Δημοσιογράφος: Πριν δύο χρόνια κερδίσατε με 11 μονάδες. Τώρα αυτό είναι το ποσοστό σας στις δημοσκοπήσεις. Τι πήγε στραβά;

Π. Γερουλάνος: Κερδίσαμε τις εκλογές εμπνέοντας μια νέα συλλογικότητα και προτάσσοντας την αξία της συμμετοχής. Όμως την ώρα της κρίσης, την ώρα που θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να πορευτούμε μαζί, αντί να ενώσουμε την κοινωνία γύρω από κοινούς, Εθνικούς, μεγάλους στόχους τη διχάσαμε. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απέναντι στους ιδιωτικούς, οι εργοδότες απέναντι στους εργαζόμενους, οι συνδικαλιστές απέναντι στους άνεργους, η πάνω πλατεία απέναντι στην κάτω πλατεία. Μια κοινωνία σε κρίση δεν το αντέχει αυτό. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει Έλληνας που δεν θα έκανε θυσίες αν έβλεπε ότι χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Αυτό το αύριο δεν το περιγράψαμε ποτέ.

Δημοσιογράφος: Μήπως φταίνε και οι σύμβουλοί του; Η οικογένειά του τον επηρεάζει, όπως λέγεται;

Π. Γερουλάνος: Δεν πιστεύω σε ανθρωποθυσίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, πλήρωσε βαρύ πολιτικό τίμημα αλλά τα βάρη δεν έφυγαν από τις πλάτες του Έλληνα. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση, με υπογραφές του κ. Σαμαρά και του κ. Καρατζαφέρη έχει πάρει αποφάσεις πολύ επαχθέστερες από αυτές που πήρε η προηγούμενη. Άλλαξαν τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές έμειναν ίδιες διότι έτσι απαιτούσαν οι καιροί της κρίσης. Η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη από Ιφιγένειες αλλά από δουλειά. Το ζητούμενο τώρα είναι να κοιτάξουμε μπροστά και να αποφασίσουμε που θέλουμε να πάμε.

Δημοσιογράφος: Άκουσα τον Γιώργο Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι προσπαθεί να εξωραΐσει τα λάθη της διετίας

Π. Γερουλάνος: Προσπαθεί να κάνει αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας. Να υπερασπιστούμε το έργο μας, να κάνουμε απολογισμό και να εξηγήσουμε στον πολίτη τι κάναμε και γιατί το κάναμε. Μπορεί να διαφωνώ με τον τρόπο που γίνεται αυτή η προσπάθεια αλλά οφείλει να γίνει. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται και να εξηγήσουμε ό,τι κάναμε σωστά και να παραδεχτούμε όσα κάναμε λάθος. Να δημιουργήσουμε συνθήκες ουσιαστικής εμπιστοσύνης και να αρχίσουμε να χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Δημοσιογράφος: Επιτέθηκε στα συμφέροντα. Δύο χρόνια που ήταν πρωθυπουργός τι έκανε;

Π. Γερουλάνος: Πολλά και μάλιστα από την πρώτη στιγμή. Η μάχη δεν ήταν και δεν θα έπρεπε να είναι ποτέ με τα «συμφέροντα» όπως τα λέτε, αλλά με την ασυδοσία. Για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμασταν ισχυρούς θεσμούς, αδιάβλητες διαδικασίες και στιβαρούς νόμους. Και όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε τίποτα από όλα αυτά. Αν σήμερα βλέπουμε κάποιους να πηγαίνουν φυλακή είναι διότι γράφτηκαν καλύτεροι νόμοι, μειώθηκε η γραφειοκρατία και απέκτησαν την αυτοπεποίθηση οι θεσμοί – όπως η αστυνομία και η δικαιοσύνη – να κάνουν την δουλειά τους ανεμπόδιστα. Παντού μας ρωτούσαν γιατί δεν βάζουμε κάποιον στην φυλακή και η τραγική απάντηση από τη μεριά μας ήταν «διότι δεν μπορούμε». Αυτή ήταν τότε η αλήθεια. Ε λοιπόν σήμερα κάτι κινείται διότι έγινε η δουλειά που χρειαζόταν και κάποιοι άρχισαν να πληρώνουν. Στην Ελλάδα φτάσαμε να έχουμε κυβερνήσεις που πρώτα εξυπηρετούσαν τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα και μετά τον πολίτη. Και οι δομές του κράτους έτσι έμαθαν να λειτουργούν. Όταν συμβαίνει αυτό διαλύονται όλα, ο πολίτης μένει ανυπεράσπιστος και φοβισμένος. Και τότε απαξιώνεται το πολιτικό σύστημα. Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα.

Δημοσιογράφος: Εκτός από υπουργός και βουλευτής είστε και προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου. Πως αισθάνεστε όταν σας βάζουν στην κατηγορία των «κηπουρών»;

Π. Γερουλάνος: Θα ήμασταν τυχεροί αν κάποιοι από αυτούς που τα λένε αυτά, είχαν ασκήσει έστω και το επάγγελμα του κηπουρού…Πέραν του αστείου, αυτού του είδους οι ταμπέλες υπονομεύουν την ανθρώπινη αξία σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη τις δυνάμεις καθενός από εμάς.

Δημοσιογράφος: Εσείς θα είστε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ;

Π. Γερουλάνος: Θα το ήθελα αλλά δεν θεωρώ ότι είναι μόνο δική μου η απόφαση. Πάντα σεβάστηκα τα όργανα του κινήματος και τους θεσμούς του, πάντα εκτίμησα τις ευκαιρίες που μου έδωσε ο Πρόεδρος και το Κίνημα.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε κίνδυνο διάσπασης του κόμματος;

Π. Γερουλάνος: Ναι, βλέπω. Τα κόμματα δεν είναι τίποτα άλλο από την συσπείρωση πολιτών γύρω από αρχές και ιδέες, αξίες και ιδεολογίες. Αυτή την συσπείρωση δεν μπορούν να την διασφαλίσουν προσωπικότητες όσο λαμπερές και αν είναι. Για αυτό πιστεύω ότι αν ασχοληθούμε μόνο με τα πρόσωπα, το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την «κόλλα» που το κρατούσε πάντα ενωμένο.

Δημοσιογράφος: Πως αντιμετωπίζετε την κίνηση στελεχών για έναν υποψήφιο, που φούντωσε μετά το deal Βενιζέλου- Λοβέρδου;

Π. Γερουλάνος: Κάθε κίνηση που συνεισφέρει στην ενότητα του κινήματος είναι θετική. Αλλά δεν επαρκεί όσο δεν μιλάμε για ιδέες, στόχους και οράματα. Ο πολίτης δεν αγωνιά αν θα τα βρούμε μεταξύ μας αλλά τι έχουμε να πούμε για το δικό του αύριο. Θέλει μια πολιτική διαδικασία, ανοιχτή στην κοινωνία και να πούμε τι πρέπει να γίνει για την ανεργία και την ανάπτυξη, την Ευρώπη που αλλάζει, το τραπεζικό σύστημα μετά το PSI, το κοινωνικό κράτος και τη σχέση του πολίτη με την πολιτική.

Δημοσιογράφος: Μήπως πρέπει να επιταχυνθούν οι εξελίξεις;

Π. Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ είναι η μονή αξιόπιστη κεντροαριστερή παράταξη στην Ελλάδα. Για το καλό της χώρας και το καλό της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να κατέβει στις εκλογές συντεταγμένα. Αυτό σημαίνει ταχεία εκλογή Προέδρου όπως προβλέπει το Καταστατικό και προγραμματική συνδιάσκεψη που θα καθορίσει το στίγμα του Κινήματος ενόψει των εκλογών. Εγγυητής αυτής της διαδικασίας είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Δημοσιογράφος: Γράψατε στο twitter πως μπορεί να ζήσουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο τραγωδία όπως η πρόσφατη στην Αίγυπτο. Τι εννοείτε; Ξέφραγο αμπέλι είμαστε;

Π. Γερουλάνος: Δεν είμαστε διότι έχουμε κάνει πρόοδο. Σήμερα όμως καθυστερεί στην Βουλή ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει να προστατέψει τα ελληνικά γήπεδα από τέτοια γεγονότα. Και καθυστερεί διότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ο κ. Τασούλας φοβάται το πολιτικό κόστος από τις λέσχες των οπαδών. Θέλω να τον καθησυχάσω και να τον παροτρύνω να τολμήσει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει νομοσχέδια που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αλλά φοβάται να περάσει ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο να προστατεύσει τα παιδιά μας. Και αν το φοβάται αυτό σήμερα η Νέα Δημοκρατία, τότε όλοι μας πρέπει να ανησυχούμε για το τι θα φοβάται η Νέα Δημοκρατία αν γίνει κυβέρνηση. Δηλαδή, αν σήμερα σκύψει το κεφάλι στις λέσχες των οπαδών που έχουν γίνει πηγή εγκλήματος και διαφθοράς, σε ποιόν άλλον θα σκύψει αύριο το κεφάλι όταν βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας;

Δημοσιογράφος: Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ποια είναι για εσάς η κόκκινη γραμμή;

Π. Γερουλάνος: Μόνη κόκκινη γραμμή είναι το εθνικό συμφέρον. Η δυνατότητά μας να ορίζουμε το μέλλον μας. Και ο τρόπος να το πετύχουμε αυτό, είναι να θέσουμε στόχους που μας εμπνέουν και μας συσπειρώνουν γύρω από μια κοινή πορεία. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να εξασφαλίσει η τρόικα. Εμείς και μόνο εμείς θα χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο.