-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ

-Υπουργός: Καλημέρα σας.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, θέλω να ξεκινήσω από το κλίμα που επικρατεί έξω στους δρόμους στην κοινωνία. Νομίζω, το μήνυμα που εκπέμπει ο κόσμος με αυτή τη μεγάλη χθεσινή διαδήλωση, αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει σήμερα είναι ένα ηχηρό δεν αντέχω και αναρωτιέμαι, πως μπορεί αυτό να το διαχειριστεί μία κυβέρνηση η οποία κακά τα ψέματα, είναι σε κατάσταση φοβερής αδυναμίας.

-Υπουργός: Δεν θα έλεγα ότι η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση φοβερής αδυναμίας, αλλά προλαβαίνετε γεγονότα τα οποία ακόμα αφήστε τα να εξελιχθούν να δούμε πως είναι τα πράγματα. Αλλά η ουσία του πράγματος είναι άλλη. Η οργή η οποία υπάρχει δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι εκεί, ότι έχει εστιαστεί ενάντια στην κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση δεν είναι ο λόγος για τον οποίον βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό το οποίο ζούμε είναι κάτι πρωτόγνωρο, είναι κάτι το οποίο έχει κτιστεί εδώ και αρκετά χρόνια και θα έλεγα με αποκορύφωση τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία έτη. Ο αγώνας ο οποίος γίνεται, μοιάζει ότι είναι τοπικός, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας ευρωπαϊκός και πολύ δύσκολος αγώνας, ο οποίος αφορά και την ελληνική οικονομία, αλλά και άλλες και τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια και αλλάζουν παντού. Αυτό είναι ένα σκηνικό το οποίο δεν μπορείς να αλλάξεις, το οποίο όμως εντείνει την ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα από τα υψηλότερα στα χαμηλότερα και εκεί ακριβώς επάνω είναι η μεγάλη μάχη που δίνεται να σταθεροποιηθούν αυτά τα συστήματα πριν μπορέσουμε να δούμε το περίφημο φως στην άκρη του τούνελ με μία αισιοδοξία.

-Δημοσιογράφος: Αυτό ακριβώς ήθελα να πω, ότι πράγματι όλα τα πράγματα είναι ρευστά, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο Έλληνας και οι δεκάδες –εκατοντάδες χιλιάδες που κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα, νοιώθει μία τρομακτική ανασφάλεια και έχει πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς την επόμενη μέρα. Και εγώ επιμένω ότι η κυβέρνησή σας είναι σε κατάσταση αδυναμίας, υπό την έννοια ότι ακόμα για μία φορά πασχίζει ο πρωθυπουργός να πείσει την Κ.Ο. να στηρίξει ένα σκληρό νομοσχέδιο, το κλίμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ βαρύ, όπως είναι και σε όλη την κοινωνία και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό και από την άλλη, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα κυβερνών κόμμα στη δύση του.

-Υπουργός: Αν θέλετε να πιάσουμε τις δημοσκοπήσεις, θα το κάνω ευχαρίστως

-Δημοσιογράφος: Οι δημοσκοπήσεις ήταν η τελευταία αναφορά

-Υπουργός: Τις ξέρω πολύ καλά και θα συνιστούσα αυτή την στιγμή να μην κοιτάμε δημοσκοπήσεις. Αλλά αυτό είναι μια άλλη σειρά ιδεών και όποτε θέλετε μπορούμε να το συζητήσουμε. Σε ότι αφορά τη σημασία του να γίνει ένας διάλογος ακόμα και γύρω από ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο είναι ακριβώς ότι, μέχρι την τελευταία στιγμή, τα πράγματα να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερα. Η πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε, είναι ότι πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να βγάλουμε την Ελλάδα από το μάτι του κυκλώνα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται η Ε.Ε. Δυστυχώς, ενώ η Ε.Ε. έχει ένα πάρα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό το οποίο αντιμετωπίζει με την Ελλάδα, εστιάζει πάνω στην Ελλάδα και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για εμάς.

-Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό, τι σημαίνει εστιάζει πάνω στην Ελλάδα; Δεν ασχολούνται οι Eυρωπαίοι ταυτόχρονα και με τα λοιπά προβλήματα της ευρωζώνης;

-Υπουργός: Ναι, αλλά πρέπει να σας πω, ότι αν δείτε τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες έχει υπάρξει μία τεράστια αλλαγή, στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. χειριζόταν αυτά τα θέματα, οι στάσεις που έχει κρατήσει και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το υπογραμμίσει κανείς. Η σκληρή στάση που κράτησε η Ευρώπη μέχρι στιγμής, φάνηκε ότι δεν έχει τα θεμέλια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Δηλαδή, το μοντέλο ότι εφόσον κάνουμε δέκα πράγματα, θα συμβούν άλλα τρία, δεν δούλεψε ούτε για την Ε.Ε. Τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να δοκιμάσουμε όλα αυτά τα πράγματα, ή ότι δεν έπρεπε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Βεβαίως πρέπει να γίνουν αυτά, αλλά να αυτά δεν συνοδευτούν μαζί με ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ο άλλος θα έρθει να επενδύσει, τότε ούτε θέσεις εργασίας θα μπορέσει να δημιουργήσει, ούτε ανάπτυξη. Λοιπόν, εκεί είναι ένα πράγμα το οποίο το έχω ξαναπεί, όποτε μιλάω με επενδυτές, οι οποίοι έχουν όρεξη να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν με ρωτάνε πόσο γρήγορα θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες των επενδύσεων ή πόσο γρήγορα κάνεις μία εταιρεία στην Ελλάδα, με ρωτάνε ποιο είναι το μέλλον του ευρώ και πως θα το στηρίξει η Ευρώπη. Αυτός είναι ο μεγάλος παράγοντας αυτή τη στιγμή που παίζει ρόλο και το λέω αυτό και επιμένω, διότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. είναι, ότι από σταθεροποιητικός παράγοντας που ήταν στο παρελθόν, έχει γίνει παράγοντας αποσταθεροποίησης.

-Δημοσιογράφος: Πάντως κ. υπουργέ έχετε δίκιο, ότι και οι Ευρωπαίοι τα έχουν κάνει θάλασσα, αυτό όμως δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση τη δική σας από τις ευθύνες που έχει. Και όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ λέει: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ καλύτερες μέρες άμεσα» τότε αναρωτιέμαι από πού μπορεί ο κάθε ένας άνθρωπος που αγωνιά για το νοικοκυριό του, για την οικογένειά του, να αντλήσει αισιοδοξία.

-Υπουργός: Το τελευταίο πράγμα που θες από τον πρωθυπουργό είναι να σου λέει ότι όλα θα πάνε καλά και την ίδια ώρα να καταρρέουν τα πράγματα.

-Δημοσιογράφος: Ξέρετε νοιώθουμε ότι, ούτε η κυβέρνηση ξέρει τι είναι αυτό ακριβώς που διακυβεύεται στο εξωτερικό και καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει και την παρέμβαση αν θέλετε, τη δυνατότητα να παρέμβει μάλλον στις όποιες εξελίξεις αυτή τη στιγμή δρομολογούνται για εμάς, χωρίς εμάς.

-Υπουργός: Όχι ένα λεπτό, εδώ υπάρχει μία παρερμηνεία των πραγμάτων. Η πραγματικότητα είναι, ότι σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., δεν μπορεί κανείς να περάσει απλά ότι «έ και η Ευρώπη τα έκανε μπάχαλο». Όχι, όταν είσαι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μέσα σε αυτό περιβάλλον προσπαθείς να ανακάμψεις την οικονομία σου, το «έ και η Ευρώπη τα έκανε χάλια», δεν είναι απλή φράση, είναι μία φράση την οποία πρέπει να τη δούμε πολύ σοβαρά και σε ότι αφορά την Ευρώπη αυτή καθαυτή και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει ρότα, βλέπουμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τις οποίες έχει μπροστά της. Τώρα, σε ότι αφορά την κυβέρνηση…

-Δημοσιογράφος: Μέχρι την 21η Ιουλίου η Ευρώπη δεν τα είχε κάνει θάλασσα για την κυβέρνηση πάντως κ. υπουργέ…

-Υπουργός: Κάνετε λάθος. Εγώ έχω μιλήσει για την Ε.Ε. για την αδυναμία της να πάρει αποφάσεις έγκαιρα στα οικονομικά της θέματα τα οποία την μαστίζουν, εδώ και πάρα πολύ καιρό πολύ πριν τις 21 Ιουλίου και αυτό μπορείτε να το ανατρέξετε. Αλλά δεν θέλω να περάσω, χωρίς να απαντήσω το κομμάτι που αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης. Θα ήταν αδιανόητο να πει κανείς, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες ή ότι όλα έγιναν σωστά, ή ότι έγιναν όλα με μία διορατικότητα πάντα άρτια. Βεβαίως έχουν γίνει λάθη. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μέσα στο οποίο γίνονται οι αλλαγές που γίνονται, έχουν γίνει και λάθη και καθυστερήσεις και πολλά πράγματα, οφείλουμε να τα ξαναδούμε και ό,τι είναι λάθος να το διορθώσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει, δεν νομιμοποιεί τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης, για τον απλούστατο λόγο, ότι αυτός ο χώρος είναι ένας χώρος τον οποίο κανείς δεν ήξερε. Δεν ήταν μία πεπατημένη λογική που απλώς έπρεπε κάποιος να ακολουθήσει. Εδώ έπρεπε να ανακαλύψουμε πράγματα στην πορεία, τα οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Η δουλειά της κυβέρνησης έχει δύο δρόμους ουσιαστικά, δύο παράλληλους δρόμους. Το ένα είναι το κομμάτι που παίρνει όλα τα φώτα της δημοσιότητας, που είναι το χρέος και ελλείμματα και το οποίο ουσιαστικά λαβαίνει την προσοχή του κόσμου ολόκληρου. Δηλαδή, όλος ο κόσμος ασχολείται με το αν η Ελλάδα φέτος θα έχει 2 δις έλλειμμα. Το πραγματικά σημαντικό έργο που γίνεται από την κυβέρνηση δεν παίρνει τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι οι διαθρωτικές αλλαγές που γίνονται και εκεί, αυτό στο οποίο επενδύουμε, είναι ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τη χώρα. Και όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι μέσα στο πρόγραμμα.

-Δημοσιογράφος: Σας ασκείται και σκληρή κριτική για το γεγονός ότι, δεν προωθείται αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές.

-Υπουργός: Σοβαρά; Δεν είναι τεράστια διαρθρωτική αλλαγή ο Καλλικράτης , ή οι αλλαγές που γίνονται στην παιδεία, ή η δουλειά που έχουμε κάνει στον τουρισμό, ή δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια για να προχωράνε πιο γρήγορα οι υποθέσεις, ή η δουλειά που έχει γίνει στην υγεία; Εγώ τις προάλλες ενημερώθηκα από τον κ. Λοβέρδο ότι, σε ένα μήνα μόνο εξοικονομήσαμε 40.000.000 ευρώ από φάρμακα.

-Δημοσιογράφος: Ξέρετε κ. Γερουλάνο, έχετε δίκιο ότι έγιναν πράγματα μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, που δεν έγιναν σε δεκαετίες. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας και πραγματικά, το τελευταίο που θέλω να αδικήσω το έργο αυτής της κυβέρνησης. Το δια ταύτα όμως και αυτό που επισκιάζει πάντα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση, είναι ότι για ακόμη μία φορά ερχόμαστε να συζητάμε, βρισκόμαστε στο σημείο να συζητάμε, αν η χώρα θα χρεοκοπήσει αύριο, μεθαύριο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Επομένως, όλα όσα λέτε είναι καλά, πλην όμως για τον πολίτη, για την καθημερινότητά του δεν έχουν δώσει κανένα αποτέλεσμα. Ο κόσμος πιέζεται, ο κόσμος ζορίζεται απίστευτα, έχει μεγάλη αβεβαιότητα για τα παιδιά του, για το αύριο, για το τι θα γίνει και ταυτόχρονα η χώρα δεν βλέπει φως.

-Υπουργός: Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι, όταν όλη η συζήτηση εστιάζεται στα ελλείμματα και στα χρέη και στο χρέος της Ελλάδας, η συζήτηση που γίνεται, είναι πάρα πολύ απόμακρη. Πιστεύω ότι ένα μέρος της ανασφάλειας που αισθάνεται ο κόσμος, είναι από το γεγονός ότι όλη η συζήτηση γίνεται πάνω σε κάτι το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να συμβάλλει και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα έλλειμμα της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, είναι να κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε για τα ελλείμματα και το χρέος αλλά να μιλήσουμε στον κόσμο για τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία λύνονται και απλοποιούνται και γίνονται καλύτερα για τη ζωή του πολίτη και εκεί επάνω να κτίσουμε τους όποιους εθνικούς στόχους και τις όποιες συμμαχίες χρειάζεται η κυβέρνηση για να μπορέσει να προωθήσει ορισμένα πράγματα. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων για παράδειγμα, είναι ένα μέτρο το οποίο ποτέ δεν εξηγήθηκε για την αναπτυξιακή του σημασία. Ήτανε λες και υποχρεούμαστε από την Ευρώπη να ανοίξουμε τα επαγγέλματα. Τα άνοιγμα των επαγγελμάτων…

Δημοσιογράφος: Μα δεν ήτανε έτσι; Όταν η κ Μέρκελ βγαίνει και λέει σε επίσημη συνέντευξη Τύπου ότι δεν ανοίξατε τα φορτηγά…

Υπουργός: Κυρία Κοσιώνη το άνοιγμα των επαγγελμάτων υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ διότι ανοίγει ευκαιρίες, λοιπόν, γιατί έτσι πρέπει να συζητάμε για αυτά τα θέματα. Αυτά δεν είναι θέματα τα οποία επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εγώ θα σας έλεγα από το μνημόνιο και εκεί ήταν ένα λάθος που κάναμε από την αρχή, το 80% του μνημονίου είναι μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και αυτές τις αλλαγές οφείλουμε να τις κάνουμε για πάρα πολλούς λόγους. Το ενιαίο μισθολόγιο για παράδειγμα το οποίο πρώτη φορά συζητήθηκε ή η καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων και ο τρόπος με τον οποίο πληρώνεται αυτός ήταν ένα καρκίνωμα, αν θέλετε, για το δημόσιο το οποίο ποτέ κανείς δεν το είχε…

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο… συγγνώμη που διαρκώς προβάλλω τον αντίλογο… αυτή είναι η δουλειά μου κύριε Γερουλάνο, από 40 κύματα πέρασε το ενιαίο μισθολόγιο. Άλλο μισθολόγιο έφερε ο Παπακωνσταντίνου με τον Ραγκούση, άλλο μετά ο κύριος Βενιζέλος, για να κατατεθεί άλλο τελικά.

Υπουργός: Και βέβαια θα περάσει 40 κύματα διότι όταν κάνεις ένα τέτοιο διορθωτικό μέτρο το οποίο χρόνια το περίμενε η κοινωνία δεν θα το πετύχεις με την πρώτη. Θα το φέρεις, θα το συζητήσεις, θα δεις που οι διαφοροποιήσεις στους μισθούς έχουν κάποια λογική και με βάση αυτό θα πάρεις τις τελικές σου αποφάσεις αλλά αν πεις ότι 30 χρόνια δεν ήρθε ποτέ και ήρθε και ξαφνικά θα είναι όλο τέλειο από τη πρώτη στιγμή ε, προφανώς δεν θα είναι τέλειο.

Δημοσιογράφος: Εγώ πάντως και στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά και σε άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προσπαθείτε να προωθήσετε εδώ και καιρό κύριε Υπουργέ σε άλλες τα καταφέρατε, σε άλλες όχι τόσο διακρίνω μια πολύ σοβαρή δυσκολία από τη πλευρά της κυβέρνησης να συγκρουστεί με συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αυτό που εσχάτως πολλοί συνάδελφοι σας αποκαλούν συντεχνίες και σκληρά κέντρα και συμφέροντα μέσα στους χώρους εργασίας. Μήπως αργήσατε να τα αναγνωρίσετε τελικά όλα αυτά; Άκουσα και τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα να βάλλει με πολύ σκληρό τρόπο κατά αυτών των οργανωμένων συντεχνιακών συμφερόντων, όπως ο ίδιος είπε, συμφέροντα ωστόσο και συντεχνίες τα οποία, επιτρέψτε μου, το πολιτικό σύστημα έχει ως άλλα «πόδια» τους εδώ και δεκαετίες. Είναι σαν να πυροβολείτε με άλλα λόγια, νιώθω, τα πόδια σας.

Υπουργός: Νομίζω ότι αυτή είναι μια ερμηνεία η οποία είναι ειδικά αυτή την ώρα πολύ λανθασμένη.

Δημοσιογράφος: Αυτό εξηγεί τη δυσκολία κατά τη δική μου εκτίμηση να τα βάλετε μαζί τους

Υπουργός: Τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν τη δουλειά τους και η κυβέρνηση έχει τη δική της. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα ποτέ δεν λαμβάνονταν δύσκολες αποφάσεις απέναντι στα συνδικαλιστικά όργανα δεν σημαίνει ότι ήταν «πόδια» της κυβέρνησης τα συνδικαλιστικά όργανα και θα σας έλεγα μάλιστα κάτι άλλο ότι οι περισσότερες…

Δημοσιογράφος: … του εκάστοτε κόμματος που αναλάμβανε την κυβέρνηση κύριε Υπουργέ γιατί το αρνείστε; Εδώ πέρα βλέπουμε κομμάτια της ΠΑΣΚΕ να αποσχίζονται και να φεύγουν και να μην θέλουν να έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Όλοι ξέρουμε πως λειτουργούν τα κόμματα…

Υπουργός: Μα η δουλειά η δική τους είναι άλλη και η δική μας η δουλειά είναι άλλη. Πολλές φορές συμπλέουμε, πολλές φορές βρισκόμαστε απέναντι. Εγώ είχα να αντιμετωπίσω αρκετά θέματα στο δικό μας το Υπουργείο με τα συνδικαλιστικά όργανα και τα λοιπά, προσπαθούσα πάντα και προσπαθώ αυτό στο οποίο καταλήγουμε να είναι κάτι στο οποίο να μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εάν δεν μπορούμε τότε βεβαίως πάμε σε μια μάχη και κάποιος θα την κερδίσει και κάποιος θα την χάσει και αυτό γίνεται διαχρονικά και αυτός είναι ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργάνων.

Δημοσιογράφος: Θέλω να πάμε εδώ σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλλειμα για να έχουμε χρόνο ως το τέλος της εκπομπής να σας ρωτήσω και κάποια άλλα πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

(Διάλειμμα)

Δημοσιογράφος: Είμαστε στον ΣΚΑΙ 100,3 μαζί με τον Υπουργό Πολιτισμού τον κύριο Παύλο Γερουλάνο και κύριε Υπουργέ στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικό με την κριτική που άσκησε ο Πρωθυπουργός προχθές από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας απέναντι στους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Μια κριτική που από πολλούς χαρακτηρίστηκε οριακή καθώς ε, τα θέματα της δικαιοσύνης είναι λεπτά και στο δικό σας χαρτοφυλάκιο υπάρχουν υποθέσεις που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Πιστεύετε, όπως και ο Πρωθυπουργός, ότι με αρνησιδικία, αναβολές και άλλα τερτίπια αφήνονται διάφοροι ισχυροί στους χώρους τους να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη;

Υπουργός: Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι η παρέμβαση του Πρωθυπουργού σε ότι αφορά τη δικαιοσύνη ξεκίνησε αφότου ο πρόεδρος των δικαστών είχε βγει με πολύ σκληρές δηλώσεις απέναντι στη κυβέρνηση και θα έλεγα απολύτως με μια πολύ άδικη, στερούμενης ψυχραιμίας ανάλυση της κατάστασης την οποία βιώνει η χώρα. Δεν μπορείς να βγαίνεις ως τέτοιος λειτουργός και να μιλάς με αυτόν τον τρόπο, όχι για μια κυβέρνηση, για μια κυβέρνηση μπορείς να πεις ότι θέλεις, αλλά να μιλάς για την ίδια σου τη χώρα. Λοιπόν, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή το καλύτερο που έχουμε όλοι να κάνουμε είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή και να συμβάλλει ο καθένας με τον δικό του τρόπο την πορεία την οποία έχουμε χαράξει να την κάνουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται για την κοινωνία. Σε αυτό μέσα ο κόσμος των δικαστών έχει πολύ μεγάλο ρόλο και σύνθετο, αν θέλετε, και εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να παίξει αν αυτή τη στιγμή κρατήσει την ψυχραιμία του και βοηθήσει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το λέω αυτό διότι και στον δικό μας τον χώρο βλέπουμε ας πούμε παλινωδίες αποφάσεων, βλέπουμε μια απόφαση που βγαίνει αλλιώς τη μια μέρα να βγαίνει αλλιώς την άλλη, εννοώ στον χώρο του ποδοσφαίρου, λοιπόν αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά και αυτό…

Δημοσιογράφος: Καταλογίζετε σκοπιμότητα στους δικαστές;

Υπουργός: Κοιτάξτε, οι δικαστές είναι άνθρωποι όπως είμαστε όλοι μας και σκοπιμότητες μπορεί να υπάρχουνε και φόβος μπορεί να υπάρχει και δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους για τους οποίους παίρνει κανείς μια απόφαση, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να κρίνω την απόφαση. Λοιπόν, όταν στέλνεις ένα μήνυμα την μια μέρα ότι εγώ θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός και την άλλη μέρα στέλνεις ένα μήνυμα που λέει ότι τελικά το ξανασκέφτηκα δεν θα είμαι τόσο αυστηρός και την τρίτη μέρα ξαναγίνεσαι αυστηρός ε, τότε καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος που σε παρακολουθεί παίρνει τα εντελώς λάθος μηνύματα και εκεί αντί να συμβάλλεις στο να σταθεροποιήσεις μια κατάσταση και να την κάνεις καλύτερη την αποσταθεροποιείς και δημιουργείς περαιτέρω προβλήματα. Αυτό πραγματικά πιστεύω ότι εμείς σαν πολιτεία οφείλουμε να δείξουμε τον αμέριστο σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους θεσμούς, από την άλλη όμως πρέπει και αυτοί να σεβαστούν τους εαυτούς τους, να παίρνουν τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να παίρνουν, να κρατήσουν μια σταθερότητα, να στέλνουν τα ίδια μηνύματα στην κοινωνία και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουν στην καλυτέρευση της κατάστασης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ γιατί δεν κατάφεραν Σαμαράς- Παπανδρέου να τα βρούνε και όχι μόνο να τα βρούνε αλλά να δημιουργηθεί και ένα χειρότερο και βαθύτερο χάσμα από ότι πριν;

Υπουργός: Κοιτάξτε, δεν θα ήθελα να ερμηνεύσω τη σχέση των δύο μέσα από αυτά τα οποία βλέπουμε στον Τύπο. Θέλω να ελπίζω ότι ακόμα υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους, μεταξύ και δύο ανθρώπων που γνωρίζονται και πάρα πολλά χρόνια, αυτό το οποίο παρατηρώ είναι μια δυστοκία της ΝΔ να χωρίσει μεταξύ της σκληρής της γραμμής για όλα τα θέματα και επιμέρους θέματα στα οποία μπορεί να συμφωνήσει. Πέρα από την παιδεία που υπήρξε μια υπέρβαση τους και ελπίζω τώρα με το αθλητικό νομοσχέδιο, νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά περισσότερα πράγματα στα οποία θα μπορούσαν οι δύο αρχηγοί να συμφωνήσουν, η ΝΔ να συμβάλλει προς την καλυτέρευση της κατάστασης, προς την έξοδο από την κρίση χωρίς αναγκαστικά να παραδώσει τις προεκλογικές της, αν θέλετε, άμυνες οι οποίες την οδηγούν να κρατάει μια τόσο σκληρή στάση

Δημοσιογράφος: Ξέρετε κύριε Υπουργέ αυτό είναι ωραίο που λέτε όμως η χώρα διαπραγματεύεται τα πάντα αυτές τις μέρες και βλέπουμε τους δύο αρχηγούς να μην μπορούν να συνεννοηθούν ούτε στο ελάχιστο, δηλαδή στο πότε και αν εκδηλώθηκε πρόσκληση από τον Πρωθυπουργό για να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες. Δεν ξέρω τι μπορεί να βγάλει αυτό, αναρωτιέμαι πάντως εάν και από την κυβέρνηση υπάρχει ειλικρινής πρόθεση για συνεργασία. Γιατί για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση που θέλει να συνεννοηθεί με την ΝΔ ανεβάζει τους τόνους, ας πούμε, λίγη ώρα πριν;

Υπουργός: Και εγώ αναρωτιέμαι από τη δική μου τη μεριά πόση είναι η όρεξη για συνεργασία αλλά κυρίως από τη μεριά της αντιπολίτευσης. Αν πραγματικά το πρόβλημα το οποίο έχει ο κύριος Σαμαράς με το οικονομικό μοντέλο το οποίο η κυβέρνηση αυτή προωθεί, είναι το θέμα των φόρων όπως λέει, από την αρχή μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το θέμα είναι και άγονο δηλαδή δεν είναι κάτι το οποίο θα οδηγήσει πουθενά και εάν δεν συνοδεύεται από τις σωστές πολιτικές είναι πάρα πολύ άδικο. Η ΝΔ έχει μια εμμονή με τους φόρους θεωρεί δηλαδή ότι με το που θα χαμηλώσεις τους φόρους αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη. Αυτό ακριβώς έκανε ο Καραμανλής και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο έστειλε την Ελλάδα στα βράχια. Ε, δεν μπορείς να πεις αυτή τη στιγμή ότι για όλα τα προβλήματα της ανάπτυξης φταίει για το αν ο φόρος στις εταιρίες ή σε έναν κλάδο είναι ψηλότερος ή χαμηλότερος. Στον τουρισμό που χαμηλώσαμε τους φόρους και είχαμε ανάπτυξη συνοδεύτηκε με πάρα πολλά μέτρα για να οδηγήσουμε στο να έχουμε την αύξηση του τουρισμού δεν έγινε απλώς η μείωση της φορολογίας.

Δημοσιογράφος: Δυστυχώς δεν έχουμε άλλον χρόνο, παρ’ όλα αυτά θα ήθελα έστω και μια πολύ σύντομη απάντηση από εσάς για το αν θα δεχόσασταν προσωπικά, Υπουργός ων, ένα είδος επιτροπείας σαν αυτό που πρότεινε η κυρία Μέρκελ;

Υπουργός: Ναι, ούτε κατά διάνοια, ας έρθουν οι «τροϊκανοί» στο δικό μας το Υπουργείο να τους δείξουμε τι έχουμε κάνει. Έχουμε κάνει πάρα πολύ περισσότερα, έχουμε ξεπεράσει όλους τους στόχους που θα μπορούσε ποτέ να μας βάλει η τρόικα. Τα αποτελέσματα του δικού μας του Υπουργείου θα έπρεπε να κάνουν την τρόικα να ντρέπεται.

Δημοσιογράφος: Και είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της να αποφύγουν κάτι τέτοιο σε περίπτωση μεγάλου «κουρέματος»;

Υπουργός: Θεωρώ ότι αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε αυτό το οποίο χρειάζεται ο δικός μας ο τόπος για να πάμε εμείς μπροστά. Εάν κάνουμε αυτό τότε καμιά τρόικα δεν μπορεί να μας βάλει στόχους τους οποίους να μην μπορούμε να φτάσουμε αντίθετα πιστεύω ότι αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε ως χώρα και ως πολίτες αυτής της χώρας, είναι να βάλουμε στόχους πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που βάζει η τρόικα.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ κύριε Γερουλάνο που ήσασταν μαζί μας. Καλή σας ημέρα.

Υπουργός: Σας ευχαριστώ κι εγώ.