νομίζω ότι μπορεί να …

-Δημοσιογράφος: Είναι άλλωστε μία επένδυση, έτσι;

-Υπουργός: Βεβαίως επένδυση είναι . Άπαξ και μιλάς για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τότε πρέπει να θεωρείς ότι κάτι τέτοιο είναι μία επένδυση και άρα το να λες ότι εγώ δεν δέχομαι ξένους είναι λάθος.

-Δημοσιογράφος: Γιατί το καθυστερείτε όμως κ. υπουργέ και ο κ. Τσάκας πάει από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μέρα σε μέρα για να φέρει τα 17.000.000 του πρίγκιπα;

-Υπουργός: Καταρχήν δεν το καθυστερούμε αυτό. Αυτό έχει μπει μέσα σε ένα προγραμματισμό που έρχεται με το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις που κυρίως αφορούν την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, αφορούν τους στημένους αγώνες, αφορούν το ντόπινγκ, αφορούν τη βία. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο το έχουμε δουλέψει και με το Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κοιτάει να βάλει μία τάξη στα πράγματα τα οποία συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα και το λέω αυτό, γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε τώρα, έχουν εντελώς αλλάξει από τότε που αν θέλετε δημιουργήθηκαν. Στην αρχή η βία ήταν ένα φαινόμενο που ήταν κάποιοι «φίλοι» στη διπλανή εξέδρα που τσακωνόντουσαν. Σήμερα πια, το θέμα της βίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Το ίδιο και το ντόπινγκ. Το ντόπινγκ παλιά, ήταν μία προσπάθεια να γίνεις λίγο καλύτερος. Τώρα είναι μία βιομηχανία η οποία στηρίζεται από τεράστια συμφέροντα και αν δεν την αντιμετωπίσει κανείς στην καρδιά της, δεν πρόκειται να κάνει δουλειά.

-Δημοσιογράφος: Και ασκείται πολιτική και μέσω του ντόπινγκ σε μεγάλες διοργανώσεις. Μην ξεχνάμε τα παρατράγουδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εδώ έτσι;

-Υπουργός: Μην το συζητάτε! Είναι απαράδεκτα αυτά τα οποία συμβαίνουν και το θέμα των στημένων αγώνων. Παλιά το στήσιμο ενός αγώνα, ήταν υπόθεση ενός παίκτη ή ενός διαιτητή. Τώρα από πίσω από αυτά είναι τεράστια συμφέροντα, τα οποία ουσιαστικά χειραγωγούν το ποδόσφαιρο και δεν μπορεί να χαρεί ο κόσμος αυτό το οποίο βλέπει, επειδή συνέχεια αναρωτιέται ποια συμφέροντα από πίσω, έχουν οδηγήσει στο όποιο αποτέλεσμα. Και γι αυτό χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο, όπως χρειάζεται και οι διωκτικές αρχές να έχουν καινούργια εργαλεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα.

-Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε γιατί μπήκαμε σε ένα θέμα το οποίο έχει την προσοχή πάρα πολλών ιδιαίτερα με το στοίχημα, σκέφτεστε προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα στησίματος αγώνων κ.λπ. να επαναπροσδιορίσετε, το εάν θα συμμετέχουν ομάδες στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ το ελληνικό ή όχι, ή νομίζετε ότι είναι μία συζήτηση άνευ ουσίας γιατί έτσι όπως εξελίσσεται το ΣΤΟΙΧΗΜΑ και παγκοσμιοποιείται, είναι τουλάχιστον ανώφελο το να αποκλείσεις ομάδες.

-Υπουργός: Τώρα πια, αυτά τα φαινόμενα έχουν πάρει διαστάσεις και βλέπει κανείς ας πούμε να βάζουν στοιχήματα στην Ταϊλάνδη σε σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικά ο Πλατινί έλεγε ότι αν δεις μία ελβετική ομάδα να την αγοράζει ένας Ασιάτης επιχειρηματίας, αρχίζεις και αναρωτιέσαι αν το ενδιαφέρον του είναι για το ελβετικό ποδόσφαιρο ή αν κάτι άλλο κοιτάει να δει και γι αυτό και η ΟΥΕΦΑ κοιτάει πάρα πολύ προσεκτικά αυτά τα φαινόμενα, διότι καταλαβαίνει ότι και εκείνη έχει μπλέξει μέσα σε ένα ολόκληρο σύστημα. Χρειάζονται καινούργια εργαλεία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά το να κάνεις ευκαιριακά τέτοια πράγματα δεν θα φέρει αποτελέσματα. Θέλει πραγματικά διαφορετική αντιμετώπιση. Πρέπει να ξέρουμε ότι από εδώ και πέρα πίσω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα είναι συμφέροντα τα οποία δεν τα βλέπουμε μέσα στο γήπεδο, τα βλέπουμε εκτός γηπέδου και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με εντελώς καινούργια εργαλεία.

-Δημοσιογράφος: Ποτέ δεν συζητώ τα ποδοσφαιρικά, ακόμα και όταν νικάει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (γέλια), ωστόσο γίνεται μία πολύ μεγάλη κουβέντα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των στημένων αγώνων και την κάθαρση που επιχειρείται να γίνει, εάν υπάρχουν τα εχέγγυα και τα όργανα που θα φέρουν σε πέρας μια τέτοια διαδικασία . Βλέπουμε π.χ. ότι αίφνης ενώ έχει μπει σε μία διαδικασία ας το πούμε κάθαρσης με τη δικαιοσύνη και στα πολιτικά δικαστήρια και στα αθλητικά, αίφνης να απομακρύνονται δικαστικοί από την ΕΠΟ οι αθλητικοί δικαστές και να μπαίνουν στη θέση τους άνθρωποι που δεν έχουν μία δικαστική εμπειρία ή μια δικαστική πορεία. Κατά πόσο μπορεί το κράτος, μια κυβέρνηση να επέμβει σ΄ αυτές τις πρωτοβουλίες, ή τις κινήσεις της ΕΠΟ, το περίφημο αυτό αυτοδιοίκητο;

-Υπουργός: Όπως οτιδήποτε άλλο στην ελληνική κοινωνία από θεσμούς έχουμε άφθονους, έχουμε περισσότερους από ότι μπορούμε να διαχειριστούμε. Το πρόβλημά μας είναι να λειτουργήσουν αυτοί οι θεσμοί και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν οι θεσμοί που λέμε, υπάρχει η Πολιτεία, υπάρχει η ΕΠΟ, υπάρχει η αθλητική δικαιοσύνη, υπάρχει η τακτική δικαιοσύνη, υπάρχουν μία σειρά από εργαλεία τα οποία πρέπει να λειτουργούν συγχρονισμένα για να μπορέσει να υπάρξει οποιαδήποτε κάθαρση και είναι διπλό το στοίχημα εδώ: Και να γίνει κάθαρση σε αυτό που έχουμε σήμερα αλλά και να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λοιπόν αυτοί είναι οι φορείς που πρέπει να παίξουν μπάλα μεταξύ τους και αυτό είναι το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε από τη μεριά της Πολιτείας. Εμείς έχουμε το μεγάλο μέρος της ευθύνης, δική μας δουλειά είναι να καταφέρουμε όλοι αυτοί οι οργανισμοί που ο καθένας έχει την αυτονομία του να συντονιστούν γύρω από κοινούς στόχους. Μέχρι εδώ, έχουν γίνει πολλά μεγάλα βήματα, βήματα τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ. Σας θυμίζω ότι πάνω από 13 ομάδες έχουν υποβιβαστεί τουλάχιστον μία κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, άμεσα σε ένα χρόνο . Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει, αυτό το οποίο όμως παρακολουθούμε, είναι πως κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους. Μέχρι σήμερα, εμείς λόγω της αμφισβήτησης των διαδικασιών που είχε η SUPERLEAGUE , κόψαμε, κόπηκαν τα λεφτά του ΟΠΑΠ προς τη διοργάνωση επειδή είπαμε, ότι αυτό το οποίο θέλουμε να δούμε είναι ένα καθαρό ποδόσφαιρο. Αυτά τα εργαλεία είχαμε, αυτά και χρησιμοποιήσαμε. Το ίδιο κάναμε και σε ότι αφορά το καινούργιο νομοσχέδιο, θα περάσουμε διατάξεις οι οποίες θα στριμώχνουν τα πράγματα πάρα πολύ. Η ΕΠΟ έχει περάσει ένα πιο αυστηρό αθλητικό δίκαιο. Σιγά-σιγά δηλαδή γίνεται ένα πλέγμα γύρω από το οποίο όλα αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν αν συνεχίσει να υπάρχει βούληση και συντονισμός όλων των φορέων να εξαλειφθούν. Αυτό που κοιτάμε τώρα είναι ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα . Εγώ δεν θέλω να κρίνω από συγκεκριμένα γεγονότα, αν και εμένα με θορυβούν πάρα πολύ. Με θορυβούν αλλαγές πλεύσης που βλέπω στον ορίζοντα. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρει η SUPERLEAGUE και η όποια SUPERLEAGUE είναι ότι, αν δούμε ότι επιστρέφουν στα φαινόμενα που είχαν παλιά, θα συνεχίσει η διακοπή της χρηματοδότησης και τότε θα έχουμε…

-Δημοσιογράφος: Δηλαδή ως ένα εργαλείο πίεσης λειτουργεί ουσιαστικά η διακοπή χρηματοδότησης η οποία είναι αναγκαία….

-Υπουργός: Μα η Πολιτεία έχει κάποια εργαλεία στα χέρια της, τα οποία πρέπει να τα χρησιμοποιεί προς μία κατεύθυνση και να μείνει συνεπής σε αυτό το πράγμα. Δεν έχεις άλλο εργαλείο, αν μπεις μέσα στο ποδόσφαιρο και πεις ότι εγώ αυτό που βλέπω δεν μου αρέσει οπότε θα το κάνω εγώ, τότε αφαιρείς το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις διεθνείς διοργανώσεις και εκεί πραγματικά κάνεις πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο από ότι μπορούμε να κάνουμε τώρα, που σιγά-σιγά βλέπουμε σημάδια βελτίωσης και υπογραμμίζω σημάδια. Δεν έχουμε δει ούτε κάθαρση, ούτε τελική βελτίωση, αλλά βλέπουμε τα πρώτα βήματα. Λοιπόν, πάνω σε αυτή την πορεία εμείς θα συνεχίσουμε και θα πιέσουμε για να συνεχίσουν και όλοι οι άλλοι φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

-Δημοσιογράφος: Κυρίες και κύριοι, οφείλω να σας πω ότι δεν είναι μία εκπομπή σε επανάληψη(γέλια), είναι 6.45 π.μ., είμαστε εδώ στο θάλαμο του FLASH και συζητάμε με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο . Αρχίσαμε από τα μαλακά, τα σκληρά έρχονται σιγά –σιγά τα αμιγώς πολιτικά. Να συνεχίσουμε λίγο με τα δικά σας. Πως πήγε ο τουρισμός φέτος;

-Υπουργός: Ο τουρισμός πήγε καλά φέτος. Είχαμε μία αύξηση η οποία μας βοήθησε και σπάσαμε τα ρεκόρ όλων των εποχών. Ακόμα δηλαδή και από το 2007 που ήταν η καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Αναμένουμε ότι θα πάμε καλύτερα. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό σημάδι και το πιο σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι ότι δεν αυξήθηκε από τις παραδοσιακές μας αγορές, όπως η Αγγλία και η Γερμανία. Η Αγγλία για την ακρίβεια έπεσε πέρυσι, όπως και πρόπερσι για λόγους καθαρά οικονομικούς δικούς τους. Αυτό το οποίο έγινε, είναι ότι η αύξηση του τουρισμού έχει έρθει από καινούργιες αγορές . Έχει ανοίξει πια, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σερβία, η Κίνα, το Ισραήλ σε πολύ μεγάλο βαθμό, δηλαδή σε αυτές τις αγορές έχουμε από τριπλασιασμό έως πενταπλασιασμό των αφίξεων, το οποίο είναι μία τεράστια επιτυχία, διότι αυτό εξασφαλίζει και στο μέλλον…

-Δημοσιογράφος: Παλιότερα ήταν ανέκδοτο έτσι; Ανέκδοτο τουρίστες από τη Σερβία…

-Υπουργός: Και όμως θα δείτε ότι και τα κάμπινγκ της Θεσσαλονίκης γέμισαν φέτος από την περιοχή. Εγώ δεν είμαι της θεωρίας να απαξιώνουμε κανέναν άνθρωπο ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

-Δημοσιογράφος: Σαφέστατα.

-Υπουργός: Λοιπόν, αυτό το οποίο βλέπουμε αυτή η στιγμή είναι ότι δημιουργήθηκε μία υποδομή έτσι ώστε ο τουρισμός να μην έχει το ρίσκο, το εσωτερικό ρίσκο που είχε πάντα βασισμένο μόνο στους Άγγλους και στους Γερμανούς. Σήμερα λοιπόν έρχονται επισκέπτες από περισσότερα μέρη του κόσμου και άρα η πιθανότητα να ξαναβρεθούμε σε μία κατάσταση όπως είμαστε το 2009 και το 2010, είναι πάρα πολύ μικρότερη. Τώρα, μέσα σε όλη αυτή την καλή εικόνα η οποία δημιουργείται, υπάρχει το πρόβλημα της Αθήνας . Η Αθήνα υποφέρει, η Αθήνα είναι η «μαύρη»τρύπα του τουρισμού και υποφέρει γιατί πρώτον, οι εικόνες που βγαίνουν προς τα έξω κάνουν τον κόσμο να μην θέλει να έρθει στην Αθήνα, να φοβάται να έρθει στην Αθήνα και βεβαίως διότι όταν έρθει εδώ πέρα υπάρχουν πολλά εσωτερικά και οικονομικά προβλήματα στην πόλη, η οποία δεν του επιτρέπει αναγκαστικά να έχει την εμπειρία που θα ήθελε να έχει.

-Δημοσιογράφος: Νομίζω, ότι δεν τιμά κανένα μας η εικόνα και δεν αναφέρομαι μόνο στις διαδηλώσεις που αυτές εν πάση περιπτώσει είναι και κατανοητές από ένα σημείο και μετά, το πρόβλημα είναι η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας . Δηλαδή δεν μπορώ να βλέπω ένα κέντρο όπου δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις και δυστυχώς χωρίς να λαϊκίζω, εγώ δεν κατεβαίνω στο κέντρο της Αθήνας και εννοώ από Ομόνοια πλευρά, δεν μιλάω για το Σύνταγμα . Ένα 20ευρο βάζω στην τσέπη μου, ούτε καν ταυτότητα.

-Υπουργός: Θα σας πω. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και ποια είναι τα επί μέρους προβλήματα. Καταρχήν ξεκινάμε από το γεγονός ότι, οι διαδηλώσεις δεν είναι πρόβλημα για τον τουρισμό στην Αθήνα. Δεν περιμένει κανείς ότι θα πας σε μία πόλη, ειδικά σε μία πόλη η οποία περνάει τόσο δύσκολα προβλήματα και ότι δεν θα έχεις διαδηλώσεις. Αυτό το οποίο όμως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, είναι η βία. Όταν βλέπει ο άλλος σκηνές βίας στις τηλεοράσεις του, τότε τον απωθεί από το να έρθει. Άρα οι άνθρωποι πού διαμαρτύρονται νομίμως και μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν έχουν ενοχλήσει ποτέ κανέναν σε ότι αφορά τον τουρισμό. Αλλά οι σκηνές με τους κουκουλοφόρους να ρίχνουν μολότοφ μπροστά στη Βουλή, είναι καταστροφικές για την Ελλάδα.

-Δημοσιογράφος: Σαφέστατα.

-Υπουργός: Επίσης, όταν θες να πας σε ένα τόπο, θες να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις το ΤΑΞΙ σου, ότι θα μπορείς να μπεις στο κρουαζιερόπλοιό σου, ότι δεν θα σου κλείσει βασικές αρτηρίες οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες ως μοχλός πίεσης. Εδώ χρησιμοποιούμε για να πιέσουμε πράγματα τα οποία δεν γίνονται σε άλλες χώρες και αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορείς να κλείνεις την Ακρόπολη, δεν μπορείς να κλείνεις την πρόσβαση ενός ανθρώπου. Ακόμα και μία απεργία ΤΑΞΙ μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον οι υπόλοιπες συγκοινωνίες λειτουργούν . Άρα το πρώτο που τους φοβίζει, είναι οι εικόνες της βίας, το δεύτερο που τους φοβίζει είναι, ότι θα έρθουν στην Αθήνα και δεν θα βρουν ένα μέσο μεταφοράς να πάνε στον προορισμό τους. Μετά, ακόμα και αν ξεπεράσεις αυτά τα δύο μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα για να πάρεις την απόφαση να έρθεις στην Αθήνα, όταν έρθεις πια στην Αθήνα, βλέπεις τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζεις και φεύγοντας δεν λες σε κανένα, ξέρεις πήγαινε στην Αθήνα. Αυτό είναι καταστροφή. Εκεί αρχίζει και δημιουργείται το πρόβλημα και η φήμη της πόλης, αρχίζει και καταρρακώνεται. Αυτή την ώρα, αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Αθήνα, χρειάζεται να μαζευτούμε όλοι όσοι έχουμε ένα λόγο σε αυτά τα πράγματα . Δεν είναι μόνο ένα υπουργείο από τη μία μεριά, ή μόνο ένα υπουργείο από την άλλη, να συντονίσουμε τις δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας, για να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό δεν το έχω δει να συμβαίνει επαρκώς μέχρι τώρα. Υπήρξαν προσπάθειες ήρθε το θέμα της Αθήνας σε τρία υπουργικά συμβούλια, βάλαμε και τον αντιπρόεδρο συντονιστή αυτής της προσπάθειας, αλλά συντονισμός ώστε να φθάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να λέμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο εξάλειψης των φαινομένων που δημιουργούν πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

-Δημοσιογράφος: Πάντα, ακόμα και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όταν πηγαίνεις, θέλεις να δεις, να πάρεις την οσμή της πόλης, το κέντρο της πόλης, όπως στη Βιέννη να πας στα ξακουστά καφέ, να κινηθείς, να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο, να αντιληφθείς την κουλτούρα, δεν πας απλά για να δεις ένα μουσείο και να σηκωθείς να φύγεις. Θες να τη ζήσεις την πόλη. Αυτό μπορείς να το κάνεις στο Παρίσι, να το κάνεις στο Λονδίνο, μπορείς να το κάνεις σε όλες τις πόλεις. Εδώ στην Αθήνα, την Αθήνα που κουβαλάει μία ιστορία χιλιετιών, που έχει μνημεία αυτής της ακμής, γιατί να μην μπορεί ο τουρίστας να το κάνει; Δηλαδή, φαντάζομαι ότι το αντιλαμβάνεσθε και δεν πέφτετε από τα σύννεφα, ότι είναι πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσεις στο Μοναστηράκι, πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσεις στο Μουσείο από άποψη ασφάλειας, πολύ δύσκολο να πάει στην Ομόνοια που θα ήταν ένα κέντρο αναφοράς της Αθήνας έτσι; Να πας στην Παλιά Αγορά, να δεις πως κινείται ο Αθηναίος, δεν μπορείς να το κάνεις.

-Υπουργός: Κοιτάξτε τι γίνεται στην Αθήνα. Στην Αθήνα έχουμε γειτονιές οι οποίες είναι πάρα πολύ προσιτές για τον επισκέπτη. Δηλαδή αν δει κανείς την τεράστια επένδυση που έγινε στου Φιλοπάππου και το πώς ενώθηκε του Μακρυγιάννη με το Θησείο, αυτή είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκή πόλη.

-Δημοσιογράφος: Μπορεί όμως με ασφάλεια ένας τουρίστας…

-Υπουργός: Θα σας πω. Μετά έχεις ένα καταπληκτικό κομμάτι το οποίο είναι το εμπορικό σου κομμάτι στην Ερμού που πάει μέχρι πιο ψηλά, που έχει μαγαζιά σε διάφορες τιμές και είναι και πολύ ευχάριστο να τριγυρνάς σε αυτούς τους χώρους. Η Πλάκα είναι ένας άλλος θώκος, ο οποίος για έναν επισκέπτη είναι ένας μικρός παράδεισος. Τι έχουμε κάνει όμως. Στη μέση όλου αυτού του πράγματος, υπάρχει μία κοινωνική βόμβα και γι αυτό δεν ενώνονται αυτά τα κομμάτια μεταξύ τους. Στη μέση έχουμε το εμπορικό τρίγωνο το οποίο θα έπρεπε να είναι ένας παράδεισος για τον επισκέπτη, μέσα από το οποίο θα μπορείς να ενωθείς με όλα τα κομβικά σημεία που περιγράφω, να πας ουσιαστικά από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο κ.λπ. και εκεί στη μέση όλων αυτών των πραγμάτων υπάρχει μία γκετοποίηση, η οποία ουσιαστικά καταστρέφει την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό. Σας θυμίζω ότι όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο, έχουν λειτουργικά προβλήματα. Καμιά μεγάλη πόλη δεν τα έχει λύσει επαρκώς. Καμία όμως δεν τα βάζει ακριβώς στη μέση της ζωής του πολίτη και της ζωής του επισκέπτη. Εδώ έχουμε ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο το οποίο, επειδή το έχουμε κατακερματίσει, δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σωστά. Λοιπόν, το εμπορικό κέντρο αυτή τη στιγμή είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό.

-Δημοσιογράφος Είναι τόσο δύσκολο τελικά να γίνει αυτό;

-Υπουργός: Ναι, είναι πολύ δύσκολο, πρώτον γιατί θέλει πολύ καλό συντονισμό όλων των φορέων που εμπλέκονται. Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα τα οποία θα κάνουν τους ακροατές σας να σηκωθούν οι τρίχες της κεφαλής τους. Ας πούμε, η Δημοτική Αστυνομία κλείνει στις 6μ.μ. και δεν μπορείς να ελέγξεις τίποτα μετά. Η Αστυνομία όταν έχει πάει να αντιμετωπίσει προβλήματα, βρίσκει από πίσω μαφίες ολόκληρες οι οποίες έχουν τεράστια συμφέροντα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Βλέπουμε πολύ συχνά αυτούς τους εμπόρους που κουβαλάνε τη σακούλα με τα λαθραία, με τις απομιμήσεις κ.λπ. Λοιπόν, πίσω από αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους μπορείς να συλλάβεις, υπάρχουν ολόκληρες εταιρείες προμηθευτών αυτών των προϊόντων, πολλά έρχονται από την Κίνα, πολλά έρχονται από άλλες χώρες, οι οποίοι υποστηρίζουν αυτή την οικονομική δραστηριότητα και είναι πολλοί. Οι σκηνές που ξέρουμε τουλάχιστον από την Αστυνομία, είναι φρικαλέες. Αλλά ας πούμε το πρόβλημα που έχουμε με τους ναρκομανείς κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα πρόβλημα το οποίο έρχεται και ξαναέρχεται. Και εκεί όμως όπως και για τα θέματα που σας είπα προηγουμένως, χρειάζονται υποδομές. Η πραγματικότητα είναι ότι στο θέμα των ναρκωτικών ας πούμε, δεν υπήρχε καμία υποδομή. Συνεργαστήκαμε λοιπόν και με το Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Υγείας και είπαμε ότι δεν μπορείς να λύσεις αυτό το πρόβλημα απλώς πηγαίνοντας αυτούς τους ανθρώπους από τον ένα δρόμο της Αθήνας στον άλλο. Πρέπει να λυθούν μέσα από υποδομές. Και τι κάναμε; Πήραμε για να επιστρέψουμε και στην προηγούμενη συζήτηση, πήραμε 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ που μαζέψαμε από τον ΟΠΑΠ σε ρήτρες βίας από τα επεισόδια. Πέρυσι δεν ήταν πάρα πολλά τα λεφτά, αλλά ήταν αρκετά για να στηρίξουμε δύο κέντρα ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας με προγράμματα μεθαδόνης, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην τους συμπεριφερόμαστε λες και είναι εγκληματίες, αλλά να τους συμπεριφερόμαστε ως…

-Δημοσιογράφος:΄Ήταν λάθος τελικά αυτές οι μονάδες απεξάρτησης να είναι μέσα στο κέντρο της πόλης;

-Υπουργός: Ναι, η σημερινή λειτουργία, ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας ότι έκλεισε πλέον το κεντρικό και ότι έχουν πάει τα προγράμματα μεθαδόνης στα νοσοκομεία, τα οποία όμως χρειάζονται χρήματα υποστήριξης και γι αυτό πήραμε αυτά τα λεφτά από τον ΟΠΑΠ για να τα υποστηρίξουμε. Αυτό όμως δείχνει ότι για να λυθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, αρχίζει και ζεσταίνεται η κουβέντα με έναν υπουργό δεν συζητάς μόνο τα εσωκομματικά και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συζητάς και την καθημερινότητα και αυτό αν είχαν προσέξει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ίσως θα είχαν αλλάξει πολλά πράγματα σε αυτό τον τόπο. Κορυφώνεται και η αγωνία του κόσμου από τα μηνύματα που έχουμε λάβει, που σήμερα δεν είναι μηνύματα, είναι ερωτήματα προς εσάς και που βεβαίως, εμείς τα θέτουμε κάθε πρωί, αλλά σήμερα θα πρέπει να τα απαντήσει και ένας αρμόδιος υπουργός, όπως ένας υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου, της τρικομματικής κυβέρνησης. Λοιπόν, λέω να μπούμε στη δεύτερη ώρα της κουβέντας μας, μιλήσαμε για ποδόσφαιρο, μιλήσαμε για τουρισμό, ίσως χρειαζόταν μία ολόκληρη εκπομπή να συζητήσουμε γι αυτά τα ζητήματα, γιατί μέσα από αυτά τα ζητήματα βγαίνει και η καθημερινότητα την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτίστως μία κυβέρνηση. Το στοίχημα της καθημερινότητας το έχουν χάσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Το έχασε πρωτίστως και ήταν εμφανής η αδυναμία, η κυβέρνηση Σημίτη. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση που απώλεσε τον έλεγχο της καθημερινότητας, έχασε την μάχη της καθημερινότητας…

-Υπουργός: Ήταν και η πρώτη που το έθεσε ως θέμα και …

-Δημοσιογράφος: Το ξέχασε…

-Υπουργός: Όχι, αντιλήφθηκε στην πορεία, ότι αυτό το οποίο λέμε καθημερινότητα, είναι ένας τρόπος ζωής, δεν αφορά μόνο νομοσχέδια, αφορά την νοοτροπία που έχουμε μεταξύ μας, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό μας. Και εννοώ τον πολιτισμό με την ευρεία έννοια, όχι με αυτή που ορίζεται στο υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού. Η καθημερινότητα, δεν δημιουργείται από μία κυβέρνηση και νομίζω, το λάθος της κυβέρνησης Σημίτη τότε, ήταν να το οριοθετήσει σε κυβερνητικό έργο. Δεν είναι. Τη καθημερινότητα τη δημιουργούμε όλοι μας, τη δημιουργούμε εμείς με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, με τον τρόπο που παρκάρουμε, με τον τρόπο, βλέπω υπάρχει μία λωρίδα για να ανεβαίνει ας πούμε ένα νοσοκομειακό και μονίμως βλέπω αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν αυτή τη λωρίδα για να φτάσουν πιο γρήγορα στο φανάρι. Αυτά είναι η καθημερινότητα που βιώνει ο πολίτης, η οποία είναι δραματική και η οποία όμως δεν αφορά μόνο το έργο μιας κυβέρνησης, αφορά και τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας.

-Δημοσιογράφος Διαμαρτυρόμαστε όλοι για την ακρίβεια και κανείς δεν έχει την καταναλωτική συνείδηση να αντιδράσει. Δηλαδή, μην περιμένεις τον υπουργό Ανάπτυξης να σου επιβάλλει μέτρα.

-Υπουργός: Να σας πω. Μιλάω με τους ξενοδόχους πολύ συχνά για τις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες τουρίστες πηγαίνουν σε διάφορα καταλύματα και μένουν κ.λπ. Τους ρώτησα ποια είναι η διαφορά. Μου είπαν υπάρχουν δύο ουσιαστικές διαφορές. Η μία διαφορά είναι ότι ο κόσμος πηγαίνει πολύ λιγότερες διακοπές και σε πιο φθηνά καταλύματα. Το δεύτερο όμως, το οποίο είναι πολύ ουσιαστικό και νομίζω αυτό είναι αν θέλετε η μόνη καλή διάσταση που μπορεί να πει κανείς για την κρίση, είναι ότι ρωτάνε πλέον, αν υπάρχει πάρκινγκ, αν υπάρχουν χώροι για τα παιδιά, τι πρωινό σερβίρουν, αρχίζουμε δηλαδή πια σαν καταναλωτές και απαιτούμε για τα χρήματα τα οποία πληρώνουμε να έχουμε πολύ πιο σωστές υπηρεσίες. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας, είναι εξαιρετικά σημαντική για να αρχίσουμε όλοι να σοβαρευόμαστε σε οτιδήποτε κάνει ο καθένας, αυτό το οποίο κάνει να γίνεται πολύ καλύτερα.

-Δημοσιογράφος: Συμφωνώ, αλλά χρειάζεται ωστόσο η πολιτική προσπάθεια σε επίπεδο κυβέρνησης, όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κουλτούρα να βάζει τα πράγματα ο νόμος.

-Υπουργός: Όχι για να είμαι ξεκάθαρος , δεν εννοώ ότι δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι μόνο στο χέρι μιας κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση μπορεί να δώσει ένα στίγμα, να δώσει το ρυθμό αν θέλετε, αλλά σε μια κοινωνία όμως, αυτό πρέπει να διαχυθεί όσο περισσότερο γίνεται για να υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν για να μην χάσουμε και το νήμα της επικαιρότητας και κλειστούμε στον μικρόκοσμο της κουβέντας μας, να αρχίσουμε να το ξετυλίγουμε μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, για να ξέρουμε και τι συμβαίνει. Λοιπόν, βλέπω εδώ υπουργέ, ΤΑ ΝΕΑ σήμερα λένε ότι η τρόικα…

-Υπουργός: Πριν πάμε εκεί, δεν είμαι βέβαιος τι από τα δύο είναι μικρόκοσμος , γιατί υπάρχει και ένας δικός μας μικρόκοσμος , τον οποίο τον συζητάμε από το πρωί ως το βράδυ και ο κόσμος λέει: Παιδιά σοβαρευτείτε, κάντε τη δουλειά σας, εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να δούμε μία κυβέρνηση η οποία τραβάει το δρόμο της και λύνει τα προβλήματα τα οποία έχει η κοινωνία και πολύ συχνά εμείς μπαίνουμε μέσα σε ένα μικρόκοσμο εσωκομματικών, ή ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων, το οποίο δεν αφορά καθόλου τον κόσμο. Καμιά φορά αν έχει το χιούμορ, μπορεί και γελάει με αυτά τα οποία βλέπει , αλλά πολύ συχνά εξοργίζεται γιατί περιμένει άλλα πράγματα από εμάς.

-Δημοσιογράφος: Η τρόικα ζητάει λουκέτα και απολύσεις, είναι το πρώτο θέμα σήμερα στα ΝΕΑ: «Κλείστε οργανισμούς, απολύστε τους υπαλλήλους λέει ο Τόμσεν, μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν.

-Υπουργός: Στο δικό μας το υπουργείο συμβάλουν με τις δραστηριότητες οι οποίες περικλείονται στις δικές μας αρμοδιότητες περίπου στο 20% του ΑΕΠ, 15 με 20% του ΑΕΠ. Ποτέ κανένας από την τρόικα δεν έχει έρθει στο δικό μας το υπουργείο για έναν πολύ απλό λόγο. Αποτελούμε το 0,5 του προϋπολογισμού του κράτους, ενώ συμβάλλουμε στο 20% του ΑΕΠ με τις αποφάσεις που παίρνουμε. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο λάθος έχει δει η τρόικα τα πράγματα. Και όταν τα πράγματα είναι οριακά, όταν τα πράγματα είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, η πρώτη σου προτεραιότητα είναι να βεβαιωθείς ότι το ταμείο το οποίο έχεις, θα έχει τα χρήματα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Και εκεί πέρα όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, ήρθαν σκληρά μέτρα, πολλές φορές άδικα μέτρα, αλλά ήταν μέτρα τα οποία διέσωσαν τη δυνατότητα του ελληνικού κράτους να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις. Σήμερα 2 χρόνια μετά, έχουμε την πολυτέλεια να δούμε, τι από αυτά τα πράγματα ήταν δίκαια, τι ήταν άδικα, που οι μειώσεις των μισθού έπρεπε να γίνουν, γιατί είχαμε φαινόμενα τα οποία ήταν απαράδεκτα, που τα επιδόματα που δινόντουσαν έπρεπε να μειωθούν γιατί πράγματι …

-Δημοσιογράφος: Ναι αλλά ήταν επιδόματα άσκησης πολιτικής. Δεν ήταν επιδόματα που κάλυπταν ανάγκες 100 % των υπαλλήλων.

-Υπουργός: Ουσιαστικά ήταν αυξήσεις σε μισθούς, τις οποίες λέγαμε επιδόματα για να μην συμπεριλαμβάνονται μέσα στα…

-Δημοσιογράφος: Εξαρτιόταν από κάθε υπουργό το πόσο καπάτσος ήταν να ασκήσει τη δική του πολιτική, να κάνει το δικό του βιλαέτι έτσι;

-Υπουργός: Γι αυτό θα παρατηρήσετε ότι όπου οι ομάδες που διεκδικούσαν ήταν μικρές παίρνανε μεγάλες αυξήσεις, όπου οι ομάδες ήταν μεγάλες, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν μεγάλα ποσά, γιατί έβγαινε εκτός ο προϋπολογισμός. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουμε την πρώτη στιγμή, ήταν να διασώσουμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις της και δεν μιλάω για τις υποχρεώσεις της τις δανειακές, μιλάω για τις υποχρεώσεις της απέναντι στους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους κ.ο.κ. Αυτό έγινε σε ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα η δουλειά μας είναι να εξειδικεύσουμε μέτρα τα οποία αφορούν αδικίες μέσα στην κοινωνία και μόνο αυτά να λύσουμε. Θα δείτε πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει και δεύτερον να κοιτάξουμε το θέμα της ανάπτυξης. Λοιπόν, εμείς στο υπουργείο και μειώσαμε το κόστος λειτουργίας του υπουργείου κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και αυξήσαμε τη συμβολή του υπουργείου στο ΑΕΠ με τα ρεκόρ που σπάσαμε στον τουρισμό. Και το κάναμε αυτό βάζοντας και μεθόδους διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο επιχορηγούμε φορείς και κριτήρια για να κρίνουμε αν κάτι λειτουργεί σωστά ή όχι. Αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει. Αν η τρόικα θέλει πραγματικά να καταλάβει και να αντιμετωπίσει, ή να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, δεν πρέπει να πηγαίνει να κοιτάει μόνο τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά να δουν και όλα τα καλά παραδείγματα που έχουν προχωρήσει τα πράγματα, για να δούμε πως μπορεί να γίνει η Ελλάδα και πάλι αναπτυξιακή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία τώρα…

-Δημοσιογράφος : Καταλαβαίνω με αυτό που λέτε ότι η τρόικα έχει ουσιαστικά εφαρμόσει μια λάθος πολιτική και μια λάθος αντιμετώπιση των προβλημάτων στη χώρα μας.

-Υπουργός: Όχι δεν θα έλεγα ότι είναι λάθος, ήταν σωστή την ώρα που έγινε , αλλά είναι μονοδιάστατη και αυτή την ώρα πρέπει να προσθέσει τη δεύτερη και την τρίτη διάσταση που μόλις περιέγραψα.

-Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Το ερώτημα της Μαρίας(ακροάτριας) αν είστε ευχαριστημένοι από τις οριζόντιες περικοπές.

-Υπουργός: Όχι, το είπα και πριν. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος, ξέρω ότι έπρεπε να παρθούν την ώρα που πάρθηκαν, τώρα είναι η ώρα να κοιτάξει κανείς, που υπάρχουν οι αδικίες και να διορθώσει τις αδικίες.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, ας μείνω λίγο στην τρόικα. Υπάρχει μία εμμονή, αλλά υπήρχε και μία συμφωνία ξέρετε της κυβέρνησης, ότι πρέπει να πάμε σε περικοπή ή συγχώνευση, ή επαναπροσδιορισμό, ή επανασύσταση ορισμένων οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Δεν έχει γίνει όμως.

-Υπουργός: Και σε αυτό διαφωνώ. Εμείς κάναμε, μπορώ να σας μιλήσω για αυτά που έχουμε κάνει εμείς , γιατί αυτό είναι το έργο το οποίο είχαμε μπροστά μας. Καταργήσαμε τέσσερις φορείς. Καταργήσαμε επιτροπές. Συγχωνεύσαμε πολλούς φορείς του δημοσίου. Έχουν προχωρήσει όλες αυτές οι διαδικασίες μειώνοντας σημαντικά το κόστος αλλά κυρίως και αυτό είναι το οποίο πρέπει να εστιάσουμε, κάνοντας τη λειτουργία αυτών των φορέων, πάρα πολύ καλύτερη. Αυτό το οποίο βλέπαμε ας πούμε όταν είχαμε και το ΤΑΠ και τον ΟΠΕΠ, ήταν ότι έκαναν την ίδια δουλειά και την πληρώναμε την ίδια δουλειά, δυο φορές.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και σε άλλα υπουργεία αυτή η διάθεση-πρόθεση;

-Υπουργός: Σαφώς και υπάρχει πρόθεση. Αυτό το οποίο δεν υπάρχει πάντα, είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός του υπουργείου για να φέρει αυτές τις αλλαγές. Θα σας δώσω παράδειγμα πάλι. Όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία απλοποίησης αδειοδότησης για τα ξενοδοχεία, πήγαμε στις υπηρεσίες και είπαμε, θέλουμε μέσα σε ένα-δύο μήνες να μας δώσετε λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών. Δύο μήνες μετά, δεν ήρθε απολύτως τίποτα. Όλες οι διαδικασίες ήταν απαραίτητες και έπρεπε να μείνουν όπως είναι και έπρεπε να συνεχίσει να ταλαιπωρείται ο πολίτης. Τη δουλειά για να αλλάξει αυτό το πράγμα, την κάνανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τους συνεργάτες μας. Μόνο όταν πήγαμε εμείς κάτω και πιάσαμε μία – μία άδεια και είπαμε: Τι συνδέεται με το Α, τι συνδέεται με το Β, ότι αν καταργήσουμε το Γ, μετά δεν χρειάζεται το Δ. Μόνο όταν κάναμε εμείς τη δουλειά, ουσιαστικά δουλειά «μυρμηγκιού», μπορέσαμε να δούμε, τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να διορθωθεί και με βάση αυτό ….

-Δημοσιογράφος: Ίσως να είσαστε από τους τυχερούς υπουργούς που οι εντολές που δίνατε περνούσανε έξω από την πόρτα σας, γιατί υπάρχει υπουργός στην κυβέρνηση που λέει ότι, οι εντολές που δίνω δεν περνούν έξω από την πόρτα του γραφείου μου.

-Υπουργός: Τι εννοεί; Δεν ξέρω ποιος το έχει πει…

-Δημοσιογράφος: Ας μην εκθέσουμε πρόσωπα. Πραγματικά, έδειξε με αυτό τον τρόπο, ότι χάνονται και ότι δεν υπάρχει η διάθεση, ο μηχανισμός , πραγματικά να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση.

-Υπουργός: Πέστε το τύχη, πέστε το σωστές επιλογές και οι δύο υφυπουργοί με τους οποίους συνεργάζομαι, έχουμε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία. Οι γενικοί γραμματείς τους οποίους επιλέξαμε από την αρχή, έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό το έργο, ο καθένας με τις δικές του αν θέλετε διαφορές αν θέλετε και τις δικές του προτεραιότητες, αλλά με τους σωστούς ανθρώπους γύρω σου, με τους σωστούς συνεργάτες και πάντως με πολύ μεγάλο σεβασμό για τις δυνατότητες της υπηρεσίας. Ένα από τα πράγματα που κάναμε από την αρχή, ήμασταν πάρα πολύ ξεκάθαροι απέναντι στις υπηρεσίες για το τι περιμένουμε από αυτούς…

-Δημοσιογράφος: Ούτε να τις απαξιώνεις τις υπηρεσίες, αλλά ούτε και να πέφτεις θύμα των αγκυλώσεών τους, έτσι δεν είναι;

-Υπουργός: Ναι ακριβώς, αν δείξεις εσύ σεβασμό από τη δική σου τη μεριά, δείχνουν και οι υπάλληλοι προς τη δική σου.

-Δημοσιογράφος: Συνεχίζουμε την κουβέντα μας με τον Υπουργό Πολιτισμού τον κύριο Παύλο Γερουλάνο, έχει ξυπνήσει νωρίς σήμερα. Ή ξυπνάτε κάθε μέρα έτσι;

-Υπουργός: Όχι έτσι ξυπνάω, σας είπα λόγω των παιδιών έτσι ξυπνάω νωρίς το πρωί…

-Δημοσιογράφος: Αυτά ξυπνάνε;

-Υπουργός: Ναι, ναι ξυπνάνε. Κοιμούνται νωρίς και ξυπνάνε νωρίς, το εδραιώσαμε αυτό από την αρχή. Μας είχε πει κάποιος σοφός άνθρωπος ότι όπως κοιμηθούν στην αρχή τα παιδιά θα κοιμούνται πάντα και έτσι με τη γυναίκα μου κι εγώ καθίσαμε και το προσέχαμε αυτό από την αρχή οπότε τώρα κοιμούνται νωρίς, ξυπνάνε νωρίς και γενικά μπαίνει όλο το σπίτι σε λειτουργία.

-Δημοσιογράφος: Και η εκπομπή λοιπόν βγήκε κερδισμένη από το οικογενειακό προγραμματισμό μιας που σας έχουμε από το πρωί. Λοιπόν, κουβεντιάζουμε έχοντας τουλάχιστον για αυτή την ώρα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για να πιάσουμε και το μήνυμα της επικαιρότητας. Είπαμε νωρίτερα, λοιπόν, για το τι ζητάει η τρόικα και το πώς εσείς αντιμετωπίσατε κάποια πράγματα στο Υπουργείο, στην πρώτη σελίδα επίσης των «ΝΕΩΝ» θα παραμείνω γιατί βλέπουμε σε πρώτο πλάνο βεβαίως τις κομματικές αντιπαραθέσεις και που πέραν τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργούν στα ίδια τα κόμματα πρέπει να δούμε τα προβλήματα που σίγουρα δημιουργούν στην κυβέρνηση. Μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργήσει; Μια κυβέρνηση τριτοκομματική, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να λειτουργήσει έχοντας υπουργούς που είναι εν δυνάμει δελφίνοι; Άλλοι το έχουν δηλώσει κιόλας. Ή με κορυφαία στελέχη κομμάτων που σαφώς αλληθωρίζουν προς το μέλλον το πολιτικό το δικό τους αλλά και στο μέλλον της παράταξης τους; Ή το όφελος μικροκομματικό ή κομματικό.

-Υπουργός: Πριν τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης είχα υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα λόγω, θα έλεγα, απειρίας, οι κυβερνήσεις συνεργασίας είχαν πάρα πολύ κακή διαδρομή. Οι μεγάλες καταστροφές, αν θέλετε, της ελληνικής οικονομίας έχουν συμβεί σε περιόδους κυβερνήσεων συνεργασίας. Για να λειτουργήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας θέλει πρώτα από όλα έναν πολύ σοβαρό συντονιστή αυτής της κυβέρνησης και αυτό το αποκτήσαμε από την πρώτη στιγμή, ο κύριος Παπαδήμος έθεσε κάποιες προτεραιότητες, βοηθάει και η συγκυρία να μη μπορείς να βγεις πολύ μακριά από αυτές και ξεκίνησε ένα έργο. Από την άλλη όμως μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να την υποστηρίξει κατά κύριο λόγο, να την υποστηρίξουν όσοι είναι μέσα στην κυβέρνηση, να την υποστηρίξουν όσοι είναι μέσα στη Βουλή και να την υποστηρίξει η ελληνική κοινωνία. Πρέπει να σας πω ότι για έναν άνθρωπο σαν τον κύριο Παπαδήμο παρότι είναι πολύ μεγάλη τιμή να είναι πρωθυπουργός αυτής της χώρας, η πρώτη του προτεραιότητα δεν φαντάζομαι να ήταν αυτή πριν από μερικούς μήνες. Έρχεται λοιπόν σήμερα και λέει ότι «εγώ είμαι διατεθειμένος εάν κι εσείς είσαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε μερικά πράγματα μπροστά». Αυτό το οποίο μένει να αποδειχτεί τώρα είναι κατά πόσο εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε αυτή τη γραμμή, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτόν τον πρωθυπουργό, να συνεχίσουν τα κόμματα να τον στηρίζουν και να συνεχίσει η κοινωνία να τα στηρίζει. Αυτές είναι τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να λειτουργήσουν και αυτή τη στιγμή τίποτα δεν βοηθάει όταν, αντί να κοιτάμε τα μεγάλα προβλήματα και να παλεύουμε για αυτά, τσακωνόμαστε μεταξύ μας για θέματα τα οποία ο κόσμος θεωρεί ότι θα έπρεπε να λύνονται χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας. Να τελειώνουμε, βεβαίως να λέμε ποιες είναι οι αποφάσεις μας, να κρίνουμε, να ψηφίζουμε αλλά όχι να γίνονται τα πρωτοσέλιδα τα οποία έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.

-Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά βλέπω εδώ και πάω στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» για να ενισχύσω και το ερώτημα μου, «στην ποδιά του Παπαδήμου», γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σφάζονται για τα νέα μέτρα», κοιτάξτε τώρα εδώ να δείτε, τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης και μάλιστα, επειδή κάτι ξέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες επειδή δίνουμε συνεχώς εξετάσεις μπας και αναρτήσουμε την αναξιοπιστία μας, έβαλαν τους ηγέτες των κομμάτων αυτών να υπογράψουν και να δεσμευτούν δια της υπογραφής τους σε αυτά τα οποία ουσιαστικά συμφώνησαν για να γίνει αυτή η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή λοιπόν έχει ως αποστολή κάποια πράγματα, όπως η κύρωση των συμβάσεων, η εφαρμογή των παλαιότερων συμβάσεων και το PSI. Όταν, λοιπόν, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη…

-Υπουργός: Για μένα η ατζέντα αυτής της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν ακόμη πιο διευρυμένη από αυτή και να εμβαθύνει σε ορισμένα θέματα, ακόμα και σε μερικά που θεωρούνται μικρότερης εμβέλειας να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να λυθούν μια για πάντα αντί να μένουν, ας πούμε, μέσα σε μια μικροκομματική κόντρα. Δηλαδή πιο πολύ από το πόσο θα ζήσει αυτή η κυβέρνηση εμένα με ενδιαφέρει τι έργο θα αναλάβει και τι θα αφήσει.

-Δημοσιογράφος: Ενώ έχουν δεσμευτεί, λοιπόν, τα κόμματα για να φτάσω στο ερώτημα, ότι συμφωνήσαμε σε αυτό βλέπουμε τώρα όταν φτάνουμε στην υλοποίηση αυτών που ενδεχομένως να χρειαστεί και μέτρα στα οποία έχουν συμφωνήσει γιατί το πλαίσιο συμφωνίας ήταν οι αποφάσεις των νέων δανειακών συμβάσεων και τα μέτρα που απαιτούνται για την υλοποίηση τους, βλέπουμε τώρα ότι αρχίζουν να «κλωτσάνε» και να μη θέλουν να πάρουν το βάρος της λήψης αυτών των επώδυνων μέτρων όποιων κι αν είναι αυτών.

-Υπουργός: Καταρχήν μη πάρουν τα μέτρα ως δεδομένα, νομίζω ότι είναι νωρίς να ξεκινήσουμε με αυτό σαν βάση…

-Δημοσιογράφος: Συγνώμη που σας διακόπτω αλλά όταν ο Υπουργός Οικονομικών βγαίνει και λέει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα εκτός κι αν υπάρξουν αποκλίσεις και επειδή οι αποκλίσεις είναι συνώνυμο…

-Υπουργός: Μη περιμένετε κανένας Υπουργός Οικονομικών να πει κάτι διαφορετικό γιατί από τότε που είπε ο Γιώργος ο Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα και αναγκάστηκε να πάρει, τώρα όλοι οι Υπουργοί σου λένε «ναι, δεν χρειάζεται άλλα μέτρα παρά μόνο, αν και εφόσον». Νομίζω όμως ότι η ουσία του πράγματος που αναφέρθηκε είναι κάτι το διαφορετικό. Αυτή τη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση καλείται να λύσει ζητήματα τα οποία αφορούν τον έλληνα πολίτη, σε αυτή τη διαδικασία και ειδικά σε μια περίοδο κρίσης πάρα πολλά πράγματα αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη. Μέχρι τώρα το αντιμετωπίζαμε και ήταν η λάθος αντιμετώπιση της Ευρώπης και της τρόικας, αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτό σε ελληνικό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πλέον είναι διεθνές, λέγαμε μετά από λίγο ότι ήταν ευρωπαϊκό, τώρα ξέρουμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι πολύ πιο διευρυμένο και ότι κάθε μέρα τα πράγματα αλλάζουν. Κάθε μέρα αλλάζει η τιμή του πετρελαίου, κάθε μέρα αλλάζουν τα επιτόκια στις γειτονικές χώρες, η κατάσταση η οποία επικρατεί δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια, λοιπόν αν θέλουμε ο ελληνικός λαός, οι έλληνες πολίτες να υποστηρίξουμε που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι στις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται. Λοιπόν, οι συνθήκες είναι αβέβαιες, δεν βοηθάει να μιλάμε μόνο για μέτρα ή όταν μπουν τα μέτρα στο τραπέζι, ο καθένας για μικροκομματικές προτιμήσεις του να παίζει με αυτές τις διαδικασίες, δηλαδή να λέει στον έλληνα πολίτη ότι ξέρεις τι; Ναι μεν ο ένας λέει νέα μέτρα αλλά εντάξει μπορεί να μη χρειάζονται κιόλας. Μέχρι που θα αναλάβει την εξουσία και θα πει ναι, τελικά αυτό που έλεγα πριν, δεν ισχύει χρειάζονται καινούργια μέτρα. Αυτή την ιστορία έχουμε κάνει τόσο καιρό και αυτό πρέπει να σταματήσει για να δημιουργηθεί πάλι ασφάλεια μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση αυτή που γίνεται που ο καθένας για μικροκομματικά οφέλη, παίρνει τη μια θέση το πρωί και την άλλη θέση το βράδυ, αυτή πρέπει να σταματήσει άμεσα εάν θέλουμε να μας εμπιστευτεί ο κόσμος ότι πάμε προς μια κατεύθυνση.

-Δημοσιογράφος: Πολύ φοβάμαι όμως βλέποντας το θέμα του «ΕΘΝΟΥΣ» σήμερα ότι κατορθώσατε και τον κύριο Παπαδήμο από τεχνοκράτη να τον κάνετε πολιτικό. Και γιατί το λέω; Γιατί ο κύριος Παπαδήμος υπόσχεται ότι δεν θα έχουμε μειώσεις μισθών και φόρους το 2012 και όπου ακούς τέτοιες διαβεβαιώσεις…Βλέπω μια συμπεριφορά πολιτικού εδώ πέρα του κυρίου Παπαδήμου…

-Υπουργός: Καταρχήν να πούμε το εξής, υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία μεταξύ του τι μπορεί να κάνει ένας πολιτικός και τι μπορεί να κάνει ένας τεχνοκράτης. Λοιπόν, η πραγματικότητα είναι ότι τα πρόσωπα τα οποία αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά και των δύο. Δεν μπορείς να είσαι πολιτικός και να μην έχεις κάποιες τεχνοκρατικές δυνατότητες και δεν μπορείς να είσαι τεχνοκράτης και να μην έχεις πολιτικές. Αυτοί οι άνθρωποι που λένε ότι θα δώσουν τα υπουργεία σε τεχνοκράτες κάνουν τεράστια ζημιά και θα σας πω γιατί. Δεν υπάρχει καλύτερος τεχνοκράτης σε ένα υπουργείο Άμυνας από τους στρατιωτικούς που είναι μέσα, ωραία να δώσουμε το υπουργείο άμυνας στους στρατιωτικούς. Δεν υπάρχει καλύτερος τεχνοκράτης στο υπουργείο Υγείας από τον γιατρό, ωραία να δώσουμε και το υπουργείο Υγείας σε έναν γιατρό, δεν υπάρχει καλύτερος τεχνοκράτης στο υπουργείο Τουρισμού από τους ξενοδόχους, ωραία να δώσουμε και το υπουργείο Τουρισμού στους ξενοδόχους και τότε μιλάμε για συντεχνίες και οι συντεχνίες αυτές μπορεί να είναι από ακίνδυνες που ουσιαστικά θα δουλεύουν για την πάρτη τους, όπως ο ξενοδόχος θα δουλεύει για τους ξενοδόχους, αλλά μπορεί να είναι και εξαιρετικά επικίνδυνες όταν ένας στρατιωτικός αρχίζει και δουλεύει για τους στρατιωτικούς διότι αυτό έχουμε δει τι γίνεται…

-Δημοσιογράφος: Δυστυχώς…

-Υπουργός: …ή ένας δικαστικός για τους δικαστικούς. Εκεί βλέπουμε τι μπορεί να συμβεί σε μια χώρα και όσοι μιλάνε για τεχνοκράτες πρέπει να κάτσουν πολύ καλά να σκεφτούν τι είναι αυτό που λένε.

-Δημοσιογράφος: Μήπως όμως, μιλήσαμε για τεχνοκράτες υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει η κομματική δέσμευση και ο κομματικός μηχανισμός πίσω από υπουργούς που θα τους απορροφά αυτή τους η ιδιότητα σε μια δράση μέσα σε μια κυβέρνηση όπως αυτή του Λουκά Παπαδήμου.

-Υπουργός: Ωραία, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτό που θέτετε. Πάρετε ένα ανώδυνο υπουργείο όπως το υπουργείο Τουρισμού. Στο υπουργείο Τουρισμού, το 80% της δουλειάς που κάνω κάθε μέρα είναι μια δουλειά η οποία αφορά καθημερινά προβλήματα, τα οποία κοιτάμε να λύσουμε. Είναι προβλήματα αδειοδότησης, είναι προβλήματα τα οποία δεν έχουν, αν θέλετε, σκληρές πολιτικές αιχμές και αυτά πρέπει να τα λύνει κανείς, αν θέλετε δεν θα ήθελα να πω τεχνοκρατικά αλλά με μια τεχνοκρατική διάθεση, λοιπόν είναι ένα πρακτικό πρόβλημα και το λύνεις. Φτάνεις όμως σε κάποια σημεία τα οποία τα προβλήματα αυτά γίνονται βαθιά πολιτικά. Έρχονται οι ξενοδόχοι και σου λένε «κοίτα να δεις εγώ θέλω να χτίσω το ξενοδοχείο μου πάνω στον αιγιαλό διότι αυτό δημιουργεί το κλίμα που θέλω να δημιουργήσω για τους πελάτες μου, ο ρώσος ο επισκέπτης μου λέει ότι εγώ θέλω να πηδάω από το μπαλκόνι μου και να πέφτω μέσα στη θάλασσα και άρα πρέπει να χτίσω στον αιγιαλό». Εκεί πια το θέμα δεν είναι τεχνοκρατικό εκεί είναι βαθιά πολιτικό. Έρχεται λοιπόν ένα κόμμα και λέει ότι εγώ τον αιγιαλό δεν τον χτίζω γιατί ο αιγιαλός ανήκει στον κόσμο, αυτή την απόφαση δεν θα τη πάρει ο τεχνοκράτης…

-Δημοσιογράφος: Εκεί όμως δεν υπεισέρχεται το κομματικό «συμφέρον»;

-Υπουργός: Ναι, υπάρχουν κόμματα που λένε ότι εμένα δεν με νοιάζει, εμένα με νοιάζει να δημιουργηθεί πλούτος άρα χτίζω τον αιγιαλό και υπάρχουν άλλοι που λένε ότι είναι μερικές κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν περνάω, τις οποίες δεν θέλω να περάσω κι αυτή είναι μια από αυτές τις κόκκινες γραμμές. Το λέω διότι αν πεις ότι εγώ θέλω ένα τεχνοκράτη στο υπουργείο Τουρισμού ο τεχνοκράτης θα γυρίσει και θα σου πει πόσα λεφτά θα μου φέρει ο ρώσος; Τόσα. Άρα θα χτίσω όλο τον αιγιαλό.

-Δημοσιογράφος: Χτίσε πάνω στο κύμα είπαμε…

-Υπουργός: Λοιπόν, αυτά τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν μικρής σημασίας σε ότι αφορά το υπουργείο Τουρισμού αλλά όταν πας στην Άμυνα, όταν πας στην Εξωτερική πολιτική, όταν πας στην Παιδεία, εκεί τα πράγματα είναι πάρα πολύ πιο σκληρά και η έννοια τεχνοκράτης παίρνει μια, αν θέλετε, μυθοποιημένη διάσταση η οποία στην ουσία της όμως, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη.

-Δημοσιογράφος: Δεν το πιστεύω πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος και δεν έχουμε περάσει ακόμα στα καυτά ερωτήματα των ακροατών τα οποία εξακολουθούν κι έρχονται βροχηδόν, καταιγιστικά. Λοιπόν, εσωκομματικά. Δεν μπορώ να μη πάμε εκεί.

-Υπουργός: Πάμε.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, δεν το έχει στη πρώτη σελίδα το «ΕΘΝΟΣ», το έχει ένα μονόστηλο εδώ πέρα «Ξεκίνημα για τη μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Τι συζήτησαν Γιώργος- Βενιζέλος». Τι γίνεται; Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχουν εδώ δυο σκέψεις ή μάλλον βλέπουμε να κινούνται τα στελέχη προς δυο κατευθύνσεις. Να επισπευτούν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να πάνε με άλλο αρχηγό στις εκλογές και άλλοι ότι θα μπορούσε ο Γιώργος να παραμείνει. Ο κύριος Γερουλάνος τι λέει;

-Υπουργός: Καταρχήν όλη αυτή η διαδικασία επειδή μιλούσαμε πριν για μικροκόσμους αφορά ένα πολύ μικρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το οποίο περιμένει να δει η ελληνική κοινωνία από όλους μας είναι τα καινούργια προβλήματα τα οποία αυτή τη στιγμή έχουμε πως αντιμετωπίζονται. Το σκηνικό από εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια έχει αλλάξει άρδην, έχουμε μια Ευρώπη την οποία δεν την αναγνωρίζει κανείς πια, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν παλιότερα, μπορεί να είναι καλύτερη, μπορεί να είναι χειρότερη, μπορεί να γίνει καλύτερη αλλά η ουσία είναι, ότι δεν είναι καμία σχέση με αυτό που ξέραμε παλιά. Έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει το οποίο ξέρουμε ότι ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα όταν λειτουργούσε σε ένα επίπεδο χαμηλό, είχε γίνει ένα πλιάτσικο ρουσφετιών το οποίο κάθε διευθυντής έδινε δάνειο σε όποιον ήθελε και σε ένα άλλο επίπεδο είχε γίνει τζόγος έτσι; Δηλαδή στο διεθνές επίπεδο έπαιζε ο καθένας με παράγωγα κλπ. Το κοινωνικό σύστημα στην Ελλάδα πλέον αμφισβητείται και αμφισβητείται για τον τρόπο που λειτούργησε μέχρι σήμερα. Έχουμε τα κόμματα τα οποία βρίσκονται σε μια εντελώς καινούργια φάση της ζωής τους, όλα τα πράγματα μέσα στο πολιτικό σύστημα έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει και λόγω της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και της διεθνής συγκυρίας. Πως τοποθετείται ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ μέσα σε αυτά τα προβλήματα; Τι λέμε για το πιο θα είναι το τραπεζικό σύστημα όταν πια θα έχουν μπει τα χρήματα που θα στηρίξουν τις τράπεζες και θα έχουν ουσιαστικά γίνει δημόσιες υπό μια έννοια; Τι περιμένουμε από αυτές την επόμενη μέρα; Θα πάμε να ενισχύσουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις πράγμα που εγώ πιστεύω ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ελληνική οικονομία ή θα αρχίσουμε πάλι τα παιχνίδια των μεγάλων deals όπως γινόντουσαν τα τελευταία δέκα χρόνια; Η ουσία του πράγματος είναι ότι πρέπει να πάμε στις επόμενες εκλογές με τουλάχιστον αυτά τα θέματα ανοιχτά, να τα ανοίξουμε, εγώ δεν λέω ότι μπορεί να κλείσουν από τη μια μέρα στην άλλη και με τη συγκυρία όπως γίνεται μπορεί και να τα συζητάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανοίξει βασικά πράγματα….Καθόμαστε και κάνουμε ολόκληρη φασαρία για το πόσο και αν πραγματικά ανοίγουμε το επάγγελμα του ταξί, ας πούμε, το οποίο είναι ένα ψεγάδι στις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία και δεν καθόμαστε να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αύριο τις «κρατικές» τράπεζες οι οποίες θα δημιουργηθούν… Λοιπόν, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε ελπίζοντας ότι τα προβλήματα μας είναι τόσο μικρά ώστε να κάνουμε τα άλλα να φύγουν και κυρίως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τα κόμματα αν περιμένουν να διεκδικήσουν την εξουσία. Αυτό που μου κάνει εντύπωση με τον κύριο Σαμαρά για παράδειγμα είναι ότι έχει τεράστια ευκαιρία να βάλει καινούργια θέματα πάνω στο τραπέζι και αντί να βάλει τα καινούργια θέματα πάνω στο τραπέζι διεκδικεί τη ψήφο του έλληνα με τι; Με το τι ήταν το λογότυπο πάνω στο χαρτί στο οποίο υπέγραψε και αν υπέγραψε αυτό το χαρτί ή το άλλο το χαρτί; Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Την ίδια σοβαρότητα που ζητάω από τη ΝΔ ζητάω να κάνουμε κι εμείς, όχι με διαδικασίες πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τι με νοιάζει εμένα τι είπανε ο κύριος Παπανδρέου με τον κύριο Βενιζέλο ή τι είπε ο κύριος Λοβέρδος με την κυρία Διαμαντοπούλου; Δεν αφορά κανέναν αυτό το πράγμα. Μπορούμε όλοι μας και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό, να πούμε ποια είναι η θέση μας για την ελληνική κοινωνία αύριο; Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιους εθνικούς στόχους και πως μπορεί να κάνουμε πάλι συλλογική δουλειά, να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά;

-Δημοσιογράφος: Βλέπω να συμφωνείτε με την τοποθέτηση που έχει κάνει ο κύριος Σκανδαλίδης και είναι αξιοπρόσεχτη με την έννοια ότι ο κύριος Σκανδαλίδης έχει πει, αν σωστά ερμηνεύω, ότι πρώτα θα πρέπει να συζητήσουμε για πολιτικές, για το πλαίσιο το καινούργιο μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργήσουμε και να προσαρμόσουμε αυτές τις πολιτικές εάν χρειαστεί σε άλλα πρόσωπα ή να δούμε αν τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο προσκήνιο μπορούν να φέρουν αυτές τις πολιτικές.

-Υπουργός: Πρώτα από όλα πρέπει να βάλουμε εθνικούς στόχους. Για μένα ένας εθνικός στόχος είναι η ανεργία, αυτό που θα συμβεί στην ανεργία τα επόμενα χρόνια κάνουμε ότι δεν θα συμβεί. Θα συμβεί. Κλείνουν-επιχειρήσεις, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και άρα πρέπει να το βάλουμε καταρχήν σαν εθνικό στόχο…

-Δημοσιογράφος: Ας αφήσουμε τις βαρύγδουπες πολιτικές περιγραφές και ιδεολογικές αναζητήσεις και να πάμε στην…

-Υπουργός: Όχι, όχι θα φτάσω στις ιδεολογικές αναζητήσεις. Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα. Μπορούμε να το βάλουμε αυτό σαν εθνικό στόχο; Ένα το κρατούμενο. Δυο: Μπορεί να πει ο καθένας πως λέει ότι θα το κάνει; Βεβαίως θα το κάνεις με βάση τις αρχές και τις αξίες σου. Σας είπα και πριν οι αρχές και οι αξίες ενός κόμματος είναι απολύτως απαραίτητες για τις πολιτικές αποφάσεις που θα πάρεις, από το πώς θα δημιουργήσεις θέσεις εργασίας μέχρι αν θα χτίσεις τον αιγιαλό μέχρι οτιδήποτε άλλο. Βεβαίως θα τοποθετηθούμε πάνω σε αυτά αλλά τα προβλήματα είναι εντελώς καινούργια. Η ανεργία για την οποία συζητάμε είναι ένα εντελώς καινούργιο πρόβλημα, η ανεργία των νέων έχει συγκεκριμένες διαστάσεις, λοιπόν εδώ έχουμε εργαλεία με τα οποία μπορεί η χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Έχουμε έναν τεράστιο πλούτο, έχουμε μορφωμένα παιδιά, αυτά μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, το ερώτημα είναι πως; Λοιπόν, εάν κάνουμε τη συζήτηση το να θέσουμε εθνικούς στόχους, να πούμε ο καθένας από μας που βασίζεται πάνω σε αυτό, να δημιουργηθούν καινούργιες κοινωνικές συμμαχίες πάνω στις οποίες θα στηριχθεί αυτό το οποιοδήποτε πρόγραμμα, τότε να δω μετά από όλο αυτό να συζητάμε για το ποιο πρόσωπο θα κάνει τι. Μέχρι να φτάσουμε εκεί πέρα ο κόσμος κοιτάει τις συζητήσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες και λέει «Θεέ μου, νοιάζεται κανείς για μένα;»

-Δημοσιογράφος: Ερώτημα. Έχουμε το χρόνο τον πολιτικό για να γίνουν αυτά μέχρι τις εκλογές ή δεν θα πρέπει να σκοντάφτουμε στις εκλογές και να πούμε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει ανεξάρτητα του χρόνου των εκλογών; Και μιλάω για το ΠΑΣΟΚ…

-Υπουργός: Σίγουρα πρέπει να ανοίξει, σίγουρα πρέπει να ανοίξουν αυτά τα θέματα. Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας θα έρθει σε ένα μήνα ή θα βρεθεί επειδή γράφτηκε στο πρόγραμμα ενός κόμματος, καταλαβαίνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αλλά σου λέει αναγνωρίζεις ότι αυτό είναι πρόβλημα; Αναγνωρίζεις κύριε Παπανδρέου, κύριε Σαμαρά, κύριε Βενιζέλο, κύριε Παπαδήμο, κύριοι όλοι εσείς και βάζω και τον εαυτό μου μέσα γιατί προΐσταμαι σε ένα υπουργείο το οποίο δημιουργεί θέσεις εργασίας πολλές κάθε καλοκαίρι, λοιπόν είσαστε έτοιμοι να αρχίσετε τη συζήτηση για το τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και τι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε; Πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε ένα επενδυτή ο οποίος έχει απαιτήσεις να κάνει, ας πούμε, την Ακρόπολη Disneyland, όχι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε εκεί. Αλλά υπάρχει διαφορετικός δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να γίνει η Ελλάδα ένας παράδεισος για έναν άνθρωπο που θέλει να επενδύσει με τον τρόπο που και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τον αφήσουμε να επενδύσει. Ε, λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο πρέπει να του φτιάξουμε το περιβάλλον για να πάμε να τον βρούμε αλλιώς δεν γίνεται.

-Δημοσιογράφος: Έχουμε όμως, επιμένω, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον πολιτικό χρόνο όπως κυλάει. Έχουμε μια ημερομηνία για εκλογές περίπου να προσδιορίζεται σε δυο με τρεις μήνες, μπορεί να παραταθεί ένα μήνα, δυο μήνες, υπάρχει το περιθώριο όμως για να γίνουν όλα αυτά που είπατε με τα οποία δύσκολα κανείς διαφωνεί και θέτω ευθέως το ερώτημα μπορεί με ανοιχτά όλα αυτά τα θέματα, να εξελίσσονται, να συζητούνται, οι ιδεολογικές αναζητήσεις που είπαμε νωρίτερα και να πάει το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου στις εκλογές;

-Υπουργός: Ειλικρινά αποφεύγω τη συζήτηση των προσώπων για έναν πολύ απλό λόγο. Το τι θα κάνει το κόμμα, ότι είναι να κάνει θα το κάνει, με τον Άλφα αρχηγό ή με τον Βήτα αρχηγό εάν δεν γίνει όμως το υπόλοιπο οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση θα έχει τα χαρακτηριστικά καλλιστείων και ο κόσμος δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσει και να πει «α, ναι μ’ αρέσει αυτή η φάτσα καλύτερα από την άλλη άρα ψηφίζω αυτό το κόμμα», δεν πρόκειται. Θα χάσουμε και την επαφή που έχουμε ακόμα με την κοινωνία.

-Δημοσιογράφος: Με όλα αυτά λοιπόν που συμβαίνουν και έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό βλέπετε τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να μπει σε μια φυγόκεντρη τάση διάσπασης;

-Υπουργός: Αν μείνουμε μόνο σε επιλογές προσώπων ναι, το βλέπω αυτό διότι αν τα πρόσωπα αυτά δεν συμβολίσουν διαχρονικές τοποθετήσεις και δεν ξέρουν πως αυτές λειτουργούν μεταξύ τους προφανώς ο ένας θα λέει εμένα μ’ αρέσει ο ένας πιο πολύ, ο άλλος θα λέει μ’ αρέσει ο άλλος και θα έχουμε ξεχάσει όλο την υπόσταση του ΠΑΣΟΚ η οποία έρχεται μέσα από το ιδεολογικοπολιτικό του πλαίσιο.

-Δημοσιογράφος: Ακόμα κι αν συμφωνούσε κανείς ότι ένα πρόσωπο μπορεί να συγκεντρώσει αυτά τα οποία θέτετε ως προϋπόθεση, να εκφράσει πράγματα, να πει πράγματα, να σηματοδοτήσει πράγματα. Πιστεύετε ότι έτσι όπως εξελίσσεται η εσωκομματική διαδικασία γιατί κακά τα ψέματα εξελίσσεται, βλέπουμε ομάδες βουλευτών κλπ μπορεί να λειτουργήσει συνδετικά ένα πρόσωπο που θα συγκεντρώνει, ας πούμε υποθετικά παραδείγματος χάρη ο Νίκος, ο όποιος με τις αντιπαραθέσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μπορεί να λειτουργήσει συνδετικά μέσα στο κόμμα;

Υπουργός: Σε ποιο επίπεδο είναι το σωστό ερώτημα. Στο επίπεδο της κοινωνίας απολύτως. Ένα πρόσωπο το οποίο θα τοποθετηθεί με βάση τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ θα επανατοποθετηθεί στα καινούργια προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορεί να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μαζί του και να τον στηρίξει. Τώρα αν από εκεί πέρα υπάρχουν κομμάτια στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα αποφασίσουν ότι θέλουν να κάνουν ένα καινούργιο κόμμα για μια χρονική περίοδο αυτά τα βλέπουμε πολύ συχνά να συμβαίνουν στα κόμματα, δεν είναι κάτι το οποίο είναι καινούργιο. Και ο κύριος Αβραμόπουλος είχε κάνει το κόμμα του και ο κύριος Σαμαράς είχε κάνει το κόμμα του, στο τέλος όμως το θέμα είναι …

-Δημοσιογράφος: Είναι η ενότητα σε ένα κόμμα αυτοσκοπός;

-Υπουργός: Όχι σε κομματικό επίπεδο, σε παραταξιακό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή με τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, η απώλεια μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης θα ‘ναι καταστροφική για τον τόπο. Γιατί τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από μία δεξιόστροφη αντιμετώπιση των πραγμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι οι αγορές έχουν δείξει όλες τις αδυναμίες τις οποίες έχουν δείξει, κι εδώ για να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος, δεν αναφέρομαι στην ελεύθερη αγορά. Πιστεύω απόλυτα στην ελεύθερη αγορά, και στην δύναμη την οποία είχε η ελεύθερη αγορά, αλλά πάνω στην ελεύθερη αγορά χτίζεις κι ένα παιχνίδι στοιχημάτων το οποίο είναι καταστροφικό, ακόμη και για την ελεύθερη αγορά. Δηλαδή, αν θέλετε υποσκάπτει όλη την σκέψη πίσω από τη δυνατότητα ο άλλος να παράγει και κάποιος να καταναλώνει. Φτάσαμε λοιπόν σ’ ένα σημείο που η κατανάλωση έγινε αυτοσκοπός…άρχισαν να σπρώχνουν τον καθένα από μας, να δανείζεται περισσότερο, να καταναλώνει περισσότερο και πάνω σ’ αυτήν την διάθεση κατανάλωσης χτίστηκε μία διαδικασία τζόγου η οποία κατέστρεψε τις τράπεζες. Από την έδρα στην Αμερική μέχρι τις μικρές τράπεζες που βλέπουμε στην Ελλάδα να καταστρέφονται, όλες αυτές έμπλεξαν μέσα σε ένα, αν θέλετε, να το πω κύκλωμα; Ένα τέτοιο περιβάλλον. Λοιπόν, σήμερα αν υπάρχουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να ‘ρθουν ποτέ από τη δεξιά. Δεν είναι δυνατόν. Η δεξιά πιστεύει σε αυτό το σύστημα.

-Δημοσιογράφος: Ωστόσο, πολλοί μιλούν για το τέλος των κομμάτων εξουσίας.

-Υπουργός: Όχι δεν υπάρχει αυτό.

-Δημοσιογράφος: Μπορεί να υπάρξει αυτό που λέτε σε επίπεδο συνεργασίας δηλαδή οι παρατάξεις να μείνουν υπό μία ευρεία έννοια με την συνεργασία και κομμάτων της αριστεράς.

-Υπουργός: Ένα λεπτό, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ήρθε στα πράγματα; Αυτό το οποίο κατάφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν να «δέσει» την δημοκρατική παράταξη. Αυτό το πράγμα πρέπει να το κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού κι επαναλαμβάνω δε μιλάω μόνο σε επίπεδο κόμματος, μιλάω σε επίπεδο κοινωνίας. Σε ότι αφορά τα κόμματα από κει και πέρα αν έχουν τα αντανακλαστικά να καταλάβουν ποια είναι η ιστορική τους σημασία και η ιστορική τους διαδρομή και να καταλάβουν ότι τις αξίες τις οποίες υποστήριξε ο κόσμος, όταν τα υποστήριζε, πρέπει να τις βάλει πάνω στα σημερινά προβλήματα, τότε θα επιβιώσουν. Αν το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ποιος είναι ο αρχηγός ή ποιος φαντάζει καλύτερα για το εκλογικό αποτέλεσμα, τότε θα αποσυνδεθεί το κόμμα από τον κόσμο που έχει αυτές τις αξίες, ε και τότε προφανώς το κόμμα δεν έχει ελπίδες.

-Δημοσιογράφος: Νομίζω όμως ότι έχει ήδη επέλθει η ρήξη.

-Υπουργός: Όχι δεν έχει επέλθει η ρήξη ακόμη. Αυτό που έχει επέλθει σαφέστατα, είναι η ρήξη με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κόσμος καταλαβαίνει γιατί αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν όπως πάρθηκαν, έχει την κριτική του σε πάρα πολλά επιμέρους θέματα, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο αυτή τη στιγμή, να ψάχνει να βρει καινούριες αξίες και καινούρια ιδανικά. Αυτά που έχει είναι μία χαρά για τα προβλήματα που υπάρχουν, αν συνδέσουμε το πρόβλημα με την αξία μέσα από την οποία θα το λύσουμε.

-Δημοσιογράφος: Επειδή τιμώ πάντα τους ακροατές, και τώρα τους τιμώ, βλέπω το χρόνο, περνά γρήγορα, λοιπόν θέλω να σας θέσω υπ’ όψιν τα ερωτήματα που κάνει ο κόσμος. Είναι δεκάδες και θέλω να ξεκινήσω και αν είναι δυνατόν να τα πούμε όλα. Θάνος- γιατί κύριε Γερουλάνο οι μισθοί των βουλευτών και των υπουργών δεν έχουν μειωθεί 50% τουλάχιστον και γιατί για την λαθρομετανάστευση δεν έχετε κάνει τίποτα; Σύντομες απαντήσεις για να μπορούμε να τα δούμε όλα τα ερωτήματα.

-Υπουργός: Πρώτον έχουν μειωθεί οι μισθοί των βουλευτών, αυτό το οποίο έγινε λάθος από την πρώτη στιγμή είναι…

-Δημοσιογράφος: Ναι αλλά ήταν τώρα να διεκδικείτε και…

-Υπουργός: Άλλο τι διεκδικούν. Αυτή η διεκδίκηση είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη και εκεί μέσα υπάρχουν άνθρωποι που θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί ενάντια από την πρώτη στιγμή, προς τιμήν του κ. Ανωμερίτη και του κ. Καψή που το κάνανε αυτό αμέσως αλλά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι εκεί πέρα που συνεχίζουν και διεκδικούν.

-Δημοσιογράφος: Μάλιστα ο κ. Δημήτρης όταν η κ. Παπαρήγα έκλεινε αεροδρόμια κ.τ.λ. έπρεπε να της αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Αναφέρεται στις κινητοποιήσεις ….

-Υπουργός: Εγώ σας λέω ότι το πρόβλημα μας δεν είναι οι κινητοποιήσεις, το πρόβλημα μας είναι όταν οι κινητοποιήσεις αυτές πάνε ενάντια στο εθνικό μας συμφέρον.

-Δημοσιογράφος: Αυτό που λέγαμε νωρίτερα. Ο κ. Κώστας, εδώ και τώρα λύσεις και όχι εκθέσεις ιδεών.

-Υπουργός: Συμφωνώ απολύτως.

-Δημοσιογράφος: Ανδρέας, έχετε δουλέψει περισσότερο εσείς και οι συνάδελφοι σας από τον κάθε εργαζόμενο, ώστε να παίρνετε τόσα χρήματα; Τίθεται επιτακτικά το ζήτημα.

-Υπουργός: Το θέμα του τι είναι δίκαιος μισθός είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα και δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι διεθνές ζητούμενο αν θέλετε. Σαφώς οι ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνεις και ο τρόπος με τον οποίο τις αναλαμβάνεις, παίζουν ένα πολύ μεγάλο ρόλο για το τι μισθό παίρνεις.
-Δημοσιογράφος: Λοιπόν με εγκαλεί ο κ. Κώστας διότι λέει ο κ. Γερουλάνος κατευθύνει την κουβέντα. Κύριε Στρατάκη δεν κάνετε δυνατές ερωτήσεις.

-Υπουργός: Ξέρετε ένα από τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουμε σαν κοινωνία αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης. Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από αυτό το οποίο λέει. Αλλά αυτό που γίνεται, μιλάμε ο ένας πάνω στον άλλον, διακόπτουμε ο ένας τον άλλον, όλο αυτό είναι καταστροφικό για να μπορέσει να γίνει μία δημόσια συζήτηση όπου οι πληροφορίες να μπαίνουν πάνω στο τραπέζι. Το γεγονός ότι λέω εγώ κάτι δε σημαίνει ότι δε μπορεί να αμφισβητηθεί από τον ακροατή.

-Δημοσιογράφος: Έρχεται την ίδια ώρα ένα μήνυμα ακροατή με SMS που λέει: σήμερα στην εκπομπή ήρεμα κουβεντιάζετε…το λέγαμε νωρίτερα.

-Υπουργός: Το χουμε όλοι ανάγκη αυτό, όχι μόνο όσοι μιλάμε αλλά και όσοι ακούμε. Τα προβλήματα έχουν αλλάξει τελείως κι αν δεν δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται σε όποιον έχει κάτι να πει τότε το μόνο που κάνουμε είναι φωνάζουμε ο ένας πάνω στον άλλον…

-Δημοσιογράφος: Με εγκαλεί όμως ο ακροατής, φωνάζεις κάθε μέρα ενώ σήμερα συζητάτε ήρεμα. Λοιπόν, ο ακροατής, στον ΟΕΚ ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 30%. Οι περισσότεροι συνταξιοδοτήθηκαν, οι υπόλοιποι οργανισμοί στην Ελλάδα τι εικόνα παρουσιάζουν;

-Υπουργός: Έχουμε κι εμείς προβλήματα με την απουσία προσωπικού εκεί που το χρειαζόμαστε. Όταν φτάνεις σε ένα σημείο σαν αυτό, αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να ξαναδείς τι έκανες μέχρι σήμερα και να ξαναδείς τι έκανες σωστά ή τι έκανες λάθος. Το προσωπικό με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ήταν απολύτως απαραίτητο να ναι αυτό που ήταν. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε. Αν αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε, χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, θα μπορέσουμε να δωρίσουμε και καλύτερες λύσεις για τον πολίτη, και να κόψουμε την γραφειοκρατία και να μην κοστίζει τόσο πολύ το δημόσιο.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα όπως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων όντως είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που χρειαζόμαστε. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις όντως δεν είχαν άλλη δουλειά. Συμφωνείτε με τις απολύσεις; Ως πότε ο ιδιωτικός τομέας θα πληρώνει για αυτούς; Ας αναλάβετε το κόστος απόλυσης τους.

-Υπουργός: Ο ιδιωτικός τομέας έχει οφέλη πολύ περισσότερα από το δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό το πράγμα. Αυτό το οποίο όμως συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι πως χτίζεις ένα καλύτερο δημόσιο τομέα. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να λέει ότι δεν πρέπει να έχουμε δημόσιο τομέα. Άρα το ζητούμενο είναι πως γίνεται αποτελεσματικός. Δεν είναι μόνο θέμα ύψους μισθών. Είναι και τι συστήματα δημιουργείς για να μπορούν οι άνθρωποι μέσα στο δημόσιο τομέα να λειτουργήσουν. Πάρτε για παράδειγμα τι γίνεται με τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή. Η δουλειά που κάνει το Υπουργείο Υγείας είναι να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα πράγματα έτσι ώστε να μην πέφτει όλο αυτό το βάρος στους γιατρούς, κι ακόμα ξέρετε κι εσείς παραδείγματα ανθρώπων και στο ελληνικό δημόσιο που δίνουν όλη τους την ψυχή για να καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας ένα έργο το οποίο πρέπει να το κάνουν με τεράστια έλλειψη εργαλείων.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν έχει πάρα πολλά ερωτήματα θέλω να πάω σε κάποια ειδικά όμως που αφορούν το υπουργείο σας. Σε κάποια τυχαία επίσκεψη στην Ακρόπολη με ξένους φίλους διαπιστώσαμε κακότροπη συμπεριφορά αρχαιοφυλάκων που παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους ακόμα και μέσα σε δέντρα των αρχαιολογικών χώρων.

-Υπουργός: Λυπάμαι για αυτό δε θα ‘πρεπε να συμβαίνει έτσι. Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης όλων των μνημείων κι αυτό αφορά και την υποδομή αλλά βεβαίως αφορά και την συμπεριφορά όλων των αρχαιοφυλάκων σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε νομίζω σε ένα καλό βηματισμό γιατί εκεί έχουμε καταλάβει είναι ορισμένα πράγματα τα οποία πρέπει να αλλάξουν.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν τι θα γίνει με το μουσείο της Σπάρτης, ο Κώστας; Σας ακούμε χιλιάδες στην Λακωνία ευχαριστώ.

-Υπουργός: Η Σπάρτη ως προορισμός είναι ένα brand name τεράστιο, κι αν έχει κανείς αμφιβολία…
-Δημοσιογράφος: Βοήθησαν οι ταινίες;

-Υπουργός: Βοήθησαν και οι ταινίες πάρα πολύ. Η Σπάρτη την αντιμετωπίζουμε ως ένα ολοκληρωμένο προορισμό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ‘ρθει και το θέμα των μουσείων.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν ο Γιάννης στην Ακρόπολη, μας απαγόρευσαν διαπιστευμένοι ξεναγοί να ξεναγήσουμε τους ξένους φίλους μας, αποτέλεσμα ο φίλος μας διακεκριμένος δημοσιογράφος από το Μόναχο να αναρωτηθεί αν βρίσκεται στη χώρα που θεσμοθέτησε την ελευθερία του λόγου.

-Υπουργός: Αν αυτό έγινε πρόσφατα είναι άκρως παράνομο, στο παρελθόν τα δικαιώματα ήταν τέτοια που δεν επιτρεπόταν ακόμη και σε καθηγητή πανεπιστημίου να ξεναγήσει τους φοιτητές του, αυτό έχει αλλάξει πλέον και δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα. Αν έχουν γίνει θα πρέπει να καταγγέλλονται επώνυμα και αν είναι να το κοιτάξουμε.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά τα δεδουλευμένα του 2011 για να πληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους να κάνουν γιορτές, γιατί έχετε πρόβλημα νομίζω…

-Υπουργός: Έχουμε πρόβλημα σε αρκετά επίπεδα με την ταχύτητα των πληρωμών ειδικά σε συμβασιούχους. Έχει να κάνει και με δικά μας γραφειοκρατικά ελλείμματα και με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά όπου έχουμε τέτοια φαινόμενα κοιτάμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, ακριβώς για να πληρωθεί ο κόσμος πριν απ’ τα Χριστούγεννα.

-Δημοσιογράφος: Ένα ερώτημα που δεν ξέρω αν άπτεται της αρμοδιότητας σας στο υπουργείο, τι θα γίνει με τη γέφυρα ντε Μποσέ του Αργοστολίου. Δεν την ξέρω την ιστορία.

-Υπουργός: Βεβαίως, αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Είναι η γνωστή γέφυρα του Αργοστολίου, είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού μας, κι επειδή είμαι απ’ αυτό το νησί, με καίει και προσωπικά…

-Δημοσιογράφος: Σας ακούν εκεί στο Αργοστόλι…
-Υπουργός: Βεβαίως, είναι μία γέφυρα η οποία είναι ένα θαυμάσιο μνημείο, προσπαθεί το Υπουργείο Πολιτισμού να πείσει τους κατοίκους ότι η γέφυρα αυτή πρέπει να είναι πεζόδρομος για να μην περνούν αυτοκίνητα από πάνω. Τελικά μετά από διάφορες καταστροφές που υπήρξαν στη γέφυρα, πείστηκε ο κόσμος ότι τώρα πια πρέπει να γίνει πεζόδρομος. Την εντάξαμε στο ΕΣΠΑ πριν από ενάμιση χρόνο ακριβώς και καθυστερεί λόγω καθαρά γραφειοκρατικών πραγμάτων. Η τελευταία καθυστέρηση ήρθε αν μπορεί να φανταστεί κανείς, από κάποιο χαρτί που χρειάζεται το λιμενικό σώμα για να μπορέσει να γίνει το έργο πάνω στη γέφυρα. Λοιπόν αυτά τα πράγματα είναι ασόβαρα τελείως. Εδώ μιλάμε για ένα μνημείο το οποίο είναι τεράστιας σημασίας για το νησί. Πρέπει να σταματήσουν τα μικροσυμφέροντα της περιοχής να ορίζουν τι και πως…

-Δημοσιογράφος: Όπως παντού άλλωστε.

-Υπουργός: Το έργο έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ κι αν δεν σοβαρευτούν στο νησί, θα πεταχτεί. Κι αυτό θα ναι μια καταστροφή για το νησί. Λοιπόν, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις κι ένα ατύχημα που έγινε στη γέφυρα τραβήξαμε τη γραμμή, και είπαμε ότι ο εργολάβος θα μπει τώρα. Κατήγγειλαν τον εργολάβο, πήγε στο Σ.τ.Ε κέρδισε και το Σ.τ.Ε. για να καταλάβετε πως γίνονται οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα και κινδυνεύει ένα μνημείο από ολιγωρίες μικροσυμφερόντων. Λοιπόν να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία να αφήσουμε το Υπουργείο Πολιτισμού να κάνει την δουλειά του για να μπορέσουμε να σώσουμε το μνημείο.

-Δημοσιογράφος: Λοιπόν, αρκετά ερωτήματα. Θεωρούν θετικό οι ακροατές ότι ξυπνάτε νωρίς. Έχουν παρέα. Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για τους εργαζομένους στους δήμους και το πώς οι δήμοι διαχειρίζονται τους εργαζομένους, και μάλιστα λέει κάποιος ακροατής εδώ πέρα όχι μόνο για τους δήμους αλλά γενικότερα, μήπως τελικά δεν δημιουργήσατε θέσεις εργασίας αλλά θέσεις πληρωμής;

-Υπουργός: Είναι πάρα πολύ εύστοχος ο τρόπος που το βάζει ο ακροατής. Πολλές από τις θέσεις εργασίας ήταν θέσεις πληρωμής. Είναι κακό να απαξιώνουμε όλες τις θέσεις εργασίας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαι τυχερός που δουλεύω σε ένα υπουργείο στο οποίο ελάχιστοι των υπαλλήλων του βλέπουν τη δουλειά τους ως θέσεις πληρωμής. Είναι άνθρωποι που νοιάζονται και για τον πολιτισμό, νοιάζονται και για τα μνημεία, παλεύουν για αυτό για το οποίο πιστεύουν και δεν είναι σωστό να τα απαξιώνει κανείς όλα με μία γραμμή. Μπορούμε να κάνουμε το έργο που είναι να διαφοροποιήσουμε τι είναι τι; Εγώ μπορώ περιπτώσεις που είναι από αργομισθίες ας πούμε στο υπουργείο μας οι οποίες ήταν καταστροφικές για το κόστος λειτουργίας του υπουργείου.

-Δημοσιογράφος: Και παντού.

-Υπουργός: Ε και είναι και παντού. Απ’ την άλλη δεν έχω τους φύλακες για να ανοίξω κάποια μουσεία στην περιφέρεια. Λοιπόν, αυτή είναι η δουλειά του μυρμηγκιού που έλεγα πριν.

-Δημοσιογράφος: Λυπάμαι που κλείνουμε έτσι απότομα την κουβέντα αλλά ο χρόνος είναι εδώ πέρα αμείλικτος. Μακάρι να είχαμε κι άλλο χρόνο… γιατί αφήσαμε και πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα από τους ακροατές.

-Υπουργός: Λυπάμαι για αυτό.

-Δημοσιογράφος: Δεν είναι ότι αποφύγαμε κάποια ερωτήματα. Διάβασα τα περισσότερα που μπορούσα να διαβάσω. Να σας ευχαριστήσω πολύ που κάναμε μαζί την εκπομπή σήμερα.

-Υπουργός: Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία.

-Δημοσιογράφος: Κι ελπίζω να το επαναλάβουμε.

-Υπουργός: Τώρα πολλά φέρνει ο χρόνος αλλά το ουσιαστικό είναι να μπορεί να αισθάνεται ο κόσμος ότι γίνεται μία κουβέντα που μπαίνει λίγο σε μεγαλύτερο βάθος..

-Δημοσιογράφος: Και χωρίς κραυγές κι εντυπωσιασμούς..