Δεν μπορείς να εδραιώσεις πολιτικές προτάσεις αν δεν έχεις σωστή πληροφόρηση για τι τι συμβαίνει μέσα στην πόλη σου. Και αυτή τη στιγμή, το δυσάρεστο είναι ότι για τον Δήμο Αθηναίων δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένο ούτε ποιοι δουλεύουν μέσα στην πόλη ούτε ποιοι εξ αυτών ζουν εδώ και ποιοι μακριά, ούτε ποιοι θα χάσουν πιθανόν τις θέσεις εργασίας τους τις μέρες που έρχονται, πόσοι θα χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα ή για ποιους αυτά θα καταστρατηγηθούν. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σωστή πληροφόρηση για να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Γι΄αυτό, εμείς προτειναμε ο Δήμος Αθηναίων μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθηνών να κάνουν μία σοβαρή έρευνα, ένα Παρατηρητήριο, που θα παρακολουθεί την εργασία στην Αθήνα στους μήνες που έρχονται έτσι ώστε να είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην πόλη μας.

Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να ξέρει, ανα πάσα στιγμή, γιατί χάνονται ή δημιουργούνται θέσεις εργασίας, τι γίνεται σωστά και τι λάθος, τι κίνητρα μπορεί να δώσει μέσα από τα δημοτικά τέλη ή και με άλλους τρόπους, γιατί δεν είναι μόνο αυτά τα εργαλεία του Δήμου. Και, δυστυχώς, μέχρι τώρα, θεωρούμε μερικά πράγματα δεδομένα και πορευόμαστε με αυτά αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό που θα συμβεί τους επόμενους μήνες θα είναι πρωτόγνωρο. Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολα πράγματα. Όταν συζητάμε για παράδειγμα,  για το ποιες θα είναι οι θέσεις εργασίας, αν θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, αν θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς, όλα αυτά πρέπει να είναι στο ραντάρ του δήμου, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει πράξη την απλή θεωρία που λέει ότι όσο καλύτερες είναι οι θέσεις εργασίας που παρέχονται σε μία πόλη τόσο καλύτερη είναι και η ζωή σε αυτήν την πόλη. Είναι σημαντικό αυτά όλα να τα παρακολουθούμε σωστά.

Μου έκανε εντύπωση ότι δεν υπάρχει μία καταγραφή πλήρης αλλά ευρύτερες μελέτες αλλά όχι για τον Δήμο Αθηναίων, που όπως ξέρετε είναι μια περιοχή που έχει πληγεί πολύ για πολλούς λόγους. Αν μιλήσει, για παράδειγμα, κανείς με τα δικηγορικά γραφεία ένα από τα πρώτα που θα σου θέσουν είναι το θέμα της ασφάλεας, πόσο ρόλο παίζει, πού είναι τα σημεία που υπάρχει πρόβλημα. Άλλοι θα σου πουν ότι ζήτημα είναι πόσο συχνά «κλείνει» η Αθήνα, είναι πραγματικό πρόβλημα ή δεν είναι; Σήμερα, έκανα μία βόλτα στα μαγαζιά της Αθήνας και το πρώτο πράγμα που λένε όλοι είναι ότι όσο ο κόσμος φοβάται να μπει στα ΜΜΜ τόσο τα μαγαζιά δεν θα έχουν πελατεία. Αυτές ακριβώς οι σχέσεις είναι που μπορούμε να υποβοηθήσουμε. Το να λέει η κυβέρνηση «μην μπαίνετε στα ΜΜΜ, κατεβείτε με το ΙΧ σας δεν βοηθά», διότι, όπως καταλαβαίνετε, το κέντρο της Αθήνας βασίζεται και σε πάρα πολύ κόσμο που έρχεται απ’ έξω.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=-LMVVOwfPhk