• Για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως πηγαίνει κυρίως σε μικρότερες ομάδες. Θα σας πω ένα παράδειγμα.. Ο κ. Πλατινί στη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό γύρισε και είπε: Όταν βλέπεις κάποιον από το Καζακστάν, να αγοράζει ομάδα της Ελβετίας, πρέπει να αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει. Άρα οι άνθρωποι που θέλουν να βγάλουν λεφτά από το ποδόσφαιρο, κάνοντας παρανομίες μέσα από τα στοιχήματα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν πάνε αναγκαστικά πάντα στις μεγάλες ομάδες. Οπότε για να εξαρθρώσεις ένα τέτοιο έγκλημα, δεν αρκεί να κοιτάς μόνο ποιος είναι ο μεγάλος. Πρέπει να κοιτάς που μπορεί να γίνεται η παρανομία. Αν δείτε τη λίστα που έστειλε η ΟΥΕΦΑ αφορά πάρα πολλές μικρές ομάδες. Η ΟΥΕΦΑ δεν έχει κανένα λόγο να πει, εγώ θέλω να πέσει ο Ολυμπιακός Βόλου και όχι ο Ολυμπιακός Πειραιώς. Εκείνοι μας έστειλαν τις υποψίες τους για στημένους αγώνες και αν παρατηρήσετε οι περισσότερες είναι μικρές ομάδες. Άρα λογικό είναι να ξεκινήσει η δικαιοσύνη να ψάχνει αυτά που τις έστειλαν ως υποψίες για στημένους αγώνες.

Παρατηρούμε ότι μέχρι τώρα, αθόρυβα έχει γίνει μια δουλειά; Εάν ναι τότε ας την αφήσουμε να εξελιχθεί και ας πάει μέχρι εκεί που θα φτάσει. Αλλά μην λέμε εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνει η δουλειά επειδή ξεκίνησαν οι δικαστές με αυτά για τα οποία αισθάνονται οι ίδιοι ότι έχουν επαρκή στοιχεία. Όλοι κάνουμε τα στραβά μάτια και στο καφενείο μιλάμε με μια γλώσσα. Όταν αρχίζουν, η Πολιτεία, η δικαιοσύνη, οι φορείς όπως η ΕΠΟ, να καταλαβαίνουν τα μηνύματα της κοινωνίας και να αντιδρούν, τότε ξαφνικά όλοι γίνονται τιμητές των πάντων.

Είναι δυστυχώς φαινόμενο του είδους μας με το που θα δούμε ένα καλό πράγμα να λέμε ναι, αλλά θέλουμε το καλύτερο. Μα καλά τόσο καιρό που δεν γινόταν τίποτα δεν μιλούσε κανείς, τώρα που άρχισε να κάνει η δικαιοσύνη συστηματικά τη δουλειά της στο θέμα του ποδοσφαίρου, θα πούμε: «α ναι ρίξατε ποινές στον Ολυμπιακό Βόλου αλλά δεν έχετε κάνει δουλειά με τα όσα ακούγονται για τον Ολυμπιακό;». Αυτό να το πουν εάν τα στοιχεία που έχει η δικαιοσύνη δεν τα αξιοποιήσει. Αλλά μέχρι τότε ας αφήσουμε τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, να προχωρήσουν και να κάνουμε την κριτική μας μόνο αν δεν το κάνουν.

• Για τον ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ είναι μέσα στα περιουσιακά στοιχεία που έχει το δημόσιο, για τα οποία γίνεται μια σε βάθος συζήτηση για το πόσο το δημόσιο πρέπει να εμπλέκεται ή όχι.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αφορούν τα τυχερά παιχνίδια για τα οποία έχει μια αξία να έχει λόγο το ελληνικό δημόσιο μέσα από την ιδιοκτησία του, υπάρχουν και κάποια θέματα που ο ΟΠΑΠ έχει ταχθεί να υποστηρίζει. Όπως τα θέματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, τα οποία πρέπει να τα κάνει είτε ανήκει ένα μέρος του στο δημόσιο είτε όχι.
Εγώ βλέπω ότι η συζήτηση τώρα φτάνει στο βάθος που έπρεπε να φτάσει.

Ο κ. Βενιζέλος κατανοεί απολύτως πως έχουν τα πράγματα, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση μαζί για να βρούμε τον πιο εποικοδομητικό τρόπο ώστε η περιουσία αυτή του δημοσίου να μην πάει «άκλαυτη» που λένε αλλά να αποδώσει όσα περισσότερα γίνεται. Εάν είναι προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στον ΟΠΑΠ αυτό πρέπει να γίνει αφότου η Πολιτεία εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα. Είναι κάτι που και το Υπουργείο Οικονομικών το θέλει και εμείς το θέλουμε. Εγώ λέω να αφήσουμε λίγο τα πράγματα να εξελιχθούν, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω σύντομα θα έχουμε το σχέδιο με το οποίο θα κινηθούμε για τον ΟΠΑΠ.