“Πρώτα ο πολίτης γιατί η πολιτική ξεκινά από τον πυρήνα των ιδεών σου και από το πώς αυτές μεταφράζονται σε θέσεις και προτάσεις που μπορούν να μιλήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας και του ανθρώπου σήμερα. Έπειτα, χρειάζονται τα στελέχη που θα εκπροσωπήσουν αυτές τις ιδέες. Εάν πράξεις σωστά τα παραπάνω δυο, τότε τα σύμβολα έρχονται να συμβολίσουν το εγχείρημά σου. Εμείς αλλάξαμε τα σύμβολα και κρατήσαμε τα ίδια πρόσωπα να μιλάνε για τις ίδιες ιδέες”.

“Η κούρσα σήμερα στην ελληνική πολιτική σκηνή αφορά το ποιος, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, θα πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Η κούρσα αυτή δεν έχει κριθεί – ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι οριστικό, είναι όμως προβληματικό. Κι αυτό γιατί, όπως έχω ήδη πει, ο πυρήνας στην πολιτική είναι οι ιδέες και οι αξίες. Στον χώρο της κεντροαριστεράς, λοιπόν, αυτές οι ιδέες και οι αξίες παραμένουν ΠΑΣΟΚ. Και έχεις, από τη μία αυτόν που έχει τους ψηφοφόρους και από την άλλη αυτόν που θεωρεί ότι έχει τις ιδέες και τις αξίες. Η κούρσα, λοιπόν, αφορά το ποιος από τους δυο θα μπορέσει να συνθέσει αυτά τα δύο”.

“Ας πούμε ότι κάποιος ρωτάει τον κόσμο εάν θέλει να καταργηθεί το ΠΑΣΟΚ και το θέτει σε ψηφοφορία. Θα έρθουν να ψηφίσουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ψηφοφόροι της ΝΔ, διότι το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί συναισθήματα. Εάν ερωτηθούν το ίδιο για το ΚΙΝΑΛ, δεν θα ερχόταν κανείς, διότι το ΚΙΝΑΛ δεν δημιουργεί συναισθήματα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί συναισθήματα; Μόνο λόγω της ιστορίας του; Όχι. Λόγω των αρχών και των αξιών που είναι ακόμα και σήμερα χρήσιμες. Άρα, έχεις ένα φορέα που κουβαλά κάτι χρήσιμο, αλλά μπαίνει στο περιθώριο, ένα ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να εξηγήσει την υπαρξή του και έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να καταφέρει να κάνει τη μετάβαση στην κεντροαριστερά, όπως θα όφειλε να κάνει εάν θέλει να εκπροσωπήσει σωστά τον κόσμο του”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WZrLf9QfRLA&feature=youtu.be