“Η πρώτη μας προτεραιότητα δεν θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο της Αθήνας αλλά η Δυτική Αθήνα που υποφέρει πολύ και την έχουν παραμελήσει όλοι οι δήμαρχοι πλην του Μπέη. Η Δυτική Αθήνα είναι που χρειάζεται σήμερα ανάπλαση, όχι το κέντρο. Ο κ. Μπακογιάννης όμως που εκλέχτηκε από τον αθηναϊκό λαό επέλεξε μια άλλη προτεραιότητα. Εκεί που παρεμβαίνει όμως, κάνει μια παρέμβαση που είναι καλή για τον πεζό και περιορίζει το αυτοκίνητο. Αυτό ήταν μέσα στις δικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Άρα, ενώ διαφωνώ μαζί του στις προτεραιότητες που θέτει, δεν μπορώ να μην τον στηρίξω σε μια παρέμβαση που κάνει την Αθήνα πιο φιλική στον πεζό. Βέβαια, η στήριξη αυτή δεν γίνεται χωρίς κριτική . Υπάρχουν ακόμα ελλείμματα στην παρουσίαση της μελέτης που έχουμε δει που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, υπάρχει ένα έλλειμμα στα υπαίθρια πάρκινγκ και στα πάρκινγκ των δικύκλων τα οποία καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια της Αθήνας και είναι πραγματικά ένα μεγάλο πρόβλημα για τους πεζούς, τις μητέρες με τα καρότσια και τα άτομα με αναπηρία. Και υπάρχει κι ένα έλλειμμα μελέτης για το πώς πρέπει να αλλάξουν τα ΜΜΜ έτσι ώστε να μπορεί να έρχεται κάποιος εύκολα στο κέντρο και να μην ταλαιπωρείται. Θέλουμε ένα κέντρο φιλικό για τον πεζό αλλά ταυτόχρονα ένα κέντρο που μπορεί να επισκεφτεί ο πολίτης της Αθήνας ή ο τουρίστας. Για όλα αυτά, εμείς θα πιέζουμε συνέχεια για να διορθωθούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμφωνήσουμε επί της αρχής, είναι ενδιαφέρον ότι συμφώνησε και η Ανοιχτή Πόλη που είναι υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπαμε ότι, μπορεί να μην είναι αυτή η προτεραιότητά μας αλλά εφόσον εξυπηρετεί προτεραιότητες που κι εμείς έχουμε στηρίξει στην προεκλογική μας εκστρατεία, προφανώς θα τον στηρίξουμε ελέγχοντας κάθε του κίνηση ώστε ό,τι γίνει να γίνει με τον σωστό τρόπο.”

“Πιστεύω ότι εκτός από την πόλωση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της καμπάνιας, οι πολίτες της Αθήνας “ταμπουρώθηκαν” στις παρατάξεις τους σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παρόλαυτα εμείς καταφέραμε και σχεδόν τριπλασιάσαμε το ποσοστό του χώρου που μας υποστηρίζει μέσα στην Αθήνα το οποίο σημαίνει ότι είχαμε μια απήχηση πολύ ευρύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς. Όμως, πιστεύω ότι η εμπειρία του κ.  Μπακογιάννη στην αυτοδιοίκηση έπαιξε έναν πολύ βασικό ρόλο στο να τον επιλέξουν.”

“Η επόμενη μέρα θέλει διαφορετικά εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στον κορωνοϊό. Στον κορωνοϊό παίρνεις αποφάσεις γρήγορες, σε εισαγωγικά λέω αυταρχικές, κι εννοώ αποφάσεις που μπορείς να πάρεις μόνος σου χωρίς πολλές δημοκρατικές διαδικασίες. Την επόμενη μέρα όμως, που θα κληθούμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας μετά από μια δεύτερη απανωτή κρίση, εκεί, αυτή η νοοτροπία μπορεί να σε οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα διότι αν δεν υπάρχει ένας πραγματικός κοινωνικός διάλογος για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες προτεραιότητές μας, καταλαβαίνετε ότι κάνουμε μεγάλη ζημιά. Θα αισθανθούν κάποιοι Έλληνες ότι είναι πρώτης κατηγορίας και κάποιοι ότι είναι δεύτερης. Μετά από μια κρίση είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Η διαχείριση της κοινωνικής συνοχής πρέπει να είναι η πρώτη σου προτεραιότητα. Αυτό πρέπει να γίνει με βαθιές δημοκρατικές διαδικασίες. Εκεί θα φανεί αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να κάνει ακόμα το “γύρισμα” το οποίο οφείλει να κάνει ή αν θα συνεχίσει με αυτήν τη νοοτροπία η οποία όμως στη δεύτερη φάση της κρίσης δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.”

“Πρέπει  να καταλάβουμε ότι το θέμα της ασφάλειας δεν είναι θέμα αριστερό ή δεξιό, είναι βασική αρχή για να μπορεί να ζει ένας πολίτης σε μία πόλη πολιτισμένη. Και για να τηρήσουμε την ασφάλεια χρειάζεται να κρατάμε πάντα το ίδιο επίπεδο αστυνόμευσης, ποτέ ακραία προς τα επάνω, ποτέ ακραία προς τα κάτω. Η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τώρα τη ΝΔ να επιβάλει την τάξη στην Αθήνα με έναν τρόπο που, για μένα, ξεπερνά τα όρια. Εμένα με ενδιαφέρει η συνέπεια, να ξέρει ο πολίτης ότι μπορεί να περπατήσει το βράδυ προς το σπίτι του με ασφάλεια και την ίδια ώρα να ζει σε μια πόλη που δεν είναι αστυνομοκρατούμενη. Για να γίνει αυτό, η αστυνομία πρέπει να έχει μια συνέπεια απέναντι στον πολίτη, να είναι πάντα εκεί διακριτικά. Αν τη μία μέρα εξαφανίζεται και την άλλη μέρα βγαίνει με τα ΜΑΤ, καταλαβαίνετε, ότι δεν νιώθει και πολλή ασφάλεια ο πολίτης.”

“Υπάρχουν νέες μορφές τουρισμού που δεν έχουν αναπτυχθεί καθόλου στην Ελλάδα. Ο ιατρικός τουρισμός, ο τουρισμός της περιπέτειας. Αυτές οι νέες μορφές τουρισμού έχουν τεράστια προοπτική στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να γίνουν εκεί που υπάρχει ήδη πλούτος αλλά σε περιοχές που πραγματικά αυτόν τον καιρό υποφέρουν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει η Θράκη, για παράδειγμα, να γίνει ένα κέντρο υγείας για τα Βαλκάνια, τι πλούτο θα δημιουργήσει στην περιοχή μια τέτοια κίνηση.  Αυτά όλα είναι ευκαιρία να τα βάλουμε στο τραπέζι αφού θα ρίξουμε που θα ρίξουμε λεφτά στην οικονομία, θα τα ρίξουμε εκεί που ήδη υπάρχουν τα λεφτά ή εκεί που υπάρχει προοπτική; Θα απαλύνουμε τον πόνο ή θα δημιουργήσουμε προοπτική; Βεβαίως πρέπει να απαλύνεις και τον πόνο αλλά χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να το κάνεις στις πραγματικά ευάλωτες ομάδες. Αυτή είναι μια αγωνία μέσα στην ελληνική κοινωνία την οποία μπορείς να την αντιμετωπίσεις μόνο αν αισθανθεί ο Έλληνας ότι συνδιαμορφώνει το μέλλον του. Μόνο αν αισθανθούμε όλοι ότι είμαστε μέρος της επόμενης μέρας θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Μπορείτε να ακούσετε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στον Ionian Galaxy 90,8 στην εκπομπή το Βήμα του Πολίτη με τον Σάκη Βούτο.