Δείτε το σχετικό video

Φίλες και φίλοι καλημέρα,

Θέλω να σας καλωσορίσω στο περίπτερο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και να σας ευχαριστήσω που κάνατε τον κόπο να μας επισκεφθείτε.

Όπως και σε όλα τα υπουργεία έτσι και εμείς αναρωτηθήκαμε αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε περίπτερο στην ΔΕΘ.

Σκεφτήκαμε τα χρήματα και σκεφτήκαμε τον στόχο που θα υπηρετούσε.

Αλλά αποφασίσαμε να έρθουμε για δύο λόγους:

Δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την ΔΕΘ και δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την Θεσσαλονίκη.  Όποιο και αν είναι το κόστος.

Η ΔΕΘ περνάει μια μεταβατική φάση και χρειάζεται να στηριχθεί.

Και όσο για την Θεσσαλονίκη… τώρα είναι η ώρα αυτής της πόλης.

Τώρα είναι η ώρα να βγει από την εσωστρέφεια και την συντήρηση και να μπει σε μια νέα πορεία ανάπτυξης.

Και αν υπάρχει ένα υπουργείο που μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την νέα πορεία ανάπτυξης άμεσα αυτό είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Διότι και ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης όπως είναι και συγκριτικά πλεονεκτήματα όλης της Ελλάδας.

Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα όπου οι πολιτιστικοί φορείς της πόλεις μαζί με τους ξενοδόχους, μαζί με την ΔΕΘ και μαζί με το πανεπιστήμιο θα φιλοξενούν στην πόλη κάθε χρόνο και έναν μεγάλο πολιτισμό.

Το 2011 την Μέση Ανατολή

Το 2012 την Νοτιοανατολική Ευρώπη για να γιορτάσουμε και τα εκατό χρόνια της πόλης.

Το 2013 την Κίνα

Το 2014 την Ρωσία διότι είναι έτος Ελλάδας Ρωσίας, και

Το 2015 τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Δεν είναι τυχαίες επιλογές.  Είναι μεγάλη πολιτισμοί με μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε τι από την αρχαιότητα μέχρι την νέα δημιουργία.

Για ένα χρόνο, και τα Βαλκάνια αλλά και η Αθήνα θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα δρώμενα σε αυτή την πόλη και θα έρχονται να δημιουργήσουν πολύτιμες επαφές σε όλο τον κόσμο.

Όταν λοιπόν πήραμε την απόφαση να έρθουμε στην ΔΕΘ αποφασίσαμε ότι αν πάμε δεν θα πάμε συμβατικά.

Γιατί; Διότι κάθε τι συμβατικό χρεοκόπησε.

Αν καταφέρουμε να σώσουμε την Ελληνική οικονομία (και αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο) το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να σώσουμε τίποτα από αυτά που μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.

Πόσο μάλλον μια ΔΕΘ που έπαψε να κοιτάζει προς τα έξω και προς το αύριο και αρκέστηκε να καταγράφει το μέσα και το χθες.

Είπαμε ότι αν είναι να ανεβούμε πρέπει να ανεβούμε για να πούμε αυτό που μόνο η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να πουν:

Άνοιξε τα μάτια και κοίτα γύρω σου.

Η Ελλάδα δημιουργεί.  Και δημιουργεί θαύματα.

Αν αυτή η χώρα έχει ισχυρή ταυτότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές:

την νέα δημιουργία και

τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πως την προστατεύουμε, πως την αναδεικνύουμε και πως την προβάλουμε δεν λέει τίποτα για το ποιοι ήταν οι πρόγονοι μας.  Λέει μόνο ποιοι είμαστε εμείς.

Και σήμερα από το νέο μουσείο της Ακρόπολης μέχρι το νέο μουσείο στην Πέλλα, από το φεστιβάλ χορού της Καλαμάτας μέχρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και από το φεστιβάλ Αθηνών μέχρι τους τέσσερις νέους μας σκηνοθέτες που έκαναν το φεστιβάλ της Βενετίας να παραμιλάει διαγράφεται μια νέα ισχυρή και ουσιαστική ταυτότητα.

Κάτι δυναμικό, με άποψη συμβαίνει και αυτό δεν το βρίσκει κανείς εύκολα.  Διότι αν δεν είχαμε κουφαθεί και τυφλωθεί από τον καταναλωτισμό δεν θα είχαμε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Όμως η ελπίδα δεν έρχεται από το να αγοράζεις μια καινούργια τσάντα ή από το να καυχιέσαι για το καινούργιο σου αυτοκίνητο.

Η ελπίδα έρχεται από κάθε τι νέο που δημιουργείται.  Κάθε τι νέο που μπορεί να διαλέγεται με ότι πιο σημαντικό υπάρχει παγκοσμίως και μέσα από αυτόν τον διάλογο να αναδεικνύει αυτό που έχουμε να πούμε σαν χώρα.

Κοιτάξτε γύρω σας.  Δεν ήρθαμε εδώ για να συμπληρώσουμε ένα κενό χώρο αν και μας τον έδωσαν φθηνά διότι θα έμενε κενός.

Ήρθαμε εδώ να πούμε ότι υπάρχει ελπίδα, πολύ ελπίδα, διότι υπάρχει απίστευτη νέα Ελληνική δημιουργία.

Και να πούμε ότι πίσω από αυτήν την δημιουργία είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις.  Να την αναδείξουμε με την ΕΡΤ και τον ΕΟΤ.  Να την στηρίξουμε με το μητρώο πολιτισμού, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΔΙΕ. Να της δώσουμε χώρο με τα ακίνητα που μένουν αναξιοποίητα.

Αυτό λέει ετούτο εδώ το περίπτερο.

Είναι ένα εργαστήρι ελληνικής ταυτότητας.  Όπου ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ελλάδα στον πολιτισμό και τον τουρισμό της έρχονται μαζί για να αναδείξουν στους εαυτούς μας πρώτα αλλά και στους ξένους ό,τι καλύτερο έχουμε να προσφέρουμε σαν χώρα.

Είναι ένα εργαστήρι Ελληνικής ταυτότητας διότι αυτό θέλουμε να είναι το υπουργείο πολιτισμού.  Ένας χώρος που αυτοί οι κόσμοι συναντώνται χωρίς εμείς να παρεμβαίνουμε στο έργο τους αλλά να το στηρίζουμε.

Γύρω σας θα βρείτε ότι μας κάνει περήφανους.  Διότι ότι μας κάνει περήφανούς θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές.

Και αν δεν μοιάζει πολύ με περίπτερο υπουργείου μην σας πειράζει.

Ο χώρος σε τούτη εδώ την έκθεση πρέπει να ξαναγίνει πολύ ακριβός για να παρουσιάζει η γραφειοκρατία τα κατορθώματά της.