“Κάθε πολιτική διαδικασία είναι μια χαμένη ευκαιρία εάν δεν γίνει πολιτικός διάλογος, εάν η ευκαιρία να μαζευτεί κόσμος για να μιλήσει δεν αξιοποιηθεί, για τη στρατηγική μας, για το όραμά μας και για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό καταστατικό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Παγκοσμίως, ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει κόμματα – κλειστά κλάμπ, τα οποία παίρνουν τις αποφάσεις μόνα τους και τις επιβάλλουν στην κοινωνία. Το κάλεσμα για περισσότερη δημοκρατία είναι παγκόσμιο αίτημα στις παραδοσιακές δημοκρατίες. Αλλά και απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα, στη Ρωσία, στην Κίνα, που είναι κατ’ επίφαση δημοκρατίες αλλά επι της ουσίας οι διαδικασίες είναι κλειστές. Η Δύση έχει μια μεγάλη ευκαιρία να δώσει ένα άλλο πρόσημα στη δημοκρατία, να ανοίξει τα κόμματα για να γίνουν  πυρήνες συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος κάθε χώρας. Αυτό το ζητούν άνθρωποι σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, από όλα τα κόμματα. Ε, δεν μπορείς να μαζεύεις 1000 ανθρώπους και να τους λες ότι το μόνο που θέλεις να κάνουν είναι επιμήκυνση της θητείας της προέδρου και κατάργηση των οργάνων”.

Όποιος ζητάει δημοκρατία σε κλειστά κόμματα είναι το κακό παιδί.

“Η πραγματικότητα είναι ότι έχει λήξει η θητεία της κας Γεννηματά και ζητά τη νομιμοποιήση της παράτασης της θητείας της μέσα από μια διαδικασία που αντιβαίνει στον τρόπο με τον οποίο νομιμοποιήθηκε η θητεία της. Τι γίνεται σε ένα κόμμα; Η βάση αποφασίζει για τον/την πρόεδρο. Έρχεται, λοιπόν τώρα και λεει ότι παρόλο που αυτή η απόφαση πάρθηκε από τη βάση “εγώ θέλω να επιλέξω κάποιους ανθρώπους που θα αποφασίσουν την παράταση”. Δεν έχει νομιμοποιητική βάση αυτό. Νομιμοποιητική βάση έχει ή να πας στη βάση του κόμματος ή να πας σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο συνέδριο για να αλλάξεις το καταστατικό. Το να πεις “εγώ θέλω αυτούς από το τάδε συνέδριο και αυτούς από το άλλο συνέδριο και πέντε φίλους μου” για να διαμορφώσεις μια πλειοψηφία και να περάσεις αυτά που θέλεις, είναι το χειρότερο μήνυμα που μπορούμε να περάσουμε στην κοινωνία. Δεν ξέρω αν θα επιβιώσει το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ. Το θέμα είναι τι θα έχουμε ως πρόταση, ως διαφορετικό όραμα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει με τέτοια άνεση η ΝΔ. Θα έχουμε μια αντιπρόταση ή όχι; Αυτό που βλέπω στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι  βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Έχει πάρει αποφάσεις αντίθετες στο πολιτικό του DNA και έχει τύψεις γι αυτό, θέλει να κρατήσει την νομενκλατούρα του κλειστή αλλά ξέρει και ότι πρέπει να ανοίξει και έτσι καθε μέρα βλέπουμε μια διαφορετική προσέγγιση τους στα πράγματα. Αυτό δίνει μια μεγάλη ευκαιρία και στο Κίνημα Αλλαγής και στο ΠΑΣΟΚ, και γενικότερα σε όλους όσοι πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας χώρος ανάμεσα σε αυτά τα δυο κόμματα, να συγκροτηθούμε σε ένα σώμα το οποίο μπορεί να γίνει πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία. Αυτή την ευκαιρία χάνουμε αυτή τη στιγμή”.

“Το θέμα είναι ότι δεν έχουν επιχειρήματα ενάντια σε αυτό που λεω. Εάν είχαν επιχειρήματα στο γιατί χρειάζεται λιγότερη δημοκρατία μέσα στα κόμματα, τότε θα έβγαινε κάτι που θα εξηγούσε το γιατί θέλουν λιγότερη δημοκρατία. Αυτοί λένε, “ζητάς περισσότερη δημοκρατία για να γίνεις αρχηγός”. Μα, αν με περισσότερη δημοκρατία γίνω αρχηγός, δεν έχετε εσείς ένα πρόβλημα;”

“Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το συνέδριο θα είναι και αυτό που θα καθορίσει το τι είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα κόμμα – κλειστό κλάμπ χωρίς όργανα, μιας σφραγίδας και ενός πρόεδρου ή είναι ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία; Αυτό θα το ξέρουμε την Κυριακή. Το μήνυμα που θα βγει την Κυριακή για το ΠΑΣΟΚ θα είναι ή ότι είναι ακόμα ανοιχτό και θέλει να εκπροσωπήσει το χώρο της Κεντροαριστεράς ή ότι κλείσαμε”.

 

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video