Γιατί να ψηφίσει σήμερα ΠΑΣΟΚ ένας από εκείνους που το 2009 είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ; Σε τι να ελπίζει; Μπορεί να έχει εμπιστοσύνη όταν έχει χάσει 50% από την ζωή του, και έχει τρελαθεί.

ΑΠ: Όλοι μας εισπράττουμε την οργή και την απογοήτευση. Άλλοι τα ρίχνουν στην τελευταία διετία και άλλοι στις δεκαετίες που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνες. Το παράδοξο είναι ότι παρότι αμφισβητείται ο πολιτικός κόσμος για τα λάθη του παρελθόντος, οι νέες δυνάμεις που «φουσκώνουν» δημοσκοπικά είναι βαθύτατα συντηρητικές και ευαγγελίζονται την επιστροφή στο χθες. Μα γιατί να γυρίσουμε σε ένα χθες που απέτυχε και να μην κοιτάξουμε μπροστά; Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει η μόνη αξιόπιστη κεντροαριστερή δύναμη που θέλει να μείνουμε στο ευρώ και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ώστε η Ελληνική οικονομία να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα μεγαλύτερα λάθη, που έγιναν από τον Γ. Παπανδρέου;

ΑΠ: Πρώτον ότι εντάξαμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στο μνημόνιο και έτσι ο κόσμος δεν ήξερε ποια ήταν τα μέτρα που πιστεύαμε και ποια εκείνα που αναγκαζόμασταν να πάρουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Πιστεύω στο ενιαίο μισθολόγιο διότι είναι δίκαιο. Πιστεύω στον «Καλλικράτη» διότι φέρνει την εξουσία κοντά στον πολίτη. Πιστεύω στη «Διαύγεια» διότι μπορεί κάθε πολίτης πού έχει βάλει την υπογραφή του ο κάθε Υπουργός. Τι σχέση έχουν αυτές οι σημαντικές δομικές αλλαγές με τα δημοσιονομικά μέτρα; Τα βάλαμε όλα στο ίδιο καλάθι διότι φοβηθήκαμε το πολιτικό τους κόστος, κρυφτήκαμε πίσω από την τρόικα και τελικά ο κόσμος πίστεψε ότι άλλος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι κατακερματίσαμε την κοινωνία την ώρα που έπρεπε να την ενώσουμε, να τη συσπειρώσουμε γύρω από κοινούς στόχους.

Έχει άδικο όταν λέει ακόμη και ο σκληρός πυρήνας των οπαδών του ΠΑΣΟΚ για συνειδητή στροφή προς τα Δεξιά; Και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ φεύγει σήμερα προς τα Αριστερά;

ΑΠ: Ναι. Έχει άδικο. Ποιο κόμμα της δεξιάς ή της αριστεράς έχει στο πρόγραμμά του μείωση των μισθών και των συντάξεων; Αυτά τα μέτρα δεν συνάδουν με καμιά ιδεολογία. Ήταν όμως απαραίτητα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν δεν τα παίρναμε δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Και επιβλήθηκαν από μία Ευρώπη με καθαρά δεξιό προσανατολισμό.

Στο ποδόσφαιρο στα 2,5 χρόνια φούντωσε η βία και η διαφθορά και αφελληνίστηκαν οι ομάδες σε ποσοστό που πλησιάζει στο 100%.

 ΑΠ: Λάθος. Και δεν το λέω εγώ. Το λέει η αστυνομία. Αντίθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη μάχη για την εξυγίανση στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Για πρώτη φορά πήγαν άνθρωποι στη φυλακή για στημένα ματς στο ποδόσφαιρο, για πρώτη φορά υποβιβάστηκαν ομάδες. Μία στις πέντε ομάδες τιμωρήθηκε για διαφθορά. Και περάσαμε ένα νέο νόμο, για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους οργανωμένα τα φαινόμενα βίας, διαφθοράς και ντόπινγκ. Η κάθαρση όμως του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα γίνει πράξη εν μία νυκτί ούτε από έναν Υπουργό. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Στα Μουσεία ζήσαμε τις μεγάλες κλοπές, για πρώτη φορά, στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο της Ολυμπίας.

ΑΠ: Υπάρχει μια μετάλλαξη της βίας που αργήσαμε ως Υπουργείο να αντιληφθούμε. Ποτέ στο παρελθόν, λ.χ., δεν είχαμε δει ένοπλη ληστεία σε μουσείο. Γι’ αυτό και παραιτήθηκα. Διότι έπρεπε να έχουμε κάνει πράγματα που δεν κάναμε μετά τη την Πινακοθήκη. Και δεν το μετανιώνω. Αλλά μη φτάσουμε και στο σημείο να αυτομαστιγωνόμαστε. Είχαμε και σημαντικές επιτυχίες στη μάχη κατά της αρχαιοκαπηλίας. Έξι μεγάλες υποθέσεις είναι ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Σας δικαίωσε η σύμπλευσή σας με τον Γιώργο Παπανδρέου;

ΑΠ: Η σύμπλευσή μου με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν προσωπική πολύ πριν γίνει πολιτική και για αυτό δεν περίμενα να δικαιωθεί ή να μη δικαιωθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Ούτε εξαρτάται από αυτές. Πιστεύω στον Γιώργο Παπανδρέου διότι είναι έντιμος, καινοτόμος και κοσμοπολίτης και ήξερε να κοιτάει μεγάλους ηγέτες στα μάτια και να διεκδικεί για τη χώρα του. Σήμερα χρεώνεται πολλά κι αυτό διότι ο κάθε ηγέτης εισπράττει τη φόρτιση της κοινωνίας της οποίας ηγήθηκε, αλλά πιστεύω ότι δεν έχει γίνει ακόμα μια ολοκληρωμένη αποτίμηση των τελευταίων δύο ετών.

Γιατί παρέδωσε την εξουσία;

 

ΑΠ: Διότι αυτό πίστευε ότι ήταν το σωστό για τον τόπο. Τόσο απλά.

Η απόφαση να είστε υποψήφιος στις εκλογές, σημαίνει ότι θέλετε να παραμείνετε στην πολιτική. Με στόχο ποιον; Αν χάσετε, θα συνεχίσετε;

 ΑΠ: Πιστεύω στην πολιτική και στη δυνατότητά της να ανοίγει δρόμους. Γι’ αυτό και θα είμαι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας. Πιστεύω ότι πολίτες και πολιτικοί μπορούν να κάνουν τα πάντα όταν δουλεύουν μαζί. Ειδικά η Αθήνα, είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες. Πέρα από την πολιτιστική της κληρονομιά, πέρα από την τεράστια συμβολική της αξία για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, είναι μια πόλη στην οποία σήμερα ζουν, εργάζονται και δημιουργούν σχεδόν οι μισοί Έλληνες. Η Αθήνα είναι, λοιπόν, το σημείο εκκίνησης για κάθε τι που μπορεί να μας βγάλει απ’ την κρίση γιατί κάθε παρέμβαση που γίνεται εδώ διαχέεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Έχει πολιτικό μέλλον ο Παπανδρέου;

ΑΠ: Για έναν άνθρωπο σαν τον Παπανδρέου, η σχέση με την πολιτική δεν τελειώνει ποτέ.

Εσείς αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές και δημιουργηθεί ξανά κυβέρνηση συνεργασίας, θα δεχτείτε να μετέχετε αν είναι Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς;

 

ΑΠ: Ο ίδιος το έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. Τώρα βέβαια που το ξανασκέφτομαι αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που θα αλλάξει άποψη. Σε κάθε περίπτωση θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες.