-Η Κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό σε σχέση με την Τουρκία δεν έπαιρνε τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε, δεν έδρασε ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Όσα δεν κατάφερε η ίδια, κατάφεραν οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ μέσα σε λίγες ώρες σώζοντας τους ανθρώπους από τα συντρίμμια, δείχνοντας πως η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλήσυχη, που βοηθά τους γείτονές της στις δύσκολες στιγμές. Οι τόνοι έχουν πέσει πια και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός πως η χώρα μας αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα και μια χώρα εμπιστοσύνης. Η Τουρκία από την άλλη δεν έχει κρατήσει την ίδια στάση, με κάθε ευκαιρία αμφισβητεί εδάφη και τους γείτονές της. Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμοί μπορεί να αλλάξουν βραχυπρόθεσμα τη στάση της, αλλά ας μην εφησυχαστούμε.

-Η Κυβέρνηση καθυστέρησε να κάνει ελέγχους στην αγορά για να βεβαιωθεί πως οι τιμές θα πέσουν με τον ίδιο ρυθμό που ανέβηκαν. Κάθε pass βοηθάει, για αυτό και το ψηφίζουμε, όμως δεν είναι κατόρθωμα που με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του market pass 55.000 οικογένειες έκαναν αμέσως αίτηση. Αυτό αποδεικνύει πως υπάρχουν σήμερα 55.000 οικογένειες οι οποίες πάσχουν από τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Οι περίοδοι κρίσεων από τις οποίες πέρασε η χώρα έχουν αυξήσει τις ανισότητες, ανισότητες στο εισόδημα, στον πλούτου, στην εξουσία, στο χρήμα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις μεγάλες συμφωνίες που γίνονται, η κοινωνία όμως υποφέρει και όσο συνεχίζεται η διεύρυνση των ανισοτήτων τόσο θα γίνονται σαθρά τα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι ανάγκη να καταλάβουμε όλοι μας πως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν αντιμετωπίζεται με pass.

-Η ελληνική οικονομία χρειάζεται διεύρυνση της παραγωγικής βάσης ώστε περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες να συμμετέχουν στην παραγωγή κοινωνικού, πολιτισμικού και οικονομικού πλούτου. Όσο η παραγωγική διαδικασία περιορίζεται στα χέρια λίγων, τόσο λιγότεροι θα έχουν πολλά και πολλοί θα έχουν λίγα. Ο κ. Μητσοτάκης, έχει υιοθετήσει ένα τραπεζικό σύστημα που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και κάποια στιγμή θα στάξει πλούτος προς τα κάτω. Όμως, αυτού του είδους το οικονομικό σύστημα δοκιμάστηκε στο παρελθόν στην Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη και αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.

-Από τη μια, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να σχηματίσει ισχυρή Κυβέρνηση, τουλάχιστον με βάση τα νούμερα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν μπορεί, παρά την ρητορική του, ούτε αυτός να σχηματίσει μια ισχυρή κεντροαριστερά. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τον ρυθμιστή της επόμενης ημέρας. Στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί ισχυρή Κυβέρνηση, τότε για τους επόμενους 18-24 μήνες θα γίνονται μεγάλα deals από τα οποία θα ευνοούνται οι μεγάλοι επιχειρηματίες και το χρήμα από την Ε.Ε. θα μοιράζεται χωρίς στόχευση. Το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις του προωθεί την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων, προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστή της επόμενης ημέρας.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 FM, στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη:

https://youtu.be/gfcREOFzfFE