-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Καλημέρα σας.

-Δημοσιογράφος: Πως νοιώθετε με την αλλαγή; Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι συνέχεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτή τη συζήτηση βλέπω, ή είναι νέα αφετηρία;

-Υπουργός: Σίγουρα είναι μία νέα αφετηρία, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει από το μηδέν. Εδώ υπάρχει ένα έργο το οποίο προχωράει, ένα έργο το οποίο έχει φέρει αποτελέσματα σε πάρα πολλούς τομείς της κοινωνίας και αυτό το έργο πρέπει να συνεχίσει. Νομίζω ότι και τα δύο μπορούν να συμβιώσουν πάρα πολύ καλά μαζί.

-Δημοσιογράφος: Σε αυτή τη συζήτηση που γίνεται, βλέπω ένα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να βγαίνει και να λέει : Παιδιά είναι μία κυβέρνηση ενδεχομένως και μακράς πνοής, βλέπω αμέσως μετά συνάδελφό του της ΝΔ να λέει: 10 Φλεβάρη εκλογές. Ουσιαστικά είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, τι είναι;

-Υπουργός: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να αδικήσω τη ΝΔ, έχει μία αμφίσημη σχέση με αυτή την κυβέρνηση καθότι είναι το προϊόν μιας τεράστιας πολιτική «τούμπας» που έκανε ο αρχηγός της και το οποίο έπρεπε να γίνει κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως καταλαβαίνετε, βλέποντας αυτό το πλαίσιο, ο κάθε βουλευτής θέλει να τελειώσει αυτό το πράγμα όσο πιο γρήγορα γίνεται . Από εκεί και πέρα όμως, αν θέλει κανείς να κάνει έργο και να αφήσει κάτι πίσω του και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που γίνει μία κυβέρνηση συνεργασίας, τότε προφανώς, όσο περισσότερο της περιορίζεις το χρόνο, ή της περιορίζεις την ατζέντα, τόσο λιγότερο θα βγει.

-Δημοσιογράφος: Γιατί το ένα είναι «τούμπα» και το άλλο είναι υπέρβαση;

-Υπουργός: Τι εννοείτε;

-Δημοσιογράφος: Εννοώ δηλαδή, γιατί πάμε σε χαρακτηρισμούς όταν είμαστε σε μία συγκυβέρνηση όπως τουλάχιστον την βλέπω.

-Υπουργός: Όχι ένα λεπτό, η τούμπα δεν είναι σε σχέση μόνο με τη συγκυβέρνηση, είναι σε σχέση με την ατζέντα της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο έλεγε ο κ. Σαμαράς είναι ότι αυτό το οποίο κάνει το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι εγκληματικό και δεν πρέπει να συνεχιστεί κ.λπ. και την ίδια ώρα γύρισε και είπε ότι ναι εντάξει αυτό είμαι έτοιμος να το στηρίξω. Τελικά τι είναι; Εγκληματικό ή είναι κάτι το οποίο η Ν.Δ. μπορεί να στηρίξει;

-Δημοσιογράφος: Η επισήμανση όμως αν μου επιτρέπεται λέει, ότι ήταν η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου προσωπικά για το δημοψήφισμα, που έφερε τη χώρα ουσιαστικά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

-Υπουργός: Για το δημοψήφισμα μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, αλλά σε μερικά χρόνια από τώρα, δεν θα θυμάται κανείς τη συγκυρία μέσα από την οποία έγιναν τα συγκεκριμένα γεγονότα. Θα θυμούνται τους λόγους για τους οποίους υπήρξε μία συγκυβέρνηση και οι λόγοι είναι για να στηριχθεί αυτή η πορεία. Τώρα, αυτή η πορεία με αστερίσκους, χωρίς αστερίσκους κ.λπ. αυτό ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει το έργο το οποίο έχει ξεκινήσει, να δημιουργηθούν αυτά τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν στην ελληνική κοινωνία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και έχουμε και μία σπάνια ευκαιρία να κινητοποιήσουμε και τον κόσμο πίσω από αυτή την προσπάθεια. Αν αυτό το πράγμα αρχίσουμε και του κάνουμε εκπτώσεις και αρχίσουμε και λέμε ναι αλλά όχι εδώ, ναι αλλά μην ακουμπάς εκείνο, ναι αλλά μην μιλάς γι αυτό, τότε προφανώς ποτέ δεν θα καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.

-Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι είναι κομβικό σημείο αυτό που είπατε, ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης αυτής και είναι πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν. Ήθελα να ρωτήσω το εξής και πιστεύω ότι το συζητήσατε και εσείς με το Γιώργο Παπανδρέου στο συμβούλιο αυτό το υπουργικό τα μέλη πριν τις προγραμματικές δηλώσεις. Δηλαδή είναι νομοσχέδια είναι δράσεις που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, που δεν είναι μέσα σε αυτή τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Για παράδειγμα πολιτικό σύστημα, εκλογικός νόμος. Θα τα φέρετε αυτά τα νομοσχέδια, θα τα συζητήσετε; Γιατί φαντάζομαι ότι τώρα μόνοι σας δεν μπορείτε να το κάνετε, αλλά είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό της διακυβέρνησης με Λουκά Παπαδήμο να περάσουν αυτά; Και ευθέως το ερώτημα. Εκλογικός νόμος, λίστα βλέπω στα ΝΕΑ σήμερα, πως τοποθετείστε;

-Υπουργός: Ας ξεκινήσουμε λίγο από τα εύκολα και πάμε στα δύσκολα. Έχουμε ένα νομοσχέδιο , το οποίο το έχουν υπογράψει όλοι οι υπουργοί , οι αρμόδιοι της προηγούμενης κυβέρνησης για τον αθλητισμό. Αυτό το νομοσχέδιο, όπως και όλα τα άλλα νομοσχέδια τα οποία έχουμε φέρει από το υπουργείο μας, έχουμε κοιτάξει να το χτίσουμε μαζί με τα άλλα κόμματα, να ακούσουμε τις απόψεις τους και τουλάχιστον στην γλώσσα τους ας πούμε έχουν όλοι συμφωνήσει ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο πρέπει να περάσει. Τι λέμε; Ότι επειδή αυτό δεν αναφέρθηκε στη συμφωνία δεν το κάνουμε; Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να το κάνουμε. Υπάρχουν και νομοσχέδια τα οποία δεν θα χαίρουν της στήριξης όλων των κομμάτων . Μπορεί να είναι νομοσχέδια τα οποία μπορούν να δεχτούν , να πουν ψήφο και από τις δύο μεριές των κομμάτων , αλλά να μην στηρίζονται από όλα. Ίσως κάποια νομοσχέδια τα οποία αφορούν το άνοιγμα των επαγγελμάτων για παράδειγμα. Το φέρνουμε, ή δεν το φέρνουμε; Και τελικά φθάνουμε και σε νομοσχέδια τα οποία μπορεί να χαίρουν της στήριξης μόνο ενός κόμματος. Τα φέρνουμε ή δεν τα φέρνουμε στο τραπέζι; Κατ΄ εμέ τα φέρνουμε και ο λόγος που το λέω αυτό , είναι διότι η συζήτηση στη Βουλή δεν πρέπει να σταματήσει, επειδή κάναμε αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας. Αντίθετα αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας, δίνει μία πολύ καλή πλατφόρμα για να γίνει ένας σοβαρός πολιτικός διάλογος γύρω από κάποια θέματα και να ανοίξουν αυτά. Τώρα, σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο για να είμαι συγκεκριμένος , γιατί είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι το οποίο συζητάμε. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, πάντα ήταν μέσα στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, είναι μέσα στο πρόγραμμά του και υπάρχει και άποψη γι αυτό το πράγμα, διότι ο εκλογικός νόμος που προτείνουμε σαν κόμμα, είναι ένας συνδυασμός αν θέλετε λίστας και μονοεδρικών περιφερειών, που ουσιαστικά χτυπάει τη διαφθορά. Από αυτές τις θέσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ. Τώρα, πότε ξεκινάει η συζήτηση, πότε το φέρνει κανείς στη Βουλή, είναι μία άλλη κουβέντα τελείως, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία προτεραιότητα που είναι να πάρουμε την έκτη δόση και να προχωρήσουμε μπροστά, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας και μία τέτοια συζήτηση , μπορεί να αποπροσανατολίσει αυτή την πορεία. Οτιδήποτε γίνει, πρέπει να γίνει συντεταγμένα, έτσι ώστε αυτό το οποίο θέλουμε να πετύχουμε σαν κόμμα να το πετύχουμε όχι απλώς για να κάνουμε μια φασαρία, αλλά ουσιαστικά για να μπορέσουμε κάποια στιγμή είτε ώρα, είτε αργότερα, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, έτσι ώστε να φύγουν τα μαύρα χρήματα από την πολιτική.

-Δημοσιογράφος: Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η έκτη δόση και η ανησυχία που υπάρχει σήμερα και από τα φύλλα και από την πραγματικότητα , αν θα δοθούν συντάξεις. Όμως θέλω να ρωτήσω. Το θέμα της απλής αναλογικής μπαίνει στη σκέψη σας, είναι κάτι που συζητάτε; Με ποια λογική το λέω, επιμένω τρεις μέρες σε αυτό. Αυτό που έλεγαν παλιά δικαίως πολλοί , ότι δεν έχουν μάθει στην Ελλάδα τα κόμματα να επικοινωνούν, κουτσά-στραβά και κάτω από συγκυρίες, οι δύο μεγάλοι εχθροί –αντίπαλοι πολιτικοί αντίπαλοι, είναι στο ίδιο τραπέζι και με έναν τρίτο πόλο. Μήπως λοιπόν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και ανοίξει πραγματικά και το πολιτικό παιχνίδι σε όλη του την ευρύτητα;

-Υπουργός: Κοιτάξτε. Η απλή αναλογική έχει πολλά θετικά, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό το πράγμα, όμως αυτό το οποίο οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι θα οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα έχουν αποτύχει όλες. Ότι έχουμε δει από κυβέρνηση συνεργασίας έχει αποτύχει και ο λόγος που έχει αποτύχει , δεν είναι μόνο σε ότι αφορά τα κόμματα τα ίδια, ή την εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή…

-Δημοσιογράφος: Και αν η κυβέρνηση Παπαδήμου πετύχει;

-Υπουργός: Μακάρι να πετύχει, μακάρι να πετύχει. Αυτό θα οδηγήσει αν μη τι άλλο σε μια καινούργια φάση και σε αυτή την καινούργια φάση, μπορούμε να συζητήσουμε ότι θέλετε. Αλλά στην πραγματικότητα μέχρι σήμερα κυβερνήσεις συνεργασίας δεν έχουμε. Αντίθετα θα σας έλεγα, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν υπάρξει και εξαιρετικά επικίνδυνες.

-Δημοσιογράφος: Ναι αλλά τώρα είναι πολύ δύσκολες συνθήκες και πολύ πιεστικές συνθήκες.

-Υπουργός: Ναι, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι φτιάχνω ένα εκλογικό νόμο ή αποφασίζω κάτι για το πώς θα συνεργάζονται τα κόμματα κάτω από ιδεατές συνθήκες, πρέπει να είναι και κάτω από συνθήκες…

-Δημοσιογράφος: Πάντως ο εκλογικός νόμος που ισχύει αυτή τη στιγμή και αν δεν υπάρξει έκπληξη, που δεν την βλέπω να υπάρχει, θα μας οδηγήσει, θα μας πάει στις εκλογές, είναι ένας νόμος ο οποίος έχει φτιαχτεί με τους όρους του δικομματισμού της προηγούμενης πενταετίας – δεκαετίας. Δηλαδή εδώ θα υπάρξει το πρωτοφανές ενδεχομένως, πρώτο κόμμα με 30% να παίρνει και το μπόνους των 50 εδρών και να έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία , η οποία είναι πλέον εντελώς αναντίστοιχη και με τις δυνάμεις. Όταν ένα κόμμα έφθανε στο 43% , υπάρχει η αντίληψη που λέει: Οκ παίρνει και το μπόνους για να πάμε σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εδώ και αυτοδυναμία δεν θα υπάρχει, αλλά θα υπάρχει και μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία μπορεί εκεί, να δημιουργεί αντικίνητρα για συνεργασίες.

-Υπουργός: Καταρχήν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει να βγάζει κανείς αποτελέσματα για το ποιες είναι οι δυνάμεις των κομμάτων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία τεράστια αναμπουμπούλα, υπάρχει ένα εντελώς καινούργιο σκηνικό, υπάρχουν καινούργιες δυνάμεις και καινούργιες συζητήσεις οι οποίες γίνονται μέσα στην ελληνική κοινωνία και το να πει κανείς, ότι αυτή είναι η δύναμη των κομμάτων επειδή αυτά λέει η δημοσκόπηση, είναι ακόμα πρόωρο. Θα δούμε πως θα πάει. Δεν νομίζω όμως ότι είναι κακό να συζητάμε για την προοπτική ενός τέτοιου σεναρίου. Και πάλι όμως, πρέπει να δούμε αν αυτό το οποίο μπορούμε να αντέξουμε ως Κοινοβούλιο για να είμαστε και αποτελεσματικοί είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Μην ξεχνάτε ότι και ο κ. Παπαδήμος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν γεννήθηκε μέσα στα κόμματα, έχει έρθει από έξω. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να αποφασίζουν για ένα πρωθυπουργό, ο οποίος θα είναι μέσα από τα κόμματα. Αυτό είναι μία εντελώς διαφορετική φάση και παρότι πραγματικά πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει καλά μπροστά και πάλι αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα ανοίξει για συνεργασίες των κομμάτων , πρέπει να το δούμε μέσα από το πρίσμα των σημερινών συνθηκών.

-Δημοσιογράφος: Υπουργέ ήθελα το εξής να ρωτήσω επειδή μπήκαμε στα εκλογικά τώρα και στα βαθιά και μ’ αρέσει η λέξη που είπατε «αναμπουμπούλα», τη χρησιμοποιούμε και εμείς εκεί στα Επτάνησα, τι θα κάνετε στο ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα σε ότι αφορά αυτό που λέγεται αλλαγές και το αλλαγές εγώ το περιλαμβάνω σε μια κλίμακα από αλλαγές στα όργανα, από αλλαγές στις οργανώσεις σας, που δεν λειτουργούν το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον, μέχρι και το πρόσωπο. Υπάρχει λοιπόν…

-Δημοσιογράφος: Την ηγεσία δεν την έβαλες…

-Δημοσιογράφος: Ναι κι αυτό σαφέστατα. Σε αυτή την κλίμακα λοιπόν υπάρχουν βουλευτές, υπάρχουν κορυφαία στελέχη του κινήματος, άκουσα τον Ανδρέα τον Λοβέρδο, πάρα πολλούς μπορώ να πω τώρα, που λένε ότι, η μια πλευρά, είναι νωρίς να ξεκινήσει μια κουβέντα τέτοια πηγαίνοντας προς εκλογές άρα πάμε με πρόεδρο όπως είμαστε σήμερα, άλλοι λένε όχι πρέπει να το δούμε, πρέπει να τα βάλουμε όλα κάτω, να δούμε το πρόσωπο, να δούμε μέχρι και τον Γιώργο Παπανδρέου. Τι λέτε εσείς;

-Υπουργός: Καταρχήν δεν ξέρω τι αλλαγές σχεδιάζονται στο κίνημα γιατί δεν έχω συμβάλλει σε μια τέτοια συζήτηση. Μπορώ να σας πω τι ήθελα εγώ να δω να συμβαίνει στο κίνημα.

-Δημοσιογράφος: Το πιο σημαντικό.

-Υπουργός: Αυτή τη στιγμή το Κίνημα μπαίνει σε μια καινούργια φάση. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Και μπαίνει σε μια καινούργια φάση διότι έχουν αλλάξει και τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Το ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσει πρώτα από όλα το ΠΑΣΟΚ είναι που στέκει μέσα σε αυτή την κοινωνία, τι εκπροσωπεί μέσα σε αυτή την κοινωνία και θα σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Λέμε ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης, βεβαίως είμαστε υπέρ της Ευρώπης. Ποιας Ευρώπης; Οι συνθήκες έχουν αλλάξει τελείως, αυτό το οποίο έχουμε δει είναι ότι από το 2004, για παράδειγμα, η Ευρώπη παρακολουθεί την ελληνική οικονομία. Φτάσαμε στο 2009, για να μάθουμε όλοι οι πολίτες αλλά να μάθει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποια είναι η πραγματική κατάσταση στα οικονομικά. Ερώτημα: Ήξερε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα οικονομικά της Ελλάδας και για τους οποιουσδήποτε λόγους τα αποσιώπησε ή δεν ήξερε και άρα η επιτήρηση που λέγαμε ότι έκανε δεν είχε καμία αξία; Αυτό το ερώτημα είναι ένα καινούργιο ερώτημα πάνω στο τραπέζι και αυτό το ερώτημα θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στο ποια Ευρώπη θέλουμε. Τώρα, η παρουσία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη επίσης έχει αλλάξει τελείως, γιατί μέχρι τώρα μπορούσαμε να συζητάμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε και να την διεκδικούμε. Σήμερα η δυνατότητα μας να διεκδικούμε αυτή την Ευρώπη έχει αποδυναμωθεί πάρα πολύ. Άρα ποια είναι η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την καινούργια κατάσταση που έχει δρομολογηθεί στην Ευρώπη; Είναι πολύ απτά παραδείγματα τα οποία όμως πρέπει να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση. Λοιπόν πριν σας πω ότι εμένα μ’ αρέσει ο τάδε ή ο τάδε δεν πρέπει να πούμε ο τάδε τι θα εκπροσωπήσει μέσα στο κίνημα, μέσα στην κοινωνία και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Και σας λέω μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα παράδειγμα. Δεν έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό σε ότι αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει το κράτος και πως τις παρέχει; Αυτό το οποίο βλέπω εγώ είναι ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε μια «ανοχή» και δεν λέω μόνο σαν κόμμα αλλά και σαν κοινωνία σε ανθρώπους οι οποίοι έπαιρναν επιδόματα οι οποίοι δεν τα άξιζαν. Θα τοποθετηθούμε απέναντι σε αυτή την «ανοχή»; Θα πούμε ότι αυτό το πράγμα ήταν λάθος και ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτό διότι κατά βάθος δημιουργεί ανισότητες …

-Δημοσιογράφος: Όχι αυτό ήταν έγκλημα, δεν ήταν λάθος αλλά εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι…

-Δημοσιογράφος: Να ρωτήσεις γιατί πρέπει να μας πάει στο πρόσωπο…

-Υπουργός: Όχι, αρνούμαι κατηγορηματικά να πάω στο πρόσωπο αν τα πρόσωπα για τα οποία συζητάμε δεν μας πουν ή δεν εκφράσουν μια συλλογική διάθεση του κόμματος απέναντι στα πράγματα. Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή και επειδή έχει αλλάξει η κοινωνία τόσο πολύ τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι συνθήκες, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να επαναπροσδιορίσει ακριβώς που στέκει μέσα σε αυτή την κοινωνία και τι εκπροσωπεί και όταν το κάνει τότε θα δείτε, τα πρόσωπα θα έρθουν αυτόματα.

-Δημοσιογράφος: Θα επιμείνουν τα παιδιά στα πρόσωπα, εγώ θα μείνω λίγο στο πρώτο κομμάτι είμαι και λίγο έτσι πιο θεωρητικός. Άκουγα κορυφαίο στέλεχος της κυβερνήσεως, τον κύριο Χρυσοχοϊδη στη ΝΕΤ, να μιλάει ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε και θα ήθελα να τον ρωτήσω να μου εξηγήσει αλλά τι χαρακτήριζε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, όχι στα αρνητικά του, στα θετικά του, στη προσπάθεια ανακατανομής του πλούτου; Στη προσπάθεια διαμόρφωσης κοινωνικού κράτους; Όπου αυτό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, φωτογράφιζε και μια λογική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στα πράγματα. Στη Σουηδία, στη Δανία, στη Γαλλία πολύ παλαιότερα επί Μιτεράν και λίγο μετά, αυτό το τότε θεωρείτε ιδεοληψία; Οπότε μιλάμε για ένα άλλο κόμμα πια. Και ποια θα είναι η διαχωριστική κόκκινη γραμμή κύριε Υπουργέ ανάμεσα σε αυτό που λέμε ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Αν υπάρχει και έχει το λόγο ύπαρξης πια στα πράγματα.

-Υπουργός: Καταρχήν για μένα καμία συζήτηση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει χωρίς να κάνεις μια πολύ σοβαρή αποτίμηση για το παρελθόν του και αν πάει κανείς στα πρώτα κείμενα που έχουν γραφτεί στο ΠΑΣΟΚ για το τι Ελλάδα θέλουμε οι απαντήσεις είναι ακόμα όσο επίκαιρες ήταν τότε. Δεν υπάρχουν, αν θέλετε, ιδεοληψίες οι οποίες γράφτηκαν σαν θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να δημιουργήθηκαν πράγματα στη πορεία τα οποία έγιναν, άλλοι τα λένε κεκτημένα, άλλοι τα λένε απλώς η συνήθεια η οποία μας έβαζε να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά αλλά θα σας πω ένα κείμενο το οποίο είναι από τα πιο αξιόλογα που έχω διαβάσει σε ότι αφορά κομματικές τοποθετήσεις και κομματικά κείμενα, αν θέλετε, και αυτό είναι το συμβόλαιο με το λαό. Αν δείτε στην αρχή του συμβολαίου με το λαό εγώ σας λέω λέξη, λέξη ισχύουν ορισμένα πράγματα τα οποία θα έπρεπε αυτή η κοινωνία να ασπάζεται σήμερα όπως και τότε. Ας πάμε στη βάση μας, ας δούμε αυτό το οποίο εκπροσωπεί η βάση και πάνω σε αυτή τη βάση να χτίσουμε την επόμενη μέρα. Το να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απλώς αυτό το οποίο εκπροσωπεί η διαχείριση του στην άλφα ή τη βήτα εποχή αυτό είναι μια λάθος προσέγγιση.

-Δημοσιογράφος: Και τον ηγέτη, μας λέτε τώρα, από κάτω ο ηγέτης μας λέτε ουσιαστικά…

-Υπουργός: Τι εννοείτε;

-Δημοσιογράφος: Εννοώ δηλαδή ότι πρώτα να γίνει η πλατφόρμα στο συνέδριο και στη βάση στο τι κόμμα είναι αυτό και μετά να τοποθετηθούν οι όποιοι υποψήφιοι και ο νυν πρόεδρος φυσικά, ο κύριος Παπανδρέου επί του συγκεκριμένου κόμματος

-Υπουργός: Μα η συζήτηση για το κόμμα μπορεί να αναδείξει και ανθρώπους οι οποίοι εκπροσωπούν κάτι μέσα στο Κίνημα και μπορεί να χρειάζονται πολύ μεγαλύτερο λόγο από ότι έχουν σήμερα αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Δεν μπορεί να γίνει αυτή η κουβέντα με βάση τα πρόσωπα και φοβάμαι ότι όσο πιεζόμαστε με τον χρόνο τόσο περισσότερο θα προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και να πούμε «εντάξει αυτός καλός μου μοιάζει γιατί δεν βάζουμε αυτόν» ή εν πάση περιπτώσει να πούμε αυτός μπορεί να ανεβάσει λίγο τα ποσοστά του κόμματος…

-Δημοσιογράφος: Εγώ σέβομαι όλη την σκέψη σας και την ανάλυση σας πλην όμως τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί ή τέλος πάντων οργανισμοί που θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί με τις καλύτερες για αυτά συνθήκες και εδώ φοβούμαι ότι σε μια εκ των πραγμάτων παρατεταμένη προεκλογική περίοδο είναι λίγο δύσκολο να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Θεωρώ ότι πιο απλοποιημένα γίνεται η συζήτηση, όπως είπατε με ποιους όρους το ΠΑΣΟΚ θα πάει στην αυριανή αναμέτρηση; Με τον κύριο Παπανδρέου που κάποιοι λένε ότι πήρε εντολή για να αποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή; Με κάποιο άλλο στέλεχος και τον κύριο Παπανδρέου να διατηρεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Είναι αυτά συζητήσεις που γίνονται.

-Δημοσιογράφος: Ήθελα να πω τρεις λέξεις μόνο. Δηλαδή θεωρείτε ότι πρέπει να ανοίξει τώρα θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;

-Υπουργός: Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει τώρα θέμα τοποθέτησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Με όποιον και αν κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, θα έχει τρομερή δυσκολία να πείσει τον ελληνικό λαό εάν δεν τον πείσει ότι αυτό το οποίο εκπροσωπεί είναι άμεσα σχετισμένο με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα είναι απλώς μια προσπάθεια κουκουλώματος και σε αυτό το πράγμα η ελληνική κοινωνία θα γυρίσει την πλάτη της.

-Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας για τη χρησιμότητα της χθεσινής συνάντησης υπό την προεδρία του κυρίου Παπανδρέου, των Υπουργών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

-Υπουργός: Τι το περίεργο έχει αυτό;

-Δημοσιογράφος: Τι το λογικό έχει;

-Υπουργός: Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα συντεταγμένο κόμμα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπείται μέσα στην κυβέρνηση από κάποιους υπουργούς, δεν πρέπει να συντονιστεί αυτό το σώμα για να έχει μια…

-Δημοσιογράφος: Έχει το μεγαλύτερο αριθμό στο Υπουργικό συμβούλιο, συντριπτική πλειοψηφία.
-Υπουργός: Και βεβαίως έχει το μεγαλύτερο αριθμό. Όχι μην αρχίσουμε να βλέπουμε σκιές και φαντάσματα σε οτιδήποτε γίνεται. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει ακόμα και από το μέτρο της στήριξης αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να πάει ασύντακτο.
-Δημοσιογράφος: Έχω και το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» σήμερα… Πραγματικά παίζει αυτό; Σχεδιάζετε λίστα;
-Υπουργός: Νομίζω ότι το θέμα του εκλογικού νόμου το έχουμε εξαντλήσει από κάθε άποψη. Ειλικρινά σας λέω δεν έχω πληροφορίες για ειδικά σχέδια ή άλλες κουβέντες, σας είπα ότι μόνο την άποψη μου μπορώ να σας πω για αυτό.

-Δημοσιογράφος: Πάμε και λίγο σε κομμάτια πολιτικής αισθητικής. Ο κύριος Ροντούλης είπε συναδέλφους σας «γομάρια» ή «τομάρια», δεν θυμάμαι κιόλας και τη λέξη…
-Δημοσιογράφος: Γομάρια.
-Δημοσιογράφος: Είστε συνάδελφοι στην ίδια κυβέρνηση και βεβαίως υπάρχει και η ανακοίνωση του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος που ουσιαστικά ήταν πάρα πολύ αυστηρή. Πως είναι δυνατόν, εγώ δεν την ασπάζομαι, εγώ την μεταφέρω, να συνεργάζεστε με ακροδεξιούς;
-Υπουργός: Καταρχήν τις απόψεις του κυρίου Ροντούλη για το τι είναι ο καθένας από εμάς νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε τον κύριο Ροντούλη δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για αυτό…
-Δημοσιογράφος: Προς εσάς ήτανε…

-Υπουργός: Εντάξει έχω διαφωνήσει και με ανθρώπους στο ίδιο κόμμα μαζί μου όχι μόνο με διαφορετικά πόσο μάλλον με το ΛΑΟΣ αλλά εν πάση περιπτώσει η ουσία του πράγματος εδώ δεν πρέπει να μείνει μόνο σε αυτό το οποίο έχει η ταμπέλα του κάθε κόμματος, εδώ γίνεται μια προσπάθεια και αυτή η προσπάθεια θέλει όσες περισσότερες δυνάμεις μπορεί να μαζέψει. Προσωπικά λυπάμαι, γιατί το ΛΑΟΣ λέει ναι σε μια εθνική προσπάθεια και δεν λέει ναι σε μια εθνική προσπάθεια το ΚΚΕ. Γιατί δεν λέει ναι; Δεν είναι μέρος μια κοινωνίας η οποία προσπαθεί να βγει από αυτή τη κρίση; Δεν θα ήταν πιο σημαντικό να ήταν μέσα και να έχει λόγο για το πώς πορευόμαστε από εδώ και πέρα; Νομίζω ότι πιο λυπηρό είναι αυτό, παρά το γεγονός ότι ένα κόμμα της δεξιάς είναι μέσα σε αυτή τη κυβέρνηση.

-Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό πέρα από τον κύριο Ροντούλη, ο οποίος σε ποιο υπουργείο είναι υφυπουργός; Αγροτικής Ανάπτυξης; Από αυτή τη διαδικασία που σε δύο- τρεις μήνες θα είναι παρελθόν, μπορεί να είναι πρόσφατο αλλά θα είναι παρελθόν, πιστεύετε, έτσι όπως είστε και εσείς ένα μέλος αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας, θα υπάρξουν νέα στοιχεία και εννοώ θα βλέπετε κομματικά οφέλη από αυτή τη διαδικασία; Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει από αυτή τη διαδικασία; Θα χάσει; Η ΝΔ; Το ίδιο και το ΛΑΟΣ; Είναι νομίζω πράγματα τα οποία θα τα δούμε, θέλαμε έτσι λίγο να μας πείτε την άποψη σας.

-Υπουργός: Το ΠΑΣΟΚ και το επαναλαμβάνω αυτό ξανά και ξανά, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει…

-Δημοσιογράφος: Γιατί είναι σε πιο δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ…

-Υπουργός: Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει όταν επανασυνδεθεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάναμε ως προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι μέσα στον ορυμαγδό των ειδήσεων και των εγχώριων και των εξωτερικών ειδήσεων για το θέμα του χρέους και των ελλειμμάτων, δώσαμε όλη μας την έμφαση εκεί και όταν λέω όλη μας την έμφαση εννοώ το τι εξηγούσαμε στον ελληνικό λαό. Όλη η συζήτηση έγινε γύρω από αυτό. Ακόμα και οι πιο σοβαρές πολιτικές αλλαγές που γίνανε στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν έμπαιναν μέσα στο πακέτο ότι «τα κάνουμε όλα αυτά για την τρόικα». Δεν είναι αλήθεια αυτό το πράγμα, ούτε τον Καλλικράτη κάναμε για την τρόικα, ούτε τη Διαύγεια κάναμε για την τρόικα, ούτε την αλλαγή στα ελληνικά Πανεπιστήμια την κάναμε για την τρόικα, ούτε η δουλειά που έγινε στον τουρισμό για παράδειγμα την κάναμε για την τρόικα, αυτά όλα έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση κι όμως η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ έκανε αυτές τις αλλαγές που παίζουν τεράστιο ρόλο για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας δεν συζήτησε αυτά τα θέματα όσο συζήτησε τα ελλείμματα. Αυτή η υπέρμετρη ελλειμματολογία μας οδήγησε ουσιαστικά να αποσυνδεθούμε από την κοινωνία διότι η κοινωνία δεν μπορεί να συσπειρωθεί γύρω από έναν στόχο ο οποίος αφορά κάτι το οποίο δεν είναι χειροπιαστό στην καθημερινότητα της. Λοιπόν, ενώ κάναμε το έργο το οποίο μπορούσε να μας συνδέσει άμεσα με την κοινωνία και η κοινωνία να στηρίξει αυτό το έργο ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε το θέμα των ελλειμμάτων μας αποσύνδεσε και αυτό ουσιαστικά οδήγησε σε αυτό που βρισκόμαστε τώρα. Και αυτό που θα ήθελα να πω γιατί υπάρχει μια συνέχεια εδώ είναι ότι το μεγάλο ατού αυτής της κυβέρνησης, της νέας κυβέρνησης είναι ότι μπαίνει με τα εχέγγυα να ξαναδημιουργήσει σχέσεις με την κοινωνία. Αν η ατζέντα είναι μόνο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας και όχι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα έχουμε χάσει μια δεύτερη ευκαιρία και αυτό θα είναι ανεπίτρεπτο.

-Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ επειδή το είπατε και μου φάνηκε πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι δεν ήταν όλα επιλογές της τρόικας και ασκούσατε πολιτική, είπατε για τον τουρισμό που πήγαμε πάρα πολύ καλά, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, τα πήγατε πάρα πολύ καλά. Επιλογή της τρόικας δεν ήταν η ΕΡΤ παραδείγματος χάρη, γιατί το κάνει η κυβέρνηση;

-Υπουργός: Α, τώρα θέλετε να μπούμε στα του οίκου σας.

-Δημοσιογράφος: Μα εδώ καίγεται ο τόπος τι λέτε τώρα και είναι θέμα δημοκρατίας ξέρετε, δηλαδή την αίσθηση που έχω εγώ, εντάξει μπορεί εγώ να είμαι πάρα πολύ λάθος και θα ζητήσω και συγνώμη αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι μια πολιτική επιλογή συρρίκνωσης του δημόσιου λόγου δηλαδή υπάρχει θέμα δημοκρατίας…

-Υπουργός: Κοιτάξτε επειδή ήμουν ένα φεγγάρι υπεύθυνος της ΕΡΤ, έχω άποψη για την ΕΡΤ και έχω άποψη και για το ρόλο…

-Δημοσιογράφος: Δεν σας λέω για τον περιορισμό, λέω για το καθεστώς δηλαδή ότι ο έκτακτος υπάλληλος, αυτός που έχει κάνει το νομοθέτημα θα πρέπει να ξέρει τι συμβαίνει στον κόσμο ή είναι σχέδιο…

-Υπουργός: Επιμένω, δεν θέλω να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη μόνο για τα θέματα της ΕΡΤ διότι είναι μεγάλη η κουβέντα. Έχω υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ και έχω εκθέσει και τις απόψεις μου για αυτό. Πιστεύω ότι η ΕΡΤ έχει κάνει μεγάλα λάθη στο παρελθόν. Δεν είναι αυτός λόγος για να συρρικνωθεί αν θέλετε ένα κανάλι το οποίο θα μπορούσε να παίξει σε ένα πολύ διαφορετικό ρόλο στα πράγματα. Πιστεύω ότι εάν η ΕΡΤ μπορέσει και εκφράσει ξανά αυτό το οποίο πρέπει να εκπέμπει η ελληνική κοινωνία και η Ελλάδα γενικότερα προς τα έξω…

-Δημοσιογράφος: Δεν το εκφράζει τώρα δηλαδή;

-Υπουργός: Όχι, αυτό το οποίο πιστεύω ότι κάνει είναι ότι έχει συρρικνώσει το εύρος το οποίο θα μπορούσε να επηρεάζει. Τι εννοώ με αυτό; Έχουμε ένα δορυφορικό κανάλι, σε αυτό το δορυφορικό κανάλι αυτή τη στιγμή οι δύο πιο καλές εκπομπές είναι το «Στην υγειά σας» και άμα παίξει καμία μπάλα ο Ολυμπιακός. Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλάς με τους Έλληνες του εξωτερικού, έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με πολύ πιο καθαρό λόγο, να γίνει μια πλατφόρμα για αυτούς τους ανθρώπους και πάνω από όλα έχει τη δυνατότητα αυτό το κανάλι να γίνει μια διαχρονική διαφήμιση για την Ελλάδα και για τα πολιτιστικά της και για τα τουριστικά της, όπως επίσης το ίδιο πράγμα ακριβώς μπορεί να κάνει και το διαδίκτυο της ΕΡΤ. Λοιπόν εάν πατούσαμε λίγο παραπάνω γκάζι σε αυτά τα πράγματα…

-Δημοσιογράφος: Τέτοια πράγματα εμείς δεν μπορούμε κύριε Γερουλάνο…

-Υπουργός: Βεβαίως και μπορείτε, βεβαίως και μπορείτε…
-Δημοσιογράφος: Εγώ έρχομαι τεσσερισήμισι το πρωί με τους συναδέλφους και φεύγουν στις έξι το απόγευμα. Εμένα αυτή τη δουλειά μου έδωσαν να κάνω, αυτή τη δουλειά κάνω. Αν η διοίκηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της αλλάξτε τη διοίκηση.

-Υπουργός: Να σας πω, ο καθένας έχει τις εμπειρίες του με την ΕΡΤ, ξέρουμε και πάρα πολύ καλά ότι υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι πληρωνόντουσαν από την ΕΡΤ και δεν κάνανε το ωράριο…

-Δημοσιογράφος: Να απολυθούν

-Υπουργός: Μα και βεβαίως, έφυγαν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΡΤ δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί να κάνει σήμερα και αντί να κάνουμε τη συζήτηση για το πώς να συρρικνώσουμε την ΕΡΤ, θα έπρεπε να κάνουμε τη συζήτηση για το πώς να αναβαθμίσουμε την ΕΡΤ και πως το εύρος της δουλειάς της γίνεται μεγαλύτερο.

-Δημοσιογράφος: Είναι ζήτημα δημοκρατίας…

-Υπουργός: Βεβαίως είναι ζήτημα δημοκρατίας. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι ζήτημα δημοκρατίας; Ύψιστο ζήτημα δημοκρατίας αλλά αυτό σημαίνει ότι με τον σεβασμό τον οποίο ζητάτε από τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία να σας δει, με τον ίδιο σεβασμό πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες της κοινωνίας και η ΕΡΤ
-Δημοσιογράφος: Ο κύριος Γερουλάνος είπε κάτι πολύ σημαντικό. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας το λέω δημόσια, δηλαδή σε τι; Ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο ναι, αλλά εγώ έχω ωράριο πλέον πώς να δουλέψω περισσότερο, οχτάωρο θα δουλέψω. Στις εξελίξεις που είχαμε ξέρετε πόσες ώρες δούλευαν οι συνάδελφοι; Δεκαεφτά και δεκαοχτώ ώρες την ημέρα. Μπορώ να δουλέψω έτσι ως υπάλληλος; Θα φύγω και θα πάω σπίτι μου. Άρα συμφωνώ απολύτως μαζί σας αλλά δεν μπορεί να ισχύσει.

-Υπουργός: Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η ΕΡΤ για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν δούλευε με το ίδιο σύστημα…

-Δημοσιογράφος: Μα δεν διαφωνώ…

-Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά τι πρέπει να κάνουμε;

-Δημοσιογράφος: Κατηγορούμαστε τώρα που δουλεύουμε αυτά τα δύο χρόνια κύριε Υπουργέ;

-Δημοσιογράφος: Έχετε δει ποτέ εργαζόμενους να υπερασπίζουν τη διοίκηση τους; Εγώ θεωρώ ότι αυτή η διοίκηση έχει κάνει μια δουλειά πάρα πολύ σοβαρή στα δύο χρόνια.

-Υπουργός: Εγώ σας λέω το εξής…

-Δημοσιογράφος: Ούτε λαμόγια είναι, ούτε κλέψανε δημόσιο χρήμα…
-Υπουργός: Ένα λεπτό θέλετε να βγάλετε το άχτι σας για την ΕΡΤ, ή θέλετε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση διότι, εντάξει (γέλια)τότε κάντε το στις τόσες ώρες που έχετε στον αέρα , δεν χρειάζεται να έρθω εγώ εδώ για να το κάνω. Σας λέω, ότι έχω μία άλλη άποψη για την ΕΡΤ. Πιστεύω ότι η ΕΡΤ μπορεί να είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για την Ελλάδα και από αυτό το πράγμα ακόμα υπολείπεται. Πάνω σε αυτό το έλλειμμα βασίζονται αυτοί οι οποίοι λένε ότι η ΕΡΤ πρέπει να συρρικνωθεί και εγώ λέω, ότι όσο πιο γρήγορα αυτό το έλλειμμα κλείσει, τόσο περισσότερο η ΕΡΤ θα αποκτάει συμμάχους για να συνεχίσει το έργο της και να το κάνει καλά.

-Δημοσιογράφος: Στο δια ταύτα πάντως θα γίνει κάτι και γίνεται κάτι το οποίο δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό που λέτε. Εγώ ότι συμφωνώ σας λέω απολύτως μαζί σας. Να μας δώσετε τη δυνατότητα να δουλεύουμε πάνω από 10-12 ώρες την ημέρα. Αλλά από εδώ και πέρα πλέον δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε είναι πολύ απλό.
-Δημοσιογράφος: Και κάτι άλλο. Πολύ ορθά και οι εργαζόμενοι στη Λυρική Σκηνή εξαιρούνται. Σωστά, δεν είναι δυνατόν δηλαδή να είναι κρατικοί υπάλληλοι και να είναι σε αυτή την λογική. Η δικιά μας εθνική κρατική ορχήστρα, είναι μία κακή ορχήστρα;
-Υπουργός: Όχι αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι μία πολύ καλή ορχήστρα. Το θέμα των ορχηστρών μας έχει απασχολήσει στο υπουργείο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να υπάρξει μία συγχώνευση αν θέλετε κάποιων ορχηστρών, γιατί έχουμε πολλές οι οποίες στηρίζονται από το κράτος. Εγώ δεν λέω να μην υπάρχουν ορχήστρες , αντιθέτως. Αλλά το να περιμένει κανείς , ότι όλες τις ορχήστρες θα τις στηρίζει το κράτος με τον Α ή τον Β, ή τον Γ τρόπο, αυτό είναι λάθος. Εν πάση περιπτώσει, σε ότι αφορά τη διαφορά μεταξύ της ορχήστρας της ΕΡΤ και τις ορχήστρες τις άλλες, εγώ μπορώ να σας απαντήσω μόνο γι αυτές τις οποίες εποπτεύουμε , στο οποίο είπαμε ότι δεν γίνεται το πρώτο βιολί μιας ορχήστρας , να μπει σε ένα καθεστώς , να τον διώξουμε.

-Δημοσιογράφος: Σε ποιον υπουργό υπάγεται τώρα η ΕΡΤ τώρα;
-Υπουργός: Νομίζω ότι για την ώρα, όλες οι αρμοδιότητες του κ. Μόσιαλου, έχουν περάσει στον πρωθυπουργό, μέχρι νεωτέρας.
-Δημοσιογράφος: Μπορώ να κάνω μία τελευταία ερώτηση; Είπατε ότι το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΣΟΚ , ήταν ότι ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα ελλείμματα και τα χρέη και απώλεσε αυτή την επαφή με την κοινωνία, το κοινωνικό σύνολο…
-Υπουργός: Εννοώ τον τρόπο με τον οποίο κινηθήκαμε στην επαφή μας με τον κόσμο…
-Δημοσιογράφος: Και αυτό το αναδείξατε ως ένα στοίχημα για την κυβέρνηση την καινούργια Παπαδήμου. Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ως προς αυτό; Και δεν φοβάστε για παράδειγμα ότι τη Δευτέρα που ο κ. Παπαδήμος θα είναι στις Βρυξέλλες, ήδη έχει αρχίσει συζήτηση στην Ελλάδα, θα είναι: το χαράτσι της ΔΕΗ, οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, τα ζητήματα των ταξί , τι θα αλλάξει; Τι ελπίζετε ότι θα αλλάξει, διότι επί του παρόντος υπάρχει μία απλά συγκυβέρνηση, όπως θέλει τη χαρακτηρίζει κανείς, τριών κομμάτων στη Βουλή.
-Υπουργός: Η συγκυβέρνηση δίνει μία ευκαιρία να μην βγαίνουμε με κατακερματισμένο λόγο προς τα έξω. Αυτό το οποίο έβλεπε η ελληνική κοινωνία για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ένα ΠΑΣΟΚ και ένα Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος έλεγε, ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και όλα τα άλλα κόμματα μέσα στη Βουλή να του λένε: Είσαι προδότης, πούλησες την Ελλάδα, απίστευτα πράγματα ακούστηκαν , τα οποία ήταν ακραία και απολύτως κατάπτυστα και πολύ φοβάμαι, ότι κάποιοι από τους ανθρώπους με τους οποίους σήμερα συγκυβερνούμε , τα έχουν πει αυτά τα πράγματα. Λοιπόν, είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή την μπουρδολογία, να καταλάβει ο καθένας ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στα πράγματα και να στηρίξει στον βαθμό τον οποίο ιδεολογικά και πολιτικά μπορεί να το κάνει μία προσπάθεια η οποία γίνεται σήμερα. Πως θα ήτανε η κοινωνία, αν αντί γι αυτά που ακούστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια , όλοι οι άνθρωποι που σήμερα είναι στην συγκυβέρνηση και κάποιοι που λένε, ότι θα στηρίξουν θα κάνουν κ.λπ. είχαν πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Δεν θα είχαμε μία κατακερματισμένη κοινωνία η οποία ελπίζει ότι απλώς υπάρχει ένα κακό ΠΑΣΟΚ και ότι όλοι οι άλλοι είναι καλοί και ότι έχουν άλλες λύσεις για τα θέματα. Θα στήριζε μια προσπάθεια και θα συνέβαλε , όχι χωρίς να αντιδρά, βεβαίως θα υπάρχουν αντιδράσεις στα θέματα τα οποία αφορούν την κοινωνία , αλλά τουλάχιστον θα συνέβαλε στο να προχωρήσουν μπροστά τα πράγματα και αυτό δεν το είχαμε.

-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, τελευταίο-τελευταίο και κλείσαμε. Υπάρχει μία ανησυχία για την 6η δόση και θέλω να σας πω αν τελικά όλη αυτή η φασαρία έγινε για αυτή την 6η δόση η οποία τελικά δεν έρχεται αυτή η 6η δόση, τι στο καλό παιχνίδι παίζεται για να καταλάβω και αν οι άνθρωποι θα πάρουν μισθούς και συντάξεις τον Δεκέμβρη.

-Υπουργός: Εγώ δεν θέλω να ξεκινήσω πάνω σε αυτή τη βάση. Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια , ένα πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς της οποίας έχει γίνει, έχει χαθεί μέσα από τη φημολογία που βγαίνει, είτε από εδώ, είτε και από έξω. Θυμόσαστε πολύ καλά, ότι από το πρώτο μνημόνιο αφότου έκανε την πρώτη κίνηση η Ε.Ε., δεν πέρασαν τρεις μέρες και άρχισαν να την απαξιώνουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Το ίδιο έγινε και με άλλες συμφωνίες οι οποίες έγιναν στην πορεία. Οι αγορές τις οποίες σήμερα αντιμετωπίζουμε , λειτουργούν σε απίστευτες ταχύτητες. Το πολιτικό όμως δυναμικό δεν λειτουργεί σε αυτούς τους χρόνους. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή του τι μηνύματα στέλνουμε προς τα έξω. Αυτό το οποίο έκαναν και οι ευρωκράτες και εμείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κ.ο.κ. το να αφήνουν πάντα αιχμές , θολούρες κ.λπ. δημιούργησε τα προβλήματα και δεν θα ήθελα να συμβάλλω σε μία τέτοια διαδικασία.
-Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.