Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη μου χαρά εγκαινιάζω την ελληνική Εβδομάδα Τουρισμού στην Κίνα.

Πριν από  2500 χρόνια ένας μοναχικός πολεμιστής έτρεξε από το πεδίο της μάχης του Μαραθώνα για να αναγγείλει στους Αθηναίους ότι μια μικρή πόλη είχε κατατροπώσει τον θηριώδη εχθρό της.

Πριν από 2 χρόνια ο πιο πρόσφατος μαραθωνοδρόμος στέφθηκε παγκόσμιος ολυμπιονίκης μέσα στο εντυπωσιακό νέο στάδιο του Πεκίνου.

Με κοινά συναισθήματα περηφάνιας αλλά και με μια ειλικρινή περιέργεια του ενός για τον άλλον, οι δύο λαοί μας παρακολούθησαν τα πεπραγμένα γνωρίζοντας ότι εκπροσωπούμε τους αρχαιότερους μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης.

Με πραγματική περηφάνια αλλά και ειλικρινή περιέργεια η στιγμή αυτή άνοιξε μια νέα εποχή στις σχέσεις των λαών μας. Η ιστορία και η παράδοσή μας, αλλά και η νέα δημιουργία των σύγχρονων πολιτισμών μας, αποτελούν τα πιο ουσιαστικά θεμέλια για το μέλλον των σχέσεών μας.

Και αν ήρθε η ώρα οι δύο μας πολιτισμοί να δεσμευθούν σε έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον του παγκοσμιοποιημένου πολιτισμού, τότε ο Τουρισμός είναι το πιο ουσιαστικό εργαλείο για το μέλλον των σχέσεών μας. Η ανταλλαγή επισκεπτών και πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των χωρών μας είναι η πιο σίγουρη προσέγγιση για την δημιουργία μιας βαθιάς και ειλικρινούς φιλίας μεταξύ των λαών μας.

Ήδη τον Ιούνιο είχαμε την ευκαιρία, μέσω της Έκθεσης που οργάνωσε το Υπουργείο μας εδώ με θέμα την Αθήνα, να αναδείξουμε τα διαχρονικά, όσο και διαφορετικά, Πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού.

Σ’ αυτήν εδώ την έκθεση κύριος στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Πριν αναφερθώ, όμως, στο περιεχόμενο της Έκθεσης, θα ήθελα να πω ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μας το γεγονός ότι μας φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη της Σαγκάης, μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να υποδεχθώ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης μία πολυμελή αποστολή συγγραφέων, εκδοτών και κρατικών αξιωματούχων, με προεξάρχοντα την αυτού εξοχότητα τον Υφυπουργό Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας, τον κ. Sun Shousan.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για θέματα βιβλίου και να τονίσουμε  την κοινή βούληση των χωρών μας να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ ελλήνων και κινέζων εκδοτών που εγκαινιάσθηκε στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου, το 2008. Πριν μερικές μέρες η κοινή αυτή βούληση επιβεβαιώθηκε στην Γκουανγκζού, στην Έκθεση Βιβλίου του Nanguo, όπου υπεγράφη συμφωνία μετάφρασης ελληνικών παιδικών βιβλίων (του Ευγένιου Τριβιζά) στα κινεζικά.

Σήμερα προσφέρουμε στη Βιβλιοθήκη της Σαγκάης που μας φιλοξενεί, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής, 135 βιβλία με αντικείμενο την ελληνική αρχαιολογία και τέχνη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το βιβλίο, αυτό το διαχρονικό εργαλείο μεταφοράς λόγου και ιδεών, δημιουργεί τις βάσεις του διαλόγου των πολιτισμών μας.

Τα Μουσεία που συμμετέχουν στην Έκθεση αυτή προβάλλουν, όπως θα διαπιστώσετε, εναλλακτικές μορφές τουρισμού μέσα από ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί στον ελλαδικό χώρο: τέχνες και τεχνικές για την ελιά, το μετάξι, το μάρμαρο, την κεραμική, τη μαστίχα, το χαρτί, την υδροκίνηση.

Οι εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, αποτελούν ένα ακόμα σημείο τομής των πανάρχαιων πολιτισμών μας. Για τον λόγο αυτό διοργανώνουμε τις επόμενες μέρες συνέδριο με έλληνες και κινέζους ομιλητές για την ελληνική και κινεζική παραδοσιακή ιατρική, αλλά και μία Έκθεση για τον πατέρα της αρχαίας ελληνικής ιατρικής, τον Ιπποκράτη, που νομίζω ότι θα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Προφανώς από μία τέτοια έκθεση δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η θεματική που έκανε πραγματικότητα την προσέγγιση μας: ο Αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στις θεματικές ενότητες της Έκθεσης που παρουσιάζει την εξέλιξη των Ολυμπιακών στο χώρο και κυρίως στο χρόνο με τη χρήση αντικειμένων αλλά και νέων τεχνολογιών, αναδεικνύεται ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο της χώρας μας. Τμήμα της Έκθεσης είναι βέβαια αφιερωμένο στον Μαραθώνιο, αφού φέτος γιορτάζουμε τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.

Η παράδοση και ο πολιτισμός θα αποτελέσουν τα θεμέλια της νέας μας σχέσης. Όμως, πάνω σε αυτά τα θεμέλια θέλουμε να χτίσουμε ένα μέλλον με προοπτική και για αυτό θέλουμε οι λαοί μας να ανταλλάξουν επισκέψεις αλλά και επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Στοχεύουμε στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Για το σκοπό αυτό, επεξεργαζόμαστε πρακτικές διευκόλυνσης ως προς τη χορήγηση της visa, ενώ ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για να προσφέρουμε υποδομές και υπηρεσίες προσανατολισμένες στις ανάγκες του κινεζικού ταξιδιωτικού κοινού.

Ξεκινήσαμε στοχευμένα «ταξίδια εξοικείωσης» στην Ελλάδα, προσκαλώντας κινεζικά ΜΜΕ και μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία προκειμένου να προβληθούν αξιοθέατα, εικόνες και προορισμοί ελκυστικοί στους Κινέζους επισκέπτες.

Προετοιμάζουμε προτάσεις για συνεργασία με μεγάλους τοπικούς tour operators, διερευνούμε τα περιθώρια πιθανής συνεργασίας με διεθνείς αερομεταφορείς προς Ελλάδα, προκειμένου να βρούμε λύσεις για την ευχερέστερη μετάβαση του κινεζικού κοινού στην χώρα μας.

Είμαστε ανοιχτοί σε αιτήματα από τουριστικούς επιχειρηματίες προκειμένου να διευρυνθεί η υφιστάμενη βάση της ελληνο-κινεζικής τουριστικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα (επενδύσεις, εκμετάλλευση τουριστικών υποδομών, ανάπτυξη τουριστικών έργων, κ.ά.).

Οι θεματικές μορφές Τουρισμού που έχουμε σχεδιάσει για τους επισκέπτες μας από την Κίνα περιλαμβάνουν σειρά τουριστικών προϊόντων. Πέραν του πολιτιστικού τουρισμού, ιδιαίτερα γνωστού και σεβαστού στην Κίνα,

προωθούμε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις

το γαμήλιο τουρισμό,

το θαλάσσιο τουρισμό (ιστιοπλοϊκό, σκαφών αναψυχής, καταδυτικό)

τον τουρισμό πολυτελείας

Και βέβαια μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε νέους προορισμούς, τόσο  λιγότερο γνωστά νησιά όσο και τμήματα της πανέμορφης ελληνικής ενδοχώρας.

Επιπλέον, ο πλούτος των αυθεντικών γεύσεων που προσφέρει η ελληνική γη/γαστρoνομία (σε τροφές και σε ποτά), θεωρούμε πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας περιήγησης στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία σας. Και να σας καλέσω να ανακαλύψετε ή να ξαναζήσετε την ελληνική πατροπαράδοτη φιλοξενία, με αφορμή ένα αθλητικό, πολιτιστικό αλλά και τουριστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας: την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Ανανεώνω λοιπόν το ραντεβού μας για τα τέλη Οκτώβρη στην Ελλάδα, για να γιορτάσουμε μαζί αυτή την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων, καθώς και την πραγματοποίηση της κλασικής-αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου Δρόμου.

Σας ευχαριστώ.