Είδατε ποτέ, στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα να διαλύεται από δημοκρατικές διαδικασίες; Ποτέ. Όποτε έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ, που έχουν σπρώξει ανθρώπους να φύγουν, ήταν πάντα όταν δεν τηρούσαμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, όταν δεν ακούγαμε τη βάση. Άρα το να ακούς τη βάση ποτέ δεν έχει οδηγήσει στη διάσπαση. Αυτό το επισημαίνω διότι κάποιοι λένε «μα είναι εσωστρέφεια». Ο διάλογος δεν είναι εσωστρέφεια, η δημοκρατία δεν είναι εσωστρέφεια. Εσωστρέφεια είναι όταν λέει κάποιος «εσύ αποκλείεσαι» και αυτός που αποκλείεται γκρινιάζει ή παραπονιέται γιατί αποκλείστηκε. Το να έχεις έναν διάλογο που παράγει πολιτικό αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ εσωστρέφεια. Και τους μεγάλους προέδρους του κόμματος δεν τους είχε ενοχλήσει ποτέ.

Είναι εντελώς λάθος να ανησυχείς ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν θα σε οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα. Αν αυτό είναι το σωστό, εκεί θα σε οδηγήσουν μόνο οι δημοκρατικές διαδικασίες. Όποιος φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες, όποιος δεν τις εκτιμά, προσπαθεί να βρει τεχνάσματα μέσω των οποίων να τις παρακάμψει. Εμείς με το ψήφισμα που καταθέσαμε αυτό που λέμε είναι ότι η δημοκρατία είναι το μόνο εργαλείο μέσα από το οποίο μπορείς να πάρεις τέτοιες αποφάσεις. Πάμε με δημοκρατικές διαδικασίες να τις πάρουμε! Αλλά όχι πίσω από την πλάτη του κόσμου.

Το όραμα της Κεντροαριστεράς πρέπει να επικεντρώνεται στον άνθρωπο. Τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι τα πάντα οικονομία. Λέμε ότι θέλουμε να χτίσουμε μια στιβαρή μεσαία τάξη. Αυτό το λένε όλοι. Το θέμα όμως είναι πώς το κάνεις. Η δεξιά πάντα θεωρούσε ότι η μεσαία τάξη είναι ζήτημα οικονομικό. Εγώ πιστεύω ότι τη μεσαία τάξη την φτιάχνεις πολιτικά, όχι οικονομικά, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη σε ορισμένους βασικούς τομείς. Το δικαίωμα της Ισότητας απέναντι στον Νόμο και στο Κράτος, το δικαίωμα στη Δημιουργία, το δικαίωμα στην Πρόοδο. Αυτά είναι δικαιώματα που έχουν καταπατηθεί και καταπατούνται καθημερινά και δεν μπορείς να αλλάξεις αυτήν την κατάσταση αν δεν έχεις μια τολμηρή αποσυγκέντρωση της εξουσίας του κράτους. Όσο η εξουσία παραμένει στα χέρια του εκάστοτε υπουργικού συμβουλίου δεν μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά στη χώρα.Ήμουν είμαι και θα είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ. Αυτό το κόμμα είχε αγκαλιάσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Το ποσοστό του 2009, για παράδειγμα, ήταν ένα τεράστιο ποσοστό. Οι άνθρωποι που ήρθαν και εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ τότε είναι ένα κοινό που βρίσκεται εκεί έξω. Πολλοί από αυτούς έχουν πάει στη ΝΔ, πολλοί έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και πάρα πολλοί έχουν μείνει σπίτι τους, απογοητευμένοι από αυτά που έχουν δει. Σε αυτό το κοινό πρέπει να μιλήσουμε. Μπορεί να ψήφισαν σε μια εκλογική αναμέτρηση το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά αυτό είναι ένα κοινό που καταλαβαίνει τις αρχές και τις αξίες της κεντροαριστεράς και περιμένει προτάσεις που αφορούν την ελληνική κοινωνία από εμάς, από αυτόν τον χώρο. Πρέπει να μεταφράσουμε το όραμα του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν τον Έλληνα σήμερα. Αυτό είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί πρέπει κανείς να αντιληφθεί πού βρίσκεται η κοινωνία σήμερα, ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις, όλα αυτά δεν είναι εύκολα θέματα και θέλουν πολλή δουλειά. Αυτή η δουλειά δεν έχει γίνει γιατί η πολιτική πλέον επικεντρώνεται στην ατάκα, στο «πώς θα πώ κάτι έξυπνο εκείνη την ημέρα». Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι πολύ πιο σοβαρή και πρέπει να γίνει.

Γίνονται πλέον πολύ σοβαρές διεκδικήσεις από τους πολίτες σε πολλές χώρες για περισσότερη δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο. Έχει αλλάξει ο κόσμος μας τελείως. Οι πολίτες είναι πιο ενημερωμένοι από παλιά. Όλοι ζητούν τη γνώμη τους. Όλοι εκτός από την πολιτική. Η πολιτική είναι το μόνο πεδίο που όσο η δύναμη του κόσμου μεγαλώνει τόσο εκείνη ταμπουρώνεται πίσω από διαδικασίες που κρατούν τον κόσμο μακριά. Αυτό στην Ελλάδα δεν το συναντάμε μόνο στο Κίνημα Αλλαγής, το βλέπουμε και στα άλλα κόμματα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nhFiWFk7vO8