«Χρειάζεται χρόνος και ψυχραιμία. Ναι, σωστά δεν διακόψαμε τα πρωταθλήματα γιατί έτσι εξασφαλίσαμε την καθοριστικής σημασίας συμβολή της UEFA και φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Αυτά τονίζει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Παύλος Γερουλάνος, χαρακτηρίζοντας γελοιότητα τις αιτιάσεις πως το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα για να καλυφθεί το Μεσοπρόθεσμο.

Παύλος Γερουλάνος: «Από την πρώτη μέρα στο υπουργείο είχαμε τη νοοτροπία ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία και να σφίξει τη στρόφιγγα στο ποδόσφαιρο. Πιστεύαμε πως ασκώντας πίεση θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτά που έπρεπε για την εξυγίανση», είπε ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε: «Πάνω σε αυτή την πίεση ήρθαν και κόλλησαν οι πληροφορίες από την UEFA και ήταν ο λόγος για τον οποίο είπαμε ότι δεν πρέπει να διακόψουμε το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου, και να φύγουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά να συνεχίσουμε και να μείνουμε μέσα στο πλαίσιο αυτό γιατί παίρναμε τεχνογνωσία και πληροφορίες».

Δημήτρης Δοντάς: Πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή της UEFA στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης;

Π.Γ: Θεωρώ ότι οι πληροφορίες που είχαμε από την UEFA ήταν κομβικές για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτή η δουλειά σωστά.

Δ.Δ: Θεωρείτε πως αποτελούν επιτυχία οι εξελίξεις της Τετάρτης και της Πέμπτης;

Π.Γ: Τον όρο επιτυχία να τον πούμε προσεχτικά. Επιμένω ότι είναι το πρώτο βήμα. Επιτυχία θα είναι αν κλείσουν οι υποθέσεις και αποκαλυφθούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος που υπήρχε.

Δ.Δ: Τι θα συνιστούσατε τη δεδομένη στιγμή;

Π.Γ: Χρειάζεται χρόνος και ψυχραιμία ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν σωστά. Η Δικαιοσύνη έχει ένα τεράστιο έργο επάνω της και η καλύτερη υπηρεσία που έχουμε να προσφέρουμε είναι να την αφήσουμε να το κάνει με ψυχραιμία και όχι να απαιτούμε αποτελέσματα πιο γρήγορα γιατί αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες.

Δ.Δ: Τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις με τα στημένα επισπεύσθηκαν ώστε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να μην είναι στραμμένο αποκλειστικά στο Μεσοπρόθεσμο;

Π.Γ: Το θεωρώ απόλυτη γελοιότητα. Θα ήταν τραγικό λάθος από τη δική μας πλευρά, είτε να συμπυκνώσουμε τους χρόνους είτε να καθυστερήσουμε μια διαδικασία επειδή κάτι τέτοιο θα είχε πολιτικά αποτελέσματα. Προφανώς πολλοί αυτή τη στιγμή πιάνονται από τα μαλλιά τους για να σωθούν, αλλά πιστεύω ότι είναι πλήρης απαξίωση μιας ευρύτερης προσπάθειας

Δ.Δ: Το κατεστημένο του ποδοσφαίρου μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα; Αν το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι το αναμενόμενο, σκέφτεστε παρέμβαση;

Π.Γ: Η κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ποδόσφαιρο. Είναι ευκαιρία να αυστηροποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο, να αλλάξουν διαδικασίες, να μπουν κανόνες. Πιστεύω ότι η ΕΠΟ θα ανταποκριθεί και εμείς θα τη στηρίξουμε. Προφανώς, δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε αν δούμε ότι χάνεται αυτή η ευκαιρία.

Ο υπουργός Πολιτισμού κατέληξε: «Αυτό που πάντα πίστευε ο Πρωθυπουργός και νομίζω το συμμερίζεται όλη η κυβέρνηση είναι ότι αυτά που βλέπουμε ξεκίνησαν πολύ πριν έρθει η οικονομική κρίση. Από μια κοινωνική κρίση, κρίση θεσμών».