Η περαιτέρω ενίσχυση της διαχρονικά καλής συνεργασίας  σε θέματα αρχαιοτήτων, μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών Κύπρου (στο οποίο ανήκει το τμήμα αρχαιοτήτων) συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα Τρίτη 8 Ιουνίου 2010 ο κος Παύλος Γερουλάνος και η Κύπρια ομόλογός του Ερατώ Μαρκουλή.

Συγκεκριμένα η κυρία Μαρκουλή ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία στον τομέα συντήρησης κτηρίων και μνημείων μέσω της παροχής της τεχνογνωσίας που διαθέτει το ΥΠΠΟΤ, καθώς και να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους προβολής των ελληνικών μουσείων και  των αρχαιολογικών χώρων. Η κύπρια Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών ζήτησε επίσης τη συνεργασία με το νομικό τμήμα του ΥΠΠΟΤ καθώς η Κύπρος προχωρά σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στη λειτουργία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), και στη σημασία του και η κυπριακή πλευρά έδειξε έντονο ενδιαφέρον προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω για να προχωρήσει σε ενδεχόμενη δημιουργία αντίστοιχου συμβουλίου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα βήματα ψηφιοποίησης της αρχαίας κληρονομιάς από το ΥΠΠΟΤ, έναν τομέα στον οποίο θα υπάρξει επίσης ανταλλαγή τεχνογνωσίας.