Η Κεφαλονιά ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι μας

Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο και ειδικά τον κ. Σταύρο Σπαθή για αυτό το πολύ τιμητικό βραβείο που απονέμεται στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

Το Επιμελητήριο έχει κάνει σπουδαίο έργο σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες και είναι χαρά μας που έχουμε βοηθήσει στην προσπάθειά του.

Ο Σταύρος Σπαθής, εκτός από εξαιρετικός επιχειρηματίας, είναι άνθρωπος που νοιάζεται για το νησί και για τις αναπτυξιακές του προοπτικές και αυτά που πιστεύει κάθε μέρα τα κάνει πράξη. Τον ευχαριστώ.

Πριν 40 χρόνια ο πατέρας μου διάλεξε να επενδύσει στο νησί, όχι επειδή ήταν το καλύτερο για την ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά από βαθύ πατριωτισμό. Ήθελε να αφήσει στο νησί κάτι που θα δίνει προοπτική και στο νησί και σε δεκάδες οικογένειες που θα εργάζονται εκεί.

Στα 40 αυτά χρόνια είχαμε καλές και κακές χρονιές, αλλά σταθήκαμε στα πόδια μας με τη βοήθεια του νησιού και σήμερα έχουμε φτιάξει μια σχέση μεταξύ μας που θεωρούμε εξαιρετικά εποικοδομητική και για τους δύο. Είμαστε περήφανοι για αυτό.

Η Λάρα και εγώ, πιστοί συνεχιστές της παράδοσης του Μαρίνου Γερουλάνου, πιστεύουμε ότι κάθε εταιρία πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία, να μοιράζεται τις χαρές και να στηρίζει στις δυσκολίες.

Για αυτό η εταιρία έχει αφιερώσει χρόνο και πόρους με στόχο να κρατήσει τα παιδιά μας στο νησί επενδύοντας στην παιδεία, στα σχολεία και στην αναπτυξιακή του προοπτική.

Παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός και οικονομική ανάπτυξη είναι αυτά που κάνουν μια κοινωνία να προοδεύει και εμείς θα συνεχίσουμε εκεί να προσφέρουμε με κάθε τρόπο που μπορούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε μια από τις λίγες κοινωνίες όπου τουρισμός και ιχθυοκαλλιέργεια δεν έχουμε απλά συνυπάρξει, αλλά συχνά πυκνά παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες με πετυχημένες συνέργειες.

Χαίρομαι που βλέπω και τον Σπύρο Γαλιατσάτο εδώ. Μαζί συμφωνήσαμε ότι το καλό του νησιού χρειαζόταν και τους δυο μας να πορευόμαστε και να συνεργαζόμαστε. Αυτό το έργο θα έχει συνέχεια και θα εντατικοποιηθεί τόσο με τον τουρισμό όσο και με τον πρωτογενή τομέα.

Ξέρουμε τι σημαίνει ελληνική πρωτογενής παραγωγή  και ότι κάθε ελληνικό προϊόν μπορεί να βρεθεί στα καλύτερα ράφια και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου με σωστή οργάνωση.

Από τις πιο συγκινητικές μου εμπειρίες ήταν όταν σε ένα εστιατόριο που μας είχαν καλέσει στη Νέα Υόρκη φτάσαμε την ίδια ώρα με τα ψάρια του ιχθυοτροφείου. Το όνομα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ πάνω στα κουτιά, μάς έκαναν περήφανους. Αυτή την εμπειρία θέλουμε να ζήσουν πολλές ακόμα Ελληνικές εταιρίες.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε μια εξαιρετική συμφωνία που τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς μόλις έκλεισαν με την Ισπανική εταιρία Profand. Η Profand είναι μια εταιρία σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου, με δυναμισμό και εξαιρετικές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Δεν ήταν οι πρώτοι που μας πλησίασαν. Τους επιλέξαμε όμως διότι δεν έψαχναν να ξεζουμίσουν μια επένδυση. Έψαχναν συνέταιρο για τα επόμενα δυναμικά τους βήματα. Τα σούπερ μάρκετ πλέον θέλουν παραγωγούς. Δεν θέλουν απλούς μεσάζοντες.

Η Profand έχει στόλους σε όλον τον κόσμο και ήθελε να μπει στην παραγωγή και να μεγαλώσει εκεί. Στην Κεφαλονιά βρήκε γνώση, βρήκε πείρα, βρήκε ανθρώπους που νοιάζονται για τη δουλειά. Και βρήκε κυρίως έναν συνέταιρο με τον οποίον μπορεί να χτίσει όλη την παραγωγική του δραστηριότητα.

Η Λάρα, ως πρόεδρος του FEAP, του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιχθυοκαλλιέργειας, έχει εικόνα τι γίνεται στην παραγωγή σε όλα τα είδη που παράγονται και αυτή είναι για την Profand μια γνώση ανεκτίμητη. Δικό της είναι το έργο αυτής της συμφωνίας αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να έρθει η ίδια να πάρει αυτό το βραβείο.

Η συμφωνία μας, δίνει στα ιχθυοτροφεία εντυπωσιακές προοπτικές, βάζει και πάλι την εταιρία του νησιού μας στο επίκεντρο των εξελίξεων του κλάδου. Η δραστηριότητα στο νησί θα συνεχίσει όπως την ξέρετε. Η Λάρα και εγώ, είμαστε εδώ και θα τρέχουμε την εταιρία όπως το κάναμε τα τελευταία χρόνια.

Με τον Βαγγέλη και τον Θανάση, την Εύη και τον Δημήτρη, την Έφη και τον Μάκη, και όλους τους Μάκηδες που έχουμε στην εταιρία.

Παραλαμβάνω το βραβείο αυτό στο όνομα όλων τους. Με τον νέο μας συνέταιρο θα ανοίξουμε τα φτερά μας σε νέες αγορές, νέους πελάτες, σε νέα είδη και νέα προοπτική. Το μέλλον της εταιρίας είναι σε στέρεη βάση.

Με την ονομασία «Κεφαλονιά»,  που φέρουμε με τεράστια πατριωτική περηφάνεια, θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τα προϊόντα μας σε κάθε γωνιά του κόσμου, να τα συνδέουμε με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, να αυξάνουμε την επιρροή μας στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, να χτίζουμε την επόμενη μέρα για το νησί και για τα παιδιά όλων μας.

Όπως το ήθελε ο Μαρίνος.

Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε η εταιρία του νησιού με την προοπτική ότι τα επόμενα 40 χρόνια θα είναι ακόμα καλύτερα από τα προηγούμενα 40. Η Κεφαλονιά ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι μας. Εμείς έτσι νιώθουμε και έτσι πορευόμαστε.

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε και δηλώνω για μια ακόμα φορά ότι θα είμαστε στο πλευρό κάθε καλής πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου μας.