• Αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα βασίζονται στις δικές μας δυνάμεις, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό το πολιτικό σύστημα έχει ξοφλήσει και ότι είναι ώρα να φτιάξουμε ένα καινούργιο. Δηλαδή, ένα πολιτικό σύστημα που δεν θα κρατάει όλη την εξουσία και την περιουσία του κράτους στα χέρια του, αλλά θα αποσυγκεντρώσει την εξουσία του και την περιουσία όλων μας σε θεσμούς που θα λογοδοτούν σε εμάς. Με λίγα λόγια, είναι ώρα να καταλάβει το πολιτικό μας σύστημα ότι η οικονομία μας θα δυναμώσει μόνο όταν ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία μας.
  • Αν το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αντέξει δημοκρατικές διαδικασίες και θέσεις με αιχμές, ένα κόμμα που μπορεί να το κάνει είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα διότι οι καταβολές του είναι και δημοκρατικές και ριζοσπαστικές. Γιατί λοιπόν να μιλούν όλες οι συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ σήμερα και να δημιουργούν σύγχυση και να μη μιλάει ο ιδεολογικός του πυρήνας, το ΠΑΣΟΚ; Αν η ηγεσία θέλει να δώσει ζωή στο εγχείρημα πρέπει να παραδεχθεί πόσο λάθος έκανε, να τιμήσει τα 212.000 μέλη που πήγαν να ψηφίσουν και να δώσει φωνή στο ΠΑΣΟΚ τώρα! Πώς; Έχω προτείνει ένα ουσιαστικό και δημοκρατικό συνέδριο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
  • Αν θέλουμε ο χώρος να αποκτήσει ξανά αξία, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει θέσεις με αιχμές που εκπροσωπούν τα θέλω της κοινωνίας μας και δημοκρατικές διαδικασίες που θα αναδείξουν άφθαρτα και ικανά στελέχη. Μόνο όταν τα αποκτήσει αυτά ο χώρος, θα μπορεί να διαπραγματευτεί μια ατζέντα πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηθεί η όποια συνεργασία.
  • Το ΠΑΣΟΚ στην ίδρυσή του εξέφρασε ένα όραμα πολύ διαφορετικό από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα της εποχής του. Ένα σοσιαλιστικό όραμα πατριωτικό και ανθρωποκεντρικό που έθετε σαν στόχο την απελευθέρωση της Ελλάδας και των Ελλήνων σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο. Δεν μιλούσε για το κράτος και το μέγεθός του αλλά για το ρόλο του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Για το δικαίωμά μας να είμαστε μια ελεύθερη χώρα, για το δικαίωμά μας να ζούμε σε μια κοινωνία δίκαιη και για το δικαίωμά μας να παράγουμε συλλογικά και ατομικά τον πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο που θέλουμε και μπορούμε να παράγουμε. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η αναγέννηση της Ελλάδας θα έρθει από την αναγέννηση του Σοσιαλισμού. Διότι, αν το ’81 ο μισός Ελληνικός πληθυσμός αισθανόταν αποκλεισμένος από αυτά τα δικαιώματα, το 2018 εννέα στους δέκα Έλληνες νιώθουν έτσι. Επομένως το όραμα του ΠΑΣΟΚ παραμένει επίκαιρο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο dikaiologitika.gr