-Βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η καθυστέρηση ελέγχων στην αγορά. Παρατηρούμε πως υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη διάθεση της Κυβέρνησης σε αυτό, καθυστέρηση όταν υπήρξε μπλοκάρισμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τον Σεπτέμβρη του 2021, στη συνέχεια στο θέμα των καυσίμων με τον πόλεμο της Ουκρανίας τον Μάρτιο του 2022 και σήμερα με τα ακτοπλοϊκά. Αυτές οι καθυστερήσεις, είτε συμβαίνουν από αδυναμία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του θέματος είτε συμβαίνουν εσκεμμένα. Διότι, όσο περνάει ο καιρός και ισχύουν αυτές οι τιμές, τόσο κάποιοι γεμίζουν τα ταμεία τους με κέρδη. Αυτό απασχολεί το ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε δηλαδή ότι οι έλεγχοι στην αγορά δεν πρέπει να γίνονται, ούτε ευκαιριακά ούτε αφήνοντας να περάσει χρόνος. Αλλά να γίνονται συνέχεια, για να γνωρίζει η αγορά ότι η Κυβέρνηση θα παρακολουθήσει το πώς εξελίσσεται η άνοδος, αλλά και η κάθοδος των πρώτων υλών. Αυτό που συμβαίνει είναι να έχουμε γρήγορη αύξηση των τιμών και αρκετά αργή κάθοδό τους.

Αναφορικά με τους απόδημους, παρακολουθώ εδώ και 15 χρόνια το ζήτημα, από τότε που ήμουν Γενικός Γραμματέας Αποδήμων και υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, γίνεται λόγος  για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες απόδημους, το οποίο δεν ισχύει. Είναι ένα από τα λάθη που έκανε εξαρχής η ΝΔ και το οποίο συνεχίζει και κάνει. Πρόκειται για πρόσβαση και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, διότι πρόκειται για αστοχία του πολιτικού κόσμου, όταν λέει: «θα σου δώσω δικαίωμα» ενώ ήδη το κατέχουν. Από την ώρα που θα ξεκινήσει συζήτηση για πρόσβαση, εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε δηλώσει, πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να διευκολύνουμε την πρόσβαση του κόσμου στην ψήφο.

Προσωπικά για το ζήτημα της πρόσβασης τονίζω πως, εφόσον πρόκειται να λύσουμε το θέμα των απόδημων, πρέπει να συζητήσουμε και το ζήτημα της πρόσβασης όσων εργάζονται σεζόν και δεν μπορούν να ψηφίσουν. Αλλά και το πρόβλημα της γιαγιάς -για παράδειγμα- την οποία έβλεπα την ημέρα των εκλογών να υποβαστάζουν τρία άτομα, γιατί ήθελε να ψηφίσει και έπρεπε να ανέβει στον πάνω όροφο του σχολείου.

Είναι αναγκαίο να γίνει μία σοβαρή συζήτηση πάνω στο θέμα της πρόσβασης. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, προσθέτει κάποιους περιορισμούς στο νομοσχέδιο, οι οποίοι δεν περνούν αλόγιστοι. Ξαφνικά επανέρχεται με το ίδιο νομοσχέδιο, όπως αντίστοιχα έκανε και με αυτό της Χρυσής Αυγής, και λέει: «τώρα σας το ξαναφέρνω και σβήνω όλους τους περιορισμούς».

Για να φτάσουμε, όμως, ως ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο, έχει γίνει από πλευράς μας διεργασία. Αυτό που εμείς λέμε, είναι: «ελάτε να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα και να σταματήσουμε αυτά τα πυροτεχνήματα» τα οποία συνηθίζει η ΝΔ να προκαλεί και τελικά εγκλωβίζεται σε λύσεις, οι οποίες δεν λειτουργούν. Η αποτυχία είναι της Κυβέρνησης, όχι του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά, ότι ακόμα και όταν διαφωνούμε με ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, όπως ήταν το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης του κ. Κασιδιάρη, τελικά ερχόμαστε και ψηφίζουμε, δεν ψηφίζουμε τυφλά, αλλά συζητάμε. Είναι ένα δικαίωμα που έχουμε και μπορούμε να ασκήσουμε ακόμη κι όταν ένα νομοσχέδιο έρχεται με την παλιά του μορφή. Αυτό κάναμε και με το νομοσχέδιο αποκλεισμού του κ. Κασιδιάρη. Υπήρχαν αντιρρήσεις σε σχέση με αυτό που έκανε η ΝΔ, αλλά συνταχτήκαμε, γιατί πιστέψαμε πως το αποτέλεσμα είναι πιο σημαντικό από τις επιμέρους διαφωνίες μας. Και θεωρούμε, ότι αυτή ήταν υπεύθυνη στάση και πρέπει και εδώ να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή:

https://youtu.be/-bjZkw2wOqw