δείτε το σχετικό video

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας

Θα συμφωνήσω με την Υπουργό Παιδείας ότι ο συμβολισμός της παρουσίας σας δείχνει τη σημασία του θέματος στο οποίο αναφερόμαστε σήμερα, και το πόσο θα καθορίσει την πορεία του ελληνικού πολιτισμού στο μέλλον. Είναι τιμή μας να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και  θεωρούμε κομβικής σημασίας τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας.

Δουλειά μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η προστασία της κληρονομιάς μας και η ανάδειξη της νέας δημιουργίας. Και οι δύο στόχοι λειτουργούν αν καταγράψουμε τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά όσο και τη δημιουργικότητα της εποχής μας. Η καταγραφή κάνει και τα δυο. Πώς; Πρόσφατα επεστράφησαν στην Ελλάδα από την Ιταλία 4 τοιχογραφίες με πρόσωπα αγίων από έναν ναό στην Εύβοια. Ξέρετε πως έγινε δυνατόν να αποδείξουμε ότι οι τοιχογραφίες αυτές είχαν κλαπεί από το συγκεκριμένο ναό; Διότι ήταν καταγεγραμμένες σ’ ένα βιβλίο που είχε εκδώσει ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος όταν ήταν δεσπότης στην περιοχή. Ήταν μια μελέτη με φωτογραφικό υλικό. Έτσι το αποδείξαμε και έτσι μας τις επέστρεψαν.

Το διαδίκτυο κάνει προσβάσιμη τη γνώση σε όλους. Η ψηφιοποίηση μάλιστα το κάνει πιο γρήγορα, πιο φτηνά. Ο παγκόσμιος διάλογος των πολιτισμών παρότι ευγενής έχει ένα βαθιά ανταγωνιστικό στοιχείο. Όποιος πολιτισμός βάλει πιο πολλά, πιο γρήγορα και πιο προσβάσιμα στοιχεία στο διαδίκτυο θα έχει το μεγαλύτερο λέγειν. Αυτό είναι το μικρό μυστικό για το οποίο δεν μιλάει κανείς.

Το στοίχημα της γενιάς μας είναι να κάνουμε τον ελληνικό πολιτισμό προσβάσιμο στο διαδίκτυο και κυρίαρχο σ‘ αυτόν τον παγκόσμιο διάλογο.

Γι’ αυτό, ψηφιοποιούμε, μεταφράζουμε, χαρτογραφούμε, βιντεοσκοπούμε, φωτογραφίζουμε, ανοίγουμε τα  αρχεία μας, δημιουργούμε ένα τεράστιο πλούτο. Σύμμαχοί μας οι υπηρεσίες του Υπουργείου που εδώ και χρόνια δουλεύουν αλλά και φορείς όπως η ΕΡΤ με εντυπωσιακό αρχείο, ο ΕΟΤ, ο ΟΠΑΠ συμβάλλουν σε αυτό το έργο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕUROPEANA της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες από πλευράς ψηφιοποιημένου υλικού. Η απόσταση από τις δύο πρώτες χώρες είναι μεγάλη αλλά εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά.

Γι’ αυτό στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν μπορούμε να δούμε τις βιβλιοθήκες σαν κτίρια με βιβλία αλλά σαν εναποθετήρια γνώσης και πορευόμαστε με σκοπό να τις κάνουμε πιο πλούσιες.

Οι μοντέρνες βιβλιοθήκες είναι ο καλύτερος χώρος για να μαζεύεται ο κόσμος και να ανταλλάσσει γνώσεις αλλά η πρόσβαση πλέον γίνεται από παντού. Με γρήγορο και φτηνό τρόπο οι νέοι αποκτούν βιβλιοθήκες πλούσιες πολύ περισσότερο από αυτές στις οποίες εμείς μεγαλώσαμε.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού λειτουργεί μέσα από 2 φορείς: το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Αλλά κι εδώ οι προτεραιότητές μας είναι δυο: Να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στο βιβλίο, τους συγγραφείς πιο κοντά στο σχολείο και να βοηθήσουμε τους εκδότες να μπουν την ψηφιακή εποχή.

Ήδη ελληνικά βιβλία μεταφράζονται και πωλούνται στο διαδίκτυο, πολλά μέσα από προγράμματα του Υπουργείου. Αν λοιπόν μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα στόχο σε ό,τι αφορά βιβλιοθήκες και αρχεία, σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό μας πλούτο  αυτός θα είναι «Ψηφιοποιήστε τα πάντα, ψηφιοποιήστε τα τώρα». Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε.

Θα συνεργαστούμε με όποιο φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό / του Υπουργείου ή άλλο για να δώσουμε στην επόμενη γενιά τα εξαιρετικά, αποτελεσματικά εργαλεία να μπουν δυναμικά και αποτελεσματικά στον παγκόσμιο διάλογο των πολιτισμών και εκεί να διαπρέψουν.

Αν η γνώση είναι το εργαλείο του μέλλοντος, τα ηλεκτρονικά αρχεία είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε.

Σας ευχαριστώ