-Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά κόμμα εξουσίας. Άρα, ο στόχος μας είναι να γίνουν πράξη οι προτάσεις μας, αυτή ήταν πάντα η προτεραιότητα του κόμματος. Τις μέρες που ακολουθούν, μέχρι την κάλπη στις 25 Ιουνίου, θα μιλήσουμε για τα θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία και σταδιακά ελπίζουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Το πρώτο κοινό στο οποίο αποτεινόμαστε, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και σήμερα δεν πάνε στην κάλπη. Βλέποντας ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο μιλά σοβαρά, θέτει την ατζέντα, κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον, πιστεύουμε ότι πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στην κάλπη.
Όταν λέει ο πρόεδρος μας ότι επιστρέψαμε ως ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ, εννοούμε πάντα με τις θέσεις μας, θέσεις οι οποίες απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Δεν απασχολεί την κοινωνία, αν το ΠΑΣΟΚ πάρει 1% από τη ΝΔ ή 2% από το ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ το απασχολεί να επιστρέψουν τα 2εκ. Ελληνίδες και Έλληνες που έχουν φύγει τα τελευταία 10 χρόνια από την εκλογική διαδικασία. Επέστρεψαν κάποιοι σε αυτόν τον γύρο και ελπίζουμε να επιστρέψουν περισσότεροι. Θα το πετύχουμε αυτό, αφού μιλήσουμε για σοβαρά θέματα που πλήττουν την κοινωνία, όπως για το καθεστώς των τεράστιων ανισοτήτων σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Οι τεράστιες κρίσεις που ελλοχεύουν στο εξωτερικό, καθιστούν τις ανισότητες αυτές ακόμα πιο επικίνδυνες. Δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξει μια εγχώρια κρίση από τον κύκλο μεγανάπτυξης, όπως επεσήμαναν οι Financial Times. Μια επανάληψη των ίδιων λαθών του παρελθόντος δηλαδή, όπου οι λίγοι παίρνουν πάρα πολλά χρήματα τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό, αφήνοντας εδώ τον λογαριασμό να τον πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας, θα τον κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε καθεστώς απλής αναλογικής, το οποίο είναι το ανώτερο δημοκρατικό σύστημα για εκλεγμένους αντιπροσώπους, να παραδίδει αμέσως την εντολή και να λέει «εμένα, δε με ενδιαφέρει να ψάξω για το αν ενδιαφέρεται κανείς άλλος να φτιάξουμε Κυβέρνηση». Το οποίο σημαίνει, ότι δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος παραδίδει την πρώτη εντολή.

-Η απλή αναλογική, είναι μία ευκαιρία ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος, το οποίο υπογραμμίσαμε εξαρχής. Και παρακολουθούσαμε από τη μία μεριά τον κ. Μητσοτάκη και από την άλλη μεριά τον κ. Τσίπρα να αρνούνται τη διαδικασία ωρίμανσης του πολιτικού συστήματος. Ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα κυβερνήσει με την απλή αναλογική, χρειάζεται να έχει 3 πράγματα. Πρώτον, να την πιστεύει. Δεύτερον, να δέχεται έλεγχο της εξουσίας του, και τρίτον, να μπορεί να κάνει συνθέσεις. Έχουμε, λοιπόν, από τη μία τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα μας πηγαίνει σε εκλογές μέχρι να βγει Πρωθυπουργός και από την άλλη τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έφτιαξε μία απλή αναλογική με μόνο 3 μέρες, για να δημιουργηθούν συνθέσεις. Ο κ. Τσίπρας, έλεγε ότι θα κάνει σύνθεση μόνο αν είναι πρώτο κόμμα και κερδίσει τις εκλογές. Αυτή όμως, είναι μία νοοτροπία ενισχυμένης αναλογικής και όχι απλής.
Έχουμε πάλι ενισχυμένη αναλογική και παραδόθηκαν αμέσως οι εντολές και από τους 2. Άρα, δεν υπάρχει χώρος, να συζητάμε για άλλες 20 μέρες ποιον θέλει το ΠΑΣΟΚ για Πρωθυπουργό. Αυτήν τη στιγμή πάμε σε εκλογές και το μόνο που απασχολεί τον κόσμο είναι τι λέει το κάθε κόμμα και τι θα εκπροσωπήσει στη Βουλή. Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν, αλλά αν κατεβείτε στις λαϊκές, θα δείτε ότι ο κόσμος έχει ελάχιστα χρήματα να ξοδέψει, για να αγοράσει τα προς το ζην.

-Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα. Αυτό έχει ξεκινήσει, από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε πάντα νηφάλια, σκληρή και επίμονη αντιπολίτευση. Πηγαίνουμε στη βουλή με προτάσεις και συνεργαζόμαστε εκεί όπου θεωρούμε ότι έχει αξία, όπως για παράδειγμα με τον αποκλεισμό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αλλά υψώναμε και το ανάστημά μας απέναντι σε θέματα που θεωρούσαμε ότι αποτελούσαν κακές επιλογές της Κυβέρνησης.

-Δεν θα μειώσω τα θετικά που έχουν γίνει για τη χώρα, αλλά δεν θα αποσιωπήσω κιόλας για τους κινδύνους που έχουν ξεκινήσει και έχουν αρχίσει να υπογραμμίζονται και από τον κ. Στουρνάρα και από τον κ. Παπαδόπουλο, που γνωρίζουν τα οικονομικά της χώρας. Άρα, η μία επιλογή, είναι να συνεχίσουμε ως έχει, η οποία όμως θεωρούμε ότι είναι άδικη, αφού μονάχα οι λίγοι επωφελούνται. Η άλλη επιλογή, είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, διευρύνοντας την παραγωγική βάση και μοιράζοντας τον πλούτο πιο δίκαια. Αυτή η επιλογή αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και χρειάζεται γενναίες διοικητικές μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσουν να συμμετέχουν στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης όλοι εκείνοι οι φορείς και οι θεσμοί, που σήμερα παραμένουν αδρανείς. Για παράδειγμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολείται με θέματα που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ανάπτυξη, όσο με τη διαχείριση τοπικών προβλημάτων. Οι Συνεταιρισμοί, που σε χώρες όπως η Ισπανία αξιοποιούνται επιτυχώς, μπορούν να προωθήσουν τα ελληνικά προϊόντα της αγροτικής γης παντού. Τα Επιμελητήρια, τα οποία παίζουν μεγάλο και ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αν δεν εμπιστευτούμε, λοιπόν, αυτές τις συλλογικότητες, τα χρήματα θα πάνε στα χέρια των λίγων και από εκεί θα φύγουν γρήγορα στο εξωτερικό.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στο Action24, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού:

 

https://www.youtube.com/watch?v=NzuCmD0H5oA