Δημοσιογράφος: Ποια είναι η άποψη σας για το πρόσφατο συμβάν όπου ο νέος υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης ακυρώνει αποφάσεις του προκάτοχου του Δημήτρη Ρέππα –για το Προεδρικό Διάταγμα για τα ταξί αναφέρομαι-, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι στην κυβέρνηση υπάρχει ασυνεννοησία σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο ;

Υπουργός: Ο κάθε Υπουργός έχει την ευθύνη των πράξεών του και των υπογραφών που βάζει. Και αυτός που υπογράφει συνήθως καλείται να υλοποιήσει. Η λογική που λέει συμφώνησα με τον προηγούμενο και για αυτό αρνούμαι να συζητήσω με τον επόμενο δεν έχει βάση. Όπως δεν έχει βάση η λογική ότι επειδή διεκδικώ κάτι για τον δικό μου κλάδο, μπορώ με τις πράξεις μου να πλήξω έναν άλλο. Μορφές διαμαρτυρίας όπως το κλείσιμο αεροδρομίων και δρόμων έχουν παρέλθει και η κοινωνία τους γυρίζει την πλάτη.
Όμως τι σημαίνει άνοιγμα των επαγγελμάτων; Γιατί είναι σημαντικό; Διότι δημιουργεί ευκαιρίες σε περισσότερους επαγγελματίες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κρίση και θα πρέπει να έχουμε προτεραιότητα τη δημιουργία ευκαιριών και όχι την προστασία προνομίων. Και όπως κάθε άνοιγμα επαγγέλματος έτσι και αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες που διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος. Αντί δηλαδή να λέμε μόνο ότι επιτρέπουμε τόσες άδειες, να λέμε ότι θέλουμε οι οδηγοί να ξέρουν καλά τους δρόμους της Αθήνας, να μπορούν να συνεννοηθούν σε μια άλλη γλώσσα, να σέβονται τον πελάτη. Σε μια χώρα σαν την δική μας που ο τουρισμός είναι τόσο σημαντικός, οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να είναι «βιτρίνα» διότι από εκεί ζουν και είναι οι πρώτοι που αντικρίζουν οι επισκέπτες μας.

Δημοσιογράφος: Τα πρόσφατα επεισόδια της Αθήνας τραυμάτισαν για μια ακόμη φορά την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Τη σκυτάλη των επεισοδίων πήραν οι ταξιτζήδες και ελπίζουμε να μην υπάρξει συνέχεια. Με ποιο μηχανισμό προσπαθείτε να φέρεται μια ανάσχεση της αρνητικής εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό ;

Υπουργός: Το θετικό είναι ότι τα πρόσφατα επεισόδια και του Συντάγματος και αυτά με τους ταξιτζήδες ήταν πολύ περιορισμένης εμβέλειας σε χρόνο και σε χώρο. Είδαμε ότι οι επιπτώσεις από αυτά τα γεγονότα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με αυτά που είδαμε το 2010 και την πυρκαγιά της Marfin. Πέρυσι υπήρξε μια ουσιαστική αύξηση των ακυρώσεων, μείωση των αφίξεων, και εκεί χρειάστηκε να σχηματίσουμε μια ομάδα διαχείρισης της κρίσης, γεγονός όμως που έφερε άλλα θετικά αποτελέσματα όπως το άνοιγμα νέων αγορών. Φέτος παρακολουθούσαμε τα γεγονότα πολύ στενά αλλά πήραμε την απόφαση να διαχειριστούμε την κατάσταση χωρίς να την ονομάσουμε κρίση. Και πράγματι, επειδή και τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα ο διεθνής τύπος τα ξεπέρασε γρήγορα και δε μοιάζει να είχαμε μέχρι τώρα μεγάλες επιπτώσεις.
Όμως, αυτή είναι η εικόνα μέχρι τώρα και κάθε υπερβολή μπορεί να την αλλάξει γρήγορα. Κάνω έκκληση σε όλους να κρατήσουν την ψυχραιμία και την νηφαλιότητα τους διότι τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή. Όπου κι αν πήγα, δε με ρωτήσανε αν η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Αυτό που με ρωτήσανε επανειλημμένα, είναι αν στην Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουροι ότι θα φτάσουν στο αεροδρόμιο ή στα λιμάνια. Ζητούσαν να τους διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξουν απεργίες και ότι θα μπορέσουν να πάνε στο νησί που έχουν επιλέξει. Αυτό τους απασχολούσε κυρίως. Και δυστυχώς αυτά που συνέβησαν με τους ταξιτζήδες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα αν ένα αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι είχε κλείσει διότι θα επιβεβαίωνε όλες τους τις ανησυχίες. Αυτό όμως είναι το δεύτερο περιστατικό στο οποίο η πρόθεση μιας αντίδρασης έχει αντιμετωπίσει την κατακραυγή της κοινωνίας. Πέρυσι είχαμε και τα επεισόδια στην Ακρόπολη. Φέτος η Ακρόπολη δεν έγινε πεδίο μαχών και κατάληψης. Ξέρετε γιατί; Οι άνθρωποι που είχαν ανέβει στο βράχο και είχαν πει το αμίμητο «δεν μετράνε τα μάρμαρα, εμείς μετράμε» αντιμετώπισαν τέτοια κατακραυγή που κατάλαβαν ότι αυτός δεν είναι τρόπος να κάνεις την διαμαρτυρία σου.

Δημοσιογράφος: Δυστυχώς η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας επιδεινώνεται. Έξω από το υπουργείο σας κυκλοφορούν 200 ναρκομανείς περίπου, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το άβατο των λαθρομεταναστών όπου τη νύκτα κυριαρχεί ο φόβος. Τι πρόκειται να κάνετε ;

Υπουργός: Πράγματι, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη προβολή της Αθήνας αυτή τη στιγμή λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη. Το ένα πρόβλημα είναι τα θέμα των υποδομών και το άλλο αφορά θέματα συμπεριφοράς. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα ΟΚΑΝΑ για να βρουν θαλπωρή οι ναρκομανείς. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τη Μένη Μαλλιώρη, η οποία έχει την αρμοδιότητα αυτή από την κυβέρνηση και έχουμε δεσμευτεί να τη βοηθήσουμε και με χρήματα του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που κάνει για να δημιουργηθούν κέντρα. Υπάρχει όμως και το κομμάτι που μπορούμε να αλλάξουμε αμέσως αν συνεργαστούμε όλοι μαζί. Βλέπουμε μια σταδιακή μείωση της ποιότητας ζωής από τον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε στην Αθήνα, από τα γκράφιτι στους τοίχους, από τον τρόπο που παρκάρουμε, από το πώς κρατάμε τα πεζοδρόμια καθαρά. Εδώ πρέπει να γίνει μια πολύ σημαντική αλλαγή στα τρόπο που όλοι μας βλέπουμε τα πράγματα. Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος της Αθήνας έχει αρχίσει ήδη να κάνει τις πρώτες κινήσεις που χρειάζονται για να υπάρξει μια νέα συλλογικότητα. Ο ίδιος έχει έναν κομβικό ρόλο να παίξει, πρέπει όμως να έχει τη βοήθεια κάθε φορέα της πολιτείας αλλά, των μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και του κάθε πολίτη. Δεν έχει νόημα να δουλεύει μόνος του. Πρέπει να τον στηρίξουμε και εμείς. Με αυτή την λογική, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα τον Αύγουστο σε συντονισμό με το Δήμαρχο. Ο σχεδιασμός έχει γίνει και είναι θέμα τώρα να υλοποιηθεί στην πράξη. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά δράσεις σε ανοιχτές πλατείες, ανάδειξη δράσεων και περιοχών την πόλης, αναβαθμίσεις σε μια σειρά από χώρους του υπουργείου, και γκρεμίσματα από κτήρια που δεν χρειάζονται πια.

Δημοσιογράφος: Επειδή μιλήσατε για συναρμοδιότητες, μερικές φορές είναι θέμα απλής συνεννόησης. Το γραφείο πληροφοριών του δήμου της Αθήνας απέχει μόλις 100 μέτρα από το κέντρο πληροφοριών του ΕΟΤ. Αυτό δεν είναι ένα δείγμα πλήρους απουσίας συνεννόησης ;

Υπουργός: Είναι εξαιρετικό παράδειγμα έλλειψης συντονισμού μεταξύ των φορέων. Το υπουργείο αξιοποίησε ένα κτήριο δίπλα στην Ακρόπολη στο οποίο δεν πληρώνει νοίκι και ο Δήμος έβαλε κοντά το δικό του κέντρο. Πιστεύω ότι σήμερα δεν θα κάναμε το ίδιο λάθος διότι έχουμε καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.

Δημοσιογράφος: Η αναμενόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη σίτιση, ενδέχεται να μηδενίσει τις θετικές ενέργειες που είχε η δική σας απόφαση για τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή; Το 1/3 του τουρισμού φέτος οδηγείται στο all inclusive και το 40% των εσόδων στα ξενοδοχεία πόλεως είναι από τη διατροφή. Με τη κίνηση αυτή γνωρίζετε ότι το ξενοδοχειακό προϊόν γίνεται μη ανταγωνιστικό ;

Υπουργός: Όχι αναγκαστικά. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική. Τα πακέτα που έδωσαν οι Έλληνες ξενοδόχοι ήταν πολύ ανταγωνιστικά. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι από τις πρώτες φορές που η σχέση της αξίας του τι δίνουνε με την τιμή που ζητά η αγορά είναι ιδιαίτερα καλή για τον πελάτη. Σε ότι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στην σίτιση, προσπαθήσαμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτή την ώρα δεν ήταν εφικτές. Και ο τωρινός υπουργός Οικονομικών και ο προηγούμενος, το πάλεψαν πολύ για να μην χρειαστεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη σίτιση. Δεν είχαμε όμως κάποια άλλη επιλογή. Βεβαίως θα περάσει κάποια αύξηση τιμής στα πακέτα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην επόμενη σεζόν.

Δημοσιογράφος: Ο ΕΟΤ θα αποκτήσει προϋπολογισμό για να κάνει την προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας ;

Υπουργός: Ναι. Στον ΕΟΤ είχαν κακοφορμίσει διάφορα πράγματα, όπως τα λογότυπα, τα χρέη, οι προτεραιότητες που έθετε ο οργανισμός. Η κρίση μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε που πιάνουν τόπο τα χρήματα, ποιο είναι αυτό που πρέπει να κάνει ο ΕΟΤ, που πρέπει να παραμείνει σταθερός και που να γίνει πιο ευέλικτος. Σήμερα πιστεύω ότι όποια χρήματα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε από το υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο έχουμε μια πολύ θετική διάθεση, θα πιάσουν καλύτερο τόπο. Και πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουμε την δυνατότητα να προβάλουμε τη χώρα σε κάθε αγορά, πολύ πιο στοχευμένα.
Παράλληλα, είμαστε σε συζητήσεις με τον ΣΕΤΕ για να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος φορές marketing με την πλειοψηφική συμμετοχή ιδιωτών ο οποίος θα αναλάβει την προβολή της χώρας, ή τουλάχιστον μια πλατφόρμα μέσα στην οποία να μπορούν να προβληθούν πράγματα που δεν μπορούν μέσα στον ΕΟΤ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φορέα που να εμπλέκεται το κράτος για να παίρνει από την δύναμή του χωρίς να υποφέρει από όλα τα αρτηριοσκληρωτικά φαινόμενα του. Αυτός ο φορέας δεν πρέπει να μπλέκεται στα πόδια του ΕΟΤ αλλά πρέπει να είναι πιο ευέλικτος από τον ΕΟΤ και να παρουσιάζει μεγαλύτερη συνέχεια στην στρατηγική του. Χρονικά, μέσα στο 2012 πρέπει να λειτουργεί ο συγκεκριμένος φορέας.

Δημοσιογράφος: Η δομή του ΕΟΤ θα αλλάξει ;

Υπουργός: Σίγουρα. Πρέπει να αλλάξει η δομή του ΕΟΤ, όπως και της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού. Αυτό που είναι προφανές είναι ότι πρώτον, έχουν διαφοροποιηθεί οι ανάγκες που εξυπηρετούν αυτοί οι φορείς και δεύτερον, υπάρχουν υπηρεσίες που κάνουν την ίδια δουλειά στους δύο οργανισμούς και με λάθος τρόπο. Ένα από τα καινούργια μέτωπα που ανοίγουμε τα οποία είναι προφανές ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εποχή που έρχεται, είναι το θέμα των συνεργασιών με άλλες χώρες. Ήδη αυτή τη στιγμή προχωράμε σε καινούργιες συνεργασίες με την Τουρκία και το Ισραήλ και επίκεινται άλλες με την Αίγυπτο και την Ιταλία με στόχο την Κινεζική αγορά. Ειδικότερα με το Ισραήλ ετοιμάζουμε από κοινού διείσδυση στην Ινδία. Χώρες οι οποίες ήταν ανταγωνιστικές σε εμάς ξαφνικά γίνονται συνέταιροι αφού διαθέτουμε από κοινού λιγότερα χρήματα για την προβολή. Πρέπει όμως να υπάρχει ένας θεσμικός φορέας που να τα παρακολουθεί και να κρατάει ζωντανές αυτές τις συνεργασίες. Μπορεί να είναι ή ο ΕΟΤ ή η Γ.Γ. Τουρισμού αλλά δεν πρέπει να το κάνουν και οι δύο.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή λέτε ότι πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι; Για παράδειγμα δεν μπορεί ο ΕΟΤ να δίνει την άδεια στο ξενοδοχείο και παράλληλα να το ελέγχει ;

Υπουργός: Ναι. Συμφωνώ απολύτως. Δεν είναι μόνο θέμα δομής αλλά και διαδικασιών. Σίγουρα δεν πρέπει να έχεις μια κατάσταση όπου ο ελεγκτής είναι και ο ελεγχόμενος.

Δημοσιογράφος: Σε όλες τις χώρες την πιστοποίηση των ξενοδοχείων, την έχουν οι Επιμελητηριακοί Οργανισμοί. Γιατί στην Ελλάδα πρέπει να την κάνει κρατικός φορέας;

Υπουργός: Δεν πρέπει. Όλα αυτά είναι πάνω στο τραπέζι. Δεν κλείνω την πόρτα ούτε στα θέματα της πιστοποίησης ούτε στα θέματα της αστεροποίησης των ξενοδοχείων ούτε σε οποιαδήποτε ιδέα που μπορεί να εξασφαλίσει την ποιότητα στον επισκέπτη. Από την μεριά των ξενοδοχείων υπάρχει ουσιαστική όρεξη να γίνουν τα πράγματα σωστά. Αυτό θα το αξιοποιήσουμε και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε συζήτηση με τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Δημοσιογράφος: Επίσης καθυστερεί και η απλούστευση της αδειοδότησης των ξενοδοχείων ;

Υπουργός: Όχι. Περιμένω αποτελέσματα άμεσα, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έχει γίνει πολύ δουλειά στα θέματα της απλούστευσης. Αυτόν τον μήνα δώσαμε μια μεγαλύτερη έμφαση στο μεσοπρόθεσμο και στην τουριστική κατοικία αλλά αμέσως μετά έρχεται η απλούστευση και η καινούργια εταιρεία marketing. Είναι τα δύο επόμενα βήματα.

Δημοσιογράφος: Η τουριστική κατοικία θα αποτελέσει παρακαταθήκη για να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του Δημοσίου;

Υπουργός: Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα μεγάλο βήμα με την τουριστική κατοικία που θα πλαισιώνει τα 5 αστέρων ξενοδοχεία. Ξέρουμε ότι η τουριστική κατοικία έχει στρεβλωθεί πολύ άσχημα σε άλλα μέρη του κόσμου και δεν θέλουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Πάμε με προσοχή στα περιβαλλοντικά και θα κάνουμε διαρθρωτικές κινήσεις όπου χρειαστεί. Σίγουρα όμως δίνει και μεγαλύτερη αξία στην περιουσία του δημοσίου.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε πως είναι ώριμα τα τουριστικά ακίνητα για να βρούνε αγοραστές; Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα από απαλλοτριώσεις, ζητήματα δασικού χαρακτήρα. Θα δοθούν ώριμα στους επενδυτές και πότε θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο ;

Υπουργός: Στο καινούργιο ταμείο που θα δημιουργηθεί δεν θα μπούνε μόνο ακίνητα της ΕΤΑ αλλά και από την ΕΡΤ και τον ΟΣΕ που έχει μεγάλες εκτάσεις. Η ιδέα του ταμείου είναι να μπορεί να κάνει γρήγορες κινήσεις για να μπορούν να δίνονται ώριμα αυτά τα ακίνητα. Ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που έχει την τεχνογνωσία θα έρθει να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα από τους πιο σοβαρούς οργανισμούς σε επίπεδο γνώσεων του προσωπικού είναι η ΕΤΑ και αυτό θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα;

Υπουργός: Πιστεύω ότι το πρώτο κύμα ενδιαφέροντος για ακίνητα του δημοσίου αλλά και για άλλες επενδύσεις θα προέλθει από το Ισραήλ όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα και ακολουθεί το ενδιαφέρον από Ρωσία. Ξέρω επίσης ότι υπάρχει η προσδοκία για τους Έλληνες του εξωτερικού. Πιστεύω όμως ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα είναι επιφυλακτικοί λόγω των κακών εμπειριών τους στο παρελθόν. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν άλλοι επενδυτές στην περιοχή οι οποίοι βλέπουν να δημιουργείται στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία. Περιμένουν ωστόσο να δούνε αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και στην νοοτροπία του κράτους. Διότι αντί να αξιοποιούμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους διασφαλίζοντας το περιβάλλον και την παράδοσή μας δημιουργούσαμε τόσες τεχνικές αγκυλώσεις που κανείς δεν ήθελε να τα αξιοποιήσει. Εμείς Θα βάλουμε κανόνες ούτως ώστε οι επενδυτές που θα ενδιαφερθούν να μην έχουν αγκυλώσεις αλλά να σεβαστούν την πολιτιστική μας ταυτότητα, και το περιβάλλον.

Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Είναι μια υπόθεση που εξελίσσεται σε βρόγχο για τους ξενοδόχους;

Υπουργός: Ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με τους φορείς που εκπροσωπούν αυτά τα δικαιώματα. Αυτή όμως η διαπραγμάτευση είναι περιορισμένη στην εμβέλειά της και αφήνει κενά. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε μια πιο ολοκληρωμένη λύση και αυτή βασίζεται στη δημόσια εκτέλεση. Με την λύση αυτή, πολλοί περισσότεροι θα πληρώνουν πολύ λιγότερα χρήματα, και θα εισπράττουν αυτοί που θα δικαιούνται. Η λύση είναι να βρεθεί ένα μοντέλο που θα το δεχτούν όλα τα μέρη και πάνω σε αυτό θα νομοθετήσουμε.

Δημοσιογράφος: Τι θέλετε για το ποδόσφαιρό και τι περιμένετε από την επίσκεψη Πλατινί.

Υπουργός: Θέλουμε αυτό που απαιτεί ο κάθε φίλαθλος. Καθαρό και αναβαθμισμένο ποδόσφαιρο και θα παλέψουμε με ότι εργαλεία έχουμε στα χέρια μας μέχρι να το πετύχουμε. Για πολλά χρόνια η πολιτεία έλεγε πολλά και έκανε λίγα. Αποφασίσαμε να λέμε λιγότερα και να αφήνουμε τα έργα μας να μιλούν. Έτσι κερδίσαμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών και τον σεβασμό όσων θέλουν να δουν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Και σε αυτό το πλαίσιο πιέσαμε για να έχουμε την συνεργασία όλων. Πρέπει να πω ότι η UEFA ανταποκρίθηκε άμεσα και έχουμε αναπτύξει μια εποικοδομητική συνεργασία μεταφοράς γνώσης, πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η συνάντηση με τον κ. Πλατινί. Αυτό που περιμένω είναι μια εντατικοποίηση της μεταφοράς τεχνογνωσίας στα θέματα που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο.