Για τα πρώτα, αλλά πολύ σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τον ελληνικό αθλητισμό συνολικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης μιλά ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος στο «Goal» στην πρώτη του συνέντευξη σε αθλητική εφημερίδα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2009. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού που έχει στην αρμοδιότητά του και τον αθλητισμό δηλώνει πως «έγιναν τα πρώτα σημαντικά βήματα όσο αφορά στην κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου», αλλά σημειώνει πως περίμενε να έχουν περισσότερα και να έχει καταπολεμηθεί μία και έξω το φαινόμενο και για το ίδιο το ποδόσφαιρο λέει «πως έχει κάνει μεν βήματα, αλλά δειλά για την κάθαρση». Η συνέντευξη με τον κ. Γερουλάνο έγινε αφορμή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, αλλά σε αυτή ο υπουργός μίλησε συνολικά για τα θέματα του αθλητισμού, για τον οποίο είπε πως «ζήσαμε τον χειρότερό μας εφιάλτη, αλλά βγήκαμε πιο δυνατοί» και ακόμη ανέφερε πως η οδηγία που έχει από τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είναι να συνεχίσει την ίδια πολιτική και στο θέμα της κάθαρσης, αλλά και συνολικά.

-Είστε ευχαριστημένος από το πώς προχωράει η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Προφανώς όχι, γιατί αυτό που θα θέλαμε να έχει γίνει είναι να το έχουμε καταπολεμήσει μία και έξω. Η πραγματικότητα είναι ότι αλλάζουν οι όροι αυτού του παιχνιδιού και πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις για να βάλουμε τέλος σε αυτά τα φαινόμενα. Έγινε ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά είναι πολύ πρώτο βήμα και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσουμε όλοι. Για να γίνει αυτό το βήμα συνεργαστήκαμε, όλοι, πολιτεία φορείς ομάδες. Βλέπω μια κούραση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Από τη μεριά της πολιτείας η αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε είναι απόλυτη. Έχω μιλήσει και με το πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδήμο για αυτά τα θέματα που είπε να προχωρήσω και αναγνωρίζει ότι είναι θέμα που πρέπει να επιλυθεί και να συνεχιστεί με την ίδια ταχύτητα που προχώρησε έως τώρα».

-Πως κρίνετε τη στάση του ποδοσφαίρου στο θέμα της κάθαρσης;

«Τα πρώτα βήματα είναι δειλά διότι κανείς δεν μπορεί ακόμα να φανταστεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την εξυγίανσή του. Κανείς δεν πιστεύει ακόμα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Η διαδικασία είναι λίγο σαν την κότα και αυγό. Κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αλλά θέλει και συνέχεια. Η πολιτεία έκανε το πρώτο βήμα και το ποδόσφαιρο ακολούθησε. Υπάρχει κόσμος που βρίσκεται στη φυλακή και 13 ομάδες έχουν υποβιβαστεί τουλάχιστον μία κατηγορία. Είναι μια καλή αρχή αλλά πρέπει να συνεχίσουμε μαζί γιατί έχουμε δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε το ποδόσφαιρο εκεί που πρέπει».

-Η κάθαρση πάντως, δεν έχει ολοκληρωθεί….

«Βεβαίως και δεν έχει ολοκληρωθεί και θα σας έλεγα ότι η κάθαρση είναι κάτι που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Η ΟΥΕΦΑ μας έχει πει ότι και οι ίδιοι δουλεύουν συνέχεια το θέμα της διαφθοράς».

-Οι ειδικοί της ΟΥΕΦΑ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι γιατί δεν έχουν αποσταλεί ακόμη;

«Η επαφή υπάρχει και η τεχνογνωσία παρέχεται. Οι επισκέψεις είναι θέμα ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ να γίνουν. Θα δουν πότε είναι η σωστή στιγμή για να γίνει».

-Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με το ποδόσφαιρο;

«Θα ήταν άδικο να πως ότι δεν είμαι ευχαριστημένος με δεδομένο ότι έχουν γίνει περισσότερα βήματα απ’ ότι στο παρελθόν. Αν όμως δει κανείς τον αθλητισμό τι θα μπορούσε να είναι για την Ελλάδα και τι να εκπέμπει σε όλο τον κόσμο, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και με την εθνική στο Euro 2004, αν δει την πρώτη ύλη που υπάρχει, τότε θα καταλάβει πόσο ζημιά μας κάνουν αυτά τα φαινόμενα».

-Έχετε κάνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη για να προφυλακιστούν οι εκ των κατηγορουμένων για τα «στημένα»;

«Συχνά αισθάνομαι ότι σεβόμαστε τους θεσμούς πιο πολύ απ’ ότι σέβονται τον εαυτό τους. Ποτέ δεν έγινε παρέμβαση και ούτε θα κάνουμε ποτέ. Είναι μια αρχή που έχω κρατήσει με όλους τους θεσμούς που συνεργάζομαι, και ο λόγος είναι απλός: Αν μια φορά κάνεις το λάθος και παρέμβεις και σε ακούσουν –διότι δεν είναι και απαραίτητο ότι θα το κάνουν- μετά θα περιμένουν από εσένα να τους δώσεις γραμμή σε ότι αναλαμβάνουν. Ακυρώνεις το θεσμό και αναλαμβάνεις το έργο τους. Αν σήμερα είμαστε εδώ που φτάσαμε σαν χώρα ευθύνονται και οι παρεμβάσεις της πολιτείας στους θεσμούς. Εμείς κάνουμε τις δικές μας κινήσεις και συνεργαζόμαστε στενά με όποιον θέλει να συμβάλει».

-Μετά τις συλλήψεις για τα «στημένα» είχατε πει στη βουλή «να που πήγαν τα λεφτά»; Ισχύει αυτό και πως μπορεί να επηρέασε αυτή η ιστορία την απώλεια κρατικού χρήματος;

«Βεβαίως και ισχύει. Αφορά τα μαύρα χρήματα που κινούνται στο ποδόσφαιρο. Το ντόπινγκ δεν γίνεται με αποδείξεις, τα ναρκωτικά και τα όπλα που βρίσκονται στις λέσχες είναι παράνομα, τα λεφτά που παίζονται στο παράνομο στοίχημα είναι χαμένα λεφτά για το ελληνικό δημόσιο. Όλα αυτά είναι οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες ή είναι παράνομες, ή το ελληνικό δημόσιο χάνει λεφτά. Και είχα πει στη βουλή πως λόγω των χρημάτων που χάνονται από τη διαφθορά, όχι μόνο από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, το δημόσιο δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Δεν θα είχαμε το πρόβλημα που έχουμε σήμερα αν οι νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες έμπαιναν στην «άσπρη» οικονομία».

-Το ότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα με δεδομένη και τη θέση σας ότι ήταν θέμα της ΕΠΟ και της λίγκας το αν θα ξεκινήσει ή όχι, δεν ήταν μια προσπάθεια κουκουλώματος;

«Όσο υπάρχουν ένοχοι, θα υπάρχουν και προσπάθειες κουκουλώματος, αλλά για εμάς δεν σημαίνει ότι επειδή ξεκίνησε το πρωτάθλημα τέλειωσε η κάθαρση. Σας είπα ότι το παρακολουθούμε και εκείνο που θέλουμε είναι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου».

-Δεν είναι σίγουρο ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πάρει λεφτά από τον ΟΠΑΠ;

«Καθόλου σίγουρο δεν είναι. Διακόψαμε τη χρηματοδότηση γιατί οι φορείς του ποδοσφαίρου μας έστελναν αντιφατικά μηνύματα. Αυστηροποιούσαν το πειθαρχικό δίκαιο, αλλά από την άλλη υπήρχαν εξαιρέσεις. Πριν εισηγηθώ για το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση, θα περιμένω έναν εμπεριστατωμένο απολογισμό από την ΕΠΟ».

-Από πλευράς αξιοπιστίας πιστεύετε ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα;

«Θα ήταν άδικοι να πω ότι δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν μπορώ να δώσω και την αίσθηση ότι τα πράγματα είναι εκεί που θέλουμε. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

-Ποιο θεωρείτε ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού;

«Η Ελλάδα έχει πει και μπορεί να πει πολλά για τον αθλητισμό. Κάθε αξία που επικαλείται η παγκόσμια κοινότητα εδώ γεννήθηκε. Και αντί να κεφαλαιοποιούμε αυτά που έχουμε, τα καταστρέφουμε αφήνοντας τον αθλητισμό έρμαιο αυτών των φαινομένων. Πιστεύω ότι ο ελληνικός αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Θυμηθείτε το 2004 και την εθνική μας. Αλλά τώρα πρέπει να βάλουμε τάξη στα δικά μας.

-Όταν αναλάβατε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2009, είχατε φανταστεί τι θα βρίσκατε;

«Είχα φανταστεί χειρότερα πράγματα. Η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της πολλά περισσότερα εργαλεία απ’ όσα χρησιμοποιούσε στο παρελθόν και από τη στιγμή που τα έχει βάλει όλα στο τραπέζι μπορεί να παρακινεί τον κόσμο του αθλητισμού σε μια καλύτερη κατεύθυνση. Μέχρι σήμερα με τα καλά μας και τα κακά μας έχουμε καταφέρει να στείλουμε το μήνυμα ότι προχωράμε νηφάλια. Αν σε αυτά υπάρξει συνέχεια και δεν αρχίσουμε και πάλι ως πολιτικοί να κλείνουμε το μάτι σε μικροσυμφέροντα και απάτες, θα στείλουμε το σωστό μήνυμα στον αθλητισμό για να αλλάξει η κατάσταση».

-Ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας σας έως τώρα;

«Το ότι προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεργασίας με όλους που θέλουν αυτά που και εμείς θέλουμε. Η πολιτεία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα μόνη της και από το μύθο αυτό η πολιτεία αντλούσε την εξουσία της. Όταν δουλεύουμε και δημιουργούμε συνεχώς συνθήκες συνεργασίας με όλους τους φορείς που εμπλέκονται, προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων, των φορέων του αθλητισμού και όλων όσων θέλουν να δουν κάτι να αλλάζει. Μέχρι σήμερα η πολιτεία αντλούσε ισχύ από τον μύθο ότι μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της. Εμείς παραδεχτήκαμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, μας δόθηκε και από εκεί και πέρα άρχισαν τα πράγματα να προχωρούν. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να το κάνουμε αυτό παντού.

-Σας φοβίζει το μέλλον του αθλητισμού στην Ελλάδα λόγω και της οικονομικής κρίσης;

«Όχι πια, ζήσαμε το χειρότερό μας εφιάλτη και σε επίπεδο πόρων και εργαλείων για τον αθλητισμό και βγήκαμε πιο δυνατοί. Ο χώρος αυτός έχει τεράστιες αντοχές και ο κόσμος του την ώρα της κρίσης αναλαμβάνει τι ευθύνες του και κάνει καλή δουλειά. Για κάθε άσχημο φαινόμενο στο χώρο του αθλητισμού, υπάρχουν δέκα άλλα καλά, από προσπάθειες αθλητών, ομοσπονδιών, γονέων, υπαλλήλων που κάνουν εξαιρετική δουλειά για να βγούμε από την κρίση και πρέπει να κοιτάξουμε τα παραδείγματα αυτών των ανθρώπων».

-Τι θ’ αλλάξει στον αθλητισμό το νέο νομοσχέδιο; Ποιες οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που επιχειρείτε με αυτό;

«Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και έχουμε ακόμη την ευκαιρία να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Σκοπεύω να συναντηθώ για παράδειγμα με τα συλλογικά όργανα των λεσχών. Έχω συζητήσει με τα άλλα κόμματα και υπάρχει ένα καταρχήν θετικό κλίμα. Ο λόγος που χρειάζεται το νομοσχέδιο είναι ότι έχει αλλάξει η φύση του ντόπινγκ, της βίας και των στημένων αγώνων και έχουν διογκωθεί μέσα στο πλαίσιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αθλητισμού γενικότερα. Πλέον πίσω από όλα αυτά τα φαινόμενα υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Το στήσιμο αγώνων για παράδειγμα δεν είναι τόσο απλό όσο παλιά, αλλά υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που κερδίζει λεφτά από αυτό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανανεώνουμε συνέχεια τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων διότι αυτά τα συμφέροντα ανανεώνουν συνέχεια τον τρόπο που καταστρέφουν τον αθλητισμό.

-Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η τροπολογία που με αφορμή τον Παναθηναϊκό αλλάζει ορισμένα πράγματα όσο αφορά στην απόκτηση μετοχών μιας αθλητικής ανώνυμης εταιρείας;

«Ναι, είναι μία διόρθωση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Στον επαγγελματικό αθλητισμό κάθε ομάδα είναι μια εταιρία με δυνατότητα επένδυσης και όπως δεν έχουμε περιορισμούς στο ποιος μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να έχουμε και στο ποδόσφαιρο. Για αυτό αλλάζουμε τη διάταξη αυτή. Ακούω ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ χαίρονται με την αλλαγή αυτή, αλλά είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει έτσι και αλλιώς».

-Το νομοσχέδιο και η πολιτική σας αντιμετωπίζουν τη βία;

«Η βία κάνει ζημιά και στις ίδιες τις ομάδες που τη θρέφουν. Οι αγώνες ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να είναι οικογενειακά γεγονότα και οι ομάδες να κερδίζουν από τα εισιτήρια που πουλάνε. Αν έχετε προσέξει ο κόσμος πια στην Ελλάδα γυρνάει την πλάτη σε ότι είναι ψεύτικο και η διαφθορά και η παρανομία κάνουν ψεύτικο τον αθλητισμό. Εμείς είπαμε θα κάνουμε το πρώτο βήμα και αυτή είναι η πεποίθησή μας, αλλά για να σταματήσει η βία θα πρέπει να συνεργαστούν πολλοί φορείς υπουργεία και οι ομάδες. Πέραν του ηθικού κομματιού το να σταματήσει η βία είναι και συμφέρον των ομάδων».

-Τις ευθύνες ποιος τις έχει ;

«Όλοι. Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει ευθύνη εδώ πέρα και θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του να διορθωθεί η κατάσταση το έχει η πολιτεία, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι».

-Τι θα γίνει με τη κληρονομιά των Ολυμπιακών και όλα αυτά τα ακίνητα;

«Η κληρονομιά αυτή είναι μεγάλη και δεν θα πρέπει να απαξιώνετε. Συμφωνώ ότι άργησε πολύ η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Παρ’ όλα αυτά ανοίξαμε εγκαταστάσεις, όπως τα Λιόσια τα οποία δώσαμε στις ομοσπονδίες και κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο λιγότερο απ’ ότι κόστιζαν κλειστά. Ρίξαμε το κόστος από 2 εκατ. ευρώ που πλήρωνε η Πολιτεία με το Στάδιο κλειστό, σε 700.000 το χρόνο με το στάδιο ανοιχτό. Ανοίξαμε το κωπηλατοδρόμιο που μπορούν να το χαρούν οικογένειες και αθλητές με ελάχιστο κόστος. Έχει αρχίσει να λειτουργεί ο Άγιος Κοσμάς. Και το Τάε Κβον Ντο για πρώτη φορά έχει πρόταση για να γίνει συνεδριακό κέντρο. Δεν έπρεπε να περάσουν τόσο χρόνια από τους Ολυμπιακούς για να γίνουν αυτά τα πράγματα. Θα μπορούσαμε νωρίτερα να τα έχουμε δώσει στις ομοσπονδίες, τη νεολαία και το κοινό. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι το ΟΑΚΑ που έχει ετοιμάσει και μια σειρά από πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία θα του εξοικονομήσουν πόρους και θα βοηθήσει και εμάς να κάνουμε αυτά που πρέπει για να αποκτήσει το στολίδι του ελληνικού αθλητισμού την αίγλη που του αξίζει».