-Αναφορικά με τις Ευρωεκλογές, οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα πάρουν τις αποφάσεις τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσα κάνουμε σήμερα δεν έχουν σημασία, αλλά ουσιαστικά αλλάζει η τοποθέτηση του κόσμου όσο πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση. Πάντα η σύγκριση γίνεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και είναι λάθος, διότι τα δύο κόμματα δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Ο στόχος μας είναι να φέρουμε περισσότερους ψηφοφόρους στην κάλπη. Να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές θα το ξανακάνουν και πως θα εμπνεύσουμε τον κόσμο, που  τα τελευταία χρόνια απέχει, ώστε να μας τιμήσει με την ψήφο του.

Τα δύο αυτά κόμματα -ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- τα ψηφίζουν περίπου μισό εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες και δυόμισι εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες βρίσκονται εκτός κάλπης, περιμένοντας κάποιον να τους εμπνεύσει. Δική μας δουλειά είναι να μιλήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους για το δικό μας σχέδιο μας για την Ευρώπη. Εφόσον πείσουμε ότι το διακύβευμά μας είναι και σωστό και χρήσιμο, τότε θα επιστρέψουν στην κάλπη.

-Αντίστοιχη πρόταση, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη, δεν έχει παρουσιαστεί από κανένα άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα, δεν είχε ποτέ μια φιλοευρωπαϊκή στάση και η στάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρκετά υποκριτική απέναντι στην Ευρώπη και για αυτό σπανίως έχει διεκδικήσει πράγματα. Το μόνο κόμμα που έχει διεκδικήσει και έχει πάρει κάτι από την Ευρώπη είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει το Νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, όμως αυτό αποτελεί μια μεγάλη συζήτηση και θα επισημάνω κάποιες γραμμές, οι οποίες είναι σημαντικές. Σήμερα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί μια νέα αγορά, μια αγορά παιδείας, όσα κάνει δεν τα κάνει με σκοπό την αναβάθμιση του ελληνικού Πανεπιστημίου ή για να έρθουνε στη χώρα μας τα μεγάλα μη κερδοσκοπικά.

Ανοίγει μια πόρτα γι’ αυτές τις σχολές, οι οποίες δίνουν πτυχία. Το «πρόβλημα» της ελληνικής αγοράς, το οποίο είναι θετικό, είναι ότι δεν υπάρχει Ελληνίδα και Έλληνας που να μην κάνει θυσίες για να  σπουδάσει το παιδί του. Άρα, πρόκειται για μία αγορά του πωλητή, ένα «sale as market».

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν θα οδηγηθούμε σε μια ψήφιση όπου θα γίνει συζήτηση, θα καταθέσει ο καθένας την πρότασή του και θα γίνει μια σύνθεση, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα ή αν θα ακολουθηθεί μία διαδικασία όπου ο λόγος του ενός, γίνεται νόμος. Έως τώρα, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να προχωρήσει αυτό το σχέδιο χωρίς διάλογο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video