Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, επισκεφθήκατε την Τουρκία πριν από λίγες εβδομάδες για να συζητήσετε με την τουρκική κυβέρνηση πως θα αφαιρεθούν οι απαιτήσεις της βίζας ανάμεσα στις δυο χώρες. Πως εξελίσσονται τα πράγματα σε αυτό το ζήτημα;

Παύλος Γερουλάνος: Στον τομέα του τουρισμού ο σύνδεσμος ανάμεσα στα δύο μέρη πρέπει να είναι όσο πιο άνετος γίνεται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για το ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών επιδιώκουν να καταστήσουν βέβαιο, ότι οι απαιτήσεις της βίζας για την Τουρκία θα αφαιρεθούν. Η Ελλάδα στην πραγματικότητα υπερασπίζεται τον τουρκικό αγώνα για την αφαίρεση των απαιτήσεων της βίζας Schengen στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα αρκετή αντίσταση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε την Γερμανία και τη Γαλλία ότι αντιστέκονται;

Π.Γ: Δεν θα απομόνωνα τις χώρες που αντιδρούν. Υπάρχουν μικρότερες χώρες που αντιστέκονται. Το επιχείρημα μας στην Ε.Ε. είναι το εξής: Υπάρχει μια καλή οικονομική δραστηριότητα και για τις δύο χώρες και οι απαιτήσεις της βίζας περιορίζουν τη θέση μας στον τουρισμό. Βασικά αυτό που λέμε στον τουρκικό λαό είναι ότι όχι μόνο δουλεύουμε μέσα στην Ε.Ε. να τον απαλλάξουμε από τις απαιτήσεις της βίζας αλλά παράλληλα απλοποιούμε τη διαδικασία που απαιτεί η συνθήκη Σένγκεν. Θα εξαντλήσουμε όλα τα όρια ευελιξίας μέσα στο σκελετό της συνθήκης Σένγκεν για τους τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Πότε αυτό θα συμβεί κατά την άποψη σας;

Π.Γ: Δεν γνωρίζω, εξαρτάται απολύτως από τις χώρες που αντιστέκονται. Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα που έχουμε. Η Ελλάδα και η Τουρκία δουλεύουν καλά σε αυτό το ζήτημα.

Δημοσιογράφος: Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Τούρκοι επισκέπτονται την Ελλάδα. Γιατί γίνεται αυτό;

Π.Γ: Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών πηγαίνουν καλύτερα. Και οι δυο συνειδητοποίησαν ότι είναι φυσικό να γνωριστούμε καλύτερα. Ανάλογα με το πώς πηγαίνει η οικονομία σε κάθε πλευρά, υπάρχει κίνηση από το ένα μέρος στο άλλο. Η οικονομική κατάσταση μεταβάλλεται κάθε χρόνο.

Δημοσιογράφος: Ήρθα στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια. Οι Τούρκοι δεν γινόντουσαν δεκτοί τόσο καλά. Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες βλέπουν σίγουρα με συμπάθεια τους Τούρκους.

Π.Γ: Απολύτως. Πιστεύω ότι η διάθεση άλλαξε τρομακτικά. Κατευθυνόμαστε προς μια κατάσταση που θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας και να δρούμε ως γείτονες με τον ίδιο τρόπο που δρουν οι ευρωπαίοι. Όταν το καταφέρουμε αυτό, τότε η ικανότητα μας να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σχέση για να κάνουμε τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν, θα μας δώσει πολλές επιλογές.

Δημοσιογράφος: Πως επηρεάζει τον τουρισμό η οικονομική κρίση;

Π.Γ: Πέρυσι είχαμε τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό. Οι βρετανικές εταιρείες που έφερναν τουρίστες στην Ελλάδα χρεοκόπησαν. Και ακόμα χειρότερα, όταν στις διαδηλώσεις που έγιναν πέρυσι στην Αθήνα υπήρξαν τρεις νεκροί. Αυτό έφερε πολλές ακυρώσεις. Δουλέψαμε σε άλλες αγορές όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Σερβία και η Κίνα. Αυτό εξισορρόπησε τις απώλειες που είχαμε πέρυσι. Αυτή τη χρονιά αυτές οι αγορές αυξάνουν αλλά και οι Γερμανοί και οι Βρετανοί επιστρέφουν. Οπότε αυτή τη χρονιά δεν έχουμε δει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο, το αντίθετο πηγαίνει καλύτερα.

Δημοσιογράφος: Έχετε εναλλακτικά σχέδια για τον τουρισμό που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να υπερισχύσει της κρίσης;

Π.Γ: Περάσαμε νέους νόμους που απλοποιούν τη διαδικασία που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Απλοποιώντας τη γραφειοκρατία τόσο για τους έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές. Για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις έχουμε το “fast track” που κάνει ακόμη πιο απλά τα πράγματα. Οι απαιτήσεις είναι οι ελάχιστες. Για τις μικρές επενδύσεις επίσης. Την ίδια στιγμή δίνουμε κίνητρα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη βιομηχανία του τουρισμού. Δίνουμε φορολογικές ελαφρύνσεις μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό νόμο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα μπορεί κάποιος να επενδύει πιο ελεύθερα

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι για να προσελκύσετε νέες επενδύσεις, ιδίως από το εξωτερικό, θα αλλάξετε το νόμο; Η Αθήνα έχει ένα όριο για 8-10 ορόφους και στα νησιά μπορείς να χτίσεις μόνο δύο ορόφους. Τι θα γίνει αν ένας πλούσιος επενδυτής έρθει και θέλει να χτίσει ένα ουρανοξύστη;

Π.Γ: Θα διαφυλάξουμε τον ελληνικό πολιτισμό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη έχουμε, θα προστατεύει ότι καλύτερο έχει η Ελλάδα. Τους λόγους για τους οποίους έρχεται ο κόσμος στην Ελλάδα. Πρέπει να το προάγουμε αυτό. Αν το καταστρέψουμε, δεν θα έχει κανένα νόημα. Τα προβλήματα με τους επενδυτές δεν είναι για το πόσο ψηλά είναι τα κτίρια. Μπορεί μερικά…Δεν μπορείς να χτίσεις ουρανοξύστες στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται εντός του ελληνικού δικαίου. Δεν θέλουν (οι επενδύτες) να έχουν να κάνουν με γραφειοκρατία , διαφθορά και δημοσίους υπαλλήλους που ζητούν χρήματα. Μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε τον χαρακτήρα της Ελλάδας και να προσελκύσουμε επενδύσεις.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα είναι αρκετό αυτό για να «αναρρώσετε» αυτή τη στιγμή; Γιατί στους δρόμους είναι πολύ οργισμένοι με τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Π.Γ: Ναι είναι οργισμένοι. Αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένοι είναι οργισμένοι γιατί πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν αρκετά γρήγορα. Η κριτική τους σε μας είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πραγματοποιούνται γρήγορα. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα κινείται σε μια νέα κατεύθυνση. Πιστεύω ότι αυτούς τους ανθρώπους πρέπει η κυβέρνηση να τους ακούσει πολύ προσεκτικά και να λάβει σοβαρά υπόψη τις σκέψεις τους. Γιατί είναι αυτοί που μπορούν να οδηγήσουν αυτή τη διαδικασία. Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων είναι πολύ οργισμένη γιατί τους αφαιρούμε τα προνόμια που είχαν.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε τους δημοσίους υπαλλήλους;

Π.Γ: όχι μόνο. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης σχολής χορού μπορεί να χάνει εξίσου τα προνόμια του. Προνόμια που υπήρχαν για πολύ καιρό αλλά δεν υπάρχουν τώρα. Είναι σωστό, νέοι άνθρωποι να έχουν ίσες ευκαιρίες να κάνουν τη δουλειά που επιθυμούν. Αρκεί να γνωρίζουν πώς να την κάνουν. Έχουμε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα πληρώνεται περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πρέπει να εξισορροπήσουμε τις αμοιβές γιατί αυτό είναι το δίκαιο να κάνουμε. Γι αυτό αντιδρούν. Και αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Αλλά είναι διαφορετικής φύσεως αντιδράσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι θέλει η ελληνική κοινωνία να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει…

Δημοσιογράφος: Εκείνοι που έχουν την εύνοια της οικονομίας των αγορών;

Π.Γ: Δεν θα το απομόνωνα μόνο σε αυτό. Το ελληνικό κράτος γιγαντώθηκε και ήταν πολύ σπάταλο και η γραφειοκρατία κατέστρεφε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις στην ελληνική οικονομία. Για να ξεκινήσουμε ένα μικρό πρότζεκτ, μια νέα δουλειά μπορεί να έπαιρνε χρόνια. Αυτά είναι που θέλουν εκείνοι να αλλάξουν γρήγορα. Οι άλλοι δεν θέλουν καμία αλλαγή. Αλλά αυτά τα προνόμια δημιούργησαν τεράστιες ανισότητες και δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε με τις ανισότητες με εργαλείο νέα μέτρα; Όπως νέους φόρους, περικοπές στους μισθούς;

Π.Γ: Ναι. Οι νέοι νόμοι στο δημόσιο τομέα θα αλλάξουν την κατάσταση. Περισσότερες ευκαιρίες ανοίγονται εκτός του δημοσίου τομέα. Πρώτα απ’ όλα δημιουργούνται πολύ περισσότερες για τις δημιουργικές δυνάμεις. Και δεύτερο για τους εργαζόμενους θα είναι πιο ίσοι μεταξύ τους απ’ ότι στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Εννοείτε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής. Οι Έλληνες κατηγορούνται ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα διαθέτουν. Πιστεύετε ότι αυτό είναι αλήθεια;

Π.Γ: Κανείς δεν είναι εναντίον μιας κοινωνίας που όλοι είναι άνετοι και χαίρονται τον πλούτο που παράγουν. Το πρόβλημα είναι όταν σπαταλάς ή όταν ο πλούτος προέρχεται από παράνομες ενέργειες. Για παράδειγμα είναι άδικο για μια κοινωνία, για ορισμένους πολίτες να πληρώνουν υψηλούς φόρους και κάποιοι να φοροδιαφεύγουν. Τότε ο τρόπος ζωής πρέπει να αλλάξει. Η κριτική δεν πρέπει να είναι αν κάποιος είναι πλούσιος ή όχι, η κριτική πρέπει να είναι γι αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους και έτσι κάνουν άλλους να πληρώνουν περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει για να δημιουργηθεί μια δίκαιη κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα πρόβλημα με την διαφάνεια επίσης. Και φαίνεται πολύ δύσκολο να αλλάξεις ολόκληρο το σύστημα. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε;

Π.Γ: Πράγματι είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο, Η διαφάνεια εξασφαλίζεται μέσα από μια κοινωνία όπου όλοι κουβαλούν το βάρος που τους αναλογεί για να πάει μπροστά η κοινωνία. Αν δεν έχεις διαφάνεια συνήθως αυτός που έχει οφέλη είναι εκείνος που έχει ήδη πολλά. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που έχουν λιγότερα πληρώνουν περισσότερους φόρους. Αυτό είναι άδικο.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει; Δεν απομένει πολύς χρόνος. Όχι μόνο τοπικά αλλά διεθνώς, η οικονομική κρίση γίνεται χειρότερη

Π.Γ: Ο ένας δρόμος έχει να κάνει με την πληρωμή του χρέους και των τόκων. Όλοι μιλούν για το αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το χρέος της, πως θα διαβεβαιώσει την Ε.Ε. Είχαμε μια τεράστια δημόσια συζήτηση.

Ότι μακροπρόθεσμα στην πραγματικότητα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πληρώσουμε τα χρέη μας, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να τηρήσουμε αυτά που λέμε. Εκτός και αν πετύχουμε με τον δεύτερο δρόμο. Που είναι να απλοποιήσουμε τη διαδικασία για τις επενδύσεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο που θα πληρώσει το χρέος. Όλη η προσοχή της κυβέρνησης και των πολιτικών της εστιάζεται σε αυτό. Αλλά ο δεύτερος δρόμος θα αλλάξει πράγματα και υπάρχει μεγάλη ελπίδα. Το επενδυτικό περιβάλλον αλλάζει.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα για το τι αλλάζει;

Π.Γ: Αυτό που κρατώ στο μυαλό μου σε μια κατάσταση σαν αυτή είναι το εξής: Όταν ανέλαβα αυτό το υπουργείο υπήρχε η αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι ανταγωνίστρια της Ιταλίας και της Τουρκίας. Όταν συναντήθηκα με τους αντίστοιχους υπουργούς, ανακαλύψαμε ότι οι νέες μεγάλες αγορές στην τουριστική βιομηχανία είναι η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα…και ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θέλουν να δουν, όσα περισσότερα μπορούν. Οπότε μια συνεργασία είναι πολύ πιο προσοδοφόρα από το να μαχόμαστε μεταξύ μας. Έτσι αρχίσαμε μια συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας. Φέραμε για παράδειγμα Κινέζους δημοσιογράφους, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Αθήνα. Είναι ένα κοινό πρόγραμμα. Ήρθαν δύο φορές την περσινή χρονιά. Θέλουμε να προωθήσουμε και τις δυο αγορές.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι μπορούν να είναι προ των πυλών οι πρόωρες εκλογές;

Π.Γ: Αν μπορείς να πεις-κοίτα αυτό είναι που συμβαίνει και τώρα είναι η ώρα να ανανεώσεις την κυβέρνηση-φυσικά σε μια δημοκρατική κοινωνία μπορούμε να έχουμε εκλογές. Αλλά εγώ πιστεύω ότι όσο περισσότερο χρόνο έχει η κυβέρνηση, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα υπάρχουν για ριζοσπαστικές αλλαγές.