“Στην Ελλάδα τα περισσότερα εργαλεία χρηματοδότησης, περίπου το 80% των χρηματοδοτήσεων, είναι από τον τραπεζικό χώρο. Αυτό πνίγει τις επιχειρήσεις διότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές για να έχουν πρόσβαση ή επειδή έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν οι τράπεζες δεν τις εμπιστεύονται και τις αποκλείουν από κάθε νέα μορφή χρηματοδότησης. Όσο λιγότεροι αποφασίζουν για το ποιος αξίζει και το ποιος δεν αξίζει στην Ελλάδα, τόσο συρρικνώνεται η παραγωγική μας βάση”.

“Τα κόμματα της Ευρώπης περνούν από δύσκολες καταστάσεις αλλά δεν αλλάζουν όνομα. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ το αλλάξαμε διότι κάποιοι θεώρησαν ότι οι δικές τους πολιτικές καριέρες δεν μπορούσαν να επιβιώσουν κάτω από το όνομα ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι παρασύρθηκε η ηγεσία και το άλλαξε. Σήμερα όμως τα προβλήματα είναι πιο διευρυμένα, διότι θα πρέπει ο χώρος να μιλήσει για τις θέσεις που έχουμε απέναντι στο σχέδιο της ΝΔ. Η μεγάλη απαίτηση είναι να δώσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα γίνει πλειοψηφικό, πρόγραμμα εξουσίας που θα παρακινήσει όλους τους ψηφοφόρους που το 2009 ήταν στο ΠΑΣΟΚ,  που τώρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ, στη ΝΔ ή στο σπίτι του να το υποστηρίξει. Ένα πρόγραμμα που θα υποστηριχθεί από μια πλειοψηφία που νοιάζεται να πετύχει τους στόχους της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης. Αυτή είναι η απαίτηση των καιρών. Όσο τσακωνόμαστε μεταξύ μας δεν συζητάμε για τα θέματα που αγωνιά ο κόσμος. Η δική μου προτεραιότητα και της ομάδας μου είναι αυτή. Τα εσωκομματικά αφορούν εμάς και δεν απασχολούν την κοινωνία. Την κοινωνία την απασχολούν οι προτάσεις που έχουμε για το μέλλον”. 

“Σε μια χώρα της Σκανδιναβίας μπορείς να κάνεις πρόωρες εκλογές αλλά αν τις κάνεις υποχρεούσαι να κάνεις και τις κανονικές εκλογές.  Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στο να κάνει μια κυβέρνηση όποτε θέλει πρόωρες εκλογές. Διότι, θα οδηγήσεις την χώρα σε εκλογές όχι για να επιμηκύνεις την θητεία σου αλλά γιατί πραγματικά υπάρχει εθνικός λόγος. Θεωρώ ότι μια τέτοια πολιτική πρόταση πρέπει να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα για να σταματήσει επιτέλους η εκμετάλλευση των εκλογών από κάθε κόμμα”.

“Η Νέα Δημοκρατία θα πάει σε εκλογές με «όραμα» την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία έχει πολλά θετικά να πει για τις επενδύσεις και σίγουρα προσφέρει πολιτικές λύσεις για εγκλωβισμένα κεφάλαια που ήδη επενδύονται στην Ελλάδα. Τι κάνει λοιπόν; Αν δείτε προσεκτικά την έκθεση Πισσαρίδη θα βρείτε προτάσεις που υπήρχαν σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και έχουν μείνει στα συρτάρια και απλώς τις μαζεύουν και λένε ότι τώρα είναι ώρα να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Δεν λέει όμως πουθενά ποιες είναι οι πηγές πλούτου στην Ελλάδα που δεν αξιοποιούνται και τι μπορεί να γίνει γι’ αυτές. Δεν λέει πουθενά άλλες πηγές πλούτου που μπορεί να αξιοποιήσει κάθε τοπική κοινωνία για να δημιουργήσει πλούτο για τον τοπικό πληθυσμό, για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ώστε να μη φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Δεν το βάζει καν σαν στόχο. Αν δεν είναι αυτός ο κοινωνικός στόχος σου τότε βέβαια και η κοινωνική σου πολιτική δεν θα τον αντανακλά αυτό τον στόχο. Έχουμε λοιπόν σήμερα από τη μία μεριά ένα σχέδιο Πισσαρίδη και αυτό που η χώρα χρειάζεται είναι ένα σχέδιο ακριβώς για να πούμε πώς οι πλουτοπαραγωγικές πηγές που σήμερα είναι αδρανείς θα πάρουν μπρος. Και πώς οι τοπικές κοινωνίες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους που σήμερα είναι στην ανεργία. Αυτές πρέπει να είναι οι κοινωνικές μας προτεραιότητες και το οικονομικό μας μοντέλο να τις αντανακλά. Γι’ αυτό δεν είναι ή το ένα ή το άλλο, αλλά όταν βλέπεις μόνο το ένα, τότε καταλαβαίνεις ότι η οικονομική σου πολιτική γέρνει μονόπλευρα προς τη λάθος μεριά”.

 

Μπορείτε εδώ να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Limnos fm 100.