– Αυτή την εβδομάδα μπαίνουμε στον αστερισμό του Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος είναι μια πρωτοβουλία που είχαμε πάρει με τον Κώστα Παναγόπουλο που ήταν υπεύθυνος των Μαραθωνίων και με το ΣΕΓΑΣ τον κ. Σεβαστή, τότε, ως Υπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού.  Είχαμε δώσει έμφαση στο να αναβαθμιστεί ο Μαραθώνιος της Αθήνας και καταφέραμε το 2012 να φέρουμε την παγκόσμια έδρα των Μαραθωνίων στην Αθήνα, στη Σπύρου Λούη. Αυτήν την εβδομάδα μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε και για το πώς συνδέεται ο πολιτισμός με τον τουρισμό και για τη σημασία του Μαραθωνίου και τη σημασία τέτοιων γεγονότων για την πόλη.

-Τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά οι πολίτες με τους οποίους μιλάμε έχουν και τις λύσεις, που πολλές φορές είναι ανέξοδες, απλές και πραγματικά εμπλουτίζουν το διάλογο για την πόλη μας.

-Όποιος κερδίσει το Δήμο πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα κριθεί στο τέλος της θητείας του, για άλλη μια φορά τουλάχιστον, από τον λαό της Αθήνας.

-Δεν πιστεύω ότι στο Δήμο των Αθηναίων οι πολιτικές εντάσεις εκφράζονται όπως στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν νομίζω ότι οι πολίτες ψηφίζουν με ταξικά χαρακτηριστικά απολύτως, ή με ταύτιση με τον υποψήφιο. Αυτό που έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε στους επόμενους επτά μήνες, είναι σε κάθε γειτονιά, είτε μιλάμε για το Κολωνό, είτε μιλάμε για το Κολωνάκι, να πάμε με προτάσεις που μπορούν να κάνουν τη ζωή του πολίτη καλύτερη.

-Ζω στην Αθήνα, γεννήθηκα στην Αθήνα. Ζω εδώ και έχω επιλέξει την Αθήνα για να μεγαλώσω τα παιδιά μου, που όσο μεγαλώνουν γίνεται και πιο δύσκολο. Διότι η πόλη για εμένα είναι ένα μέρος  όπου δεν αισθάνομαι ανασφάλεια, αλλά όταν βλέπω ένα παιδί 13-16 χρονών όπως οι δυο μου κόρες να περπατάνε στην Αθήνα, και να πρέπει να τους λες «ξέρεις, μην πας εκεί εκείνη την ώρα…», ξαφνικά βλέπεις να περιορίζεται η ζωή σου με ένα τρόπο εξαιρετικά άδικο. Δεν θέλω να σκέφτομαι έτσι την Αθήνα ούτε να λέω στα παιδιά μου «μην πας εκεί…»

-Το κεντρικό σύστημα αμύνεται όταν είναι να δώσει αρμοδιότητες. Επειδή όμως αυτό δεν μπορείς να το αλλάξεις, ως Δήμαρχος, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να λειτουργήσεις ως συντονιστής  απέναντι στα θέματα που σου φέρνουν οι πολίτες και απέναντι στο κεντρικό κράτος.

-Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό ότι κατεβαίνω για το Δήμο των Αθηναίων σε μια εποχή που έχει παύσει η έννοια του χρίσματος. Θυμάστε παλιά τα κόμματα έχριζαν υποψηφίους, αυτό έχει φύγει και ελπίζω να είναι ανεπιστρεπτί. Τώρα υπάρχει το θέμα της στήριξης. Η στήριξη έχει διάφορες εκφάνσεις. Άλλος έρχεται να σε στηρίξει αλλά σου βάζει όρους, άλλος σε στηρίζει και δεν βάζει όρους. Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο και ένα δυνατό πρόγραμμα για την Αθήνα και να μας στηρίξει όποιος συλλογικός φορέας συμφωνεί με αυτό το πρόγραμμα κι αυτούς τους ανθρώπους. Θα συζητήσουμε, ευχαρίστως με όλους αλλά δεν θα μπούμε ποτέ σε διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι, όπως είδαμε να γίνεται και στη Νέα Δημοκρατία που σου λέει «πάρε εσύ το Δήμο, να πάρω εγώ την Περιφέρεια». Επέλεξα να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου μόνος μου και θεωρώ τιμή μου κάθε στήριξη που θα έρθει στην πορεία.

Μπορείτε να ακούσετε εδώ (από το 51:50) ολόκληρη τη συνέντευξη.