-Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι κ. Γερουλάνε και χρόνια πολλά.

-Υπουργός: Καλό μεσημέρι, χρόνια πολλά και σε εσάς και στους ακροατές σας.

-Δημοσιογράφος: Τώρα, σήμερα τα γεγονότα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά από μια συνηθισμένη εθνική επέτειο, 28η Οκτωβρίου, που έχουμε τις παρελάσεις, έχουμε μια εθνική ένωση, σήμερα έχουμε μεγάλο διχασμό, έχουμε μεγάλη αγανάκτηση, έχουμε επεισόδια, την αποχώρηση του κ. Παπούλια από τη Θεσσαλονίκη, μεγάλη κοινωνική ένταση κ. υπουργέ…

-Υπουργός: Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όλα αυτά δείχνουν ακριβώς αυτό, αναδεικνύουν αυτό, την ώρα που πραγματικά αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, είναι ψυχραιμία και ηρεμία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κοινωνική ένταση η οποία εκφράζεται με διάφορους τρόπους και δυστυχώς, αυτού του είδους η συμπεριφορά προσβάλλει τρία πράγματα, ειδικά όπως εκφράστηκε σήμερα. Δεν είναι μόνο η μέρα που τιμά όχι τον ένα πολιτικό ή τον άλλο πολιτικό ή τον κ. Παπούλια αλλά τιμά τους ανθρώπους που έδωσαν σε όλους μας το δικαίωμα να ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Δεύτερον τιμά τον θεσμό της δημοκρατίας, που ότι παράπονα και να έχεις από τη δημοκρατία σου ο μόνος τρόπος να υπάρχουν λύσεις είναι μέσα από τους θεσμούς, γιατί αλλιώς επικρατεί το χάος και το τρίτο είναι προσβλητικό απέναντι στον κ. Παπούλια. Το να τον αποδοκιμάζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι κατά βάση είσαι βαθειά ανιστόρητος, αν δεν ξέρεις σε τι έχει συμβάλλει αυτός ο άνθρωπος στην ιστορία αυτού του τόπου. Λοιπόν νομίζω ότι αυτά είναι ατυχή γεγονότα, πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι μας και απ’ όλες τις μεριές το λέω αυτό, να επικρατήσει ψυχραιμία, γιατί χωρίς ψυχραιμία τίποτα δεν πρόκειται να λυθεί και να επιστρέψουμε σε έναν τρόπο δουλειάς που θα είναι εποικοδομητικός και θα μας βγάλει από την κρίση στην οποία βρισκόμαστε.

-Δημοσιογράφος: Ξέρετε, πέραν της λογικής και των ευχών υπάρχει και μια πραγματικότητα κύριε υπουργέ και εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τον δικό της τρόπο μπορεί να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, αλλά είναι σε αναντιστοιχία με τους πολίτες., οι οποίοι βγαίνουν στον δρόμο, βγαίνουν στις παρελάσεις και μάλιστα από τα μηνύματα που έχω σήμερα στο ραδιόφωνο, νομίζω ότι πιο πολύ το χάρηκαν παρά στενοχωρήθηκαν οι ακροατές μας τουλάχιστον γι αυτό που έγινε.

-Υπουργός: Είναι δική μας δουλειά, να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτός είναι ο τρόπος να βγούμε από την κρίση, ότι αυτή τη στιγμή η μάχη που δίνεται είναι σε πάρα πολλά επίπεδα, πολλές κερδίζονται όπως η χθεσινή, άλλες χάνονται, αλλά ότι η πορεία είναι σωστή. Ότι ο στόχος μας είναι κοινός στόχος. Δεν νομίζω ότι κανείς από όποια μεριά κι αν βλέπει τα πράγματα, δεν συμφωνεί στο τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Το θέμα είναι πως θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά εν πάση περιπτώσει σε δημοκρατία ζούμε και η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να εκφράζει τις δικές του.

-Δημοσιογράφος: Να εκφράζει τις δικές του αλλά ξέρετε, το ρώτησαν και πριν στον κ. Βουδούρη ο οποίος έγινε και στόχος αποδοκιμασιών στην παρέλαση της Καλαμάτας. Μπορείτε να λέτε ότι σώζετε έναν λαό ερήμην αυτού του λαού, αν δεν θέλει ο λαός;

-Υπουργός: Κυρία Μακρή πρώτα απ’ όλα δεν με εκφράζει η άποψη, σώζω έναν λαό.

-Δημοσιογράφος: Είναι μια έκφραση που χρησιμοποιεί πάρα πολύ η κυβέρνηση, σώζουμε τη χώρα λέει συνέχεια…

-Υπουργός: Άλλο σώζουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και άλλο σώζουμε έναν λαό. Καταρχήν υπάρχουν δυο επίπεδα και φαίνονται ακριβώς από τη διαφορά αυτής της φράσης. Δεν σώζεται ένας λαός από την ηγεσία του. Ο λαός σώζεται από τις δικές του δυνάμεις. Η δική μας δουλειά είναι να εμπνεύσουμε αυτές τις δυνάμεις για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Εμένα δεν με εκφράζει αυτή η φράση, την θεωρώ λάθος. Είμαστε μια δημοκρατία, δεν είμαστε μια πατερναλιστική, αυταρχική κοινωνία. Δεν πρόκειται να σωθεί αυτή η χώρα ή αυτή η οικονομία, από μια κυβέρνηση ή από έναν ηγέτη. Θα σωθεί όταν όλοι μας καταλάβουμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Τώρα κάποια πράγματα απ’ αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι άδικα και δεν εκφράζουν κανέναν από μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό, το έχω πει ένα εκατομμύριο φορές δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχει Κοινοβούλιο που να λέει εγώ θα μειώσω τους μισθούς και θα αυξήσω τους φόρους. Ούτε ένα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Πιστεύω ότι αυτό που έγινε χθες, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε χρόνο, να διορθώσουμε αυτές τις αδικίες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης που θα λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα.

-Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση κατηγορείται για αστοχίες, για αβλεψίες, για λάθος πολιτική, για λάθος εφαρμογή αυτής της πολιτικής γιατί δεν το έχουμε λύσει αυτό αν είναι λάθος η συνταγή ή λάθος η εφαρμογή της συνταγής, θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες από πλευράς πρωθυπουργού; Πρέπει να πάμε σε εκλογές; Είναι ένας τρόπος αυτός εκτόνωσης της κοινωνικής έντασης;

-Υπουργός: Ο στόχος δεν είναι να εκτονώσουμε την κοινωνική ένταση, ο στόχος είναι να βγάλουμε την κοινωνία από την κρίση στην οποία βρίσκεται. Εγώ πιστεύω ότι ούτε σαν πολιτικοί ούτε σαν δημοσιογράφοι κάνουμε καλό με το να εντείνουμε συνεχώς αυτού του είδους την ανασφάλεια και την ένταση. Τι θα πει εκλογές; Υπάρχει μια κυβέρνηση, ανέλαβε ένα έργο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, στην πορεία όπως γίνεται σε έναν οποιονδήποτε πόλεμο άλλαξαν οι συνθήκες και βλέπουμε τις διαφορές που πρέπει να υπάρξουν. Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής. Η αλλαγή πολιτικής αυτή, δεν έχει τεράστια περιθώρια, έχει περιθώρια, οι αλλαγές που μπορεί να κάνει κανείς δεν είναι μεγάλες και υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι τόποι να την εξασκήσεις. Αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ να συγκρίνω αυτήν την κυβέρνηση με οποιαδήποτε στο παρελθόν και να πω ότι θα ήθελα μια άλλη κυβέρνηση να διαχειριστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Λοιπόν η κυβέρνηση αυτή έχει την ευθύνη, στα τέσσερα χρόνια που έχει να λύσει τα προβλήματα της χώρας, προχωράει, βεβαίως θα γίνουν όλα μέσα από συζητήσεις, βεβαίως η Βουλή έχει τεράστιο ρόλο να παίξει και δεν είναι τυχαίο, είναι ευχάριστο ότι πολλές από τις συζητήσεις της Βουλής γίνονται πια είδηση. Μέσα στη Βουλή δίνονται μάχες, είναι μάχες που δίνει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

-Δημοσιογράφος: Με τελείως διαφορετικό πρόγραμμα βεβαίως εκλεγμένη κυβέρνηση…

-Υπουργός: Μα πείτε μου κυρία Μακρή, πείτε μου ένα κόμμα, ακόμα και αυτό που ήξερε την κατάσταση της χώρας δεν παρουσίασε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Αυτό θέλω να μου πείτε πόσο ανεύθυνο είναι. Να ξέρεις πόσο βαθιά είναι η κρίση, πως έχεις καταντήσει τη χώρα και παρόλα αυτά να κατεβαίνεις σε εκλογές και να μην έχεις ένα πρόγραμμα πως θα βγεις απ’ αυτήν την κρίση. Αυτή είναι η ανευθυνότητα και τώρα μου λέτε να κάνουμε εκλογές γιατί; Για να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία ή για να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία;

-Δημοσιογράφος: Ενδεχομένως θα ήταν και αυτό μια λύση κύριε υπουργέ…

-Υπουργός: Κι αυτό θα εκτονώσει τους ανθρώπους που εκφράζουν την αγανάκτηση τους στο δρόμο; Όχι. Αυτή τη στιγμή δίνεται μια μάχη, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, με τη δυνατότητα να πάρει γρήγορες αποφάσεις και βεβαίως το πολιτικό κόστος αυτών των αποφάσεων. Γιατί εγώ μπορώ να σας πω τι θα συμβεί, όπως έχει συμβεί σε όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα, το μόνο που γίνεται είναι να μην αναλαμβάνει κανείς ευθύνη για τίποτα και να κατηγορεί ο ένας τον άλλον. Αυτό δηλαδή που έχουμε σήμερα μέσα στο Κοινοβούλιο, που είναι ο χώρος για να γίνεται αυτή η συζήτηση, θα το έχουμε αύριο μέσα στα όργανα της κυβέρνησης. Αυτό θα είναι καταστροφικό για τον τόπο.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Μια άλλη μέρα θα θέλαμε να σας έχουμε εδώ, ακόμα και στο στούντιο να πούμε και για τα θέματα του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

-Υπουργός: Θα είναι χαρά μου.