-Μαρία Σαράφογλου: Καλημέρα σας κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Καλημέρα σας.

-Μ.Σαράφογλου: Ξεκινάμε από τις εικόνες που είδαμε χθες ταξιδιώτες με τις βαλίτσες στο χέρι ξένους και Έλληνες, να ταλαιπωρούνται μέσα σε υψηλές θερμοκρασίες, να προσπαθούν είτε να φθάσουν στον προορισμό τους, είτε να φθάσουν σε αεροδρόμια, σε λιμάνια, ή να προωθηθούν κάπου αλλού και θέλω να σας πω, αυτές οι εικόνες θα κάνουν καιρό να ξεθωριάσουν.

-Υπουργός: Όχι, ευτυχώς δεν ήτανε τα πράγματα όσο άσχημα θα μπορούσανε να είχανε εξελιχθεί χθες. Οι εκπρόσωποι των ταξί, αποφασίσανε ότι τελικά δεν θα προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, πράγμα το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σοφό σε αυτή τη φάση την οποία περνάμε και έτσι οι εικόνες οι οποίες κάνουν το γύρο του κόσμου, ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Πραγματικά θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά χθες, εάν τα λιμάνια κλείνανε, εάν τα αεροδρόμια κλείνανε, τα πράγματα θα ήτανε πάρα πολύ δύσκολα και τότε πραγματικά οι εικόνες οι οποίες θα βγαίνανε από τη χώρα θα μένανε μαζί μας για πολύ καιρό. Πρέπει να σας πω, ότι μόλις επέστρεψα, από μία σειρά ταξιδιών στο Ισραήλ, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία. Είναι καινούργιες αγορές τις οποίες αναπτύσσουμε αυτό τον καιρό. Και εκεί πέρα κανείς δεν με ρώτησε αν είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Θεωρούσανε δεδομένο, ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, παρά τις εικόνες που είδαμε πριν από μερικές εβδομάδες να βγαίνουν προς τα έξω, αλλά με ρωτούσανε: Θα φθάσουμε στο λιμάνι, θα φθάσουμε στο αεροδρόμιο, αυτό τους ανησυχούσε. Λοιπόν τέτοιου είδους εικόνες, αν το πράγμα είχε παρατραβήξει χθες, αν πραγματικά κλείνανε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τότε πραγματικά θα ήταν καταστροφικές οι εικόνες.

-Μ. Σαράφογλου: Όμως το θέμα είναι, ότι αυτές οι εικόνες που είδαμε χθες, μπορεί όπως λέτε να μην συνεχισθούν, κανείς δεν το γνωρίζει αυτή τη στιγμή, αλλά έκαναν ήδη τη ζημιά τους. Εμείς ακούμε, ότι ήδη έχουν γίνει ακυρώσεις, ότι κάποια κρουαζιερόπλοια σήμερα, δεν θα δέσουν στο λιμάνι του Πειραιά, θα επιλέξουν κάποια άλλα λιμάνια, στη χώρα, και ότι υπάρχει γενικά μία ανησυχία ταξιδιωτών που επρόκειτο να φτάσουν στη χώρα μας και δεν θα έρθουν τελικά, γιατί ακυρώνουν το ταξίδι τους, με όλα αυτά που βλέπουν. Εσείς έχετε πληροφορίες για τη ζημιά που έχει γίνει;

-Υπουργός: Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχουν τέτοια πράγματα, θεωρώ ότι είναι περιορισμένα. Λυπηρό, εξαιρετικά λυπηρό, όπως είχαμε και ακυρώσεις αφότου είχαμε τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Και πάλι όμως, καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο, ότι ήταν περιορισμένης εμβέλειας, περιορισμένα σε χρόνο και σε τόπο και να εδραιώσουμε ξανά, ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός και πολύ σημαντικός προορισμός για φέτος, πράγμα το οποίο έχει γίνει.

-Μ. Σαράφογλου: Ναι, αλλά πως θα το κάνουμε αυτό όμως υπουργέ, όταν βλέπουμε, ότι μία γίνονται επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ανεξέλεγκτη κατάσταση και από την άλλη βλέπουμε αυτές τις απεργίες, που ουσιαστικά δεν αφήνουν τους ταξιδιώτες να προωθηθούν. Και επίσης είδαμε και το θάνατο του τουρίστα στη Ζάκυνθο, θα μου πείτε μεμονωμένο περιστατικό αυτό, αλλά όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα λαθεμένη για τη χώρα μας, προσβλητική, σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο.

-Υπουργός: Έχετε απόλυτο δίκιο. Η εικόνα είναι λαθεμένη, η εικόνα είναι προσβλητική και γι αυτό κάνουμε αγώνα να την ανατρέψουμε. Πρέπει να σας πω όμως, ότι η δουλειά που έχει γίνει και από τη μεριά της πολιτείας και από τη μεριά των επιχειρηματιών και από τη μεριά όμως των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είναι ουσιαστικά να αλλάξει η νοοτροπία που υπήρχε πέρυσι για την Ελλάδα και αυτό έχει γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και γι αυτό βλέπουμε τις μεγάλες αυξήσεις που βλέπουμε στον τουρισμό. Αυτή τη δυναμική την έχουμε κερδίσει και αυτή η δυναμική αυτή τη στιγμή, δείχνει, ότι έχει αντοχές, να αντέξει τέτοιου είδους μικρά περιστατικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αν αυτά τα πράγματα εξελιχθούν περισσότερο, τότε όχι μόνο θα γυρίσουμε εκεί που είμαστε πέρυσι, θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω. Και αυτό είναι αυτό το οποίο παλεύουμε αυτή τη στιγμή να ανατρέψουμε.

-Μ. Σαράφογλου: Είναι αδικαιολόγητη δηλαδή λέτε η ανησυχία των τουριστικών πρακτόρων.

-Υπουργός: Όχι καθόλου.

-Μ. Σαράφογλου: Που λένε ότι όλα αυτά που βλέπουμε, την άνοδο όπως λέτε που είχαμε και υπήρχε μία ελπίδα, μία αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία από την πηγή του τουρισμού, ανατρέπεται με όλα αυτά που γίνονται;

-Υπουργός: Είναι απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία τους. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι, ότι επειδή χθες είδαμε μέσα σε 2-3 ώρες , να επικρατεί ψυχραιμία, να επικρατεί νηφαλιότητα, να καταλαβαίνουνε οι ταξιτζήδες, ότι αυτό το οποίο έκαναν ήταν καταστροφικό για τη χώρα, καταστροφικό για τον τουρισμό, αλλά καταστροφικό και για τους ίδιους, γιατί αμέσως τους γύρισε την πλάτη η κοινωνία. Το γεγονός ότι είχανε τη σοφία να αντιδράσουν σε μόλις 3 ώρες, να καταλάβουν ότι αυτό το οποίο προσπαθούσανε να κάνουνε, δεν είχε απολύτως κανένα νόημα και ότι ουσιαστικά παρακινεί την κοινωνική κατακραυγή εναντίον τους, η δυνατότητά τους να πάρουν την απόφαση γρήγορα, να αντιδράσουν και να απελευθερώσουν αυτούς τους χώρους, πιστεύω ότι έσωσε την κατάσταση την τελευταία στιγμή. Δεν λέω ότι ήτανε έξυπνο αυτό που έγινε, ήταν πολύ μεγάλο λάθος αυτό που έγινε, αλλά πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι άλλαξε η ροή των πραγμάτων και εδώ θέλω να πω το εξής: Σκεφτείτε μόνο, τι είδους κοινωνία έχουμε κτίσει τόσα χρόνια, όταν κάποιος ο οποίος θέλει να διαμαρτυρηθεί για κάτι, η πρώτη του αντίδραση είναι, πάω να κλείσω το αεροδρόμιο, πάω να κλείσω το λιμάνι. Αυτή είναι η κοινωνία που δημιουργήσαμε τόσα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι πρέπει να το παραδεχτούμε εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι εδώ πέρα, να καταλάβουμε ακριβώς τα λάθη τα οποία έχουμε κάνει. Δεν είναι δυνατόν, όταν κάποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί, η πρώτη του αντίδραση να είναι: Τι πονά περισσότερο την ελληνική κοινωνία; Να κλείσω το λιμάνι και θα πάω να κάνω αυτό. Τι είδους νοοτροπία κτίσαμε τόσο καιρό για να φτάσουμε σε ένα σημείο, να έχουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Αυτό είναι το πράγμα το οποίο πρέπει να αλλάξουμε και πρέπει να το αλλάξουμε τώρα. Δεν έχουμε πια το χρόνο, την πολυτέλεια να δοκιμάζουμε αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες και να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά μετά από λίγο. Σήμερα πλέον και οι αγορές και ο Έλληνας πολίτης, αντιδρά πάρα πολύ γρήγορα και σου λέει κάτσε, αν είναι να μου καταστρέψεις εμένα τη ζωή, για να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις, εγώ θα σου γυρίσω την πλάτη. Και θέλω να ελπίζω, ότι οι ταξιτζήδες το κατάλαβαν αυτό.

-Μ. Σαράφογλου: Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, από την άλλη επίσης, είναι σωστό και αυτό που λέτε, αλλά αυτή η νοοτροπία για να αλλάξει θα χρειαστεί χρόνος. Δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.

-Υπουργός: Δεν έχουμε χρόνο κ. Σαράφογλου.

-Μ. Σαράφογλου: Γι αυτό σας λέω λοιπόν, τι σχεδιάζετε να γίνει τώρα για να επιλυθεί αυτή η διαμάχη .

-Υπουργός: Βλέπετε πόσο άμεση είναι η αντίδραση της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε αυτή τη στιγμή. Και το λέω αυτό, διότι θα υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι, άλλα επαγγέλματα, άλλες συντεχνίες, οι οποίες θα έχουν το δέλεαρ να πάνε να κάνουνε κάποια ζημιά τέτοιου τύπου. Όπως βλέπουμε κατά καιρούς να προσπαθούν κάποιοι να κλείσουν την Ακρόπολη κ.λπ. Θυμόσαστε πέρυσι τι έγινε; Ήρθαν κάποιο και είπανε: Κλείνουμε την Ακρόπολη και όχι μόνο αυτό, εμείς είμαστε πιο σημαντικοί και από τα Μάρμαρα. Ποια ήταν η αντίδραση των Ελλήνων; Τους είπανε: Κάτσε φίλε, σου δίνω όλο το δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς , να διεκδικήσεις αυτό που θες, αλλά δεν μπορείς να βγαίνεις έξω και να απαξιώνεις έτσι, την Ακρόπολη η οποία εκπροσωπεί όλη τη χώρα, όλους μας, κάτι το οποίο είναι ουσιαστικά όλος ο συμβολισμός του τι είναι ελληνισμός, του τι είναι η πατρίδα μας κ.λπ. και να βγαίνεις και να το χρησιμοποιείς εσύ, για να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν αυτές οι ομάδες, ότι αυτές οι εποχές τελείωσαν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Και πραγματικά πιστεύω ότι, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι διαμαρτυρίας, συμβολική διαμαρτυρίας, διαμαρτυρίας η οποία φέρνει αποτελέσματα, φτάνει να μην είναι σε κόστος για τον τόπο και σε κόστος για τον Έλληνας πολίτη.

-Μ. Σαράφογλου: Έρχομαι τώρα στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό.

-Υπουργός: Σημειώστε το εξής: Από τον ελληνικό τουρισμό, ζει κάθε ελληνική οικογένεια, με τον άλφα ή το βήτα τρόπο. Ξέρετε, πόσα παιδιά σήμερα θα βρούνε δουλειά αυτό το καλοκαίρι, επειδή ο τουρισμός πάει καλύτερα; Γιατί αυτά τα παιδιά να θυσιαστούν, επειδή ο άλλος θέλει να έχει έτσι, μια πιο δραματική διαμαρτυρία.

-Μ. Σαράφογλου: Σε όλα αυτά που λέτε και επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί, ότι είναι λάθος οι χειρισμοί στην συγκεκριμένη περίπτωση και μιλάει για βεντέτα υπουργών, αυτή τη στιγμή πως θα μπορούσε να λυθεί το θέμα, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στον τουρισμό;

-Υπουργός: Η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να σταματήσει να κοιτάει τα πρόσωπα και να κοιτάει τις πολιτικές. Είναι πάρα πολύ εύκολο να λαϊκίζεις, λέγοντας ότι αυτές είναι κόντρες ανθρώπων κ.λπ. Δεν είναι. Είναι πολιτικές. Τι λέει η Ν.Δ. Λέει ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα επαγγέλματα, δηλαδή ο κ. Σαμαράς θα κοιτάξει ένα νέο Έλληνα ο οποίος σήμερα είναι άνεργος, τη μάνα ενός παιδιού που δεν μπορεί να βρει δουλειά για το παιδί της και θα τις πεις εσύ, δεν έχεις δικαίωμα σε μία άδεια ταξί, σε μία άδεια σχολής χορού, ή οτιδήποτε άλλο, επαγγέλματα τα οποία ξέρω και από το δικό μας υπουργείο ήταν κλειστά. Ξέρετε τι λέγαμε; Ότι δεν μπορείς να είσαι ιδιοκτήτης σχολής χορού και να ζεις μακριά από τη σχολή. Τι σόι κλείσιμο είναι αυτό; Αυτό ήταν για να βολέψεις κάποιους ανθρώπους, σε κάποιες πόλεις. Μα πως θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, αν ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεσαι, ο τρόπος με τον οποίο νομοθετείς, είναι το βόλεμα κάποιων λίγων και όχι να ανοίξεις αυτή την οικονομία, αυτή την κοινωνία, στο να έχουν όλοι δικαίωμα στην εργασία. Αυτό είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων, είναι ευκαιρίες, το ενιαίο μισθολόγιο, είναι δικαιοσύνη.

-Μ. Σαράφογλου: Υποστηρίζουν όμως, ότι πρέπει να γίνει με άλλους όρους.

-Υπουργός: Βεβαίως, μπορεί να γίνει με όποιους όρους. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει και σίγουρα, πρέπει να γίνει με κανόνες. Αλλά αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, είναι ότι πρέπει να γίνει ένας σοβαρός διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει σε αν άνοιγμα των επαγγελμάτων όλων, όχι μόνο των ταξί, έτσι ώστε όλοι να έχουν μία ευκαιρία για κάτι καλύτερο.

-Μ. Σαράφογλου: Θα εκτονωθεί η κατάσταση, τι εκτιμάται εσείς:

-Υπουργός: Εγώ πιστεύω ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση.

-Μ. Σαράφογλου: Βλέπουμε όμως, ότι δεν είναι διατεθειμένοι οι ιδιοκτήτες ταξί. Λένε ότι θα συνεχίσουν την απεργία, απειλούν και με επαναλαμβανόμενες.

-Υπουργός: Όχι, εγώ αυτό που ακούω και από τις δύο μεριές, μία βούληση για διάλογο και αυτό είναι θετικό. Ο διάλογος νομίζω, ότι μπορεί να οδηγήσει σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις πρέπει να γίνουνε, για να ανοίξει το επάγγελμα, αλλά και να γίνει με ένα τρόπο ο οποίος είναι συντεταγμένος.

-Μ. Σαράφογλου: Να έρθουμε λοιπόν στις επαφές που είχατε, και τα ταξίδια που κάνατε προσφάτως, για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, τα μέχρι στιγμή αποτελέσματα όπως έχουμε διαβάσει είναι θετικά.

-Υπουργός: Απολύτως.

-Μ. Σαράφογλου: Αλλά πως θα κρατήσουμε αυτούς τους τουρίστες, όταν μας λέτε, ότι αυτό που τους ανησυχούσε και σας ρωτούσαν, ήταν το αν θα έχουν προσβασιμότητα σε υπηρεσίες και σε συγκοινωνίες.

-Υπουργός: Ναι, μα αυτό είναι το ζητούμενο. Ξαφνικά έχουμε από πέρυσι ουσιαστικά τον Αύγουστο έχει υπάρξει ένα γύρισμα υπέρ της Ελλάδας. Και αυτό έγινε για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, μειώθηκαν οι φόροι και αυτή η μείωση πέρασε στη μείωση των τιμών από τους επιχειρηματίες, κάτι το οποίο ήτανε εξαιρετική κίνηση από την δική τους τη μεριά.

-Μ. Σαραφογλου: Ναι, αλλά τώρα θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στ εστιατόρια.

-Υπουργός: Ναι, αλλά παρόλα αυτά, οι κλίνες παραμένουν χαμηλά, παραμένουν στο 6,5%. Αυτό δίνει το δικαίωμα να κτυπήσουν να κάνουν πακέτα πολύ ανταγωνιστικά με τις άλλες αγορές. Αυτό ήταν μια πρώτη κίνηση. Το δεύτερο που κάναμε, ήταν να σταματήσουμε πλέον αυτή την παράνοια που υπήρχε με τις θεωρήσεις, που πήγαινες στην ελληνική πρεσβεία για να πάρεις μία θεώρηση και σου συμπεριφερόντουσαν λες και ήσουν κάποιος παράνομος. Αντιθέτως είπαμε ότι εμείς θέλουμε εφόσον η Ευρώπη δεν έχει κάτι ενάντια στον άνθρωπο που ζητάει να πάρει μία βίζα, να του δίνουμε βίζες. Ξέρετε τι διαφορά έκανε στο προξενείο της Μόσχας, ή στο Κίεβο, το γεγονός ότι πήγανε άνθρωποι κατανοώντας τη σημασία που έχει ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία. Πήγανε, βοηθήσανε τον κόσμο να πάρει βίζες, ανοίξανε visa centers κ.ο.κ. Κάνανε ότι χρειαζόταν για να απελευθερωθεί αυτή η διαδικασία. Το ίδιο πράγμα και στην Τουρκία. Πραγματικά οι άνθρωποι, οι οποίοι δουλεύουνε σήμερα στα προξενεία, ήμουνα εκεί πέρα, πρέπει να δείτε τον οργασμό δουλειάς που υπάρχει, για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση που υπάρχει, με αποτέλεσμα να ανοίγει μία ολόκληρη καινούργια αγορά, την οποία δεν είχαμε παλιά. Πέραν από την επικοινωνιακή στρατηγική που έχετε ακολουθήσει στο ζήτημα αυτό όμως έχουν βοηθήσει και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, η αναταραχή που έγινε στη Βόρειο Αφρική και στις χώρες αυτές, όλα αυτά έχουν.

-Υπουργός. Απολύτως. Θα έλεγα, ότι στατιστικά, αυτό το οποίο συνέβη στη Βόρεια Αφρική, έχει βοηθήσει ειδικά την κρουαζιέρα και ευθύνεται περίπου στο μισό των αφίξεων, λίγο λιγότερο από το μισό. Και το λέω αυτό, γιατί οι αφίξεις που είδαμε πρώτα, ήταν πριν από την κρίση και υπήρχε ήδη η δυναμική. Πρέπει να σας πω όμως, ότι πλέον στον τουρισμό, ο θάνατός σου η ζωή μου δεν ισχύει. Αυτό από το οποίο έχουμε να κερδίσουμε, είναι να συμμαχήσουμε με τις χώρες όπως είναι, η Αίγυπτος, όπως είναι το Ισραήλ, όπως είναι η Τουρκία, πράγμα το οποίο κάνουμε αυτή τη στιγμή, για να ανοίξουμε καινούργιες αγορές.

-Μ. Σαράφογλου: Μιλήσατε λοιπόν για τη Ρωσία, που είναι μία νέα δυναμική αγορά και φέτος σημειώνεται και πολύ μεγάλη αύξηση τουριστών επισκεπτών Ρώσων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, πως λοιπόν μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το παράδειγμα και προς άλλες αγορές και κυρίως, τι ζητούν να βελτιώσουμε εμείς για να έρθουνε εδώ.

-Υπουργός: Το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Μέχρι τώρα, είχαμε μία κατάσταση όπου οι περισσότεροι Έλληνες ξενοδόχοι βασιζόντουσαν ουσιαστικά σε δύο αγορές, τη Γερμανία και την Αγγλία. Βεβαίως έπαιζε το ρόλο της η Γαλλία, έπαιζε το ρόλο της η Ιταλία, αλλά σε μικρότερα νούμερα και το μεγάλο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού το φέρναμε από την Αγγλία και τη Γερμανία. Πριν από ένα χρόνο, είχαμε μία πάρα πολύ κακή συγκυρία. Η αγγλική οικονομία, δεν πήγαινε καλά και ζήτησε πολύ φθηνά πακέτα και τα βρήκε στην Τουρκία και στην Αίγυπτο και η Γερμανία, είχαμε μπει σε μία διένεξη αν θέλετε, μιντιακή με τη Γερμανία, το οποίο οδήγησε σε πολλούς Γερμανούς, να ακυρώσουνε, να χάσουν αν θέλετε, την προτίμησή τους για την Ελλάδα. Τότε τι έγινε. Καθίσαμε η Πολιτεία, όλα τα υπουργεία, πρέπει να πω εδώ, βοήθησε και η αξιωματική αντιπολίτευση, οι φορείς του τουρισμού, επιχειρηματίες, ακόμα και μη κυβερνητικές οργανώσεις που νοιάζονται για τον τουρισμό και καθίσαμε και βάλαμε πέντε απλά πράγματα που έπρεπε ο καθένας μας να κάνει. Ξεκινήσανε λοιπόν ο καθένας να κάνει τα δικά του και να προχωράει τα θέματα. Κάθε τόσο παρακολουθούσαμε πως πηγαίνουν τα πράγματα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι ότι ανοίξαμε καινούργιες αγορές. Αυτό που βλέπετε, αυτή η δυναμική που υπάρχει σήμερα από τις αγορές που περιγράψατε, ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζετε φέτος. Φέτος όμως επιστρέψανε κάποιες αγορές. Επέστρεψε η Αγγλία και η Γερμανία. Φέτος, βλέπουμε μία μεγάλη αύξηση από την Κίνα. Αυτή είναι όλη η δουλειά η οποία έχει γίνει από όλους τους φορείς που σας περιέγραψα και σήμερα έχει αρχίσει να αυγατίζει.

-Μ. Σαράφογλου: Πως θα τους κρατήσουμε. Γιατί δεν είναι να έρθουνε μία φορά μόνο είναι να ξανάρθουνε και οι υπηρεσίες δεν είναι πάντα οι καλύτερες, υπάρχουν πολλά παράπονα.

-Υπουργός: Θα σας μιλήσω για τις υπηρεσίες. Δεν είναι μόνο ότι φέρνουν κόσμο, φέρνουν και νέες εποχές, δηλαδή βλέπουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο που δεν είχαμε παλιά. Βλέπουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη το Μάιο. Τώρα πως θα τους φέρουμε.

-Μ. Σαράφογλου: Δηλαδή λέτε ότι επιμηκύνετε η τουριστική περίοδος.

-Υπουργός: Ακριβώς. Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, διότι κάθε ένας από αυτούς τους λαούς, έχει διακοπές άλλες εποχές και μπορείς με στοχευόμενη στρατηγική, να πιάσεις τις αγορές αυτές και η χώρα μας προφανώς προσφέρεται για όλες τις εποχές. Μου λέγανε ότι στη Ρωσία το Νοέμβριο, κάνουν διακοπές και προτιμούν τις ιαματικές πηγές. Πηγαίνουν τώρα στην Τσεχία και στη Βουλγαρία. Αυτή είναι μία αγορά την οποία άνετα θα μπορούσαμε εμείς να αναπτύξουμε. Έχουμε πολύ καλές ιαματικές πηγές και οι Ρώσοι αγαπάνε την Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, θέμα συντονισμού των ιαματικών λουτρών της Ελλάδας, του υπουργείου και των Ρώσων tour operators.

-Μ. Σαράφογλου: Γιατί όμως δεν έχει πετύχει αυτή η προσπάθεια; Γιατί εδώ και χρόνια γίνεται.

-Υπουργός: Γιατί ποτέ δεν είχε γίνει μία συγκεκριμένη στρατηγική ανά χώρα. Πάντα σαν Ελλάδα, είχαμε μία στρατηγική η οποία έπιανε, κάναμε μία διαφημιστική καμπάνια και την στέλναμε σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακριβώς η ίδια, χωρίς διαφοροποίηση. Τώρα κάνουμε πολύ συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις σε κάθε αγορά. Στη Ρωσία, κάναμε για πρώτη φορά διαφήμιση στα ρώσικα, η οποία είχε τεράστια επιτυχία. Την παίρνανε οι tour operators και τη μεταφέρανε στα τουριστικά γραφεία και ένας από τους λόγους για τους οποίους προτιμήθηκε η Ελλάδα, είναι επειδή νοιαστήκαμε να μιλήσουμε στη δική τους γλώσσα και ανταποκρίθηκαν οι Ρώσοι επισκέπτες. Αλλά με ρωτήσετε πριν και θέλω να μείνω σε αυτό, πως θα κρατήσουμε τον κόσμο. Τον κόσμο τον κρατάς, όταν αυτό που του λες πριν έρθει, είναι αυτό που θα δει όταν θα έρθει. Αυτό που δεν θέλει ένας επισκέπτης, είναι να του περιγράψεις μία άλλη Ελλάδα πριν έρθει και να του δώσεις μία άλλη Ελλάδα μετά, ή ένα άλλο ξενοδοχείο.

-Μ. Σαράφογλου: Ή να τον απογοητεύσεις. Και κυρίως να προσθέσω και κάτι στο ερώτημά μου; Πως θα κάνουμε τον κόσμο να ξοδέψει, γιατί ακούμε ότι έρχονται αρκετοί τουρίστες, αλλά δεν ξοδεύουν. Και σε αυτό, θέλω να σας πω, σε τι τουρισμό εμείς αποβλέπουμε; Τι θέλουμε να προσελκύσουμε; Υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από τις εταιρείες χαμηλού κόστους το τελευταίο διάστημα, και εκεί γίνεται μία προσπάθεια στα περιφερειακά αεροδρόμια. Λοιπόν, αν τα συνοψίσουμε όλα αυτά, τι είναι αυτό που έχουμε εμείς ως προτεραιότητα;

-Υπουργός: Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε και σε αυτό συμβάλλει και ο απίστευτος πλούτος που έχει η Ελλάδα, εφόσον τον προστατεύσουμε σωστά και τον αναδείξουμε σωστά, είναι ότι κάθε περιφέρεια, μπορεί να έχει τους δικούς της στόχους. Δεν χρειάζεται η στρατηγική της ηπείρου , να είναι η ίδια στρατηγική , με τη στρατηγική των Δωδεκανήσων.

-Μ. Σαράφογλου: Αυτό βοηθάει καλύτερα λέτε;

-Υπουργός: Ναι. Αυτό το οποίο κάνει, είναι σου δίνει την ευκαιρία με λιγότερα χρήματα να στοχεύσεις στον επισκέπτη τον οποίο θέλεις να φωνάξεις. Άλλοι θα πάνε για λιγότερους επισκέπτες οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα, άλλοι θα πάνε για περισσότερους που ξοδεύουν λιγότερα. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο είναι να κάνεις ένα επισκέπτη να ξοδέψει παραπάνω, είναι να τον κάνεις να αισθανθεί ότι περνάει ευχάριστα. Να μην αισθάνεται κουμπωμένος.

-Μ. Σαράφογλου: Αρκεί να έχει να ξοδέψει όμως. Δηλαδή αυτός που θα έρθει εδώ, να έχει την οικονομική ευχέρεια.

-Υπουργός: Πρέπει να σας πω , ότι εδώ μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι. Κάθε Έλληνας με τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθεί σε έναν επισκέπτη, μπορεί να τον κάνει να αγαπήσει τη χώρα, περισσότερο ή λιγότερο. Δεν είναι μόνο ο ξενοδόχος ή η ρεσεψιονίστ, η οποία θα υποδεχθεί κάποιον που κάνει τη διαφορά.

-Μ. Σαράφογλου: Πως θα προσελκύσουμε όμως, αυτόν που έχει χρήματα να έρθει εδώ;

-Υπουργός: Μα τον προσεγγίζουνε και οι επιχειρηματίες, προσεγγίζουν αυτούς που έχουν χρήματα και οι καμπάνιες που κάνουμε εμείς κατά καιρούς στις χώρες. Έχουν και αυτούς ως στόχο, δεν έχουν μόνο αυτούς. Διότι όταν έχεις μία υποδομή στη Ρόδο ή στην Κω, η οποία βασίζεται αν θέλετε, σε πολύ μεγάλους αριθμούς επισκεπτών, εκεί δεν μπορείς να πας , μόνο σε μικρούς αριθμούς πολύ αν θέλετε πλούσιων επισκεπτών. Αλλού μπορείς να το κάνεις. Άλλη στρατηγική έχει η Ελούντα, άλλη έχει η υπόλοιπη Κρήτη. Είναι αυτό το οποίο πρέπει πάντα να δίνουμε, είναι πολύ καλές υπηρεσίες για αυτό το οποίο πληρώνει ο άλλος. Η Ελούντα, είχε περάσει μία πολύ δύσκολη κρίση. Διότι αυτό το οποίο είχε συμβεί, ήταν οι τιμές δεν ήταν αντάξιες του προϊόντος που έδιναν κάποια από τα ξενοδοχεία εκεί και χάλασε το όνομά της. Τώρα βλέπω ότι κάνει μία ιδιαίτερη προσπάθεια και το αναβαθμίζει πάλι. Αυτό το πράγμα θα γίνεται συνέχεια. Αυτό που έχει σημασία είναι, εάν ο άλλος έχει ίδια, ή καλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα από αυτό το οποίο περίμενε, σας διαβεβαιώ ότι θα ξαναέρθει την επόμενη χρονιά.

-Μ. Σαράφογλου: Εκτός από τον τουρισμό με τα ιαματικά λουτρά που είπατε πριν, ποιες άλλα ήδη τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν στη χώρα μας και να δώσουμε ιδιαίτερη βάση για παράδειγμα συνεδριακός, ιατρικός;

-Υπουργός: Νομίζω δεν υπάρχουν όρια, στο πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα. Θα σας έλεγα, ότι έχουμε κάνει μία λίστα 20-25 ειδών τουρισμού τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Από αυτά θεσμική θωράκιση, ή θεσμική αν θέλετε υπόσταση, χρειάζονται 4-5. Τα υπόλοιπα, είναι θέμα των επιχειρηματιών, να πάρουν ρίσκα, να βρουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν και να τις αξιοποιήσουν. Είχα γνωρίσει, έναν Ισραηλινό, ο οποίος 4-5 φορές το χρόνο, ίσως και παραπάνω, φέρνει 20 Ισραηλινούς και κάνουν οδοιπορικά στο Βίκο. Του λέω: «Βγάζεις λεφτά από αυτή την υπόθεση;» Μου λέει, «βγάζω πολλά λεφτά από αυτή την υπόθεση. Όλος ο κόσμος πια, ξέρει, ότι η εμπειρία που ζούνε στο Βίκο, πάνε και μαζεύουνε χόρτα, ζούνε με ελληνικές οικογένειες και περνάνε καταπληκτικά. Πάνε πίσω στη Θεσσαλονίκη ,παίρνουν το αεροπλάνο, γυρνάνε στο Ισραήλ με καταπληκτικές εμπειρίες. Γιατί αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το αξιοποιήσει, ένας Έλληνας επιχειρηματίας. Αυτό είναι που ζητάμε αυτή τη στιγμή. Να έρθουν τα νέα παιδιά, να πάρουν ρίσκα, να ξεκινήσουν δικιές τους δουλειές στο βαθμό που και οι τράπεζες θα τους βοηθήσουν να κάνουν αυτή τη δουλειά, και να βρούμε τις ευκαιρίες που έχουμε σα χώρα.

-Μ. Σαράφογλου: Έτσι όπως μας το περιγράφετε, είναι ιδανικό, αλλά στην πράξη βλέπουμε να διαμορφώνεται τελείως διαφορετική η κατάσταση.

-Υπουργός: Γιατί το λέτε αυτό;

-Μ. Σαράφογλου: Γιατί ακούμε τα παράπονα, βλέπουμε αυτές τις εικόνες σε πολλές περιοχές, να μην μπούμε σε λεπτομέρειες

-Υπουργός: Α΄ καλά, σε παράπονα είμαστε εξπέρ. Από παράπονα υπάρχουν δόξα το Θεό πολλά. Εγώ αυτό το οποίο σας λέω, γιατί όταν βλέπω ένα νέο άνθρωπο ο οποίος βρίσκει μία ευκαιρία στη χώρα μας, την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ένας Έλληνας, αλλά την αξιοποιεί ένας ξένος, είναι ώρα να σταματήσουμε και λίγο τα παράπονα, να κάνουμε ο καθένας αυτό το οποίο μπορεί, για να δούμε αν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας. Και ο τουρισμός, είναι ο κατεξοχήν αν θέλετε τομέας της οικονομίας, ο οποίος μπορεί να έχει πάρα πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό θέλουμε αυτή τη στιγμή. Να βρουν ευκαιρίες νέοι άνθρωποι στον τουρισμό, για να μπορέσουν να αναπτύξουν αυτό τον κλάδο. Θα σας πω πολύ συγκεκριμένα. Κάναμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια σαν πολιτεία και οι επιχειρηματίες ανταποκριθήκανε σε αυτό. Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της φετινής χρονιάς; Μπορούν οι Έλληνες επιχειρηματίες, να καταλάβουν ότι φέτος είναι η χρονιά να επανασυνδεθεί ο τουρισμός με την ελληνική κοινωνία, να προσλάβουνε ελληνόπουλα παντού;

-Μ. Σαράφογλου: Δεν γίνεται όμως αυτό πράξη; Προσλαμβάνονται ελληνόπουλα παντού;

-Υπουργός: Γίνεται, γίνεται. Θα σας πω. Εκεί είναι που πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες τους οποίους έχουμε βάλει μαζί με τους επιχειρηματίες. Μαζί με τους επιχειρηματίες , μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, είπαμε ότι θα έχουμε 17% μαθητευόμενους. Πρέπει να το τηρήσουν φέτος. Και γι αυτό η πολιτεία οφείλει να κάνει όλους τους ελέγχους που πρέπει για να τηρηθεί αυτό το ποσοστό. Αν γίνει αυτό, η αύξηση των θέσεων εργασίας σε Έλληνες θα είναι σημαντική και πραγματικά θα συνδεθεί ο ελληνικός τουρισμός με αυτή τη νέα γενιά.

-Μ. Σαράφογλου: Πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη αυτή θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι θα γίνει με τα στημένα παιχνίδια, με το κύκλωμα, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση και με όλες αυτές τις σκιές που υπάρχουν πάνω από τις ομάδες, πως θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα;

-Υπουργός: Αυτό το οποίο εμείς έχουμε πει είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ πιο αξιόπιστα, από τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η προηγούμενη σεζόν και για να γίνει αυτό, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα δουλέψουμε με την ΕΠΟ, θα δουλέψουμε με την ΟΥΕΦΑ, θα περάσουμε το αθλητικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού. Εμείς πιστεύουμε, ότι αν τα πράγματα γίνουν σωστά από όλες τις μεριές, μπορούμε να αρχίσουμε να εξυγιαίνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο και η επόμενη σεζόν, να γίνει πολύ καλύτερη.

-Μ. Σαράφογλου: Θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ενώ άτομα τα οποία συμμετέχουν σε αυτό εμπλέκονται, είναι υπόλογοι στη δικαιοσύνη.

-Υπουργός: Θα σας πω πολύ απλά. Έχει ένα ρόλο να παίξει η πολιτεία, έχει ένα ρόλο να παίξει η ΕΠΟ , έχει ένα ρόλο να παίξει η ΟΥΕΦΑ, έχουν ένα ρόλο να παίξουν οι ομάδες και οι φίλαθλοι.

-Μ. Σαράφογλου: Η στάση της πολιτείας ποια θα είναι; Να ξεκινήσουμε από εκεί.

-Υπουργός: Εγώ σας λέω τα εξής: Εμείς θα κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε. Θέλουμε να δούμε τι θα κάνουν οι άλλοι. Εάν πάρουν σοβαρά την ευκαιρία που τους δίνετε αυτή τη στιγμή και δούμε εμείς σαν πολιτεία τις κινήσεις που πρέπει να κάνουνε και αυτό είναι κάτι που το ξέρουνε πολύ καλά, τότε το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει και σιγά-σιγά θα δείτε, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα εξυγιανθεί. Εάν δεν δούμε αυτά τα οποία θέλουμε, τότε εμείς θα έχουμε κάποια εργαλεία στα χέρια μας, τα οποία πραγματικά πονάνε αν τα χρησιμοποιήσουμε.

-Μ. Σαράφογλου: Όπως; Θα σταματήσετε τη χρηματοδότηση;

-Υπουργός: Θα σταματήσουμε, έχουμε πει ότι θα γίνει το επόμενο πρωτάθλημα, χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς κρατικά γήπεδα, χωρίς κρατική τηλεόραση. Αυτά τα τρία, είναι οξυγόνο για τις ομάδες. Αλλά αν δεν δούμε τις κινήσεις που πρέπει να δούμε από τη δική τους τη μεριά, τότε αυτό το οξυγόνο, θα κλείσει. Και στη χειρότερη περίπτωση, αν τα πράγματα πάνε άσχημα και πραγματικά δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι θα πάνε προς τα εκεί τα πράγματα, κρατάμε ακόμα τη δυνατότητα και να σταματήσουμε τις ελληνικές ομάδες από το να βγαίνουν στο εξωτερικό και ενδεχομένως να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

-Μ. Σαράφογλου: Όλα αυτά, πότε θα τα αποφασίσετε;

-Υπουργός: Αυτό το οποίο λέω, είναι ότι όλα τα όπλα τα οποία είχε η πολιτεία , τα έχει πάνω στο τραπέζι και έχει πει ότι θα τα χρησιμοποιήσει. Για την ώρα , αυτό που βλέπουμε είναι και την ΕΠΟ να αρχίζει να παίρνει πιο σοβαρά τα πράγματα και την αθλητική δικαιοσύνη να αρχίζετε να κάνει τη δουλειά της και η δικαιοσύνη έχει αρχίσει πραγματικά να φέρνει αποτελέσματα. Αυτά είναι θετικά σημάδια. Εγώ πιστεύω, ότι το στοίχημα που πρέπει να βάλουμε, είναι να συνεχιστεί αυτή η δουλειά, να συνεχιστεί η δουλειά που γίνεται για την εξυγίανση.

-Μ. Σαράφογλου: Είστε βέβαιος ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση;

-Υπουργός: Όχι και γι αυτό λέω, ότι επειδή δεν είμαστε βέβαιοι, αφήνουμε όλα μας τα όπλα πάνω στο τραπέζι.

-Μ. Σαράφογλου: Μάλιστα. Λοιπόν να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, που ήσασταν σήμερα εδώ.

-Υπουργός: Και εγώ σας ευχαριστώ.