-Δημοσιογράφος: Καλημερίζουμε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, υπεύθυνο και για τον Αθλητισμό.

-Υπουργός: Καλή σας μέρα.

-Δημοσιογράφος: Πολύ μεγάλος ο τίτλος σας κ. Υπουργέ.

-Υπουργός: Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν υπεύθυνοι και για την ΕΡΤ, αλλά αυτό άλλαξε στην πορεία.

-Δημοσιογράφος: Ναι. Να κάνω μία πρώτη εισαγωγική ερώτηση; Κατά τη γνώμη σας και πέρα από τον τίτλο, συνδέεται ο πολιτισμός με τον αθλητισμό;

-Υπουργός: Απόλυτα. Πάντα συνδεόταν και ειδικά στην Ελλάδα συνδέεται πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ο λόγος γι’ αυτό είναι πολύ απλός. Τα ιδεώδη του αθλητισμού που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης είναι γέννημα του ελληνικού πολιτισμού. Αν πας να ακούσεις όταν μιλάει ένας προπονητής ας πούμε στην Κίνα, ένας προπονητής στην Αφρική και ένας προπονητής στην Αμερική, αυτά τα οποία επικαλούνται όλοι για την ομορφιά του αθλητισμού και για τη δύναμη του αθλητισμού, έχουν όλα γεννηθεί από αυτή τη χώρα.

-Δημοσιογράφος: Αυτό με τον αθλητισμό, με την ευρεία έννοια, έτσι με τα καλά χαρακτηριστικά που γεννήθηκαν κάποτε σε αυτή τη χώρα. Τώρα όμως μιλάμε για έναν άλλο αθλητισμό, που όταν μιλάμε για αθλητισμό, εννοούμε ουσιαστικά επαγγελματικό αθλητισμό, οπότε αλλάζουν και οι ορισμοί έτσι;

-Υπουργός: Όχι, το Υπουργείο δεν ασχολείται μόνο με τον επαγγελματικό αθλητισμό, ασχολείται με όλες τις μορφές αθλητισμού και αυτό είναι και εξαιρετικά σημαντικό . Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μέσα σε αυτό το Υπουργείο μας δίνεται η δυνατότητα να βρούμε τις συνέργειες μεταξύ του πολιτισμού, του αθλητισμού, ακόμα και του τουρισμού και να δημιουργήσουμε αν θέλετε μια εικόνα για την Ελλάδα η οποία πρέπει να είναι αυτό που είναι. Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε κάποιες παθογένειες στον αθλητισμό, όπως είναι η βία, το ντόπινγκ, οι στημένοι αγώνες κλπ. και τα οποία προσπαθούμε να ελαττώσουμε, δεν μειώνει με κανένα τρόπο αυτό το οποίο η Ελλάδα έχει και να προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό και στον παγκόσμιο αθλητισμό και δεν μειώνει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να επέμβει προς τα έξω. Λοιπόν, αντί αυτά τα πράγματα να είναι χώροι αν θέλετε που νοσούν αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να τους αξιοποιούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να βγαίνει προς τα έξω πάρα πολύ δυναμικά και πάρα πολύ θετικά.

-Δημοσιογράφος. Ωραία. Επειδή ξέρουμε κ. Υπουργέ ότι βιάζεστε, θα πάτε στο υπουργικό συμβούλιο, να μπούμε κατευθείαν στο ψητό. Θέλω να ρωτήσω εγώ, από πού προκύπτει η σιγουριά που σας άκουσα και χθες να βγάζετε προς τα έξω, ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη με την όλη ιστορία που έχει προκύψει.

-Υπουργός: Ξέρετε τι θα ήθελα να κάνουμε; Να πάμε ένα βήμα πίσω και να βάλουμε λίγο το πλαίσιο του αθλητικού νομοσχεδίου. Εμείς αυτή τη στιγμή στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία περάσαμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο αφορά όλο τον αθλητισμό και αφορά πρώτα από όλα το σχεδιασμό για τον αθλητισμό.
Το ΕΣΑΣ, είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο θα γίνεται σοβαρή συζήτηση για το που θέλουμε να πάμε τον αθλητισμό και από εκεί θα απορρέουν οι προτεραιότητες της Πολιτείας. Αντί δηλαδή να έχουμε έναν αθλητισμό ο οποίος απορρέει πάντα από το γραφείο του Υπουργού και αλλάζει ανάλογα με τον Υπουργό, θα έχουμε ένα σχεδιασμό εθνικό. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο σχεδιασμός που έπρεπε να κάνουμε ήταν ξεκάθαρος. Σήμερα που δεν έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά μας, πρέπει αυτά τα πράγματα να τα ξαναδούμε από την αρχή. Λοιπόν, το πρώτο που κάνει το νομοσχέδιο είναι να σχεδιάσει. Το δεύτερο που κάνει, πάει και κτυπάει τις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού και κυρίως του επαγγελματικού αθλητισμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κτυπάει τη βία, το ντόπινγκ και τους στημένους αγώνες. Και εκεί επάνω έρχεται και παρεμβαίνει σε ορισμένα φαινόμενα, τα οποία πρέπει να διορθωθούν.
Λοιπόν, η σιγουριά μου ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι ελληνικές ομάδες να αποκλειστούν από τη ΦΙΦΑ, είναι διότι και η ΦΙΦΑ και η ΕΠΟ, παραδέχονται ότι κάποιες δουλειές πρέπει να τις κάνει η Πολιτεία. Είναι κάποιοι έλεγχοι τους οποίους πρέπει να κάνει η Πολιτεία. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι που κοιτάμε εμείς είναι, πρώτον, πληρώνει μία ομάδα τους φόρους της, πληρώνει τις ασφαλιστικές της εισφορές, είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενούς της; Αυτά είναι βασικά πράγματα, τα οποία ρωτάει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και το τελευταίο που ρωτάει, είναι αν η μετοχική σύνθεση των ομάδων είναι η πρέπουσα. Δηλαδή αν οι άνθρωποι στους οποίους ανήκουν οι ομάδες, τις έχουν αγοράσει για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου ή τις έχουν αγοράσει για να βγάλουν λεφτά με κάποιο τρόπο άλλο.

-Δημοσιογράφος: Έχουν λευκό ποινικό μητρώο κλπ. Εδώ βέβαια, μπαίνουμε μέσα σε ένα λαβύρινθο. Το καταλαβαίνετε και εσείς ότι μπαίνουμε σε ένα λαβύρινθο. Καταρχήν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να είναι η πιο διαφανής διαδικασία που υπάρχει.

-Υπουργός: Μα ακριβώς και γι’ αυτό το λόγο και η ΦΙΦΑ παραδέχεται ότι κάποιους ελέγχους μπορεί να τους κάνει η Πολιτεία καλύτερα από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και θέλει να τους κάνει η Πολιτεία. Το θέμα δεν είναι…

-Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, οι προθέσεις από σχεδόν την πλειοψηφία αναγνωρίζεται ότι είναι καλές, το θέμα όμως είναι στο δια ταύτα. Όταν αυτή η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κρίνει τις ομάδες πια και έχει τη δυνατότητα να μη δώσει πιστοποιητικό συμμετοχής από εκεί και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα.

-Υπουργός: Ένα λεπτό. Το πιστοποιητικό που δίνει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είναι αναγκαστικά συμμετοχής. Αυτό το οποίο λέει είναι το εξής: Υπάρχει μία ολόκληρη συζήτηση για το αν οι ομάδες θα πρέπει να είναι απλά εμπορικές εταιρείες. Ο λόγος που δεν είναι, είναι διότι και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεχόμαστε ότι ο αθλητισμός είναι κάτι διαφορετικό από μια απλή εμπορική διαχείριση. Αυτή τη διαφοροποίηση έρχεται να πιστοποιήσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Έρχεται να πει δηλαδή η Επιτροπή ότι αυτή η ομάδα έχει τα εχέγγυα να είναι μία Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία.

-Δημοσιογράφος: Γιατί δεν αφήνετε την αγορά να αποφασίσει αν μια εταιρεία είναι υγιής ή όχι; Γιατί είμαστε σε μια κοινωνία που η αγορά αποφασίζει από μόνη της αν μια ομάδα είναι άρρωστη οικονομικά και τότε θα εξαφανιστεί ούτως ή άλλως.

-Υπουργός: Έχει διεκδικήσει η ΦΙΦΑ και έχει πετύχει οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες να είναι σε ένα άλλο status από αυτό που είναι οι εμπορικές εταιρείες. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Αν κρίνουμε τις σημερινές αθλητικές εταιρείες με απλά εμπορικά κριτήρια, οι περισσότερες από αυτές θα πρέπει να κάνουν τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πολλά από αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν σήμερα. Βλέπετε η ΑΕΚ τα προβλήματα που έχει για να μαζέψει πολύ μικρότερα ποσά από αυτά τα οποία θα χρειάζονταν σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να έρθεις να είσαι εντάξει στα εμπορικά σου κριτήρια. Έρχεται λοιπόν, διεκδικεί η ΦΙΦΑ, μια διαφορετική νομιμοποίηση, της τη δίνει η ελληνική Πολιτεία και λέμε από κοινού ότι για να έχεις αυτή τη διαφορετική νομιμοποίηση η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα κοιτά κάποια κριτήρια. Εκεί δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αυτό το οποίο έχει γίνει και διεκδικεί -αν θέλετε διεκδικούν κάποιοι- και εμείς το δεχτήκαμε από την πρώτη στιγμή και το έχω κάνει αυτό ξεκάθαρο και στο νομοσχέδιο είναι οποιεσδήποτε αθλητικές ποινές μπαίνουν, να μπαίνουν πια από την ομοσπονδία. Σε αυτό εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Εφόσον εκείνοι έχουν αθλητικές ποινές οι οποίες συνάδουν με τις προτεραιότητες που έχουμε εμείς, που σας είπα ποιες είναι, να πληρώνουν οι ομάδες τους φόρους τους, τις ασφαλιστικές εισφορές τους, να είναι εντάξει απέναντι στο προσωπικό τους και η μετοχική τους σύνθεση να είναι από ανθρώπους που πραγματικά αγαπάνε το ποδόσφαιρο και τις ομάδες τους και όχι από ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από τα στοιχήματα, από το ντόπινγκ κλπ. εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι και αυτό είναι κάτι το οποίο εφόσον δρομολογηθεί σωστά και σε αυτό έχουμε δεσμευτεί και εγώ και ο κ. Ιωαννίδης, που εκπροσωπούμε εν πάση περιπτώσει τα δύο μεγάλα κόμματα, εφόσον αυτό δρομολογηθεί σωστά, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υπάρχει ανησυχία ούτε στην ΕΠΟ ούτε στη ΦΙΦΑ. Και για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πάντα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, όπου εφόσον υπάρχουν οι σωστές εξηγήσεις και από τις δύο μεριές…

-Δημοσιογράφος: Εγώ θέλω να ρωτήσω, στις άλλες χώρες υπάρχει αυτό;

-Υπουργός: Βεβαίως. Η κάθε χώρα έχει τους δικούς της τρόπους να ελέγχει.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχουν επιτροπές επαγγελματικού αθλητισμού που κάνουν αυτή τη δουλειά;

-Υπουργός: Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο και εφόσον η οποιαδήποτε διαδικασία δεν επιβάλλει αθλητικές ποινές, η ΦΙΦΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα. Εγώ θα σας υπενθυμίσω τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της ΦΙΦΑ με το αντίστοιχο ισπανικό υπουργείο. Κάθισαν κάτω και είπαν, αυτά κάνει η Πολιτεία αυτά η ΦΙΦΑ. Και εφόσον η Πολιτεία είναι ικανοποιημένη, τελειώνει και η κουβέντα.

-Δημοσιογράφος: Το άρθρο 19 δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να μη χορηγεί πιστοποιητικό συμμετοχής σε μία ΠΑΕ που οι παράγοντές της ελέγχονται για τη νομιμότητά τους. Τα τελευταία χρόνια λόγω ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, στο καταστατικό της ΕΠΟ έχει περιέλθει μία διάταξη σύμφωνα με την οποία πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής δίνονται μόνο από την ΕΠΟ, είναι ο περίφημος νόμος Ορφανού που λέγαμε κάποτε. Αυτό, από τη στιγμή που ήδη υπάρχει ο συγκεκριμένος νόμος, σημαίνει ότι ξεχάσατε να τον τροποποιήσετε; Είναι ανενεργός από μόνος του επειδή ψηφίστηκε καινούργιο νομοσχέδιο; Τι έγινε τελικά;

-Υπουργός: Καταρχήν ο νόμος υπάρχει εδώ και 12 χρόνια. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έκανε τους ελέγχους της και τους έκανε τους ελέγχους της σε όλη την πορεία αυτών των 12 ετών. Καλά-κακά, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει έκανε ελέγχους και αυτό δεν ενοχλούσε κανένα. Το ερώτημα το δικό μου είναι, γιατί ξαφνικά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει αρχίσει να ενοχλεί; Μπορεί να μου το απαντήσει αυτό κάποιος;

-Δημοσιογράφος: Μήπως επειδή έχει διαφορετικές αρμοδιότητες από ότι είχε τα προηγούμενα χρόνια;

-Υπουργός: Όχι. Απλούστατα γιατί άρχισε να λειτουργεί. Άρχισε πραγματικά να κάνει ελέγχους και να παίρνει αποφάσεις, οι οποίες βεβαίως στεναχώρησαν κάποιους ανθρώπους και γι’ αυτό τώρα ξαφνικά υπάρχει μία αντιμετώπιση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με αυτό τον τρόπο. Αυτό το οποίο έχουν κάνει λάθος αυτοί που κτυπάνε την ΕΕΑ, είναι ότι θεωρούν το πιστοποιητικό αυτό ως τιμωρία. Δεν είναι τιμωρία το πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό λέει αν πληροίς κάποια κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια μπορεί να τα ελέγξουμε εμείς, μπορεί να τα ελέγξει η ΕΠΟ, μπορεί να τα ελέγξει όποιος νά ‘ναι. Εφόσον λοιπόν τηρούνται, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το πράγμα. Αυτό θα συνεχίσουμε εμείς πάντα να το κάνουμε. Ότι και να γίνει, η Πολιτεία θα συνεχίσει να ελέγχει σε ποιον ανήκουν αυτές οι ομάδες, διότι αυτό οφείλουμε να κάνουμε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ελληνικό ποδόσφαιρο στη μεγάλη του πλειοψηφία το ξέρει αυτό το πράγμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το αν θα μπαίνουν οι ποινές από την ΕΠΟ, σε αυτό είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι εφόσον η ΕΠΟ υιοθετήσει τέτοιες ποινές, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες.

-Δημοσιογράφος: Όσον αφορά το νόμο Ορφανού, ο οποίος είναι ενεργός από το 2006 αν θυμάμαι καλά, αυτό το πράγμα πως γίνεται τώρα; Δηλαδή τι από τα δύο ισχύει τελικά;

-Υπουργός: Τι εννοείτε;

-Δημοσιογράφος: Τα τελευταία χρόνια λόγω ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ είχε περιέλθει μία διάταξη στην οποία έλεγε ότι πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής δίνονται μόνο από την ΕΠΟ ανεξάρτητα αν περνάνε από την ΕΕΑ, είναι αυτός ο νόμος Ορφανού που λέμε.

-Υπουργός: Άλλα πράγματα κοιτάει η ΕΠΟ, άλλα πράγματα κοιτάει η Πολιτεία. Μπορούμε να κοιτάμε και τα δύο, έχουμε και οι δύο αυτό το δικαίωμα, αλλά ο καθένας έχει τη δουλειά του εδώ πέρα.

-Δημοσιογράφος: Και αποφασίζει δηλαδή ξεχωριστά πράγματα;

-Υπουργός: Άλλο είναι οι αποφάσεις και άλλο είναι τι εξετάζεις. Το πιο σημαντικό είναι τι εξετάζουμε, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι στους οποίους ανήκουν οι ομάδες, να ξέρουμε που βρίσκονται οι ομάδες σε σχέση με τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Αυτό είναι δουλειά της Πολιτείας και αυτό συνεχίζουμε να το κάνουμε. Υπάρχει όμως κάτι άλλο στο νόμο αυτό του 2006 το οποίο έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η μεγαλύτερη παραβίαση του αυτοδιοίκητου είναι η νομοθέτηση της Super League . Κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό.

-Δημοσιογράφος: Δηλαδή;

-Υπουργός: Το 2006 έρχεται ένας νόμος και λέει: Άκου εδώ ΕΠΟ, εμείς ως κράτος , θέλουμε το πρωτάθλημα να το κάνει η Super League. Αυτό δεν είναι παραβίαση του αυτοδιοίκητου; Γιατί δεν μπορεί να αποφασίσει η ΕΠΟ, ποιος θα διοργανώσει το πρωτάθλημά της.

-Δημοσιογράφος: Το έδωσε η ΕΠΟ

-Υπουργός: Όχι, επέβαλε. Ο νόμος επιβάλει.

-Δημοσιογράφος: Ναι.

-Υπουργός: Κανείς δεν παραπονιέται γι’ αυτό, γιατί; Θέλω να σας πω ότι το αυτοδιοίκητο καμιά φορά γίνεται ένα λάστιχο το οποίο ο καθένας το τραβάει όπου θέλει. Και αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι σε ό,τι αφορά τα αθλητικά κάνετε με το αυτοδιοίκητο ότι θέλετε, σε ότι αφορά την προστασία του πολίτη δεν μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Τραβάμε τη γραμμή.

-Δημοσιογράφος: Η προστασία του πολίτη είναι κάτι πολύ γενικό πάντως. Τι εννοείτε με την προστασία του πολίτη;

-Υπουργός: Θα σας πω τι είναι προστασία του πολίτη. Αν ας πούμε αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος μιας ομάδας, ενθαρρύνει τους παίκτες του να πάρουν αναβολικά, να κάνουν χρήση ντόπινγκ, και η ΕΠΟ αυτό δεν το παρακολουθήσει, δεν το ελέγξει, δεν το τιμωρήσει…

-Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κανονισμοί μέσα στους εσωτερικούς κανονισμούς του ποδοσφαίρου, δηλαδή είναι οι αγωνιστικοί κανονισμοί. Είναι απλώς ένα θέμα εφαρμογής του νόμου.

-Υπουργός: Απολύτως είναι θέμα εφαρμογής του νόμου, αλλά η Πολιτεία έχει ευθύνη απέναντι στον πολίτη πέρα από αυτή την ευθύνη που έχει η ΕΠΟ. Και αυτό δεν το έχει αμφισβητήσει κανείς.

-Δημοσιογράφος: Εγώ κ. Γερουλάνο ξέρετε τι δεν καταλαβαίνω; Μία στις τρεις επιχειρήσεις σήμερα στην πραγματική οικονομία , έχει καθυστερήσει να πληρώνει τους υπαλλήλους, τα βλέπουμε στα στατιστικά νούμερα όλοι. Σε αυτές τις επιχειρήσεις και μάλιστα στον κλάδο το δικό μας στα media γενικότερα, οι καθυστερήσεις είναι τρομερές και τα βλέπετε και τα διαβάζετε. Σε αυτούς τους επιχειρηματίες δεν πάει κανένας να τους πει, ξέρετε κάτι δεν θα σου δώσω πιστοποιητικό να βγάλεις αύριο και εφημερίδα και ραδιόφωνο και οτιδήποτε, αν δεν πληρώσεις τους υπαλλήλους και πάει…

-Υπουργός: Κάνετε λάθος όμως σε αυτό.

-Δημοσιογράφος: Πως; Οι μισές επιχειρήσεις καθυστερούν τους εργαζόμενους.

-Υπουργός: Αν μία εταιρεία, οποιαδήποτε εταιρεία, είτε είναι αθλητική εταιρεία, είτε δεν είναι αθλητική εταιρεία, χρωστάει λεφτά στο δημόσιο ας πούμε, έχει δικαίωμα να κάνει διακανονισμό. Οι εταιρείες οι οποίες επιβιώνουν με διακανονισμό…

-Δημοσιογράφος: Προσπαθώ να καταλάβω τον πραγματικό ρόλο της επιτροπής.

-Υπουργός: Αν έρθει οποιαδήποτε ομάδα και πει ότι εγώ χρωστάω στο ελληνικό δημόσιο, αλλά έχω κάνει διακανονισμό και πήρα φορολογική ενημερότητα, μια χαρά. Θα πάρει το πιστοποιητικό της κανονικά.

-Δημοσιογράφος: Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού έχουμε το ίδιο πράγμα Α.Ε….

-Υπουργός: Δεν έχετε ακούσει Α.Ε. που κλείνουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν;

-Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά κανένας, αυτό που δεν καταλαβαίνει ίσως ο απλός ο κόσμος και μέσα σε αυτούς και εγώ, συγχωρείστε με γι’ αυτό, είναι το εξής: Πάω να κοιτάξω τι έχει η ΠΑΕ τάδε μέσα, έχει πληρώσει τους αθλητές, έχει πληρώσει τους εργαζόμενους, μα αν οι παίκτες δεν είναι πληρωμένοι, οι υπάλληλοι δεν είναι πληρωμένοι, θα κάνουν προσφυγή και θα μείνουν ελεύθεροι. Δηλαδή η αγορά θα μιλήσει έτσι κι αλλιώς εις βάρος αυτής της Α.Ε. πάρα πολύ γρήγορα, οπότε τι χρειάζεται…

-Υπουργός: Σας είπα και πριν, σε ελληνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει μία παραδοχή: ότι οι αθλητικές Α.Ε. δεν είναι απλά Α.Ε. Γιατί το κάνουν αυτό; Διότι πίσω από μία ποδοσφαιρική ομάδα είναι ένας ολόκληρος κόσμος, είναι οι φίλαθλοι, είναι η φήμη μιας πόλης, είναι πάρα πολλά πράγματα, τα οποία δεν είναι μια απλή ιδιωτική εταιρεία, στην οποία συμβάλλουν κάποιοι μέτοχοι. Ο κόσμος μιας ομάδας είναι μιας μορφής μέτοχο . Έρχεται λοιπόν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα και λένε ότι οι αθλητικές Α.Ε. διαχειρίζονται κάτι παραπάνω από αυτό το οποίο διαχειρίζεται μία εμπορική εταιρεία και γι’ αυτό βάζουμε κάποια άλλα κριτήρια. Δηλαδή χαλαρώνουμε τα εμπορικά κριτήρια που θα έπρεπε να έχει μια οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία και κάνουμε πολύ πιο αυστηρά τα κριτήρια του ποιος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης αυτής της ομάδας. Δηλαδή, από τη μία κατεβάζει τη στάθμη σε σχέση με τις εμπορικές εταιρίες και από την άλλη την ανεβάζει. Λοιπόν αυτό το πράγμα…

-Δημοσιογράφος: Τώρα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό γίνεται για να μην μπαίνουν ύποπτα άτομα στο χώρο του ποδοσφαίρου;

-Υπουργός: Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, και αυτό είναι κάτι, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε εξηγήσει και ο Πλατινί. Επομένως οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες είναι διαφορετικές από τις ανώνυμες εταιρείες και αυτό το σέβονται όλοι όσοι εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αφήσει ορισμένες αρμοδιότητες στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και κάποιες τις κρατάνε για τον εαυτό τους. Αυτούς τους ελέγχους θα συνεχίσει η Πολιτεία να τους κάνει αναγκαστικά έτσι.

-Δημοσιογράφος: Μία ερώτηση που μπορείτε να απαντήσετε και μονολεκτικά. Από τη Λίγκα προκύπτει, και μέσα από το ρεπορτάζ δηλαδή, ότι υπάρχει δάχτυλο να το πω έτσι της Πολιτείας για τη μη υπογραφή σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, για την κρατική χορηγία.

-Υπουργός: Καταρχήν να ξεκινήσουμε αλλιώς. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ είναι η ελληνική Πολιτεία. Και αυτό το ρόλο παίζει. Και μόνο αυτό το ρόλο. Ο ΟΠΑΠ αυτό το οποίο ξεκίνησε να κάνει για πρώτη φορά, είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία εδώ και χρόνια. Δηλαδή να πει ότι όσο εσείς μου ανεβάζετε τη φήμη, εγώ σας πληρώνω λεφτά. Όσο τη φήμη μου τη καταστρέφετε ζητάω να μου δώσετε κάποια από αυτά τα λεφτά…

-Δημοσιογράφος: Οι ρήτρες βίας που λέγαμε κάποτε.

-Υπουργός: Οι ρήτρες βίας. Δηλαδή, όταν έχεις έναν πολύ μεγάλο παίκτη που φοράει το όνομα σου πάνω στη φανέλα του, αυτός κάνει μία διαφήμιση. Αν αυτός ο παίκτης αρχίσει και χτυπάει κάποιον, τότε αυτό είναι μία δυσφήμιση και η εταιρεία παίρνει λεφτά πίσω. Οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία οπουδήποτε στον κόσμο θα έβαζε όρους τέτοιους. Ο ΟΠΑΠ δεν είχε. Και ο λόγος που δεν είχε ο ΟΠΑΠ ήταν ακριβώς ο αντίθετος. Αντί να ήταν εμπορικός ήταν πολιτικός. Γιατί ο ΟΠΑΠ χρησιμοποιούνταν παλιότερα αλλιώς. Λοιπόν, έρχεται τώρα ο ΟΠΑΠ και λέει, παιδιά αν με δυσφημείτε εμένα, εγώ θέλω κάποια από τα λεφτά μου πίσω. Και πέρυσι μαζέψαμε ενάμιση εκατομμύριο, το οποίο το δώσαμε για να ενισχύσουμε ένα νοσοκομείο για προγράμματα ενάντια στα ναρκωτικά και σε προγράμματα απεξάρτησης. Αυτό το πράγμα είναι ένας πολύ σημαντικός κοινωνικός ρόλος του ΟΠΑΠ και σου λέει ότι αν εσύ με δυσφημείς εγώ θα κρατήσω κάποια από αυτά τα λεφτά…

-Δημοσιογράφος: Ωραία. Άρα εσείς δεν επιτρέπετε στον ΟΠΑΠ να υπογράψει την κρατική χορηγία.

-Υπουργός: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο ΟΠΑΠ θα υπογράψει τα χρήματα τα οποία θέλει να υπογράψει, όταν υπογραφούν και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις…

-Δημοσιογράφος: Το ποσό για το οποίο μιλάμε αυτή τη στιγμή για τη χορηγία του ΟΠΑΠ είναι στα 14 εκατομμύρια;

-Δημοσιογράφος: Πέρυσι ήταν 18 πάντως.

-Δημοσιογράφος: Ναι, ναι μειώθηκε.

-Υπουργός: Το ποσό του ΟΠΑΠ, εάν προσθέσει κανείς τα χρήματα που δίνει στις διοργανώτριες αρχές και στις φανέλες είναι πολύ περισσότερα. Απλώς είναι άλλα αυτά που δίνονται ως διαφήμιση, είναι άλλα…

-Δημοσιογράφος: Ωραία, κι εδώ τίθεται το εξής ερώτημα. Σου λένε λοιπόν οι ομάδες: Κύριε ΟΠΑΠ είσαι μονοπώλιο. Δεν αφήνεις την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει, μην αφήνοντας άλλες στοιχηματικές εταιρείες να λειτουργήσουν στον τόπο, αφού εγώ θα μπορούσα να πάρω διαφήμιση όπως παίρνει η Μίλαν, όπως παίρνει η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα κλπ. Δηλαδή ουσιαστικά, εμένα μου προκαλεί ζημιά σε σχέση με τις ανταγωνίστριες ομάδες στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να το πει ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο οποιοσδήποτε.

-Υπουργός: Βεβαίως.

-Δημοσιογράφος: Το αντεπιχείρημα απέναντι σε αυτό ποιο είναι; Δηλαδή γιατί αυτές οι ομάδες να αδικούνται σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες στην Ευρώπη.

-Υπουργός: Αυτό δεν είναι πρόβλημα του ΟΠΑΠ. Αυτό είναι μία απόφαση της Πολιτείας ότι ο ΟΠΑΠ θα έχει αυτό το μονοπώλιο κι ο ΟΠΑΠ λειτουργεί μέσα σε αυτό. Οι τελευταίοι νόμοι που έχουν περάσει ανοίγουν αυτή την αγορά, ακριβώς για να υπάρξει ανταγωνισμός σε άλλα επίπεδα. Δηλαδή σε κάποια πράγματα παραμένει το μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ, σε άλλα πράγματα όπως είναι ας πούμε το ιντερνετικό στοίχημα ανοίγει η αγορά κι εκεί βεβαίως…

-Δημοσιογράφος: Εκεί τι ανταπόκριση υπάρχει από όσο γνωρίζετε από τις στοιχηματικές εταιρείες; Γιατί υπάρχουν πια όροι. Υπάρχει η φορολογία η οποία λένε από ότι ακούω τουλάχιστον είναι αρκετά υψηλή με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές τις μεγάλες παγκοσμίως στοιχηματικές εταιρείες να λένε δε μας συμφέρει.

-Υπουργός: Δεν έχω εικόνα σε αυτό το πράγμα. Θα σας έλεγα ψέματα αν σας πω κάτι άλλο. Είμαι βέβαιος πάντως ότι αν υπάρχει εμπορικό κέρδος κάποιος θα έρθει να το πάρει.

-Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω αν το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διάταξη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας ομοσπονδίας θα έχουνε περιορισμό για δύο θητείες. Και αν ισχύει αυτό το πράγμα επίσης το θεωρούνε αυτό ακόμη και από την ΕΠΟ μέσα παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο.

-Υπουργός: Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε και όχι αναγκαστικά σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο…

-Δημοσιογράφος: Σε όλες τις ομοσπονδίες ναι.

-Υπουργός: Εμείς είπαμε ότι η απλή αναλογική και οι θητείες είναι κάτι θετικό. Το βλέπουμε θετικά. Δεν θεωρούμε όμως ότι πρέπει να ξαφνιάσουμε κανέναν και να πούμε ότι αν κάποιος είχε τρεις θητείες μέχρι τώρα αύριο δεν μπορεί να είναι πρόεδρος. Αλλά είπαμε ό,τι κι αν συνέβη στο παρελθόν από δω και πέρα θα μπουν κάποια κριτήρια, με τα οποία θα γίνονται οι εκλογές των ομοσπονδιών. Εμείς το πιστεύουμε αυτό. Και πιστεύουμε σε αυτή την λογική αν θέλετε. Ίσως περισσότερο στο θέμα της πιο απλής αναλογικής ή της ενισχυμένης αναλογικής όπως λέγεται, και λιγότερο της θητείας. Αλλά εν πάση περιπτώσει και τα δύο ήμασταν έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Ήταν ένα αίτημα που μας έφεραν δύο, τρία μικρά κόμματα, στηρίχτηκε και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από βουλευτές της ΝΔ. Αυτοί που το στηρίζανε όμως ήθελαν να το περάσουν νύχτα. Εμείς είπαμε ότι αυτό αρνούμαστε να το κάνουμε. Θα το κάνουμε με μία διαδικασία δημοκρατική, όπου θα μπορεί ο καθένας να πει τη γνώμη του και ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, όπως είναι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, θα παίρναμε εμείς τις τελικές μας αποφάσεις. Αυτός ο χρόνος που εμείς δίναμε για μία δημοκρατική συζήτηση ξίνισε κυρίως το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το σπρώχνανε αυτό το πράγμα και δεν το ψήφισαν. Βλέποντας τα μεγάλα κόμματα ότι δεν ψήφιζαν τα μικρότερα, δεν ψήφισαν ούτε αυτά αυτή τη διάταξη και η διάταξη δεν πέρασε. Αλλά ότι αποσύρθηκε είναι λάθος. Ο κ. Βούγιας βγήκε και είπε ότι αποσύρθηκε η διάταξη δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Καταψηφίστηκε στη Βουλή.

-Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Να πω κάτι άλλο, το οποίο είναι κάτι πρακτικό και θα το ρωτάει και ο κόσμος, αν θέλετε το σχολιάζετε αν δεν θέλετε προχωράμε παρακάτω. Η κόντρα με τον Ολυμπιακό, γενικότερα αυτή η κόντρα που βλέπουμε Ολυμπιακός ξέρω εγώ, Γερουλάνος κλπ…

-Δημοσιογράφος: Καταρχήν υπάρχει; Υπάρχει;

-Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε μέσω των εφημερίδων καλλιεργείται. Όλοι το βλέπουμε αυτό στα περίπτερα, κάθε μέρα.

-Υπουργός: Ειλικρινά, επειδή καλλιεργείται μέσα από τις εφημερίδες πρέπει να το βλέπει κανείς με ένα μάτι έτσι διαφορετικό. Δεν υπάρχει καμία κόντρα με καμία ομάδα. Η μόνη κόντρα την οποία έχουμε εμείς είναι με τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι η κόντρα μας με τη βία και το έχουμε αποδείξει, η κόντρα μας με τους στημένους αγώνες και το έχουμε αποδείξει. Για τη βία βάλαμε ρήτρες βίας. Για τους στημένους αγώνες προχωρήσαμε στο βαθμό που μπορούσαμε στη διαλεύκανση των προβλημάτων που υπήρχαν. Η κόντρα μας είναι με το ντόπινγκ. Αυτά είναι τα πράγματα τα οποία διαχειρίζεται το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έχει τρία μεγάλα κομμάτια. Αφορά αυτά τα τρία. Θεσμοθετεί τους θεσμούς μέσα από τους οποίους θα γίνονται σωστά οι έλεγχοι. Δίνει κίνητρα εκεί που πρέπει να δώσει κίνητρα. Και τιμωρεί εκεί που πρέπει να τιμωρεί.

-Δημοσιογράφος: Ναι αλλά με τον Ολυμπιακό τι έγινε;

-Υπουργός: Τίποτα από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να αφορά μία ομάδα. Γιατί μία ομάδα επιλέγει να εναντιωθεί σε αυτό το πράγμα; Πρέπει να ρωτήσετε την ομάδα όχι εμένα.

-Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δεν εναντιώνεται. Διαβάζουμε από τα ρεπορτάζ ότι δεν εναντιώνεται σε τίποτα από αυτά. Εναντιώνεται στην επικινδυνότητα, στο ρίσκο, στο ενδεχόμενο να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός… Έγινε πια, ήταν μαζί με τον ΠΑΟΚ, τώρα έγινε η μόνη ομάδα που συνεχίζει, και είναι και η Εθνική. Και ο Ολυμπιακός υποστήριξε ότι κανένας φέτος…

-Υπουργός: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον Ολυμπιακό σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια. Τώρα αν θα προχωρήσει ο Ολυμπιακός ή όχι εξαρτάται από το πώς θα παίξει.

-Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι τον Υπουργό. Επειδή προηγουμένως βάλαμε θέμα διαφάνειας των προσώπων που εμπλέκονται διοικητικά με τις ομάδες. Πέρασε τώρα κάτι το οποίο κρίνεται απ’ την πλειοψηφία ως θετικό. Δηλαδή η είσοδος ξένων επενδυτών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το περίμενε πάρα πολύ ο Παναθηναϊκός αυτό να περάσει προκειμένου να έρθουν οι Άραβες ή ο οποιοσδήποτε ξέρω εγώ, αύριο θα το χρειαστεί μία άλλη ομάδα, θα χρειαστεί τους ξένους επενδυτές, δεν είναι καθόλου κακό, αφού μπορούν να επενδύσουν οπουδήποτε αλλού γιατί όχι και στο ποδόσφαιρο. Εδώ όμως συμβαίνει το εξής παράλογο. Αυτούς τους ξένους θα τους ψάχνετε να δείτε αν είναι ηθικοί ή τίμιοι; Θα τους ψάχνετε;

-Υπουργός: Απόλυτα. Και ακριβώς εκεί είναι κάτι που μπορεί να το κάνει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και δεν μπορεί να το κάνει η ΕΠΟ. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα της δουλειάς αυτής. Εδώ υπάρχουν εργαλεία όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών, όπως είναι μία σειρά από συμφωνίες διακρατικές που υπάρχουν, που όταν κάποιος πολίτης άλλης χώρας έρθει, εμείς αποκτούμε το δικαίωμα να ελέγξουμε κατά πόσο αυτός ο πολίτης είναι φερέγγυος. Βεβαίως υπάρχουν πάντα δυσκολίες εκεί, όπως υπάρχουν και για να ελέγξεις έναν Έλληνα που αγοράζει μία ομάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει ο έλεγχος. Και σε κάποιες χώρες τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Αν θες να ψάξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάποιον οι πληροφορίες που θα βρεις είναι πολύ καλύτερες και πολύ πιο φερέγγυες από το να πηγαίνεις μακριά. Αλλά ο έλεγχος μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει και πρέπει να σας πω ότι επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση για αυτό το άρθρο, εγώ πίσω από αυτό το άρθρο δε βλέπω έναν Σαουδάραβα που έρχεται να πάρει μία ελληνική ομάδα. Εγώ βλέπω, για παράδειγμα, έναν Ελληνοαμερικάνο, ο οποίος αγαπάει την πατρίδα του, θέλει να βοηθήσει μία μικρή πόλη κι έρχεται και παίρνει μία ομάδα. Γιατί να μην έχει το δικαίωμα να το κάνει;

-Δημοσιογράφος: Συνήθως οι Ελληνοαμερικάνοι έχουν και ελληνική υπηκοότητα.

-Υπουργός: Όχι αναγκαστικά. Καθόλου. Ειδικά αυτής της γενιάς τώρα.

-Δημοσιογράφος: Ένα άλλο ζήτημα είναι τα στάδια. Τι θα γίνει με τα στάδια. Δηλαδή στο πλαίσιο του εξορθολογισμού, υπάρχει κίνδυνος για στάδια να κλείσουν;

-Υπουργός: Ναι υπάρχει κίνδυνος. Έχουμε δώσει ένα χρόνο να προσαρμοστούν στα κριτήρια ασφαλείας που έχουμε θέσει. Κοιτάξτε, ένα στάδιο, ένας χώρος που μαζεύεται τόσο κόσμος, στον οποίο οι εντάσεις είναι πάρα πολύ υψηλές, μπορεί να γίνει ένας χώρος καταστροφικός. Κι έχουμε πολλά παραδείγματα στην ιστορία, που δεν άνοιξαν οι πόρτες τους τη σωστή ώρα. Δε θα ήθελα να μπω σε μία περιπτωσιολογία.

-Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα στάδια που κινδυνεύουν; Να αναφέρω κάτι. Το Πανθεσσαλικό. Μιλάμε για ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο στάδιο το οποίο έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτή τη στιγμή δε χρησιμοποιείται. Δηλαδή από ποια ομάδα να χρησιμοποιηθεί, ποια ομάδα να το στηρίξει, τι έσοδα να έχει; Δηλαδή λέμε ένα πράγμα που λες γιατί χτίστηκε; Ένα θηρίο. Που αυτή τη στιγμή βάζει την Πολιτεία μέσα. Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Αφού δεν υπάρχει πια ο Ολυμπιακός Βόλου, η Νίκη Βόλου δεν είναι σε κατηγορία που μπορεί με τον κόσμο να το στηρίξει, δεν υπάρχουν έσοδα, τι γίνεται;

-Υπουργός: Αυτά τα στάδια σε όλα τα μέρη του κόσμου λειτουργούν και με τη βοήθεια της Πολιτείας αλλά έχουν και έσοδα δικά τους. Πολύ φοβάμαι ότι μέχρι πρότινος αυτά τα στάδια δεν είχαν δημιουργήσει τα έσοδα που θα μπορούσαν να δημιουργήσει. Γιατί δε θα μπορούσε να κάνει συναυλίες το Πανθεσσαλικό; Θα μπορούσε άνετα να το κάνει. Θέλει διοικήσεις οι οποίες να αξιοποιήσουν αυτό το χώρο και να αυξήσουν τα έσοδα τους. Καταρχήν έπρεπε, και αυτό ήταν μία προτεραιότητα στη δική μας τη δουλειά, να μειώσουν τα έξοδα τους. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για παράδειγμα, το ΟΑΚΑ, ήταν στάδια με τεράστια έξοδα. Και κάθε μέρα να τα χρησιμοποιούσες δε θα μπορούσες να βγάλεις τα λεφτά για να τα στηρίξεις. Έχει γίνει ένα μεγάλο έργο να μειωθούν τα έξοδά τους, έχουν πετύχει αρκετούς από τους στόχους που είχαμε θέσει από την αρχή. Τώρα αν αυξήσουν τα έσοδα τους, αυτά τα στάδια θα βγαίνουν. Και αυτό είναι μία προίκα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να το αγκαλιάσουν και να το βοηθήσουνε. Γιατί μόνο έτσι…

-Δημοσιογράφος: Είναι πολλά τα στάδια που κινδυνεύουν; Ή μιλάμε για ένα -δύο;

-Υπουργός: Εξαρτάται. Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι θα μπούνε κριτήρια για το κάθε στάδιο, γιατί είναι άλλο ένα στάδιο τοπικό, το οποίο έχει λίγο κόσμο και μικρή επισκεψιμότητα κι άλλο ένα εθνικό στάδιο που χρειάζεται ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας κ.ο.κ. Τα κριτήρια για το κάθε είδος σταδίου θα μπουν μετά το νομοσχέδιο, με προεδρικά διατάγματα, και τότε μπορώ να σας πω ποια από τα στάδια σήμερα είναι μακριά από το να πληρούν αυτά τα κριτήρια.

-Δημοσιογράφος: Με την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου είστε ικανοποιημένος;

-Υπουργός: Όχι προφανώς. Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος κι αυτό που έχω πει για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι δεν υπάρχει η έννοια του καθάρισα και τέλειωσα. Αυτό είναι μία διαδικασία που πρέπει συνέχεια να επικαιροποιείται. Οι άνθρωποι που θέλουν να βγάλουν παράνομα λεφτά από το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα βρίσκουν πάντα καινούριους τρόπους να το κάνουν. Η Πολιτεία πρέπει πάντα να έχει καινούρια εργαλεία για να τα αντιμετωπίσει αυτά. Κάναμε ένα βήμα με αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θέλω να είμαι και απολύτως ρεαλιστής. Έτσι όπως αλλάζουν τα πράγματα και στο ντόπινγκ και στη βία, τέτοια νομοσχέδια πρέπει να έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εξοπλίζεται η Πολιτεία συνέχεια με καινούρια εργαλεία.

-Δημοσιογράφος: Σωστά. Θεωρείτε ότι αδικήθηκαν κάποιες ομάδες το καλοκαίρι;

-Υπουργός: Ναι. Θεωρώ ότι κάποιες ομάδες μπορεί να αδικήθηκαν. Όταν ξεκινάει μία διαδικασία η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν, είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που λένε, κάτσε ρε φίλε τόσο καιρό δεν τιμωρούσατε ομάδες για αυτό το πράγμα. Γιατί να ξεκινήσετε από μας; Γιατί από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις! Γιατί αν θες να γίνει ο ελληνικός αθλητισμός αυτό το οποίο θα μπορούσε να γίνει και να εκπέμπει αυτό το οποίο θα μπορούσε να εκπέμπει, τα οποία ήταν αυτά τα οποία συζητούσαμε στην αρχή της εκπομπής, εάν θέλουμε πραγματικά αυτό το οποίο βγαίνει απ’ την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ομάδες, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, είναι οι πέντε αξίες που έχουμε δώσει στον κόσμο, τότε δεν μπορείς να έχεις αυτά τα φαινόμενα. Και από κάπου πρέπει να αρχίσεις να τιμωρείς. Ε, τότε ο πρώτος που θα τιμωρηθεί είναι λογικό να αισθάνεται έτσι.

-Δημοσιογράφος: Εγώ θέλω να κάνω μία τελευταία ερώτηση από την οποία απάντηση μπορεί να βγει αισιοδοξία. Το Καλοκαίρι έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, και βάσει αυτών που περνάει η Ελλάδα και τη θέση στην οποία βρίσκεται, κάποιοι θεωρούν ότι είναι μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε κάτι καλό και να δείξουμε ότι συνεχίζουμε να υπάρχουμε, κι ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία κι ότι μπορούμε να νικήσουμε. Υπάρχει κάποιος ειδικός τρόπος προσέγγισης ειδικά αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων και της παρουσίας γενικότερα της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο;

-Υπουργός: Θα έλεγα ότι είναι ένα ευρύτερο θέμα το οποίο θέτετε υπό την εξής έννοια. Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι αυτή η δανειακή σύμβαση ή αυτό θεωρούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σταθεροποιεί την ελληνική οικονομία από εκεί που μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, από εκεί που θα μπορούν οι Έλληνες να αρχίσουν να δείχνουν ένα διαφορετικό εαυτό προς τα έξω. Έπρεπε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, ήταν μεγαλύτερες από αυτές που περιμέναμε, και αυτό είναι προφανές και κοιτώντας πίσω και για τα λάθη που έχουνε γίνει και ούτω κάθε εξής αλλά παραμένει ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να αλλάξει κατεύθυνση από αυτόν τον καταναλωτισμό στον οποίο είχε αφεθεί και νομίζω ότι τραβάμε πλέον μια γραμμή με την καινούργια δανειακή σύμβαση. Θέλω να ελπίζω ότι τραβάμε μια γραμμή με τη νέα δανειακή σύμβαση για να αρχίσει η Ελλάδα να αλλάζει το πρόσωπο της προς τα έξω, να αρχίσει να δείχνει κάτι διαφορετικό. Λοιπόν, εμείς και από τη μεριά την αθλητική και από τη μεριά την τουριστική θεωρούμε ότι το Λονδίνο έχει μεγάλη αξία αλλά δεν είναι μόνο το Λονδίνο, κάθε τι που θα γίνει αυτό το καλοκαίρι πρέπει να εκπέμπει από την Ελλάδα ό,τι καλύτερο έχουμε να δείξουμε. Είναι η ώρα τώρα. Ξέρετε δεν είναι μόνο ότι δεν είχαμε χρήματα να κάνουμε διαφήμιση για την Ελλάδα όλον αυτόν τον καιρό, ήταν και το γεγονός ότι τι διαφήμιση να κάνεις όταν όλο το πρωτοσέλιδο αφορούσε την Ελλάδα με αρνητικά σχόλια. Άμα ο δημοσιογράφος γράφει αρνητικά για την Ελλάδα εσύ δεν πάει να έχεις διαφήμιση στην επόμενη σελίδα…

-Δημοσιογράφος: Και να λέει Visit Greece από κάτω δεν γίνεται…

-Δημοσιογράφος: Είδαμε ιδιωτική εταιρεία δηλαδή αλκοολούχου ποτού που διαφημίζει την Ελλάδα… διαφημίζει την Ελλάδα… δηλαδή…

-Δημοσιογράφος: Τον εαυτό της διαφημίζει…

-Δημοσιογράφος: Είναι προϊόν και το χειρίζονται…

-Υπουργός: Τώρα είναι η ώρα, τώρα που ελπίζουμε ότι θα σταματήσει αυτή η κακοποίηση της Ελλάδας και των Ελλήνων με βάση αυτά που έχουμε δει στα πρωτοσέλιδα τον τελευταίο καιρό. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε την αντεπίθεσή μας και πρέπει να την κάνουμε και με διαφήμιση και πρέπει να την κάνουμε και με την παρουσία μας στο εξωτερικό. Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την αύξηση που είχαμε πέρυσι. Θα είναι δύσκολη χρονιά. Πολύ δύσκολη χρονιά, σε δύο επίπεδα. Περνάνε όλες οι οικονομίες ύφεση, έχει ανεβεί η τιμή του πετρελαίου και αυτό δυσχεραίνει τις μεταφορές και ειδικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες είναι ΑΑΑ στα δάνειά τους αισθάνονται μια, αν θέλετε, δυσφορία ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί το λογαριασμό για τα δικά μας τα σπασμένα. Αυτό δε δημιουργεί μια καλή εικόνα για την Ελλάδα και έχουμε δει μια επιφυλακτικότητα για τις κρατήσεις. Θεωρούμε ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε και εγώ τη Δευτέρα θα είμαι στην Αγγλία ακριβώς για να μιλήσω με τους tour operators τους Εγγλέζους και να κάνουμε τα χτυπήματα μας στα αγγλικά media έτσι ώστε να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτή την εικόνα.

-Δημοσιογράφος: Και μια τελευταία ερώτηση κύριε Υπουργέ πριν σας αποχαιρετίσουμε. Επειδή έτυχε να γίνει την ώρα που είχαμε εκπομπή και ασχοληθήκαμε πάρα πολύ με τον Βασίλη με το συγκεκριμένο ζήτημα λίγο την Αρχαία Ολυμπία. Δηλαδή στεναχωρηθήκαμε και τα λοιπά υπήρξε κάποια εξέλιξη με το συγκεκριμένο ζήτημα;

-Υπουργός: Μοιάζουν να υπάρχουν εξελίξεις, αλλά δεν θέλω να αυξήσω τις προσμονές. Θεωρώ ότι -και για αυτό έθεσα και την παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού- ήταν ένα πολύ κακό χτύπημα για την Ελλάδα, ήταν και σε μια πάρα πολύ κακή στιγμή για την Ελλάδα. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι έχουμε μπει σε μια εντελώς νέα εποχή σε ότι αφορά την εγκληματικότητα, είναι κάτι που εγώ δεν το αναγνώρισα την ώρα που έπρεπε να το αναγνωρίσω και για αυτό ανέλαβα αυτές τις ευθύνες. Μέχρι σήμερα δεν είχε χτυπηθεί ποτέ ελληνικό μουσείο από ένοπλους ληστές. Έχει αλλάξει η εποχή, χρειάζεται άλλα κριτήρια, θέλει άλλο επίπεδο ετοιμότητας, δουλεύουμε με την Αστυνομία σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητα των μουσείων και να είναι πιο έτοιμα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, θέλω να ελπίζω ότι και με τη βοήθεια της Αστυνομίας οι δράστες θα…

-Δημοσιογράφος: Τελικά επειδή δεν έγινε ξεκάθαρο ξέρετε από τα ΜΜΕ, αυτά τα αντικείμενα που εκλάπησαν ήταν μεγάλης αρχαιολογικής αξίας;

-Υπουργός: Για εμάς όλα τα αντικείμενα έχουν την ίδια αξία και τα προστατεύουμε με λίγο ως πολύ τους ίδιους τρόπους. Αυτό το οποίο μας προβληματίζει σε αυτή τη ληστεία είναι ότι τα αντικείμενα τα οποία πήραν δεν είχαν εύκολα εμπορεύσιμη δυνατότητα δηλαδή πρώτον όλες τους οι φωτογραφίες βγήκαν στο διαδίκτυο και ένας συλλέκτης δεν θα πάει να τα αγοράσει πολύ εύκολα γιατί ξέρει ότι εκτίθεται, το δεύτερο όμως είναι ότι είναι αντικείμενα τα οποία η εμπορεύσιμή τους αξία δεν είναι τέτοια ώστε να μπορέσει κανείς να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο και αυτό είναι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εντελώς άσχετοι και απλώς είπανε ότι θα πάρουμε ότι μπορούμε και θα πουλήσουμε ότι μπορούμε ή υπήρχαν άλλοι λόγοι για τους οποίους κάνανε αυτό το χτύπημα; Περιμένουμε και τις έρευνες της Αστυνομίας για να το ξεκαθαρίσουμε.

-Δημοσιογράφος: Πάντως αυτή τη στιγμή με το μέτωπο που λέγεται ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η Πολιτεία είναι… Πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση αυτή τη στιγμή; Ανακωχή; Ειρήνη;

-Υπουργός: Συνέπεια. Εμείς κρατάμε μία γραμμή. Έχουμε βάλει μία γραμμή, την ακολουθούμε πάρα πολύ πιστά σε οτιδήποτε κάνουμε, και από κει και πέρα αυτή η γραμμή, άλλες φορές υιοθετείται και από τη μεριά του ποδοσφαίρου και πορευόμαστε καλά μαζί, άλλες φορές προσπαθούν να τη χτυπήσουνε. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον ελληνικό αθλητισμό και να τον αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βάσει αυτών των προτεραιοτήτων εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη πορεία. Θέλουμε όσο το δυνατό καλύτερους συμμάχους εκεί. Όλους. Ακόμη και αυτούς που μας αντιμάχονται αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε ότι αυτά τα οποία κάνουμε είναι καλά ακόμη και για αυτούς που αυτή τη στιγμή μας βρίζουν. Αργά ή γρήγορα θα το δούνε γιατί αργά ή γρήγορα θα δούνε πόσο θα αρχίσει να αυξάνεται η φερεγγυότητα του αθλητισμού, πως θα αρχίσει να ξαναφωνάζει και να ξαναπροσελκύει κόσμο στα γήπεδα, πως θα αρχίσουν τα οικονομικά τους να είναι καλύτερα. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να καταλάβουν ότι η σταθερή πορεία που έχουμε ξεκινήσει είναι για το δικό τους καλό.

-Δημοσιογράφος: Αμήν. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Υπουργέ.