Δημοσιογράφος: Αυτό που κατ’ αρχήν θα θέλαμε να μάθουμε είναι αν είναι μια πρόσκληση της ελληνικής Κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ στην οποία εκείνος ανταποκρίνεται ή ήταν και δική του επιθυμία να έρθει εδώ και να συνεργαστεί μαζί σας.

Παύλος Γερουλάνος: Η συνεργασία μας με την ΟΥΕΦΑ, και με την ΕΠΟ κατ’ επέκταση, χρονολογείται εδώ και πάρα πολύ καιρό και ξέρετε τα αποτελέσματα που έχει φέρει. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι κι αυτή η επίσκεψη. Είναι κάτι το οποίο θέλαμε κι εμείς πολύ. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη σχέση της Πολιτείας με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και είναι καιρός -μέσα στο πλαίσιο της εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου- αυτοί οι μύθοι να ξεδιαλυθούν και να ξέρουμε ότι πορευόμαστε και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση δηλαδή προς την εξυγίανση και αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι στη συγκυρία που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, τόσο εμείς όσο και η ΟΥΕΦΑ και η ΕΠΟ, θέλουμε να δούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο να παίρνει την υπόσταση που του αξίζει και βεβαίως όλα αυτά τα θέματα των στημένων αγώνων, της βίας κτλ. το υποβαθμίζουν. Πιστεύω ότι από τη δική μας τη μεριά έχουμε πείσει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέχρι τέλους. Η ΕΠΟ μέσω της ΟΥΕΦΑ έχει πολύ σημαντική τεχνογνωσία και πληροφορίες οι οποίες μπορούν να είναι πάρα πολύ χρήσιμες για την εξυγίανση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι όσο πιο αγαστή είναι η συνεργασία μας τόσο πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να φέρουμε.

Δημοσιογράφος: Στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας διακρίνετε διάθεση ουσιαστικής συνεισφοράς σ’ αυτή τη προσπάθεια της Κυβέρνησης; Το ρωτώ αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό ότι ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ αποφασίζει να έρθει στην Ελλάδα. Δεν το κάνει συχνά για τέτοιου είδους ζητήματα, δεν εμφανίζεται συχνά σε τέτοιες υποθέσεις που αφορούν διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Παύλος Γερουλάνος: Η ΟΥΕΦΑ είχε ανταποκριθεί από την πρώτη στιγμή και στις δικές μας τις συζητήσεις αλλά και με την ΕΠΟ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο πιο αξιόπιστο είναι το ποδόσφαιρο σε μια χώρα, τόσο πιο καλό είναι το προϊόν που εκείνη διαθέτει στα χέρια της. Έχω να σας πω ότι μόνο ανοιχτές πόρτες έχω βρει από τη δική τους την πλευρά, μόνο θετικό κλίμα και μια διάθεση συνεργασίας προς την ίδια κατεύθυνση. Θα έλεγα ότι -αντίθετα ενδεχομένως με άλλες επισκέψεις που έχουν γίνει- εδώ έχουμε μια επίσκεψη εποικοδομητική και απ’ ό,τι βλέπουμε μέχρι στιγμής όλοι θέλουμε τα ίδια αποτελέσματα και προχωράμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Είναι κάτι συγκεκριμένο που θέλετε και σκοπεύετε να ζητήσετε από τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ ή είναι περισσότερο συμβολική η παρουσία του εδώ για να δείξουμε και προς την ομοσπονδία του ποδοσφαίρου αλλά και προς την κοινωνία της αγοράς του ποδοσφαίρου ότι πια βάζουμε και την ΟΥΕΦΑ να παρατηρεί πιο στενά αυτό που συμβαίνει εδώ;

Παύλος Γερουλάνος: Η ομοσπονδία του ποδοσφαίρου γνωρίζει πολύ καλά ότι η ΟΥΕΦΑ παρατηρεί ό,τι γίνεται εδώ πέρα. Άλλωστε ξέρετε ότι οι στημένοι αγώνες ξεκίνησαν με πληροφορίες που πήραμε από την ΟΥΕΦΑ. Αυτή τη στιγμή δεν είναι τρία τα μέρη αλλά δύο. Η ΕΠΟ και η ΟΥΕΦΑ από τη μια πλευρά και η Κυβέρνηση με τον τρόπο που εκπροσωπείται από την άλλη και μαζί πορευόμαστε για να φέρουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο στο επίπεδο που του αξίζει. Θα σας έλεγα ότι εκτός από το συμβολισμό που μπορεί να έχει μια τέτοια συνάντηση, αυτό το οποίο εμείς πάντα επιδιώκουμε είναι τεχνογνωσία, τη γνώση δηλαδή για το τι πρέπει να γίνεται διαφορετικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχει μπροστά του. Γνωρίζετε ότι τα πράγματα που συμβαίνουν σήμερα είναι αρκετά πρωτόγνωρα. Δεν εννοώ ότι δεν είχαν γίνει ξανά στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που αρχίζουμε και βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η τεχνογνωσία της ΟΥΕΦΑ στους στημένους αγώνες, στη βία, στο ντόπινγκ, στη διαιτησία κοκ. είναι απολύτως απαραίτητη και στην Πολιτεία και στην ΕΠΟ. Και οι δύο έχουμε πολλά να κερδίσουμε από μια τέτοια μεταφορά τεχνογνωσίας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ οι δράσεις και οι πράξεις που επιδεικνύει μέχρι στιγμής η διοίκηση του ποδοσφαίρου, και αναφέρομαι στην ομοσπονδία, με τις πειθαρχικές επιτροπές και γενικά με όλα της τα όργανα σας ικανοποιεί; Με δεδομένο ότι αποτελέσματα δεν έχουμε μπροστά μας. Ακόμη είμαστε στις διαδικασίες.

Παύλος Γερουλάνος: Δεν μου αρέσει να κρίνω μια διαδικασία. Οι διαδικασίες έχουν τη δική τους λογική, τις δικές τους παραμέτρους, τους δικούς τους περιορισμούς. Μόνο από το αποτέλεσμα θα κρίνουμε τη διαδικασία. Αν δηλαδή η ΕΠΟ έχει -και πιστεύω πως έχει- αντιληφθεί την κρισιμότητα των πραγμάτων και αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν πραγματικές ποινές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί αν δεν υπάρξουν αυτές δεν θα μπορεί να εξυγιανθεί και να σταματήσει η βία στα γήπεδα. Αν έχει συνειδητοποιήσει όλο αυτό το πλαίσιο -και δεν έχω λόγο να πιστεύω το αντίθετο- τότε πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε μπροστά με μια κοινή λογική. Εάν δεν το έχει καταλάβει, τότε ξέρετε ποια είναι η θέση μας. Η θέση μας είναι ότι σ’ ένα ποδόσφαιρο απαξιωμένο, το οποίο δεν έχει ποινές το οποίο δεν καταλαβαίνει την κρισιμότητα των καιρών, εμείς δεν θέλουμε να συμβάλλουμε.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς αυτή είναι και η τελευταία μου ερώτηση. Επειδή οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου -γενικά της αγοράς του ποδοσφαίρου- θέλουν να αρχίσει το πρωτάθλημα σ’ ένα μήνα, 27-28 Αυγούστου, η θέση της Πολιτείας επάνω σ’ αυτό ποια είναι; Τι θέλετε να έχετε δει μέχρι τότε για να συμφωνήσετε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας, την έγκρισή σας, την άδειά σας για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα;

Παύλος Γερουλάνος: Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι και για εμάς στόχος είναι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα κανονικά. Θέλουμε όμως το πρωτάθλημα το οποίο θα ξεκινήσει να είναι σαφέστατα αναβαθμισμένο σε ό,τι αφορά την ποιότητά του και τα εργαλεία που έχει η αθλητική δικαιοσύνη για να βάλει μια τάξη στα πράγματα. Τι σημαίνει αυτό; Δεν περιμένουμε ότι πατώντας ένα κουμπί την άλλη μέρα θα έχουμε ένα υγιές ποδόσφαιρο, έχοντας δει αυτά που έχουμε δει. Αυτό όμως που θέλουμε να δούμε εμείς και να πείσουμε και τον κόσμο του ποδοσφαίρου, τον κόσμο που αγαπά το ποδόσφαιρο, ότι βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση είναι οι κινήσεις που χρειάζονται για να κάνουμε βήματα μπροστά, πολύ γρήγορα βήματα μπροστά. Δεν έχουμε χρόνο πια για μισόλογα. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ελάχιστος και πρέπει και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και οι οπαδοί και οι φίλαθλοι, η κοινωνία ολόκληρη να δει ότι γίνεται μια δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Και η δουλειά που έχει κάνει η δικαιοσύνη, και η δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, η δουλειά που έχουν κάνει οι φορείς που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ορισμένα πράγματα. Εκκρεμεί το νομοσχέδιο, εκκρεμεί η αυστηροποίηση της αθλητικής δικαιοσύνης, εκκρεμούν οι αυστηροποιημένες ρήτρες βίας του ΟΠΑΠ και της κρατικής τηλεόρασης, εκκρεμούν ορισμένα πράγματα τα οποία διασφαλίζουν ότι αν δούμε ορισμένα φαινόμενα, όπως είδαμε την περασμένη χρονιά, οι ποινές θα είναι τέτοιες που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Καταλαβαίνουμε ότι δεν θα εξαλειφθούν από τη μια μέρα στην άλλη τα φαινόμενα των στημένων παιχνιδιών ή της βίας. Αυτά υπάρχουν σε κάθε κοινωνία όπως ξέρετε. Αυτό που όμως πρέπει να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας φίλαθλος, είναι ότι όλοι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Να περιορίσουμε τα φαινόμενα αυτά.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ εύχομαι να συνεχίσει η Κυβέρνησή σας να ασχολείται σοβαρά με το ποδόσφαιρο. Γιατί εγώ λέω ότι είστε η πρώτη Κυβέρνηση που ασχολείστε σοβαρά με το ποδόσφαιρο. Μακάρι αυτό να μη μείνει μέχρι εδώ γιατί τότε δεν θα έχει γίνει τίποτε. Θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό, τίποτε παραπάνω.

Παύλος Γερουλάνος: Αν είναι κάτι σημαντικό, πιστεύω, να επαναλαμβάνουμε και να στηρίζουμε σ’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται, είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε προσπάθεια να γίνεται με πολλές φωνές, πολλή φασαρία, πολύ σόου. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι πολύ συστηματική δουλειά, σ’ ένα βαθμό αθόρυβη, σ’ άλλο βαθμό πιο εμφανής, αλλά σίγουρα συστηματική δουλειά που να οδηγεί προς μια κατεύθυνση. Και όλοι όσοι συμβάλλουν προς τον ίδιο στόχο να είναι καλά συντονισμένοι μεταξύ τους. Νομίζω ότι η βασική διαφορά που προσπαθούμε να εμπνεύσουμε από το παρελθόν είναι ότι είναι συστηματική η δουλειά, ότι προχωράει προς την ίδια κατεύθυνση, ότι δεν γίνεται για τα μάτια του κόσμου, αλλά γίνεται για να εξυγιανθεί πραγματικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό να κριθεί αυτή η προσπάθεια από αυτή τη λογική γιατί σίγουρα θα έχουμε πισωγυρίσματα, σίγουρα δεν θα είναι κάθε μέρα εύκολη ή άνετη, σίγουρα θα υπάρξουν και φαινόμενα βίας και φαινόμενα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο μέλλον. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε αυτά τα πράγματα ποτέ να μην ξαναπάρουν τις διαστάσεις που πήραν και να τα τελειώνουμε στη ρίζα τους την ώρα που αρχίζουν και για να γίνει αυτό πρέπει να είναι σε πολύ αγαστή συνεργασία και η Πολιτεία και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι έχετε αντιληφθεί ότι οι προσδοκίες του κόσμου, εκείνων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, είναι πολύ μεγάλες σ’ αυτή την υπόθεση. Το παρακολουθούν με τη συνείδηση ότι αν και τώρα δεν γίνει τίποτα, αν δεν καθαρίσει το ποδόσφαιρο και τώρα, δεν πρόκειται να καθαρίσει ποτέ. Νομίζω ότι αυτό σας προσθέτει ένα επιπλέον βάρος, αλλά είναι κι ένα επιπλέον κίνητρο.

Παύλος Γερουλάνος: Νομίζω ότι είναι κι η πρώτη φορά που απέναντι στην Πολιτεία οι περισσότεροι φορείς θα έλεγα συμπεριφέρονται με έναν τρόπο κατά κύριο λόγο υποστηρικτικό. Βεβαίως έχουμε γκρίνιες, βεβαίως έχουμε αντιδράσεις, αλλά θα έλεγα ότι βλέποντας η Πολιτεία να εννοεί αυτό που λέει έχουμε βρει περισσότερους συμμάχους απ’ ότι αντιπάλους.